whiteflower
Zainteresovan član
- Poruka
- 168

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Volela bih kada bi mi neko objasnio od kada se u pravoslavnoj religiji kleci i klanja tokom sluzbe? Pre nekoliko dana sam bila u crkvi i tokom vecernje sluzbe, svi oko mene su poceli da slede svestenika i da klece, ustaju, klece, i tako jedno pola sata
Imala sam utisak da sam u nekoj dzamiji, i da su svi oko mene muslimani, a ne pravoslavni hriscani. Naravno, nemam nista protiv ni jedne religije, ali mi je jako cudno ova praksa u pravoslavlju? Od kad? Zasto? Da li je to u duhu hriscanstva, ili opet neka nova moda kod nas?
![]()
brate, prljav pod pa iz pristojnosti ga cisteVolela bih kada bi mi neko objasnio od kada se u pravoslavnoj religiji kleci i klanja tokom sluzbe? Pre nekoliko dana sam bila u crkvi i tokom vecernje sluzbe, svi oko mene su poceli da slede svestenika i da klece, ustaju, klece, i tako jedno pola sata
Imala sam utisak da sam u nekoj dzamiji, i da su svi oko mene muslimani, a ne pravoslavni hriscani. Naravno, nemam nista protiv ni jedne religije, ali mi je jako cudno ova praksa u pravoslavlju? Od kad? Zasto? Da li je to u duhu hriscanstva, ili opet neka nova moda kod nas?
![]()
Volela bih kada bi mi neko objasnio od kada se u pravoslavnoj religiji kleci i klanja tokom sluzbe? Pre nekoliko dana sam bila u crkvi i tokom vecernje sluzbe, svi oko mene su poceli da slede svestenika i da klece, ustaju, klece, i tako jedno pola sata
![]()
![]()
дела 7. 60. Онда клече на колена и повика гласно: Господе! Не прими им ово за грех. И ово рекавши умре.
дела 9. 40. А Петар изгнавши све напоље клече на колена и помоли се Богу, и окренувши се к телу рече: Тавито! Устани. А она отвори очи своје, и видевши Петра седе.
дела 20.
35. Све вам показах да се тако ваља трудити и помагати немоћнима, и опомињати се речи Господа Исуса коју Он рече: Много је блаженије давати неголи узимати.
36. И ово рекавши клече на колена своја са свима њима и помоли се Богу.
дела 21. 5. А кад би те ми дане навршисмо, изишавши иђасмо, и праћаху нас сви са женама и децом до иза града, и клекнувши на брегу помолисмо се Богу.
Vidi se, koliko je vazno klecenje pred Bogom visnjim.
клечање је израз свести да је човек грешан и крив.
Znam za jednog Ukrajinca Edija koji bi u Decanima celu sluzbu proveo na kolenima.Takodje nekoliko Rusa koji bi svaki cas radili velike metanije.Ali ovo je novi momenat
Gde si to videla?
Јевреји су излазећи пред Бога замишљали да долазе пред Краља/Цара Света(Универзума) и клекну из дубоког поштовања(и захвалности),па још и излазе за погнутом главом лицем окренутим према Њему.
Наравно,то само показује озбиљно схватање Божјег ауторитета.
ПС
Ја нисам имао прилику да видим клечање у црквама.
Јевреји су излазећи пред Бога замишљали да долазе пред Краља/Цара Света(Универзума) и клекну из дубоког поштовања(и захвалности),па још и излазе за погнутом главом лицем окренутим према Њему.
Наравно,то само показује озбиљно схватање Божјег ауторитета.
ПС
Ја нисам имао прилику да видим клечање у црквама.
O.k. hvala na objasnjenju, mada se meni ovaj novi obicaj nikako ne dopada. Koliko znam, ta praksa se u nasoj crkvi nije ranije praktikovala, ili bar ja ne znam? Ukoliko je sustina pravoslavlja u klecanju pred Bogom zasto to do sada nije postojalo u srpskim crkvama, pre sto, dvesta godina, da izbegnemo komunisticki period? Naravno, u ekstremnim situacijama je razumljivo da sluzba protekne u klecanju, ali tokom uobicajene i redovne sluzbe, nekako mi je zaista delovalo islamski. Normalno da kad se kod svoje kuce molis Bogu da ces i da kleknes ponekad, kad ti je bas tesko, a ima i vernika koji se uvek klececi mole. Pretpostavljam da je ovo klecanje kojem sam prisustvovala bilo zbog posta (to mogu da zakljucim iz vasih odgovora), i da nije redovna praksa. Radi se o beogradskoj crkvi, ne bih da navodim kojoj, mislim da ne bi bilo u redu, a i verovatno da to postoji u vise hramova? Hvala na odgovorima![]()
O.k. hvala na objasnjenju, mada se meni ovaj novi obicaj nikako ne dopada. Koliko znam, ta praksa se u nasoj crkvi nije ranije praktikovala, ili bar ja ne znam? Ukoliko je sustina pravoslavlja u klecanju pred Bogom zasto to do sada nije postojalo u srpskim crkvama, pre sto, dvesta godina, da izbegnemo komunisticki period? Naravno, u ekstremnim situacijama je razumljivo da sluzba protekne u klecanju, ali tokom uobicajene i redovne sluzbe, nekako mi je zaista delovalo islamski. Normalno da kad se kod svoje kuce molis Bogu da ces i da kleknes ponekad, kad ti je bas tesko, a ima i vernika koji se uvek klececi mole. Pretpostavljam da je ovo klecanje kojem sam prisustvovala bilo zbog posta (to mogu da zakljucim iz vasih odgovora), i da nije redovna praksa. Radi se o beogradskoj crkvi, ne bih da navodim kojoj, mislim da ne bi bilo u redu, a i verovatno da to postoji u vise hramova? Hvala na odgovorima![]()
![]()
Овако нешто први пут чујем у животу. Питао сам и маторце и они кажу да код нас, поготово у Београду УОПШТЕ НИЈЕ ОБИЧАЈ БИЛО КАКВО КЛЕЧАЊЕ (значи то важи за уназад 100 година) - лично мислим да је у питању МОДА У ФОРМИ што је мени нешто најодвратније што могу да видим. Човек пред Богом треба да "клекне" у свом срцу а не својим телом. Исто тако примећујем да све више и више уводе СЕДЕЊЕ... тако да ћемо једног дана бити као у римокатоличкој цркви, само још оргуље фале.......
Виђао сам понекад а и читао о томе да монаси клече због усрдности молитве...а и поједини велики верници, нарочито старије жене. Клечање у београдској цркви је сигурно донео неки поп из провинције - то овде НИЈЕ обичај, то гарантујем. Исто тако су донели негде око 1990. метаније... такође из провинције.
Mito, u Bosni, Crnoj Gori, Grčkoj i Rusiji se VAZDA klečalo u ovom periodu...![]()