KINA

• Začetnik teme Začetnik teme Zveky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
meelosh_bg:
Zamalo da tema ode na drugu stranu :) Evo, uploadovao sam nekih 15 slika iz Pekinga i Hong Konga, sa sve "korisnim" opisima - http://picasaweb.google.com/miloseric/BeijingHongKong2005.

Fotografije su o d l i č n e.
Napiši malo podrobnije o Hramu neba i upustvu, kao i o doživljenom..Znam da to zadire u domen ličnog, ali to je ono što od Kine i očekujem, i zaista me zanima.
Elem, upustva iz hrama..

Dosta detalja, fino objašnjeno nema šta.
Htio bih da dodam da ukoliko se putuje u Peking ili HK u sopstvenom aranžmanu najjeftiniji boravak je u u hostelu. Postoje odlični hosteli po Pekingu. Atmosfera u njima je dosta prijatna a i higijena je prihvatljiva. Uz to uvjek ima dosta mladih ljudi iz cijelog svijeta koji takođe putuju, tako da je druženje super. Naravno, treba da napomenem da u hostelu uglavnom djeliš sobu sa još nekoliko osoba (zavisi od broja ležajeva)... Često puta hosteli organizuju izletničke ture unutar Pekinga i ka nekim destinacijama gdje bi sam teže mogao da stigneš. Moje je iskustvo u svakom slučaju pozitivno.

eh, ja sam krenula intezivno da razmisljam o odlasku u kinu. odavde gdje ja zivim ima arnazman koji se sastoji iz sljedeceg: slijetanje u hong kong, provodim jedan dan, pa odlazak u peking. 4 dana peking, pa odlazak u Xian. 2 dana u xianu pa odlazak u shangai, dan u shangaju pa hog kong 2 dana. ici cu u aprilu ili maju, kao sto je meelosh rekao. to sto si rekao za prvomajske praznike, da li je nezgodno biti u vrijeme praznika. do kad bude okiceno, mozda da naletim poslije. meeloshe, nadam se da ces biti dostupan za pitanja koja cu tek imati. hvala unaprijed.

Prvomajski praznici su najmanje nedelju dana (vikend pre + radna nedelja + vikend posle), ne mogu da se setim tacno koliko traju... U svakom slucaju, ta dekoracija i nije bas bog-zna-sta, jer je uglavnom rec o komunistickoj ikonografiji. Druga prica je njihova lunarna Nova godina i ti tradicionalni praznici, ali se ne isplati samo zbog toga ici usred zime. Doduse, ima puno sarenih zastava, lampiona i sl - i to traje najmanje do nekog 12-13. maja. Za dalje ne znam, posle tog datuma sam otputovao :) Nazalost, ta praznicna atmosfera podrazumeva i prilicno veliku guzvu na svim mestima koja imaju bilo kakve veze sa turizmom - tako da mozda nije lose otici ili malo pre ili malo posle.

Vreme provedeno u svakom od ovih gradova jeste prilicno kratko, ali sigurno mozes puno videti, a i verovatno nemas vremena za bacanje... Nisam bio u Xianu i Shanghaiu ali, ako se ukaze prilika da ponovo odem, to su svakako moje sledece destinacije i mislim da je to odlican izbor. U Xianu su oni cuveni terra cotta ratnici i mislim da to moze da bude i zanimljivo iz aspekta putovanja u duboku unutrasnjost, a Shanghai je naravno prica za sebe - najveci kineski grad, sa potpuno evropskim gradskim jezgrom. Mogu da pretpostavim da ce tempo biti izuzetno naporan, ali tako putovanje i treba da izgleda :)

hvala ti na brzom javljanju. bas mi je drago da mogu da dobijam informacije iz prve ruke. mogu ja jos da ramislim o dadavanju kojeg dana. imam dovoljno godisnjeg. jos neznam koja je cjena aranzmana, cekam da mi posalju. al u svakom slucaju, dan-dva mogu da dodam. ok, izbjecu te praznike. vjreovatno cu putovat oko 15.5. koliko si ti dugo bio u pekingu?
hvala ti jos jednom. pozdrav

ja sam bila u Pekingu davno kad je biciklo kod njih bilo pojam imucstva....
('90god)Pogled s prozora hotelske sobe je bio na neku raskrsnicu na kojoj je na moje veliko zaprepascenje bilo toliko biciklista da sam ja pomislila da su neke trke.Nakon 15-20min opet sam pogledala kroz prozor i svi su opet bili tu samo sto im se broj jos vise povecao...dugo mi je trebalo da primetim mali broj automobila u saobracaju. I nekih tuk-tuk(nek mi oproste oni koji znaju kako se pise rec za ovo prevozno sredstvo) vozila u koje sam se mnogo kasnije vozila ali u Bankoku.
Trg i Zabranjeni grad i Kineski zid....i zaboravila sam sta jos obici.Tad je Kontiki samo radio Aziju a sad svi.
Sad je i tamo mnogo mnogo bolje i ekskluzivnije tako da nema potrebe ici agencijom mozes i individualno.Pogledaj ponude na www.travelhouse.co.yu

Ja sam bio tamo dva puta, po nesto manje od mesec dana svaki put, u obe prilike u aprilu i maju.

Sto se situacije sa biciklima tice, Katie Melua i njenih "Nine million bicycles" su stvar istorije... danas je to pre devet miliona automobila. Saobracajne guzve su, bez obzira na uzasno dobru i razgranatu mrezu velikih i brzih saobracajnica, sve vece i vece. Definitivno im nedostaje neki dobar mass transit, pa zato za olimpijadu grade nekoliko linija metroa.

Po velicini trzni centri su i '90 bili pojam velicine za Evropu a o izboru i cenama od - do +
Sad mogu samo da zamislim......
verujem da je sve i te kako drugacije..........
samo mi godinama,ma kakvi decenijama,vekovima cupkamo u mestu.....
i kinezi su napredniji.....

Ja sam 96-te bila u Pekingu tri nedelje turistički i bilo je ekstra!! Prelep grad i svašta ima da se vidi i obidje.. Išla bih opet ako mi se ukaže prilika..

Ja bih išla svugde! Prosto obožavam da putujem!

A u Kini sam imala ekstra prodju - ridja, bela - totalno drugačija od njih, osećala sam se kao filmska zvezda!!

sara777:
Ja bih išla svugde! Prosto obožavam da putujem!

A u Kini sam imala ekstra prodju - ridja, bela - totalno drugačija od njih, osećala sam se kao filmska zvezda!!

Ja se isto tako osecam kao zvezda i isto kao ti obozavam da putujem ali ja nikad ne bih isla tamo gde sam vec jednom bila.

topmodelsica:
Ja se isto tako osecam kao zvezda i isto kao ti obozavam da putujem ali ja nikad ne bih isla tamo gde sam vec jednom bila.
Ako tako kazes vjerovatno nisi bila u Kini! Ja sam trenutno u Shanghaju vec dva mjeseca po drugi put.Bila sam 2005godine,pocetkom aprila se vracam u Doboj(rodno mjesto)a sledece godine ako budem ziva u Peijing na olimpijadu!Kina je ogromna tako da bih ti trebalo gudinu dana da provedes u Kini pa onda mozes reci ne bih isla gdje sam jednom vec bila,slazem se sa tobom donekle,i ja nisam sad isla na mjesta gdje sam bila prosli put al vjeruj mi ima puno toga da se obide i vidi!!!pozdrav :razz:

ti si sad u shangaju? da li si bila jos negdje?
ajd za shangaj napisi sta obici , onako po vaznosti. ja cu u shangaju mislim biti samo dva dana, pa necu stic obici kao ti. gdje da se ide u shoping. koji transport u gradu da koristim. koliko para treba dnevno na hranu i neke troskove tipa ulaznice u neke znamenitosti plus na prevoz. kolika je sad tamo temperatura? kako stoje kinezi sa engleskim? kakvi su hoteli? u kom si ti? koje kategorije hotel treba da uzmem a da bude pristojno, ne treba mi luksuz, samo da ima osnove stvari i da je cisto. gdje mi preporucujes da jedem? da li si uvece izlazila?
pitacu ja jos.

blue flower:
ti si sad u shangaju? da li si bila jos negdje?
ajd za shangaj napisi sta obici , onako po vaznosti. ja cu u shangaju mislim biti samo dva dana, pa necu stic obici kao ti. gdje da se ide u shoping. koji transport u gradu da koristim. koliko para treba dnevno na hranu i neke troskove tipa ulaznice u neke znamenitosti plus na prevoz. kolika je sad tamo temperatura? kako stoje kinezi sa engleskim? kakvi su hoteli? u kom si ti? koje kategorije hotel treba da uzmem a da bude pristojno, ne treba mi luksuz, samo da ima osnove stvari i da je cisto. gdje mi preporucujes da jedem? da li si uvece izlazila?
pitacu ja jos.
Sto se tice Shanghaja,lijep je grad i veoma je veliki.Sto se tice transporta taksi imas na svakom metru i jeftin je prevoz,hrana je takodje jeftina osim pizze!Slucajno sam hodajuci po gradu vidila jednu piceriju i znajuci da je sve jeftino usla sam i narucila pizzu ne pitajuci koliko kosta,kad je trebalo da platim dobila sam racun,nabrzaka pretvorila u nase km i ostala bez daha,pizza je kostala 17.50km.Jeste da je malo veca od nase i ukusnija ali ne vrijedi te pare!E sta bih ti jos preporucila ako si kafendzija,ponesi sebi kafe jer ovamo nigdje nema tako dobre kao sto je nasa,ima ponegdje expreso al je skupa!Sto se tice sopinga svagdje osim u robnoj kuci koja je ogromna a takodje ni u vecim marketima nemoj da kupujes odjecu i obucu jer to sve mozes naci i u buticima a cijene su dosta nize,takodje se mozes cijenkat i glavna fora je da ostavis nesto i kazes da je skupo i krenes da izadjes,a onda oni trce za tobom da se vratis kupiti dace ti po cijeni koju si ti rekla!sve je strava jeftino,osim kao sto sam ti rekla kafa je skupa a i cigare.Ovde imaju cigare od 100km samo jedna kutija,naravno ima i onih od 1km al te nemozes pusiti!Ja pusim Ligun plavi od 17 juena,tj.3.40km ili crveni od 3km!Ovdje je trenutno kisa,nije mnogo hladno!Vecinu ih mozes sresti koji poznaju engleski samo se njihov izgovor malo razlikuje od naseg kako ga mi govorimo!Ulaznice takodje nisu skupe od nekih 2km pa do 5km maksimalno!Hoteli su strava dobri al i njih takodje ima poskupih!prosvrljacu ovih dana da vidim koji su dobri a ne puno skupi pa cu ti javiti!Ja trenutno ne koristim hotel imam stan ovamo al sam 2005 god bila po hotelima!Slabo da jednu noc preskocim a da ne izadjem s prijateljima,najvise izlazim po restoranima pije se jede,i tako!Ovde kod njih kad se nazdravlja pije se na ex,pa je haus zivi,stalo pijana!Iz tvojih poruka vidim da ces ti u maju ovamo,nije lose tada je umjereno toplo vrijeme al nemoj da bih dolazila juli ili avgust jer su tada uzasne vrucine!pozzzzzzzzzz

Back