E nego da zavrtimo malo vremeplov, seca li se ko ovog dase ?
Legendarni Italijan Karlton Majers (koji se eto nakon kosarkaske karijere posvetio biciklizmu i vozio onu cuvenu trku "Giro d'Italia", inace sad sa 50 godina izgleda kao da je u jos boljoj formi i jos ozbiljnijem treningu nego svojevremeno dok je igrao, izgleda kao i da bi sad sa 50 godina mogao da igra bez problema, alal mu vera), iskreno meni jedan od omiljenih igraca i uz Arvidasa Sabonisa i Redzi Milera meni nas omiljeni rival.
Inace nakon nakon tog naseg velikog rivalstva sa Litvanijom 1995/96 i nakon sto je Litvanija usla u neku krizu, malo zglajzala i pala u drugi plan nakon povlacenja dobrog dela igraca iz te cuvene generacije i smene generacije onda je nekako Italija uskocila u prvi plan kao nas najveci rival i krenulo je to veliko rivalstvo nase reprezentacije i Italije koje je trajalo par godina (negde od 1997 do 99/00) , i u tom periodu Italija je bila jedina reprezentacija u Evropi koja je mogla koliko-toliko da nas ugrozi sto se i desilo na Eurobasketu 99-te kada su nas pobedili u polufinalu i kasnije osvojili zlato na tom Eurobasketu , cuvena generacija Italije prevodjena Karltonom Majerson, Gregorom Fuckom, Andreom Meneginom, Djanlukom Bazileom, Rikardom Pitisom, Denisom Markonatom, Alesandrom Abiom, Djakomo Galandom, Robertom Kjacigom (koji verovali ili ne jos uvek aktivna igra iako vec ima punih 46 godina, inace igra u italijanskoj drugoj ligi za Mens Sanu 1871 iz Sijene , bivsi Montepaski Sijena, nekadasnji velikan italijanske i evropske kosarke), itd i ekipa koju je predvodio legendarni Boza Tanjevic a svakako nekako centralna figura i najupecatljivije lice i na neki nacin zastitni znak te selekcije Azura je bio Karlton Majers.
Ono stvarno je bilo uzivanje gledati ga i one njegove driblinge i ulaze , prosto pravo cudo kako nikad nije zaigrao u NBA ili se oprobao tamo s obzirom da je imao sve moguce predispozicije da uspe tamo i da je u to vreme uz Saleta Djordjevica bio najbolji plej u Evropi.
Mislim da bi danas bio velika NBA zvezda (i da je mogao da napravi blistavu NBA karijeru kao recimo Toni Parker, mogao je da bude Toni Parker pre Tonija Parkera), takodje mislim i Gregor Fucka da je igrao danas bio bi ozbiljan NBA igrac i zvezda tamo jer secamo se u to vreme je bio neka preteca modernih, danasnjih visokih igraca, visok je 215 a pritom odlicno se kretao i imao odlican rad nogu, motoriku i mekocu suta i pokreta za nekog te visine, takodje sutirao je i spolja sto je tad bilo dosta atipicno i nebicno za tako visokog igraca.
Inace evo onog cuvenog finala sa EP 1997 izmedju nas i Italije.
https://www.youtube.com/watch?v=mF-eOEMLoPA
A evo i te pobede Italije protiv nas u polufinalu EP 1999 kada su Italijani u tom momentu uspeli da prekinu nasu dominaciju u Evropi, jedan od nasih zaista retkih poraza u to zlatno vreme nase kosarke i nase reprezentacije (mada najveci epic na tom prvenstvu mi je bio kad je gotovo celo prvenstvo Pedja Stojakovic grejao klupu jednom Draganu Lukovskom

, Stojakovic koji je u to vreme vec igrao u Sakramentu a par godina nakon toga bio i drugi strelac i jedan od najboljih igraca u NBA dok je Lukovski u to vreme igrao u Partizanu

, mislim kako to sad nakon neke vremenske distance zvuci neverovatno).
https://www.youtube.com/watch?v=yR1Ukd3hii4&t=4098s