mr Kiza
Ističe se
- Poruka
- 2.357
Prica zapravo ide do kraja 80ih godina 20. veka, odnosno kraja "Hladnog rata".Trilogiju "Stoleće" Ken Foleta čitala sam dva puta. Možda ću čitati ponovo, kroz pet ili deset godina.
Ova obimna trilogija, na preko 3 hiljade strana prikazuje nam istoriju, od pre Prvog svetskog rata, preko stvaranja radničkih pokreta i pokreta za prava žena, do Kenedijevog ubistva.
Kako bi trilogija bila zanimljiva svim čitaocima, Folet nas upoznaje sa pet porodica: engleskom, velškom, američkom, ruskom i nemačkom.
Članovi ovih porodica, preci i potomci, učestvuju u štrajkovima rudara, učesnici su u Prvom i Drugom svetskom ratu, šetaju i bore se za ljudska prava sa Martinom Luterom Kingom, rade u kabinetu predsednika Kenedija...

Volim i ja Foleta, uvek rado citam njegove ranije knjige, ali "Stolece" je bas prerasplinuto, kako radnja tece, on konstantno dodaje jos novih i novih likova a stare skoro da i ne izbacuje, u trecem tomu "Na rubu vecnosti" mislim da je broj samo "glavnih" narastao na oko 50-60 (ne racunajuci tu i stvarne istorijske licnosti koje su ukomponovane u tok radnje), secam se da sam se negde do polovine tog romana skroz pogubio ko je ko i odustao od daljeg citanja romana u celosti, vec sam trazio samo da vidim sta je bilo sa nekih par likova koji su me zaintrigirali. Npr. cini mi se da mu je "Opasno bogatstvo" najbolji roman, jer je istovremeno uspeo i da oslika drustvo i da pokaze tokove zivota raznih pojedinaca i da do kraja zadrzi dozu misticnosti krimica, a da se ne raspline u toj meri.
Od ostalog, uvek volim da ponovo procitam dela Stevana Jakovljevica (zapitam se kako je moguce da nam se vek kasnije ponavljaju bukvalno iste stvari), Dobrice Cosica, Slobodana Selenica (jasno je da me privlace ta dela okrenuta realnoj proslosti ili koja sa njom imaju veze). Od stranih rado uzmem da ponovo iscitavam Artura Hejlija sa njegovim delima o pojedincima cije se sudbine odredjuju, preplicu i medjusobno uticu jedna na drugu na nekom odredjenom javnom prostoru ("Aerodrom", "Bolnica", "Hotel"). Dopao mi se i troknjizni roman Dzona Dzejksa "Sever i Jug" (po njemu je snimana i istoimena tv serija) o dvojici prijatelja u vremenu prve polovine 19. veka u SAD, njihovim porodicama i iskusenjima koja kulminiraju gradjanskim ratom, zao mi je sto nastavak "Ljubav i rat" koliko znam kod nas nije preveden.