Kina

https___d1e00ek4ebabms.cloudfront.net_production_78ca636e-bc92-4c78-a13b-b5afec6e7c89.jpg
5bbfea68498ebfcd473fdbf1.jpeg
1041799l.jpg
sanya-hainan-china-stylish-street-underground-shopping-center-pedestrian-city-shops-159381314.jpg
binlang-ethnic-village.jpg
images (2).jpeg

Prilozi

• https___d1e00ek4ebabms.cloudfront.net_production_78ca636e-bc92-4c78-a13b-b5afec6e7c89.jpg
    https___d1e00ek4ebabms.cloudfront.net_production_78ca636e-bc92-4c78-a13b-b5afec6e7c89.jpg
    95,1 KB · Pregleda: 1
kpija Ajfelovog tornja i malog Pariza, donekle propao projekat, mada se sad ljudi naseljavaju, namera je bila da se Evropljani koji se presele u Kinu, osecaju kao kod kuce. Takodje postoje kopije drugih Evropskih i Americkih gradova, ili regiona. Npr Skandinavski grad.
4015666-300067563.jpg
https___archive-images.prod.global.a201836.reutersmedia.net_2013_08_02_2013-08-02T032502Z_07_...jpeg
Tianducheng-Eiffel-Tower.jpg
Tianducheng-780x439.jpg

S obzirom da imam drugare tamo, a da o istoj vrelo malo znamo, jer zivomo pod uyicajem svega sto dolazi sa zapada, ne znajuci da na istoku postoji mnogo naprednija civilizacija.

lepo za ziveti ovde, huh?
Pogledajte prilog 1703220
Pa gde ćeš gori konzumerizam i opterećenost brendovima nego u toj aziji?

Mislim slažem se da je orijentalna kultura fantastična, ali ovo što si ovde prezentovao je bukvalno kopija zapada ili sad već možemo reći njihova verzija zapadnog sveta :lol:

Živeo tamo ne bi, da posetim svakako bih. Ali tek kada završim sa J.I Azijom i Japanom, tj. Kina me najmanje privlači od njih.

Pa gde ćeš gori konzumerizam i opterećenost brendovima nego u toj aziji?

Mislim slažem se da je orijentalna kultura fantastična, ali ovo što si ovde prezentovao je bukvalno kopija zapada ili sad već možemo reći njihova verzija zapadnog sveta :lol:

Živeo tamo ne bi, da posetim svakako bih. Ali tek kada završim sa J.I Azijom i Japanom, tj. Kina me najmanje privlači od njih.
pa jesu uzeli i jedno i drugo, napisao sam...da su izvukli i od kumunizma i od kapitalizma sta im odg.
Ja ne bih ziveo u Japanu 😁 nit volim da radim, nit volim guzvu

pa jesu uzeli i jedno i drugo, napisao sam...da su izvukli i od kumunizma i od kapitalizma sta im odg.
Ja ne bih ziveo u Japanu 😁 nit volim da radim, nit volim guzvu
Ako ne voliš da radiš, zaboravi na život u Aziji ;)...tj samo kao penzioner da krckaš penziju. Nisu Kinezi ništa bolji od Japanaca ili Koreanaca u tom smislu, samo nemaju toliko izražen koorporacijski mentalitet (još uvek), ali rmbače itekako.
Ali zato imaju lojalnost partiji...

Devojka s kojom sam išao u srednju je završila španski na Filološkom, a onda sa budućim mužem otišla u Kinu da živi, evo već godinama su tamo i ne žale se. Dobili su i klince tamo koje su vodili u tokijski Diznilend, znači ne ide im loše svakako.

Što se mene tiče, isto kao korisnik iznad, rado bih posetio tu zemlju i obišao šta ima da se obiđe, ali nisam siguran da bih živeo tamo. Isto kao i Japan.

Devojka s kojom sam išao u srednju je završila španski na Filološkom, a onda sa budućim mužem otišla u Kinu da živi, evo već godinama su tamo i ne žale se. Dobili su i klince tamo koje su vodili u tokijski Diznilend, znači ne ide im loše svakako.

Što se mene tiče, isto kao korisnik iznad, rado bih posetio tu zemlju i obišao šta ima da se obiđe, ali nisam siguran da bih živeo tamo. Isto kao i Japan.
nisam ni ja jos siguran, ali da mi je privlacno jeste. Posebno me ta prica o bezbednosti kupila

Nisam nikada bio, najbliže što sam joj prišao bili su Hong Kong i Macau, ako ne računamo presedanja na nekoliko njenih aerodroma ali sam planirao put u Kinu prekosutra. Totalno je skoro sve bilo gotovo i trebao sam da vidim Beijing, Shanghai i CHONGQING koji me je posebno zanimao zbog zanimljive arhitekture, medjutim zbog neplaniranih razloga morao sam da otkažem sve to, pa umesto Kine moraću da vidim Seoul u Južnoj Koreji ali nije ni to za bacanje.

Ono što mi je zapalo za oči u gore u prvom postu je da već ove dve slike:

dsc_0871.jpg

4c1474be-6f31-4069-b7fd-3971e4fe90f2.jpg

ne samo da nisu Kina nego nisu ni Macau i čudi me da Saja ljubitelj zapada nije reagovao i naglasio ti da se k.rčiš Kinom slikama iz Las Vegasa, Čemerike😅
Dalje nisam ni gledao ostale, niti vidim poentu postavljanja random slika sa neta pa u još tolikom broju ako već nemaš svoje ali dobro, to sam možda samo ja, vidim da je to normalna pojava.
Naravno da me zanima da vidim Kinu ali koliko mi je visoko na "bucket listi" pokazuje i to da je za sve ove godine života u Aziji još uvek nisam posetio iako mi je otprilike kao da iz Srbije odeš za Slovačku. Kina je, ajd da ne idem dalje ali Azijski ekonomski motor. Sve se vrti oko i gravitira ka Kini i njen uticaj u svim zemljama u okruženju, osim onih koje Amerika čvrsto drži pod svojom šapom, Japan, J. Koreja i Filipini, je ogroman i to se nikako ne može zanemariti.
Konkretno u Tajlandu sve najveće biznise, pa i one malo manje, drže kinezi. To su tajlandjani kineskog porekla koji generacijama unazad žive ovde ali su bez obzira kinezi i njihove veze sa majkom Kinom su neraskidive. Tajlandska trenutna premijer ministarka je iz originalno unazad kineske familije i to takodje mnogo govori. I takav je uticaj Kine svugde ovde u jugoistočnoj Aziji.
Što se tiče ljudi, video sam tvoj komentar na topiku Da li bi oženili Azijatkinju, da ti ispričam šta tajlandjani misle o kineskim turistima koji ovde dolaze u milionima....misle isto što i ti kad vidiš 💩 na ulici pa skloniš pogled da ga ne gledaš i trudiš se da ga prodješ a da ga ne nagaziš. Tajlandjani su medjutim u drugoj poziciji i toliki broj turista im je od ogromnog ekonomskog značaja tako da....u tom slučaju bi verovatno gledao ono na ulici pa bi čak rekao i ma nek smrdi, samo da lova kapuće. Ja znam da ja bih, sigurno.😁
A zašto ih ne vole, pa zato što se većina ponaša kao neki brdjani koji su sišli sa planine: glasni su, deru se, svadjaju se, prde i podriguju po restoranima dok jedu, guraju se preko reda i ne j.ebu te ni 2 posto, misle da su oni pametni a ti budala, žene pričaju da su kineskinje štroka koja pravi lom u ženskim wc-ima, ne puštaju vodu za sobom bilo koja nužda da je u pitanju, bacaju tampone i uloške u wc šolje, takodje se ubacuju preko reda i prave te na idiota, otprilike većina kineza zaslužuje da ih prvo napuniš pesnicama pre nego što uopšta imaš bilo kakav kontakt sa njima. Indusi, isti oni koji kenjaju po ulicama u Indiji se ovde mnogo bolje ponašaju i tajlandjani ih kud i kamo više gotive od kineza. Vidjeno iz tajlandskog ugla onih koji su u stalnom kontaktu sa kineskim turistima ovde, dakle ovo nije moj pogled.
Moje lično iskustvo sa kinezima, vrlo blisko sam poznavao dve kineskinje, jedna je bila devojka drugara koja je bila visoko pozicionirana biznismenka(i dalje je samo što nisu više u vezi)u Šangaju i ta je bila aristokratija i internacionalno gledano, ne samo Azijski.... a druga je bila moja devojka tako da i za nju ne mogu ništa loše da kažem, puštala je uvek vodu za sobom, Bože me sačuvaj.🙏

Poslednja izmena:
Nista od gore napisanog nisam videla niti dozivela u Pekingu i okolini.
Lepo si napisao...meni odisu aristokratski. Umereni, suzdrzani, kulturni, obrazovani sto se ne bi reklo za vecinu nekih drugih zemalja u tom delu sveta.
Naravno rulje ima svuda ali ovi drze nekako do sebe.

Ovde je u 2024-oj bilo preko 6 miliona turista iz Kine, i to kažu da im loša godina, još se nisu vratili na cifre pre plandemije. U socijalnim medijima stalno izlaze snimci kineza koji prave neka njasra kada komentari idu u stotine hiljada, mislim baš ih ne vole. Vlada pokušava malo da spušta loptu na zemlju jer znaju šta im kinezi znače i koliki su prihodi od njih.
Nisam u turističkom sektoru Tajlanda i nemam apsolutno nikakav kontakt sa kinezima osim što ih vidjam u konvojima autobusa koji dolaze u Pataju ali se ne krećem gde i oni. To su sve turiistički organizovane ture gde ih oni vode na spacijalna mesta, u specijalnim restoranima za njih i izgleda da pokušavaju da svedu njihovo mešanje sa ostalima na minimum, tako mi deluje. E sad ima i kineza koji putuju sami, malo ih ima i oni deluju skroz normalno po svemu, i po oblačenju, i po ponašanju, čak su i cool, dok oni iz autobusa pomalo deluju retardirano.
Ne znam, Kina je ogromna tako da cenim da ima svega i svačega. Oni koji žive u Shangaju sigurno nisu seljaci dok sam lično imao prilike svašta da vidjam po njihovim aerodromima, kako se svadjaju jedni sa drugima, kako upadaju preko reda itd, mislim klasičan seljober( po ponašanju) svugde izgleda isto i nije ga teško prepoznati.

Nije ni Kina više sto je nekad bila Znacajno su napredovali i tehnološki i u životnom standardu.
Ali to logično donosi i generalno povecanje cena.
Na primer u Šangaju je prosečna cena kvadrata stana $10,000, sto znaci da dvosoban/trosoban stan košta 1 milion dolara. Uz to i svi drugi troškovi slede status te kupovine.

Ono šta je i dalje tamo problem, je represivni državni sistem, gde neposlušni vrlo lako se izgube u mraku. Stoga i dalje imaju ogroman procenat emigracije.

Inače u ekonomiji veštački drže lokalnu valutu niskom, da bi održavali ogroman nivo izvoza. Medjutim i tome dolazi kraj, već su počele kineske firme da prebacuju proizvodnju u Vijetnam, Kambodzu i ostale “jeftinije” zemlje.

Био сам у Пекингу две недеље и Тјенцину (излет на један дан) прошле године. То је друга планета. Платни систем ме је одушевио, јер су обе апликације wechat и alipay радиле одлично. Белце сам виђао само на аеродрому, док у граду је право чудо да налетиш на некога ко није Кинез, једино на неким туристичким знаменитостима, ту сам највише наилазио на Русе и латиносе.
3Д билборди уживо изгледају много боље него када сам гледао преко ЈТ.
Град од преко 20 милиона људи је невероватно тих ноћу. У саобраћају Кинези се понашају горе него ми, не поштују саобраћајне прописе, али апсолутно нико не труби, нико се не нервира, нико никоме нема намеру да поломи главу. Сва возила су на електрични погон.
Цена рецима патика је иста као у Београду, али зато имају 100 пута већи избор робе. Купио сам два пара њиховог бренда патика Qiaodan и Ли Нинг и одличне су, а јако јефтине.
Жао ми је што нисам купио и сат Пагани, зато што код њих то иде само онлајн ... следећи пут.
Смештај и храна су јефтини и квалитетни. Ко је бар мало путовао у својој режији, може се снаћи и у Кини, али почетницима не бих препоручио без агенције, јер сасвим је нормално да у неком великом хотелу, нико на рецепцији не зна енеглески језик.
Врло мало има трагова комунизма, ако не рачунамо Забрањени град, углавном сам наилазио на традиционалну историју и прошлост.

Оно што ми се није свидело .... градови су јако слабо осветљени, очигледно је да штеде на струји, мада то је нешто што сам виђао и у западној Европи, али уме да буде депресивно када падне мрак, затим .... сва одећа тамо има енглески принт, превише затворен центар града око Тјенанмена.

Poslednja izmena:
Nista od gore napisanog nisam videla niti dozivela u Pekingu i okolini.
Lepo si napisao...meni odisu aristokratski. Umereni, suzdrzani, kulturni, obrazovani sto se ne bi reklo za vecinu nekih drugih zemalja u tom delu sveta.
Naravno rulje ima svuda ali ovi drze nekako do sebe.
Такође и ја, мада што се тиче Азије посетио сам само Турску и Кину.
Кина је толико велика, да људи неправедно је генерализују, исто као и С.А.Д. и Американце.
Није исто живету у Њу Џерзију, Детроиту и негде у северном делу где људи као рецимо Минесота где не закључавају улазна врата.

Мени је у Кини све било чисто, чак сам јео и уличну храну, а ретко сам виђао да људи пљују по улици, мада виђао сам сељачине и то су били туристи из ко зна какве кинеске вукоје&ине.
Њихова баш колективна навика коју сам приметио је да када зевају не стављају руку на уста.
И сличнији су Русима, нису зимогрожљиви као просечни Срби. Има јако лепих Кинескиња, али не сређују се превише као наше.

Такође и ја, мада што се тиче Азије посетио сам само Турску и Кину.
Кина је толико велика, да људи неправедно је генерализују, исто као и С.А.Д. и Американце.
Није исто живету у Њу Џерзију, Детроиту и негде у северном делу где људи као рецимо Минесота где не закључавају улазна врата.

Мени је у Кини све било чисто, чак сам јео и уличну храну, а ретко сам виђао да људи пљују по улици, мада виђао сам сељачине и то су били туристи из ко зна какве кинеске вукоје&ине.
Њихова баш колективна навика коју сам приметио је да када зевају не стављају руку на уста.
И сличнији су Русима, нису зимогрожљиви као просечни Срби. Има јако лепих Кинескиња, али не сређују се превише као наше.
Meni se bas to svidelo. Nista vulgarno, drecavo, nametljivo. Kao dah svezeg vazduha dostojanstva i lepote u svom izvornom obliku. Ne mislim samo na zene, to je prosto druga civilizacija...Na mene je ostavila utisak smernosti, ponosa i dostojanstva. Na primer Hong Kong mi je ono kao zapad...nebo i zemlja naspram Pekinga i okololine.

Meni se bas to svidelo. Nista vulgarno, drecavo, nametljivo. Kao dah svezeg vazduha dostojanstva i lepote u svom izvornom obliku. Ne mislim samo na zene, to je prosto druga civilizacija...Na mene je ostavila utisak smernosti, ponosa i dostojanstva. Na primer Hong Kong mi je ono kao zapad...nebo i zemlja naspram Pekinga i okololine.
Слажем се.
Мене зато Хонг Конг и не привлачи као нека друга дестинацију коју бих посетио следећи пут, пре бих отишао у Zhangjiajie и Шангај.

Слажем се.
Мене зато Хонг Конг и не привлачи као нека друга дестинацију коју бих посетио следећи пут, пре бих отишао у Zhangjiajie и Шангај.
I ja... :) Dugo godina imam zelju usput prema Filipinima opet da posetim Kinu...ali...jos ce cekati :lol:

Za one koji vole gradove i taj urban vajb i atmosferu Hong Kong je prava stvar. Ne bih ga uporedio nikako sa New Yorkom iako ga baš mnogi uporedjuju zbog svojim impresivnih oblakodera. Hong Kong je moderan Azijski grad kao što je to i Tokio, i Singapur, i verovatno i Seoul, videću sada. Pa ako tako gledamo i oni su zapad, da li ih zbog toga ne treba obići? Šta je zapad a šta je istok u današnjem globalizivanom svetu, pa baš ti isti kinezi najviše kupuju zapadne brendove i pune ovde i Luj Vitona, i Guccija i Pradu, i sve ostale. Kažite im ej pazite da vam gradovi ne liče na zapadne🤣👏
Nisam bio ali mi je drugar neko vreme živeo u Shangaju i DJ-isao tamo i stalno mi je slao videje iz noćnog života Šangaja, pa mislim ako ono nije zapad ne znam šta je? Ultra zapad otprilike, po onome što sam video.

Што се тиче ВПНа, ја сам имао припремљен ExpressVPN, али ми уопште није требао на мобилном интернету, јер ту су ми гугл сервиси радили без проблема. МТС има потписан уговор са два кинеска оператера, тако да сам одлично прошао, ВПН није потребан. Међутим овај ВПН ми уопште није помогао када је у питању хотелски WI-FI.

moj drug zivi u Kini od 2018. , drugi drug je bio godinu dana. Ko ti je rekao da je robovlasnicko drustvo? Zapadni mediji ili?
I jedan i drugi, su odusevljeni zivotom tamo.
Ovaj sto je bio godinu dana, non stop hvali Kinu, tamo je predavao engleski, vukendom mu dosadno u Sangaju, 30 e avion, ode na jug na more da se brcka, bude tamo za vikend vrati ze punih baterija.
Bezbedno, niko ti privatne stvari nece ukrasti, mozes lap top ostaviti na sred ulice. Svaki kvart sa par zgrada ima cuvara, saobracajna policija nema pistolje uopste. Za svaciji dzep se moze nesto naci, ako hoces jeftino mozes za 1 dolar jesti rucak. Itd itd
Oni su uzeli najbolje i iz komunizma i iz kapitalizma. Nije to nikakvo robovlasnicko drustvo, posebno veliki gradovi Šenzen, Sangaj, Hong Kong je malo drugaciji sto se tice uredjenja, i vise vuce na zapad.

Srednja klasa, skoro svaka zgrada ima bazen i teretanu za stanare
Bio sam u Kini i poslom i turisticki , nikad ne bi volio zivjeti tamo.

To je osjecaj kad si kratko na odmoru, ja sam radio u Kini nekoliko puta,partija im odlucuje sve i kao clan partije imas daleko vece privilegije iako nemas nikakvih kvaliteta ,cak odredjuje i privatnim firmama sve. Hrana u fabrikama se ne moze jesti, jedni prema drugima su veoma zatvoreni, ne prihvacaju te i ne vjeruju ti nista, rade veoma puno sati, vise puta sam se i borio za prava radnika na nizim pozicijama itd.

To je osjecaj kad si kratko na odmoru, ja sam radio u Kini nekoliko puta,partija im odlucuje sve i kao clan partije imas daleko vece privilegije iako nemas nikakvih kvaliteta ,cak odredjuje i privatnim firmama sve. Hrana u fabrikama se ne moze jesti, jedni prema drugima su veoma zatvoreni, ne prihvacaju te i ne vjeruju ti nista, rade veoma puno sati, vise puta sam se i borio za prava radnika na nizim pozicijama itd.
Verujem da je to tacno ali to ne menja moj utisak. Ja ne volim destinacije na kojima su ti ljudi u faci i vise ti na telu, smeskaju ti se bezrazlozno (tj. sa razlogom da ti izmame pare ili nesto drugo) a dosadila mi je i buka i golotinja, neumerenost u bilo kakvom obliku.

Back