Kiselim mleko sam, a vi?

Јел неко пио козју сурутку, каквог је укуса, може ли се пити. Кажу много здрава за јетру.
Ја сам трошио једно време, док је комшија у селу држао козе.
Та сурутка и оно што на пијацама у Београду продају као сурутку су небо и земља.
Јесте добра за јетру, али немој да мислиш да ћеш после три месеца да имаш нову.
Само нађи некога ко држи козе и купуј од њега.

мислим да се и сурутка рачуна у мају?
E to je preterano neprecizno , ajd ovo sva sirista da su maja to i nekako ali surutka to vec ne ide...

Та сурутка и оно што на пијацама у Београду продају као сурутку су небо и земља.
Prodajem 5 koza i 7 jarica.....ne ja, ali baba iz komsiluka, franco LIDL zvezdara....

aDdOv1Z_700b.jpg

Nekad sam uzimao mleko u kesi 2 litra , skuvam i na tihoj vatri da uvri jedna trecina. Kada se ohladi na 38 stepeni u posebnoj čaši razmutim pola čaše
kupovnog kiselog mleka sa još tolko mleka da nema grumuljica. Tu čašu saspem u toplo mleko , promešam , uvijem nekim debelim krpama da ne izgubi toplotu do ujutru pa u frižider .
I ja najviše volim to mleko u kesi, najkraći je rok trajanja, sada kupujem u Lidlu flaširano
Isto ga prokuvam ali ga kiselim pavlakom, ne motam krpe ni peškire već ga razlijem u posude za jednu upotrebu i stavim u zagrejanu i isključenu rernu.
Mleko je blagog ukusa, gusto kao sir, bez surtke

IMG_20220601_132023.jpg

Kiselim na ovaj način. Ovo je količina od flaše 1,5l mleka.

Iskreno , mrzi me da se bakćem i sama ga kiselim, idem brate i kupim ko gospoDž.
Interesantno da kiselo mleko volim jako, a jogurt i ne baš.

Inače, odavno se kanim da se iscimam da napravim kefir sama, kod njega verujem da je razlika u kvalitetu između kupovnog i domaćeg mnogo veća nego li kod kiselog mleka. 🤔

Iskreno , mrzi me da se bakćem i sama ga kiselim, idem brate i kupim ko gospoDž.
Interesantno da kiselo mleko volim jako, a jogurt i ne baš.

Inače, odavno se kanim da se iscimam da napravim kefir sama, kod njega verujem da je razlika u kvalitetu između kupovnog i domaćeg mnogo veća nego li kod kiselog mleka. 🤔
GospoDz, zasto:
- ne kupis kefir, kao i kiselo mleko;
- ne napravis kiselo mleko kao sto bi i kefir?

porucio sam kefir sa amazona, nebitno od koga, bucnuo u mleko, punomasno, teglicu, odstojalo 36 sati i mogu vam reci da je super.. sledeca tura, 2 teglice, i jedno ono zaostalo, a u drugu vise gljivica, i sada ne mora dan i po, ali ja volim jaci, pise od 70-84 farenhajta da mu prija temperatura, a ako je termostat u kuci na 72 to mu je sto mu je, samo se malo mleko smlaci, jer je bilo u frizideru naravno... sva nauka je u cedjenju tih gljivica i da se vise one najedu i razmnoze., i kisele mi kefir, a ne kvasac koji isto zivi sa njima

kupovni kefir nije los, ali uvek se rasproda plain, pa ostanu vocni, a nije kefir ni jeftin, ako cemo posteno... kazem, nikakva nauka da se napravi, ionako jedemo junk food, pa makar da zalijemo sa necim zdravim

ko pije kefir zivi 100 godina, jer ne moze u njega da se usele razni drugi patogeni, ako je kefir zauzeo teritoriju, logika je prosta, ODBRAMBENO-OSVAJACKA

sto se trice kiselih mleka, jogurta, i ona su dobra, ali tu imamo tek raznih formula, citava nauka, jel da? bifidus itd
a jok, ne kiselim mleko....sta ako pogresim gljivice i pocne da izlazi iz posude po kuci, m?
kada pocnu da izlaze, tad su najjace, nemas ti pojma
testiras na sebi prvu turu, pa posle dajes ukucanima, evo ja sam preziveo, prducnes i podrignes i to je to

Poslednja izmena:

Back