Kiselim mleko sam, a vi?

pa ne stvarno..sta li su oni umesali od bivola :bljuc:
Сећам се предизборне кампање Динкић дошао код сељака и тапше бика...домаћине колико ова крава даје млека... А он..гдине Динкићу то је бик.z:mrgreen:

Lokalna. I nije bg.
Prozvodjaci su sa Stare planine i negde sa Pestera, valjda Sjenicka.
Сад ова моја добацује у селу код нас има домаћа 120лит.Јел то ок цена?

Сећам се предизборне кампање Динкић дошао код сељака и тапше бика...домаћине колико ова крава даје млека... А он..гдине Динкићу то је бик.z:mrgreen:

Сад ова моја добацује у селу код нас има домаћа 120лит.Јел то ок цена?
Vidi, uvek je izbor domaca, neka je i skuplja, tako da - ne razmisljaj! ;)

Zaboravio sam ali mislim da su tu negde sa cenom.

Nekad sam uzimao mleko u kesi 2 litra , skuvam i na tihoj vatri da uvri jedna trecina. Kada se ohladi na 38 stepeni u posebnoj čaši razmutim pola čaše
kupovnog kiselog mleka sa još tolko mleka da nema grumuljica. Tu čašu saspem u toplo mleko , promešam , uvijem nekim debelim krpama da ne izgubi toplotu do ujutru pa u frižider .

IMG_20220524_103158.jpg

Moje kiselo mleko.
Uvek je blagog ukusa, gusto kao pavlaka.
Kiselim ga u teglice, šoljice, činijice,
Svaka posudica za jedan obrok.
Nema surutke.

Kad sipas u ciniju i okrenes je naopako, da li spadne iz cinije?
Ne razumem pitanje.
Mleko kiselim u šerpi, iz te šerpe sipam u posudice da se tako ukiseli.
Najviše volim da se kiseli u šoljicama, ponekad koristim ovakve teglice koje imaju zavrtanj zbog čuvanja u frižideru.
Kada razasipam u činijice, to su one zemljane, donete iz Grčke, ambalaža od ovčijeg kiselog mleka.
Činijicu mogu da okrenem pod uglom od 90 stepeni, kao ovu teglicu na slici.

Ne razumem pitanje.
Mleko kiselim u šerpi, iz te šerpe sipam u posudice da se tako ukiseli.
Najviše volim da se kiseli u šoljicama, ponekad koristim ovakve teglice koje imaju zavrtanj zbog čuvanja u frižideru.
Kada razasipam u činijice, to su one zemljane, donete iz Grčke, ambalaža od ovčijeg kiselog mleka.
Činijicu mogu da okrenem pod uglom od 90 stepeni, kao ovu teglicu na slici.
A za 180? Da li tada isklizne iz cinije ili ne? To sam pitao malopre.

Ja pravim kefir.Zavici od mleka nekad lici na kiseko nekad na jogurt

I ja bih zelela da nekako naucim kako se pravi kefir.
Nikada ga nisam volela. Ni kiselo mleko ne volim.
Kovid mi je napravio dzumbus, kandidu u ustima i svasta nesto. Tada sam krenula da pijem zatvorenog nosa kefir prepodne a grcki jogurt umesto vecere. Mnogo mi je bolje.
Taj kefir je zdravlje zivo i razmisljam da krenem sama sa pravljenjem.
Kiselo mleko je vec previse...prvo na kefir da se sasvim naviknem:)

Ja imam neki recept gde se mleko skuva pa ohladi na 60 stepeni i onda ubaci kiselo mleko unutra.
Nego, uvek imam problem jer se na tom mleku dok se hladi napravi kajmak i ne znam šta sa njim. Ako ga promešam budu komadići u kiselom mleku i to mi se uopšte ne sviđa?
Šta radite sa tim kajmakom?

Ja imam neki recept gde se mleko skuva pa ohladi na 60 stepeni i onda ubaci kiselo mleko unutra.
Nego, uvek imam problem jer se na tom mleku dok se hladi napravi kajmak i ne znam šta sa njim. Ako ga promešam budu komadići u kiselom mleku i to mi se uopšte ne sviđa?
Šta radite sa tim kajmakom?
Kupovno mleko ne mora da provri. Čak šta više, i ne treba a u tom slučaju se ne uhvati kajmak. Zagrej mleko na oko 65 stepeni i skini sa ringle.

Kupovno mleko ne mora da provri. Čak šta više, i ne treba a u tom slučaju se ne uhvati kajmak. Zagrej mleko na oko 65 stepeni i skini sa ringle.
Prokuvam mleko pre kiselenja. U suprotnom, bude rastegljivo.
Kajmak nije problem, može se skinuti.
Kada kiselim mleko, retko kada kiselim punomasno.
Lepše mi je sa nižim proncetom masnoće, bude gusto i čvrsto.
Kiselim flaširano mleko iz Lidla.Prokuvano.

Back