Кич и стварност

У савременом свету, једна од највидљивијих замки човековог естетског суда је кич. Док га многи дефинишу као плитку, претерану и сентименталну уметност, кич је, у својој суштини, нешто много опасније – он је отелотворење лажи о стварности. У православној теологији, истина је не само апстрактни концепт већ жива и реалност, која се у пуноћи открива кроз Бога. Стога, свака лаж, па макар она била и на нивоу естетике, представља деформацију стварности и одступање од Истине.

Православни Свети Оци су вековима наглашавали да је човек позван на стварање у светлости Божијег образа и подобија. Свети Василије Велики каже да свака креација треба да буде одраз наше заједнице са Богом, у коме је Истина и Лепота једно.
Кич, са друге стране, нуди површан одраз стварности, истичући спољашњу, често извитоперену слику лепоте, лишену суштинске дубине. У том смислу, кич није само лоша уметност; он је лажна лепота која заводи човека, одводећи га од духовне истине ка замишљеној, илузорној стварности.

Свети Григорије Ниски, у свом делу "О савршенству", говори о лепоти која је унутрашња и која одражава божанску природу у човеку. Он објашњава да је право стремљење хришћанина ка непрестаном усавршавању и претварању у светлост Божију. За разлику од тога, кич скреће човека у самозадовољство, у емоционални и визуелни конформизам, глорификујући сентименталност уместо чисте духовне лепоте. Кич је, дакле, сурогат стварне лепоте, јер му недостаје суштина која храни душу и усмерава човека ка оном што је вечно и истинито.

Стварност треба посматрати "иконично", јер сва творевина сведочи о свом Створитељу. Свети Максим Исповедник каже да је свет, у својој суштини, слика божанског Логоса. Истинска стварност, самим тим, није само оно што видимо спољашњим чулима, већ је дубоко духовна. Она је прожета божанским енергијама које нас позивају на светост и преображење. Свети Григорије Палама објашњава да кроз учешће у Божијим тајнама ми не само да спознајемо истиниту стварност, већ и постајемо учесници у њој. Када човек прихвата стварност у њеној пуноћи, он види лепоту творевине као одраз Божијег савршенства.

Насупрот томе, кич пружа деформисану верзију стварности – он жели да поверујемо да је лепота нешто што се налази само на површини. Кич искривљује стварност представљајући је као низ површних, често претерано украшених слика које за циљ имају да прикажу спољашње задовољство и емоционални ужитак, али без дубинске везе са истином.

Естетика, како је учио Свети Јован Дамаскин, је нераскидиво повезана са истином и добром. Он је наглашавао да икона Христова није само слика, већ прозор у вечност, одраз дубље стварности која превазилази видљиви свет. Када се човек сусретне са овом лепотом, он не остаје на нивоу спољашње форме, већ бива подстакнут на унутрашње преображење. Право уметничко дело у православном духу не стреми само да задовољи чула, већ да отвори срце за духовну реалност.

Кич, напротив, затвора човека у свет привида, у свет лажи који не говори о узвишеном, већ га своди на тривијалности. Као таква, кичеста култура је дубоко опасна, јер одваја човека од богоподобног призвања да истражује дубине божанске истине у сваком аспекту свог живота. Уместо да га води ка вечности, кич га држи у заточеништву привременог, безвредног и површног.

Позив на будност!

У борби против кича, смо позвани да се вратимо вери у стварност, која је прожета Божијом истином. То значи не само препознати кич као лажну лепоту, већ активно тежити стварању и препознавању истините лепоте која обухвата и материјалну и духовну реалност. Као што нас Свети Серафим Саровски учи, свака лепота и свака истина долазе из Божије благодати. Зато, свака естетика која одбацује дубинску истину Божијег присуства је искривљење стварности и мора бити одбачена.

Прави пут ка истини и стварности је пут богоподобија, где свака наша акција и креација постају сведочанство о Божијој неизмерној лепоти. У том смислу, кич је више од естетског преступа – он је изазов са којим се човек суочава у свом духовном животу, и само кроз поновно успостављање односа са стварном лепотом, онаквом какву Бог открива, човек може наћи истински мир и испуњење.

Prilozi

• 02Capture.JPG
    02Capture.JPG
    35,4 KB · Pregleda: 176
@Black_star са тобом увек динамично и продуктивно :). Имаш јако занимљиву перспективу а размишњао сам и на тај начин и мислим да смо ту негде близу када је ова тема у питању.
Како схватамо саму суштину уметности и њен однос према Истини - то је главно питање? Уметност може да буде смеса разнородних елемената, али питање је: шта она чини са тим елементима? Уметник је позван да уздигне, да преобрази, а не само да меша форме без правца или да се изгуби у бескрајној игри, мада се свакако подразумева да може шта хоће. Ту је она линија која одваја кич од праве уметности – кич остаје на нивоу сензације... то понављам, зато што "илузорна сензација", другим речима јесте лажна представа.
Није страх од нивелације као релативизације увек неоснован, већ је то често упозорење да се у свету, где све постаје "једнако валидно," губи осећај за вишу вредност. Страх од тог губитка није само моралистички, него и естетички – зато што уметност, ако жели да буде жива, не може себи дозволити да буде само пуки одраз свакодневице или да се затвори у цикличну имитацију.
Морал и естетика су дубоко повезани, не у смислу дидактике, већ у смислу оног што уздиже и испуњава дух. Уметник би требало да разуме и уђе у ту дубину, и увек још дубље и дубље, границе нема... Бог јесте ставио све на своје место, а наша улога као стваралаца је да будемо сарадници у тој космичкој хармонији...
Da zamenim samo "strah" za "brigu, meru, osećaj ili vođenje računa" i onda smo na nekom tragu. ;) No to ti je uvek sve unutrašnji osećaj.
To ne može niko, a opet može svako... kada zna... i oseća. ;) :)
Ne treba podcenjivati ni element igre u kreiranju... Za najbolja dela se kaže da su tako stvorena. Tek kad svet shvatiš neozbiljno, doći ćeš i do ozbiljnog...
Kako reče @Irena.B.G. , sve vrlo dobro znaju šta je kič... i najbolje - svi od onih koji bi to trebalo da znaju. ;) Takvi neće pogrešiti kako god se postavili prema njemu. Puna je istorija derogiranih, dekadentnih formi koje su uzrasle i oformile remek-dela, u mešavini raznih elemenata... Nije li to rokenrol, džez? :P Stvari se inače bistre i čiste. Ali tu se polazi s početka, a ne s kraja... Uđe se u realizam materije, ili materiju realizma. Tek potom mudra glava učini svoje čudo. ;):cool:
1. Кич је нешто китњасто
2. Уметност је врхунско умење.
Može se i tako reći... :) sa strane. :cool::lol:

Морам и са овим ставом да се позабавим.

Једном приликом су питали Армстронга шта је то џез,
а он им рече:
"Ако мораш да питаш никада нећеш знати !"

Духовито, јел' да ?
Е али ...

Сећам се кад сам изгубљен бауљао овим светом
и можеш мислити како ми је било кад ми неко нешто објасни на овај начин.
Из ребуса ме убаци у још већи проблем.

Зато се трудим да будем кратак, прецизан, да моје објашњење буде употребљиво.
To si ti. Ja sam ja. Ja pišem i ne prestajem, osim u momentima kada iščezne inspiracija, kada je nema, tada nisam dobro, kada stvaram, pišem ili pravim muziku ja letim... Oficijalno imam zdravstvenu knjižicu na osnovu toga što sam pisac... ono gore nije dugačak tekst ali danas se misli da se sve da objasniti sa dve prosto-proširene rečenice. Ma to gore i jeste par prosto proširenih rečenica, mogaoo bih o tome mogao još dosta... pozdrav za tebe @Обилић ne zameri ništa i sve najbolje.

Da zamenim samo "strah" za "brigu, meru, osećaj ili vođenje računa" i onda smo na nekom tragu. ;) No to ti je uvek sve unutrašnji osećaj.
Ne treba podcenjivati ni element igre u kreiranju... Za najbolja dela se kaže da su tako stvorena. Tek kad svet shvatiš neozbiljno, doći ćeš i do ozbiljnog...
Kako reče @Irena.B.G. , sve vrlo dobro znaju šta je kič... i najbolje - svi od onih koji bi to trebalo da znaju. ;) Takvi neće pogrešiti kako god se postavili prema njemu. Puna je istorija derogiranih, dekadentnih formi koje su uzrasle i oformile remek-dela, u mešavini raznih elemenata... Nije li to rokenrol, džez? :P Stvari se inače bistre i čiste. Ali tu se polazi s početka, a ne s kraja... Uđe se u realizam materije, ili materiju realizma. Tek potom mudra glava učini svoje čudo. ;):cool:

Može se i tako reći... :) sa strane. :cool::lol:
Tako je i žao mi je što tekst nije još duži i sveobuhatniji, mislio sam i na igru i na još štošta ali ti si komentarima produbio i proširio pitanja blog-posta. Dotakao si tačno stvari koje sam propustio a ti ih u stvari objasnio. Mada sam temom "Kič i Stvarnost" mislio da ćemo više pričati o Sada, o Stvarnosti uopšte, koja je izložena kiču, a smatram da kič nije vezan samo za umetnost već da ima veze sa našim celokupnim poimanjem života tj. svega onoga što nas okružuje, ali smo se i oko umetnosti dobro razumeli i ovo prokomentarisali. @Black_star , moje poštovanje i veliki pozdrav :)

Poslednja izmena od moderatora:
Како схватамо саму суштину уметности и њен однос према Истини - то је главно питање? Уметност може да буде смеса разнородних елемената, али питање је: шта она чини са тим елементима? Уметник је позван да уздигне, да преобрази, а не само да меша форме без правца или да се изгуби у бескрајној игри, мада се свакако подразумева да може шта хоће. Ту је она линија која одваја кич од праве уметности – кич остаје на нивоу сензације... то понављам, зато што "илузорна сензација", другим речима јесте лажна представа.
Није страх од нивелације као релативизације увек неоснован, већ је то често упозорење да се у свету, где све постаје "једнако валидно," губи осећај за вишу вредност. Страх од тог губитка није само моралистички, него и естетички – зато што уметност, ако жели да буде жива, не може себи дозволити да буде само пуки одраз свакодневице или да се затвори у цикличну имитацију.
Морал и естетика су дубоко повезани, не у смислу дидактике, већ у смислу оног што уздиже и испуњава дух. Уметник би требало да разуме и уђе у ту дубину, и увек још дубље и дубље, границе нема... Бог јесте ставио све на своје место, а наша улога као стваралаца је да будемо сарадници у тој космичкој хармонији...
Stendal kaže: "Umetnost je divna laž". On to ne kaže u svrhu relativizacije istine, već da bi potvrdio višu, estetsku dimenziju koju umetnost sadrži, a u kojoj su se već sabrale istinitost, moral i dobrota u formi lažnog, iskonstruisanog, uslovno rečeno, "nerealnog" sveta određenog umetničkog dela, različitog od ovog stvarnog, ali utoliko pre i dragocenijeg. :) U tom svetlu, u osvrtu na postupak posmodernista koji se "igraju" sa kičem u svojim "lažima" (umet.delima), može se primetiti fantastičan pomak u smislu i njegovo produbljenje, gde umetnik, kao "svedok" božije tvorevine, kako veliš, odjednom biva u stanju da utvdi i božiju promisao, čak i smisao za humor, u ljudskom odstupanju od harmonije u vidu kiča, koje odatle dobija sve atribute iluzornog pokušaja čoveka na otuđenje od Njega. I opet - sve je ok... :) Ali, za kraj, to me dovodi do jedne poslednje instance ovde koja mi pade na pamet:
Način na koji umetnik brine o svom "svetu" u umet.delu neodoljivo me je podsetio na Selindžerovog "Lovca u žitu". :D Premda sentimentalistički (ova osobina često je jedina odlika kiča, btw, gde zamenjuje duhovnost), Selindžer nesvesno otvara vrata poimanju vere i neke vrste neoklasicističke, zapravo, moderne vizije "zlatne mere" umetnika spram svih elemenata u svom delu. :) On vodi brigu, kao njegov Holden, da elementi "ne propadnu u provaliju" izvan nepreglednog polja žita. ;) Drži ih tu, na jednom mestu. U svim epohama pre postmodernizma, materija "realnosti" nekog dela imala je veze zaista sa nečim ili iz čovekovog iskustva (sa realnošću epohe, odnosima, osećajima, razboritošću, uslovno rečeno) ili sa nekakvim idealizmom, platonizmom, šta ti ja znam... Jedino u postmodernizmu umetnik bez gađenja, čak sa dignitetom ili predatorskim smislom za humor, stavlja šapu i na kič kao pojavu svog vremena, između ostalih stvari. :P Međutim, ono što je njegova poenta, navodno kao kruna, ili ako ništa barem - "krunisanje" svih prethodnih umetnosti, jeste nešto što ne dotačinje više čak ni kič, makar on bio i jedina odlika savremene epohe (uzviknimo "užas, avaj i nažalost":sad2::lol: !). Znači, ne radi se više isključivo ni o žanrovskim određenjima tipa: "elitizma", "večite avangarde", "andergraunda", "larpurlartizma", "neoavangardizma"... Reč je o pravoj suštini umetnosti! :) Čak ne ni o nekakvom blesavom balansu, "jin i jang" priče, itd,itd... već o pravoj vedeti, vodilji umetničkoga. :) To je upravo zadivljujuća briga, "vođenje računa" o tome da se elementi ne raspilinu i "ne propadnu u provaliju", već da ostanu u božanski prepoznatom "polju žita". Postojao ili ne postojao kič (kao element u delu), to mi je sada, kao vizura, najveća poenta svega - i stvaraoca i stvaranog (stvorenog). ;) :) Veliki pozdrav i tebi. :)
p.s. ovaj deo Krstarice, Blogove, možemo često shvatiti i doživeti, kako im i ime znači, kao online dnevnike nekih naših misli i zapažanja, ali i kao korisne podsetnike na neke stvari koje se nanosom vremena mogu izgubiti u zaboravu. Vispreniji prave svoje lične beleške od kad je sveta i veka, ofkors :lol: , ovi zapisi na digitalnom "klaudu", možda će i sami isčeznuti nekakvim gadnim "cvikanjem žice", no ne do Bog!! :D Stoga ću iskoristiti svoje pravo na pravdanje za ovakvu pisačku "širinu" upravo tim razlozima - da (mi) ostane kao podsetnik ili možda mapa za kakve korisne misli i rabote, ako eventualno posluži na polzu i tebi kao postavljaču i drugima zainteresovanima - onda još bolje! :) Mersi boku! :) :cool:

Доста је уметника и људи који "брину о свом свету" а и о чијем ће ако не о свом, некако логично али не и на правом путу. Наш свет је нама дат да га осветлимо (не сијалицом) и обожимо... да ли ће се људски род у том смислу преобразити, не знам, могу само да верујем. Много је ствари поред кича које гуше вољу да данас уопште будеш уметник. Син ми је уписао вајарство као најталентованији студент и исписао се исте године - сада програмира. Међутим, оно што је занимљиво је да кич не утиче само на уметност, већ и на начин на који неки људи доживљавају целокупну стварност. У том смислу, кич постаје више од естетског проблема – он се претвара у врсту филтера кроз који појединци гледају свет, замењујући стварну дубину животних искустава нечим плитким и краткотрајним. Хоћу рећи да су ова питања међусобно повезана, ти јако добро то сагледаваш и требаш да имаш негде ископиране битне текстове, ја сам чак копирао неке твоје одговоре где сам нашао неке занимљиве смернице које сам пропустио да "обрадим". Да, то је таква врста рада. И као што си рекао, уметник је тај који може све то да преобрази. Он може преузети те постулате, формирајући нешто дубље, супротно од онога што кич представља. У томе лежи права моћ стваралаштва – да чак и из тог затвореног круга извуче нови пут, који води ка нечем вишем. То се подразумева и не бринем се за уметнике на том путу :)

Потпуно се слажем да уметност треба да буде динамична мешавина различитих елемената коју уметник обликује снагом лепоте. Онај ко има око за истину, увек препознаје суштину у тој разноликости и правилно оцењује феномене који на први поглед делују као релативизација. То је знак правог естетичара и љубитеља лепоте – да у хаосу налази ред, и у привидној случајности види руку ствараоца.
Ипак понављам, када говорим о кичу, говорим не сам о уметности, уметничком поступку и како се може употребити кич већ опомињем да је кич сада заузео не више само фиктивну већ је заузео и реалну позицију у стварности. Пуно пута си, приметио сам, ушао у периоде историје када су се културе тек уздизале, док је све било подређено материјалном и сензационалном, а у том времену кич је био више од пуке естетике – он је обликовао начин на који су људи доживљавали свет. Данас, нажалост, сведоци смо сличног феномена, где кич није само естетски израз, већ и модел понашања, начин мишљења и разумевања стварности.
Кич утиче на све сфере живота: од популарне културе до начина на који људи перципирају истину, лепоту и доброту. Он поједностављује сложене идеје, уводи плитке симболе, аутоматизује осећања и изграђује лажну сигурност у фиктивној, крхкој стварности. Кич нас замајава и оставља у површности, често гурајући људе да прихвате конфекцијску верзију живота.
Уметност, с друге стране, има моћ да разбије тај круг. Она нас подсећа на то да свет има дубину и лепоту која превазилази сензације. Када си споменуо да уметник може употребити кич и преобликовати га у нешто више, ту лежи и највећи изазов – да нас врати на пут аутентичног искуства. Стога, кич је опасан не само зато што угрожава уметничку вредност, већ и зато што може деформисати начин на који видимо саму стварност.
Помоћу кича рађа се свет фиктивног значаја.
Наш задатак, као уметника и мислилаца, је да ослободимо простор за истину и лепоту, и да будемо будни, да не допустимо да лажни сјај преузме место стварности коју смо позвани да уздигнемо.
Пишемо... жив био :)

Nisam bre Rista gitarista, haahaha :) video je sa mog kanala i postavljen je zbog Vlade gitariste :) ... čekaj ko je Rista gitarista :)
Ovo su Vlada (Crni Lilihip) gitara - Nemanja Kojot-bas :) , bubnjar se zove Alek i klavijature svira Vladin oratak iz Lilihipa. Ako si mislio na ovaj video .... ne znam nijednog Ristu.

Ama, to se kaže tako. ;) "Rista-gitarista", otkad znam za sebe... :lol: Ok. :) Znam Kojota. Puštali smo mu našu muziku na gajbi jednog od nas krajem 90-ih. :)
🤣 jaoj oću da umrem od smeha, majke mi, hahaha, pa vidiš ja nisam čuo tu pošalicu, hahaha :) .... eto naučili smo - a znaš palo mi na pamet sekund pre nego što si napisao da to važi za dobrog gitaristu ... šta da radiš ne možeš sve fore da pokupiš ali evo ovo uvažavamo i možda ćemo upotrebljavati , hahahaa :)

Back