Класици са киоска

Yersinia

Primećen član
Poruka
521
Како гледате на продају класика на киосцима, уз новине? Ево мојих pro et contra:

ПРОТИВ:
1. Лош квалитет папира
2. Многи купују књиге само јер је то "ин", да би испали паметни (а вероватно ће само заузимати место на полици):(
3. Понекад лош превод
4. Слаба опремљеност (без предговора/поговора, критике)

ЗА:
1. Популаризација добре књижевности
2. Приступачна цена
3. Можда ће неко од ових "покондирених" ко купи те књиге стварно и да их прочита и размисли о њима :think:
4. Добар избор дела који нас може понекад и подсети на писца на ког смо заборавили

Sve gore navedeno pod "protiv" važi i za druge izdavače.
Laguna, konkretno, u poslednje vreme štampa na recikliranom papiru i ima često loše prevode.
Predgovor/pogovor češ retko gde naći.
Što se tiče komentara da neki ljudi kupuju knjige da bi bili "in", oni to mogu činiti na ma kom mestu. Ne misliš valjda da grade ugled kod svog prodavca novina? Kako mnogi puše da bi bili "in", možda im je ovo prvo pametnije, pa kako reče, možda i pročitaju nešto.
Dakle, potpuno mi je nebitno gde ću kupiti knjigu, ako je zaista želim. Najdraže su mi polovne, dobro očuvane, retke knjige, samo da je cena povoljna. :)

Sve gore navedeno pod "protiv" važi i za druge izdavače.
Да, углавном. Ипак, има и неких (ретких) који се заиста потруде око својих књига.

Laguna, konkretno, u poslednje vreme štampa na recikliranom papiru i ima često loše prevode
.
Лагуну (иако је најпопуларнији и најпродуктивнији издавач код нас) не сматрам за озбиљну издавачку кућу. Колико сам приметио они штампају углавном оне тра-ла-ла књиге :)

Predgovor/pogovor češ retko gde naći.
Što se tiče komentara da neki ljudi kupuju knjige da bi bili "in", oni to mogu činiti na ma kom mestu. Ne misliš valjda da grade ugled kod svog prodavca novina? Kako mnogi puše da bi bili "in", možda im je ovo prvo pametnije, pa kako reče, možda i pročitaju nešto.
Мислио сам на то што су овакве акције медијски пропраћене, па о њима сви знају (то је као што многи купују Коеља, Бјелицу, ЉХЂ, Брауна итд...):)

Dakle, potpuno mi je nebitno gde ću kupiti knjigu, ako je zaista želim. Najdraže su mi polovne, dobro očuvane, retke knjige, samo da je cena povoljna. :)
Апсолутно се слажем:ok:

Како гледате на продају класика на киосцима, уз новине? Ево мојих pro et contra:

ПРОТИВ:
1. Лош квалитет папира
2. Многи купују књиге само јер је то "ин", да би испали паметни (а вероватно ће само заузимати место на полици):(
3. Понекад лош превод

ЗА:
2. Приступачна цена
3. Можда ће неко од ових "покондирених" ко купи те књиге стварно и да их прочита и размисли о њима :think:
4. Добар избор дела који нас може понекад и подсети на писца на ког смо заборавили

To sto je navedeno kao ,,protiv" i nije po meni toliko bitno osim tog slabog prevoda. Papir i nije toliko bitan, a o kritikama se mmoze naci i na intenetu.

Uuu ja sam za te knjige na kioscima.
Prosto sam odusevljena tim nacinom jer su svima dostupne, znaci ne moram resiti da odem u knjizari da bi kupila knjigu, vec kad skoknem za cigarete i ako ugledam neku, iskreno uvek pitam onu prodavacicu da li imaju sto god od knjiga da im je pristiglo, i ako je nesto sto sam prizeljkivala bez razmisljanja je kupim.
Cak su mi one i bolje jer ove sto izdaje Laguna i jos po neke izdavacke kuce, uvek na poledjini pise, to mislim na ove nove knjige, kako su bestseler izdanja, kako su najjjj i te ostale slicne gluposti a to me uzasno nervira.Dok na ove ne vec samo u par recenica o radnji u knjizi sto je i normalno.
Inace to da li je IN ma stvarno ne obracam paznju a i ako neko samo zbog toga kupuje , to je njegova licna stvar ne zanimame, sve dok ima knjiga i za mene..:mrgreen:
A sto se stamparskih gresaka tice e tu imam zamerke jer su im bas ceste ili sam ja to maler pa naletela bas na takve primere ne znam, ali podnosljivo je bar za sada.:mrgreen:

Uuu ja sam za te knjige na kioscima.
Prosto sam odusevljena tim nacinom jer su svima dostupne, znaci ne moram resiti da odem u knjizari da bi kupila knjigu, vec kad skoknem za cigarete i ako ugledam neku, iskreno uvek pitam onu prodavacicu da li imaju sto god od knjiga da im je pristiglo, i ako je nesto sto sam prizeljkivala bez razmisljanja je kupim.
Cak su mi one i bolje jer ove sto izdaje Laguna i jos po neke izdavacke kuce, uvek na poledjini pise, to mislim na ove nove knjige, kako su bestseler izdanja, kako su najjjj i te ostale slicne gluposti a to me uzasno nervira.Dok na ove ne vec samo u par recenica o radnji u knjizi sto je i normalno.
Inace to da li je IN ma stvarno ne obracam paznju a i ako neko samo zbog toga kupuje , to je njegova licna stvar ne zanimame, sve dok ima knjiga i za mene..:mrgreen:
A sto se stamparskih gresaka tice e tu imam zamerke jer su im bas ceste ili sam ja to maler pa naletela bas na takve primere ne znam, ali podnosljivo je bar za sada.:mrgreen:

Штампарске грешке сам заборавио:) ... њих има прегршт, понекад је баш заморно читати (додуше, не у свим књигама) :D

Cudni ste vi neki ljudi. Nekada se zalite da su knjige preskupe, a sada kada ih mozemo (naravno, ako hocemo) kupiti za kojekakvu bagatelu, vama opet nesto smeta. Dobra stara narodna: KOLIKO PARA, TOLIKO MUZIKE. Ako mislite da ste iznad tog nivoa da kupujete neka jadnicka izdanja knjiga, koja su uz to i eminentni klasici, jednostavno ih zaobidjite. Mislim, sta ocekujete od knjige, ako kosta tako mizerno? Naravno da ce biti uradjena polu-nakaradno, jer kada joj se posveti paznja i da kvalitetni vizuelni identitet, to se odrazava na cijenu. Ista stvar, kao i npr. sa hotelima. Ne mozes otici u hotel sa jednom zvjezdicom i ocekivati bazen, privatnu plazu, tv....

ПРОТИВ:
1. Лош квалитет папира
3. Понекад лош превод

ЗА:
2. Приступачна цена
Увек сам и свуда за књигу, без обзира на све :D

А боље и "Лагуна", са све манама, и њене књижаре по граду, него оне радње с "фирмираним" лажним крпама и патикама, кладионице и коцкарнице...

Увек сам и свуда за књигу, без обзира на све :D

А боље и "Лагуна", са све манама, и њене књижаре по граду, него оне радње с "фирмираним" лажним крпама и патикама, кладионице и коцкарнице...

Slažem se sa prethodnim postom.

Nemojmo gledati poklonu u zube. Nedostatak predgovora i recenzija? Nek bilo ko uzme bilo koju knjigu u ruke, okrljuštenu predgovora i recenzija; i ja ću biti zadovoljna.

Uzeti knjigu u ruke.

Nema boljeg testa.

Bravo!:super:

Cudni ste vi neki ljudi. Nekada se zalite da su knjige preskupe, a sada kada ih mozemo (naravno, ako hocemo) kupiti za kojekakvu bagatelu, vama opet nesto smeta. Dobra stara narodna: KOLIKO PARA, TOLIKO MUZIKE.

Mislim, sta ocekujete od knjige, ako kosta tako mizerno? Naravno da ce biti uradjena polu-nakaradno, jer kada joj se posveti paznja i da kvalitetni vizuelni identitet, to se odrazava na cijenu. Ista stvar, kao i npr. sa hotelima. Ne mozes otici u hotel sa jednom zvjezdicom i ocekivati bazen, privatnu plazu, tv....
Наравно, то ми је јасно... Иначе, и ја купујем те књиге и не буним се јер ипак за мале паре могу да читам заиста врхове светске књижевности (што би рекла моја проф. српског :D)
Ako mislite da ste iznad tog nivoa da kupujete neka jadnicka izdanja knjiga, koja su uz to i eminentni klasici, jednostavno ih zaobidjite.
Не мислим да су издања јадничка, него се трудим да сагледам и позитивну и негативну страну :)(мислим да је далеееко више позитивно него негативно, али ипак понекад засмета нека глупост (мада има и неопростивих грешака као што је насловна страна Дервиша и смрти у едицији Новости из 2004. Ако имате ту књигу, отворите је и погледајте 1. страну - пише ДРВИШ И СМРТ :hahaha: или је то пре за :sad2:))

Poslednja izmena:

Back