Kic, sund i psihologija ljudi

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Cesto cujemo kako javnost kritikuje rijaliti kao vulgaran i jeftin nacin "zabave" za masu. A opet, na TV-u 23-ca sezona Farme, Parova ili cega vec probija rekorde popularnosti.
Ista stvar sa Grandom i ostalom muzikom, vecina kritikuje isprazne tekstove, a opet, to je najpopularnija muzika na nasim prostorima.

Ali kada nekog pitas, da li gleda TV i sta gleda na TV-u, svi kao papagaji pricaju, History, National Geographic i slicne TV kanale, niko ne pominje Pink ili rijaliti.
Opet, isti ti ljudi, padaju u trans uz ruzicasti zvuk u lokalnoj kafani.

Cemu to licemerje, gnusanje nad rijalitijem, losom muzikom, dok se potajno isto uveliko konzumira?
Na kraju, cemu tolika popularnost rijalitija i ruzicaste muzike?

Ja ne gledam TV, iako imam kablovsku koju cu da otkazem za koji mesec...
Jedino mi TV sluzi da pustim kanale gde se non-stop vrti neka muzika.

Licemerje, sta znam, zavisi u kom drustvu se kreces. Ljudi koji gledaju Farmu verovatno i pricaju o tome ko jedan moj drugar koji me nije video 2 god i prvo me pitao koga su izbacili iz Farme :fdlan:. Ja nemam pojam ni ko je tamo, ni sta se tamo radi...
Gledao sam nekad davno VB nesto malo...

Cesto cujemo kako javnost kritikuje rijaliti kao vulgaran i jeftin nacin "zabave" za masu. A opet, na TV-u 23-ca sezona Farme, Parova ili cega vec probija rekorde popularnosti.
Ista stvar sa Grandom i ostalom muzikom, vecina kritikuje isprazne tekstove, a opet, to je najpopularnija muzika na nasim prostorima.

Ali kada nekog pitas, da li gleda TV i sta gleda na TV-u, svi kao papagaji pricaju, History, National Geographic i slicne TV kanale, niko ne pominje Pink ili rijaliti.

Cemu to licemerje, gnusanje nad rijalitijem, losom muzikom, dok se potajno isto uveliko konzumira?

Pa sad ako cemo pravo i iskreno svako od nas konzumira na ovaj ili onaj nacin neki kitch.

Kitch nema veze, ama bas nikakve sa temom ili barem ne sa naslovom tvog topika.
Ove Farme ( ja i ne znam tacno sta je to jer ne zivim u Srbiji, ali mogu da pretpostavim da je neki rijaliti) nesto su novo na
medijskoj sceni, kitch je star valjda ima tome i 500 godina.

Shund su za mene neke knjizice tipa ljubavni romani, ali sada da li je to i kitch?

Licno ne gledam TV odavno, a nisam primetio ni da moji ukucani gledaju pomenute programe. Zapravo sam ubedjen da pristalice toga nisu toliko brojne koliko su bucne. Tesko cete cuti da neko pusta preglasno klasicnu muziku, ili recimo dzez, bluz, a poznajem dosta ljudi koji to voli. S druge strane trese turbo folk tresovina i onda se stekne utisak da su svuda oko nas.
Drugo, jednostavnost - mnogo je lakse prepricati neki prostakluk s Farme nego dobar film. Zasto su popularni? To je prirodan nastavak neceg sto je pocelo jos osamdesetih, a krenulo je s popularizacijom turbo - folka. Onda prica kako je to eto nase, sta mi tu ima da gledamo neke strane programe i tako dalje ...

Poslednja izmena:

radi se o tome što je pobedila seljanija a rokenrol umro i to ti je to

To ili imaš ili nemaš u sebi . Sjećam se kad su u kolima bili kasetofoni . Kasetu sa narodnom muzikom
nisam u životu kupio . Kod mog kolege koji je inače Hrvat pičili su Lepa Brena i kompanija sve u šesnaest .
Kad vidim na tv Eru Ojdanića i ostalu bulumentu dobijem ospice .
Farmu inače redovno prati moja majka koja im 82 godine . Kada god uđem u kuhinju hoće da mi prepriča
šta se dešavalo . Obično joj kažem - Pusti me stara tih koorvi i lopova !
Za babe me i ne čudi što prate farme jer im je to skoro jedina zanimacija u životu ali one mlade ne razumijem .
Izgleda da im je opšta kultura ravna pozitivnoj nuli .

zasto kic?
Kic ne trazi intelektualno naprezanje.Ne moras da mislis; a narod to hoce, da ne napreze mozak.Da bleji ko ovan.

Pusti ovnu Mocarta, sta si dobio ? nista. Ovan ne kapira muziku. za njega muzika ne postoji. nema kljuc za to. ne pojmi.
Ali zato kad cuje stado ovaca kako bleji, smesta trci tamo. To mu je shvatljivo.

Nemam takav utisak, ljudi sa kojima komuniciram ne gledaju tu vrstu programa, ako nešto i gledaju onda to zaista nisu Farme i sl.
Mislim da je to medijiski napumpano, koga još zanima da gleda te nebuloze...Naravno da postoji i ta neka populacija, ali zaista ne msm da su u većini.

Nisam iz te priče. Gledam TV ali sam probirljiva i zahtevna, pa sam u stanju da izbojkotujem i dobar film ako je previše ispresecan reklamama. Onda ga skinem s neta i odgledam.
Reče mi jedan prijatelj da treba da znam i šta su i kakvi rijalitiji, jer je i to "stvar opšte kulture". Probala sam i odustala posle nekoliko minuta; nisam voajer, niti vidim išta interesantno u tom sadržaju.
U turbo folku ne da ne uživam, nego me užasava ... a užasava me i muzika koja ne spada u kategoriju folka ali s njim koketira.
Jednom sam bila kuma drugarici čija se svadba ispostavila kao kermes od 300 ljudi među kojima sam se osetila kao Marskovac, i na kojoj je trebalo - jelte - da se kao socijalno inteligentna osoba uklopim u društvo. Nisam mogla. Nisam imala nikakav odušak u slušanju Baje Malog Knindže.

Imam slično opažanje kao Sarvaš: rijalitije gledaju starije generacije, ograničenih mogućnosti kretanja. Za neke je to zamena za virenje kroz špijunku ili dežuranje na pendžeru.

Nisam iz te priče. Gledam TV ali sam probirljiva i zahtevna, pa sam u stanju da izbojkotujem i dobar film ako je previše ispresecan reklamama. Onda ga skinem s neta i odgledam.
Reče mi jedan prijatelj da treba da znam i šta su i kakvi rijalitiji, jer je i to "stvar opšte kulture". Probala sam i odustala posle nekoliko minuta; nisam voajer, niti vidim išta interesantno u tom sadržaju.
U turbo folku ne da ne uživam, nego me užasava ... a užasava me i muzika koja ne spada u kategoriju folka ali s njim koketira.
Jednom sam bila kuma drugarici čija se svadba ispostavila kao kermes od 300 ljudi među kojima sam se osetila kao Marskovac, i na kojoj je trebalo - jelte - da se kao socijalno inteligentna osoba uklopim u društvo. Nisam mogla. Nisam imala nikakav odušak u slušanju Baje Malog Knindže.

Imam slično opažanje kao Sarvaš: rijalitije gledaju starije generacije, ograničenih mogućnosti kretanja. Za neke je to zamena za virenje kroz špijunku ili dežuranje na pendžeru.

Ti, kao i Sarvas ,mozda ne volite Farmu ali ne i kic generalno.
Vi mi delujete kao pristalice kica i sunda sto i emitujete kroz svoje tekstove.

Da stariji obicno vole emisije tog tipa, to je tacno, ali tesko da tolika popularnost dolazi samo od ljudi koji imaju 60+ godina.
Meni se cini da se neki ljudi stide da priznaju da gledaju te emisije, pa onda kao fazon "gledam samo Nacionalnu Geografiju" (pokusaj da se distanciraju od rijalitija), a ovamo pevaljka na stolu po satorom.

Kao da ce sad neko reci, "ti gledas Farmu, koji si ti primitivac" nekom u lice. Mada mozda je to na kraju krajeva, tzv. guilty pleasure, kojim se ljudi ne ponose.

A onda ti meni reci zasto ste se vas dvoje maskirali?
Sto se krijete?

Ko pita, surfer?

Elem:
http://forum.krstarica.com/showthre...-TURBOFOLK?p=18227012&viewfull=1#post18227012

E sad, vrlo je teško odrediti šta je kič, tj. šund.
Sa druge teme:
Reč „kič“ je nemački termin za popularnu i komercijalnu produkciju. Po toj definiciji, svaka replika originala – ma koliko bila uspešna – može se nazvati kičem. Masovno, serijski, pa i megalomanski – takođe su odrednice kiča. Pa opet, ni brutalizam u arhitekturi (masovan, megalomanski, ideološki) nije kič, ali je s*ranje. Kič, kao proizvod kulture masovnog tipa, zahteva samo pasivne oblike potrošnje od strane svoje publike/konzumenata. Kič je prilično očigledna, sadržajno ne-lepa laž (slično paradoksu koji imamo kada vidimo kriminalca sa krstačom oko vrata)ili hramu kome je glavna „funkcija“ da se vidi s Meseca.

Ali, oprez, tako JA mislim.

Imamo li prava da drugima uskraćujemo uživanje u kiču i šundu?

мислим да је то уопштен "проблем" код нас. сећам се оних дана када нико није гласао за слобу а слоба стално побеђивао на изборима, сада тако причају и за вучића а верујем да ће опет победити. такође и за оне сереије попут касандре, сви знају о чему се ради у серији али нико није гледао, а када га питаш откуд знаш, углавном је одговор да тетка, кева, баба гледа па и он/а баци поглед и тако зна :D
вероватно да у друштву не би испали "шабани" па јавно причамо да нас не интересују ти шоови. не видим нешто друго да би могло бити.

- - - - - - - - - -

:zurka:

Back