Keš ili kreditna karta?

Za svakodnevne kupovine keš.
Za neke veće kupivine tipa kupovina nekih tehničkih stvari, povremeni šopinzi..., kreditnu karticu i uvek gledam da te kupovine obavljam krajem meseca, posle izveštaja, onda imam mesec dana fore za prvu ratu koju uplatim kad legne plata.
Debitnu koristim povremeno kad ne ponesem dovoljno keša ili kad vidim da kasirka nema sitno da mi vrati.

Sve što mogu da završim online ja završim, ako ima samouslužna kasa obavezno idem na nju,benzin kupujem preko firme i kartice,....sve u svemu 90% plaćanja karticom završim ili virmanski onlajn.
Keš za pljesku samo praktično i to kada ne naručujem preko wolta ili glova i ponekad u kafiću kada "nemaju" kartice ili im "ne radi" POS terminal :lol:

Da, debitna su tvoje pare koje ili uplatiš na račun ili povežeš bankovni račun (štednja ili čekovni).

Kreditna troši bankine pare a ona ti da do mesec dana fore da platiš bez kamate, nakon što ti pošalje izveštaj. Drugim rečima, ako na vreme isplatiš celokupan dug, ne plaćaš ikakvu kamatu. Banci se i to isplati jer za svaku transakciju kreditnom kartom naplaćuju prodavcu proviziju. Mnoge karte ti daju nazad 1% od potrošenih para, nekada i više. To ne važi za debit karte.
У Русији и за дебитне карте дају тзв кешбек.
Screenshot_2022-12-18-02-23-55-924-edit_ru.alfabank.mobile.android.jpg
Screenshot_2022-12-18-02-21-58-640-edit_com.idamob.tinkoff.android.jpg
Screenshot_2022-12-18-02-34-47-567-edit_com.android.vending.jpg

Back