Knjiga koju biste mogli čitati celog života

''Дервиш и смрт'', без икаквог размишљања. Да могу да сварим целулозу, прогутао бих ту књигу. Ускоро ми стиже и на енглеском и једва чекам! То је књига коју могу да отворим на било којој страници и почнем да је читам.

''Дервиш и смрт'', без икаквог размишљања. Да могу да сварим целулозу, прогутао бих ту књигу. Ускоро ми стиже и на енглеском и једва чекам! То је књига коју могу да отворим на било којој страници и почнем да је читам.

Da, super je Selimović.
Samo jedno pitanje. Šta misliš da ćeš dobiti ako pročitaš knjigu na engleskom?

Књига је најбоља на језику на ком је писац писао док ју је стварао. Али, покушавам да вежбам своје познавање енглеског, па бих прочитао нешто лепо. Уосталом, мислим да је Меша заслужио да имам његову књигу и на још неком језику.

Књига је најбоља на језику на ком је писац писао док ју је стварао. Али, покушавам да вежбам своје познавање енглеског, па бих прочитао нешто лепо. Уосталом, мислим да је Меша заслужио да имам његову књигу и на још неком језику.

Naravno, to je dobar razlog.
Mada bi za učenje engleskog bolje bilo čitati neku knjiga koja je izvorno pisana na tom jeziku, a da se pomažeš nekim našim dobrim prevodom.
Iako, ne oslanjaj se mnogo na prevode i prevodioce, gadna je to sorta. ;)

sumrak sagu,na obali reke pjedre sedela sam i plakala,mi deca sa stanice zoo,izvini,ali ti si moja ljubav,marli i ja,zajedno sami i paunovo pero,otpr...:)mrzim samo one ljiiigave lazno rodoljubive,smorne,il preduvane auto/biografije, princezine dnevnike,angus,tange,elin svet,wtf, i sl,copyje PRotera,krimice i one bez sustinske,ili s vrlo dramatizovanom zamuljanom radnjom...:)Naravno,sad bi nabrojala jedno 50-tak MOJIH DOZIVOTNIH knjiga i saga o vampirima,al sam izabrala najpoznatiju,cune smaram...:D

da, sad citam da su neki spomenuli Hesea...i njega volim da citam jos uvek, ali ,kao i nekad, dok "Demijana" i "Stepskog vuka" i dalje volim da citam i volim, skoro kao neke davne prijatelje, dotle jos uvek nisam "porasla" do "igre staklenih perli"...a, pocinjala sam je nekoliko puta..."Sidarta" me je takodje ostavila prilicno ravnodusnom...znaci, nije ni samo pisac u pitanju, kao neko koga mozemo/volimo da citamo...vec i knjiga...a, sa druge strane, Markesa i Andrica stvarno mogu uvek da citam i volim sve njihovo da citam...nemam sa njima taj raspon od odusevljenja do ravnodusnosti.....Anais Nin mogu da citam cesto, iako je, naravno, drugacije dozivljavam sa godinama...

Ne mogu da se odlucim za jednu, ima ih previse. Ali ono sto bih izdvojila je ipak poezija Miroslava Antica koju i citam celog zivota i jos cu. Trenutno citam zbirku Hodajuci na rukama po ko zna koji put i zbirka je takva da je ne vredi procitati jednom, vec morate celog zivota.
P.S. Sad sam se setila da je Beograde, dobro jutro mozda knjiga koju sam najvise puta procitala i uvek joj se vracam

'Sto godina samoce'-uvek.Ta knjiga se jednostavno zivi...

Dolazim jednom prilikom u biblioteku, zatrazio par knjiga, nisu imali, a onda sam pokusao da se prisetim gore navedenog dela.
Pitam ih: "Jel' imate nesto od Markesa." Bibliotekarka krene da navodi jedno 5-6 dela. Kazem ja: "Dacete mi onda..tih 100 godina samoce." Pocne ona da se smeje i kaze: "A kako ces, hoces da ti dam svih 100 godina, il' hoces da ti prvo dam 50 pa...":rumenko::mrgreen:

Dolazim jednom prilikom u biblioteku, zatrazio par knjiga, nisu imali, a onda sam pokusao da se prisetim gore navedenog dela.
Pitam ih: "Jel' imate nesto od Markesa." Bibliotekarka krene da navodi jedno 5-6 dela. Kazem ja: "Dacete mi onda..tih 100 godina samoce." Pocne ona da se smeje i kaze: "A kako ces, hoces da ti dam svih 100 godina, il' hoces da ti prvo dam 50 pa...":rumenko::mrgreen:

:rotf::rotf::rotf: Odlična priča...

Back