Kaval

Kaval je drevni muzicki instrument, ne zna se koliko je star. Mnoge kulture ga prisvajaju i govore kako je to instrument iz njihove zemlje, sto znaci da je instrument stariji nego sve te kulture. To je drveni duvacki instrument, ali pronadjen je takav instrument koji je pravljen i od slonove kosti, tako da mozes da vidis koliko je star... Mozes se reci da je neka preteca flaute.

Kaval je u narodu poznat kao instrument starih pastira, i najrasprostranjeniji je na Balkanu... najcesci je u Bugarskoj i Makedoniji, onda Na jugu i istoku Srbije, ponegde u Albaniji, ima ga u Turskoj, Grckoj, ali melodije koje se sviraju na kavalu su autenticne za jug Srbije i Makedoniju, i Bugarsku... Postoji vise vrsta kavala, ali najpopularniji su upravo bugarski, i makedonsko-kosovski kaval...

Evo kako izgledaju kavali, prvi je bugarski a ovi dole su makedonski. Bugarski je iz tri dela, a makedonski je iz jednog dela.

1182783336_5000_4000_1182783336.gif


kavali.jpgInace, kaval je po obliku jedna obicna suplja cev koja ima rupe. Gore ne posotji usnik (u narodu: pisak), nego samo otvor sirine 16-17mm. Zato je malo komplikovano u pocetku da se dobije ton, jer moraju se namestiti i usne i jezik i kaval. Pogledajte dole snimak najboljeg kavaldzije na svetu, a ispod pogledajte snimak stare srpske pesme, u njoj mozete cuti kaval... Inace, ta pesma me je naterala da pocnem da sviram kaval...:)


 

Back
Top