Kleptomanija

Vladimir983

Aktivan član
Poruka
1.068
Život sa nekim ko je kleptoman, vrlo često može biti pun napetosti i svađa.
U pitanju je moj otac. Sećam se još kada sam bio dete, da je on živeo sa tim poremećajem, a to ga nije popustilo ni danas. Majka mi je kasnije rekla da je takav bio i mnogo pre mene, dakle čitav život. Još kada sam imao oko 5 godina, nekog dunđera koji je radio na kući u kojoj smo živeli, izbo je neki tip na ulici. Sve njegove stvari, bušilice, brusilice, burgije, on je pokupio i sklonio. Čak i neko dronjavo radničko odelo sa pocepanim čizmama, koje je kasnije oblačio kad god bi nešto radio oko kuće.
Zatim gde god bi video neku olupinu od kola, morao je makar nešto da čerupne sa nje. Bio sam dete i često me je vodio sa njim kada to radi. Čak sam mu i ja jedno vreme pomagao. Mislio sam da je to nešto uobičajeno. Sve dok jednog dana nisam shvatio da to nije normalno, jer druge ljude osim njega, nisam viđao kako se vrzmaju oko kakvih starčina.
Kasnije, gde god da je radio, bio je u nekim problemima, jer su stvari nestajale i pojavljivale se u preduzećima.
Često su nam nestajale pare iz kuće, ali ne neke velike, već po hiljadu dve dinara. Čak je krenuo da konstruiše priče kako mu prodavci vraćaju manji kusur i kako mu blagajnice u banci ne daju tačno.
Jednom je iz neke firme nestao neki predmet, nije važno koji. Digla se velika frka, čak je i policija dolazila u firmu, ali on je negirao da ima bilo šta sa time. Negirao je čak i nama ukućanima i kleo se da on nema veze sa tim. Da bi posle par meseci, jedan takav predmet našla moja majka u garaži. Na pitanje, odakle mu to, on je odgovorio da ga je našao pored kontejnera. Nismo mu poverovali, ispala je velika svađa u kući zbog toga.
Jedno vreme nestajali su mi CDovi i VHS kasete. Dolazilo je do žestokih svađa i urlanja, da bi ja na kraju te iste kasete nalazio u njegovom ormanu.
Pa na šta to liči, da me rođeni otac na takav način laže.
Majci je više puta nestajao nakit, da bi se, neko vreme, posle njenih povika i kletvi, ponovo vratio tamo gde je i bio.
Od 99% stvari koje on ima, mi ne znamo kako su one dospele u kuću. Odakle ti ovo - ne znam. Odakle ti ono - ne znam. Ništa ne zna, a kuća puna krša i loma.
On neće da zavuče ruku u džep nikome, da se razumemo, ali ne dao vam bog da nešto pred njime zaboravite. Neće te ga više naći.

Ovo sam našao na internetu:

Lečenje se sprovodi psihoterapijom okrenutoj prema osobi kako bi se razumela motivacija i da bi se kontrolisali nagoni. Sprovodi se terapija ponašanja da se nauče novi modeli ponašanja, (kognitivno-bihevioaralna terapija). Depresija koja je u podlozi poremećaja reaguje na antidepresivna stredstva. Izgledi za ozdravljenje su veliki ali osoba se mora sama odlučiti na lečenje, potrebna je čvrsta volja za izlečenjem i u svakom slučaju potrebna je osim psihoterapije i lekova takođe i pomoć i podrška od strane intimnog kruga ljudi, koji znaju za problem.

Ovo sam našao na internetu:

Lečenje se sprovodi psihoterapijom okrenutoj prema osobi kako bi se razumela motivacija i da bi se kontrolisali nagoni. Sprovodi se terapija ponašanja da se nauče novi modeli ponašanja, (kognitivno-bihevioaralna terapija). Depresija koja je u podlozi poremećaja reaguje na antidepresivna stredstva. Izgledi za ozdravljenje su veliki ali osoba se mora sama odlučiti na lečenje, potrebna je čvrsta volja za izlečenjem i u svakom slučaju potrebna je osim psihoterapije i lekova takođe i pomoć i podrška od strane intimnog kruga ljudi, koji znaju za problem.
Ne znam da li ima svrhe lečiti čoveka koji je čitavog života bio takav, a sada je već zašao u šezdesete. Mislim da se on rodio i da će umreti sa tom "kvačicom" u glavi. Još ga je uhvatila i demencija.
Najgore je što među nama nema poverenja odavno, a kome bi čovek mogao da veruje, ako ne svojim roditeljima.

Meni je uživanje da kupim nešto od mojih zarađenih para, a njemu od onoga što ćapi nekom iza leđa. To stvara jedan veliki sukob među nama. I svestan je da će napraviti haos u kući, ali on to i dalje radi, makar drugi svi pocrkali.

Ne znam zašto uopšte neko ima potrebu da uzima tuđe stvari, kad ima još bolje stvari kod kuće.
I šta me još živcira kod njega, ali ne znam da li je to povezano sa kleptomanijom - velika je škrtica. Čak sam primetio kad jede, on prstima nabada one mrvice po stolu i ubacuje ih u usta. Kao da je toliko gladan... kad bi ga neko drugi video, mislio bi da mu ne damo leba da jede. Rekao sam mu da to izbije iz glave, jer će otići negde u goste, pa će zaboraviti da je u gostima. Prost je kao čizma.
Kad sam ga jednom ugledao kako ćevape prevrće prstima po roštilju, pa onda sisa prste, zgadio mi se. Radije kupim roštilj u ćevapdžinici.
Pa onda, od 10 celih čarapa, on negde izbunari one jedne najbušnije i sedne u kola od 6 hiljada evra. I pomislio bi neko - ima 6 hiljada evra za auto, a nema čestite čarape. Ali on ima, ali mu je slađe da obuje iscepane nego cele.
Pa onda kad se oblači - plava košulja, zelene pantalone, bordo sako... Kao da je juče sišao iz neke džungle, kao da ne živi u Beogradu 50 godina. Ne ume ni boje da uklopi, kao neki dalton. Još se čudi kad mu neko skrene pažnju.
Koji li je đavo tom čoveku, stvarno ne znam.

Ne znam da li ima svrhe lečiti čoveka koji je čitavog života bio takav, a sada je već zašao u šezdesete. Mislim da se on rodio i da će umreti sa tom "kvačicom" u glavi. Još ga je uhvatila i demencija.
Najgore je što među nama nema poverenja odavno, a kome bi čovek mogao da veruje, ako ne svojim roditeljima.
U pravu si. Izvan spasa je. Demencija, kleptomanija. Nije samo što laže da ne zna odakle je nešto ukrao, sad je još i zaboravan i zaista neće znati odakle je nešto ukrao. Neko treba da se brine o njemu ili starački dom.

U pravu si. Izvan spasa je. Demencija, kleptomanija. Nije samo što laže da ne zna odakle je nešto ukrao, sad je još i zaboravan i zaista neće znati odakle je nešto ukrao. Neko treba da se brine o njemu ili starački dom.
Ma nije baš u toj fazi demencije. On još uvek radi, ima 65 godina. Ali ima nešto što me izluđuje u tom njegovom ponašanju.
Možda i zna gde je ukrao, ali ga je blam da kaže.

BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA! KAD UKRADE TI GA TUCI, OSIM AKO NE PODELI SA TOBOM.

IZGOREĆEŠ ČOVEČE BOŽIJI MAKNI TO SA AVATARA MAKNI ...
EMB-PROD-JS135989236JPG.jpg

Back