Knjiga vs film

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mika

dream catcher
Poruka
24.291
Relativno pitanje.
Uopšteno govoreći, knjiga ostavlja više prostora za fantaziju i obogaćena je detaljima, što nedostaje filmovima, ali ipak dobra filmska ekipa zna da od prosečne knjige napravi fenomenalan film.

Moje mišljenje, bolje knjiga nego film. Možete je poneti svuda sa sobom, možete uživati u njoj danima, možete je ostaviti, pa ponovo uzeti, dok za film imate sat dva.

Ipak, ako ste prvo odgledali film, imajte na umu ovo:
Nikada ne sudite o knjizi prema njenoj filmskoj adaptaciji.

Koje je vaše mišljenje, knjiga ili film? I zašto?
Primere su poželjne

Uvek ću se pre opredeliti za knjigu nego za film. Mada ima kada je filmska adaptacija neke knjige bolja od same knjige, ali to je vrlo retko.
Nekoliko primera kojih trenutno mogu da se setim su filmovi: Nema zemlje za starce, po romanu Kormaka Makartija, Kad jaganjci utihnu, po romanu Tomasa Harisa, Paklena pomorandža, po romanu Entonija Bardžisa...

Зависи од адаптације. Идеално је прво прочитати књигу, па тек онда одгледати филм / серију. Ако идете обрнутим редом имаћете и глави карактере какви су у филмовима / серијама уместо реалније слике коју је писац хтео да створи.

Više sam za knjige.. iz tih razloga koje je Mika navela.. a i iz tog što mi ostavljaju mogućnost i slobodu da zamišljam scene i likove onako kako se meni dopada i kako ih ja "vidim". Često me film u tom pogledu razočara. Takođe, film ne može da ponudi punoću koju nudi knjiga. Ja volim puno epsku fantastiku.. i jedan od retkih filmova koji su me zaista oduševili i gotovo sasvim se poklopili sa mojim "viđenjem" karaktera i scena je "Gospodar Prstenova". Mislim da je super urađena trilogija.. i svaka čast na tome što su uspeli da prikažu toliko veliki deo tako obimnog romana.

"Igra prestola" -- u malo manjoj meri, ali i dalje mi je bila OK.

Međutim, obrnuti primer mi je "Točak vremena".. to je set od 23 knjige.. i sada vidim da su počeli sa serijom.. ali kada sam pogledala trailer, likovi mi se uopšte po izgledu nisu poklopili sa likovima u mom umu, i zato ne verujem da ću je gledati. Možda budem nekada na kraju, kada izađu sve sezone.. ne znam..

Mislim ko voli da cita uvek ce reci knjiga, samo sto ne kapiram kako moze da se dozivi pravi utisak neke scene i lik likova koji nam se svidi ili ne,primer scene umiranja drage osobe kao na filmu bez reci ili po slovima oziljak na licu,to mi prvo pada na pamet ova scena uz koju se moze zaplakati
Jeste, u pravu si.. ima i ono što film dočarava onako kako knjiga ne može..

Međutim, obrnuti primer mi je "Točak vremena".. to je set od 23 knjige.. i sada vidim da su počeli sa serijom.. ali kada sam pogledala trailer, likovi mi se uopšte po izgledu nisu poklopili sa likovima u mom umu, i zato ne verujem da ću je gledati. Možda budem nekada na kraju, kada izađu sve sezone.. ne znam..
ali gledaj i sa druge strane..ko ima vremena da procita set od 23. knjige?
meni bi sigurno trebalo par godina uz obaveze koje imam svaki dan..a u medjuvrmeenu zato propustas druge dobre knjige..naprosto preobimno za samo jednu knjigu
za takve stvari su filmovi ili serije odlicni.

Зависи од адаптације. Идеално је прво прочитати књигу, па тек онда одгледати филм / серију. Ако идете обрнутим редом имаћете и глави карактере какви су у филмовима / серијама уместо реалније слике коју је писац хтео да створи.
Pisac, a i vi sami. Moram da priznam da sam si uništila užitak nekoliko knjiga, gledajući prvo film

Za sada od filmove mogu da se setim samo "The curious case of Benjamin Button"
Film se i te kako razlikuje od kratke priče Ficdžeralda. Originalna priča ne opisuje tako dobro proces podmlađivanja Bendžamina Batona, a Dejvid Finčer otkriva misterije koje ostaju nerešene u Ficdžeralovoj priči.

Nisam citala, ali film mi je bio zanimljiv

Увек више волим књигу.
Увек.
Имам веома бујну машту, тако да ме често екранизација разочара.
Мада, примери успешне екранизације су две трилогије: "Кум" и "Господар прстенова".
Читао сам, на пример, књигу "Хобит" на енглеском, и свидела ми се...
али екранизација НЕ, јер је некако преписивала дијалоге од речи до речи...
Писаћемо још...
надам се да ће ова тема да процвета као зумбул...велики сам филмофил...
али и љубитељ књига.
Баш ме занима шта ћете писати наредних дана.
Свако добро !!!

Relativno pitanje.
Uopšteno govoreći, knjiga ostavlja više prostora za fantaziju i obogaćena je detaljima, što nedostaje filmovima, ali ipak dobra filmska ekipa zna da od prosečne knjige napravi fenomenalan film.

Moje mišljenje, bolje knjiga nego film. Možete je poneti svuda sa sobom, možete uživati u njoj danima, možete je ostaviti, pa ponovo uzeti, dok za film imate sat dva.

Ipak, ako ste prvo odgledali film, imajte na umu ovo:
Nikada ne sudite o knjizi prema njenoj filmskoj adaptaciji.

Koje je vaše mišljenje, knjiga ili film? I zašto?
Primere su poželjne
knjiga

Ne znam dal sam ikad i pročitao knjigu i pogledao film po istoj
Voleo bih da pročitam npr "Solaris" od Lema jer sam film Tarkovskog gledao (a to je ravno čitanju knjige kad se gleda Tarkovski ili Bergman).

Jedan od omiljenih pisaca mi je Mario Vargas Ljosa, baš ga volim i kao ličnost i kao pisca, i čitao sam njegov roman "Diskretni heroj" koji jako volim a čuh, ako se ne varam, da ima i film. To bih voleo da vidim.

Pronadji nepravilnost:

jungle-book-slice.jpg

Verovatno film, kraci je, kompaktniji, samim tim i manje pretenciozan kao forma + ima vizuelnu dimenziju. Filmove mogu da gledam uvek, knjige ne mogu da citam uvek.
Vrlo slična stava sam i ja.... Ja sam zaglavio na dve knjige, Socijalna Inteligencija, i knjiga ispod kreveta...
Za sve imam vremena sem za te dve knjige.... Zanimljivo mi da pomenuta knjiga je zaglavila baš tamo gde i ja....

Uopšteno govoreći, knjiga ostavlja više prostora za fantaziju i obogaćena je detaljima, što nedostaje filmovima, ali ipak dobra filmska ekipa zna da od prosečne knjige napravi fenomenalan film
Lako je ekranizovati A.Christie ili R.Ludluma
Ali postoje remek-dela cija adaptacija je (ili bi bila) osudjena na propast ili u najboljem slucaju na prosecnost.
Majstor I Margarita
Sto godina samoce
Limeni dobos
......................

Lako je ekranizovati A.Christie ili R.Ludluma
Ali postoje remek-dela cija adaptacija je (ili bi bila) osudjena na propast ili u najboljem slucaju na prosecnost.
Majstor I Margarita
Sto godina samoce
Limeni dobos
......................
Negde sam čitala da se snima serija prema Sto godina samoće....jel to izašlo?

Back