Ajde da se ia ja ponovim po ko zna koji put . . . Moglo bi se reći da sam dugo u ovim sportovima , i kao takmičar i kao zaljubljenik i kao čovek koji non-stop uči ... bio sam i napolju u nekim upoznao neke ljude koji su profesionalci ! Višegodišnjim praćenjem i učestvovanjem u svemu tome sam poprilično upoznat sa situacijom .
Naša zemlja se bavi kik-boksom i njegovim disciplinama , ta svetska prvenstva koja se spominju su amaterska , znači radi se sa štitnicima , kacigama i opremom . Rade se disipline koje se slabo rade po svetu najviše zbog brojnih nedostataka . U svetu postoje mnogi ozbiljni profesionalni turniri i promocije koje rade turnire po K-1 i Muay Thai pravilima , najviše zbog veće atrakcije , ali i mnogo kompletnijih i zahtevnijih sportova tačnije disciplina od ovih kik-bokserskih(low-kick,full-kontakt.light-kontakt...) . Naši ne idu nikada tako daleko , uglavnom se zaustavljaju na pragu WAKO federeacije , koje jeste najmnogoljudnija i cenjena Amaterska federacija u svetu , ali u profesionalnom delu je na ne tako cenjenom mestu . Prave profesionalne organizacije i pravila koja sam spomenuo traže mnogo više i u znanju i u načinu rada nego što se primenjuje u amaterskim vodama WAKO-a . U WAKO su članice i neke veoma prizante i jake zemlje u svetu Kik-boksa , K1 Muay Thai-a (Rusija, Belorusija,Francuska,Hrvatska...) , ali one su posvećene tome onako kako treba - tamo kale svoje borce , pružaju im iskustvo i onda dalje prelaze na ozbiljnije stvari . Problem je što se naši zadržavaju tu , retko ko ode da radi za neke cenjenije titule u profesionalnom svetu , retko ko ode na tu stepenicu više ... to je najveći problem . Mi imamo mnogo , mnogo talentovanih momaka i devojaka koji bi sa drugačijim načinom rada , možda i sa ovim sigurno mogli nešto da urade u tom profesionalnom segmetnu , ali oni to ili ne pokušavaju ili su sputani od strane ljudi u ovom sportu . Koliko to daleko ide pokušaću da objasnim na kratak način jedan Ivan Strugar i Draženko Ninić su probali tako nešto preteklih godina , Strugar je stigao najviše gde je na jednom K-2 turniru , gde nisu nastupali nikakvi borci iz svetskog vrha i koji organizauje profesionlana francuska federacija bio treći , a Ninić je ispao još ranije u kvalifikacijama ... ljudi napolju koje sam ja pitao nikada nisu čuli za njih dvojicu , a Strugar je bio dugogodišnji šampion u Pro-WAKO i najbolji takmičar ikada te organizacije Dušan Basrak je imao par pokušaja i taman kada je uspeo da dodje do nečega on je to sve bacio u vodu , Gagi Jovanović je probao na kvalifikacionom K-1 turniru , bio rasturen u prvom meču , a to je kvalifikacioni turnir koji je prvi od 4 potrebna da se dodje do Japana ... . Nisu oni jedini kao što sam rekao imamo mi mnogo talenata i ljudi koji bi mogli ... neke borce koji su već dugo prisutni Miloš Anić, Dejan Milosavljević , Milisav Ilić , zatim nove nade u vidu Nenada Pagonisa, Miletića , Gogića , Jovanovića ... samo tu bi moralo mnogo stvari da se poklopi i ozbiljno da se poradi za uspeh ... Ne znam zašto vodeći ljudi kik-boksa u Srbiji nemaju sluha za to ... u stvari znam , ali to je već druga priča ...
Velika šteta ...