Klamidija u trudnoci

• Začetnik teme Začetnik teme Miela
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Miela

Početnik
Poruka
1
Zdravo, u 9 mjesecu trudnoce sam i doktorka mi jucer rece da imam bakteriju Klamidiju, dala mi je neke vaginalete KadeFungin 6 (clotrimazol), ja nisam ni znala sta je to, a ona mi nije izgledala zabrinuto, tek sad kad sam procitala o cemuu se radi zabrinula sam se. Nije nista spominjala da se i muz treba lijeciti. Inace 26 mi je godina 6 godina sam s mojim muzem (1 u braku) i nikada prije nismo imali ovakvo nesto. Kako sam dobila tu bakteriju i moze li se izlijeciti da nema nikakvi posledica na bebu s obzirom da mi je ostalo jos 3,5 sedmice do termina poroda??

Trebalo bi da se izlecis pre porodjaja, jer se prilicno cesto, kod nelecenih majki, na porodjaju beba inficira i onda moze da dobije konjuktivitis, a ponekad i pneumoniju. Ne treba previse da brines jer ces se izleciti tim antibiotikom pre porodjaja, a i ako se beba slucajno ipak inficira, tada se i njoj mogu dati antibiotici, pa se u najvecem broju slucajeva izbegnu problemi.

Sto se tice toga kako si dobila bakteriju - pitanje je kada si je dobila. Koliko sam razumeo, ti nisi ni sada imala simptome. Moguce je da vuces infekciju godinama, a da nikad nisi imala probleme, jer kod zena je to cesto infekcija bez simptoma. Ponekad je i kod muskaraca bez simptoma, pa ih mozda ni tvoj muz nema (nisi nam napisala nista o tome kako ti je otkrivena hlamidija, pa ne znam da li je neko od vas dvoje imao simptome, kada, kakve...) i zato ne bih da nagadjam kako si se i kada inficirala i da muza za nesto optuzujem, ali ako je i on zarazen, naravno da treba da se leci, posebno sto mu se nimalo ne bi svideli simptomi koje moze da razvije.

Samo moram da kazem da mi je cudno sto si dobila clotrimazol za lecenje hlamidije, jer koliko ja znam - to je lek za gljivicne infekcije, recimo za kandidu. Moram da priznam, ne znam bas precizno koji lekovi smeju da se daju trudnicama, ali koliko znam, clotrimazol ne leci hlamidiju. E sad, mozda doticna doktorka ima dobra iskustva sa tim, pa ga zato prepisuje, a mozda si ti mislila na kandidu, a napisala klamidija.

Zavisi koliko je devojka zaražena, možda je zato dobila takav lek. I ja sam jednom imala hlamidiju, ali samo jedan + (to im je oznaka stepena zaraženosti - valjda sam se dobro izrazila). Suprug je takođe morao na ispitivanje, ali on je uopšte nije imao. Tokom lečenja smo morali da koristimo kondome za vreme seksa, ali leči se prilično brzo i lako.
Pitala sam doktorku kako se hlamidija dobija i rekla mi je da se, osim tokom seksa, može dobiti na bazenima, korišćenjem zajedničkih peškira, preko wc šolje u javnim objektima itd.

Poslednja izmena:
Bilo je to jako davno, tako da se naziva lekova više ne sećam, ali bile su tablete i neke vaginalete.

pa upravo o tome ja pricam, ono sto su njoj dali nije lek za hlamidiju nego za gljivice. a ti na to kazes "pa zavisi od broja bakterija" - i ispricas svoju anegdotu, za koju se na kraju ispostavi da nije imala veze sa celom pricom, s obzirom da ne znas koji lek si dobila.

Back