Katolicizam-srpska budućnost?

Neki od tih nišćih duhom su po namastirima,a neki po Lazama...Tja...jadna je njihova duševna beda I
ovim snimanjima sebi obezbede kakvu -takvu egzistenciju zadobivši minornu milost svog igumana...
Teološki I filozofski sasvim nevredno pažnje...
Povezivanje baba I žaba...
Kontraobaveštajci velikih sila (FBI I bivši NKVD,a I MOSAD I MI6...) pomno izučavaju razvoj situacije I oko
Ukrajine I na Bliskom istoku uvažavajući sve dolazne informacije I sklapajući ih u algoritme verovatnosti...
I naravno,držeći sukobe na nivou "niskog intenziteta"...Ja nisam baš onaj naš makedonski novinar I budući
minister,ali bar shvatam da je uključena svekolika vojna I ostala nauka u sukobe u Siriji I u Iraku te oko njih...
Ozbiljna nauka se bavi time ,čitavi timovi informatičara-matematičara I nijedan ispod IQ 150! ! !
I sad "sveti" otac ovaj I onaj...I to ili Srbin ili Grk ili Ruja...Kako nema nijednog Engleza majkumu da I on nešto rekne...:hahaha:
A ima,ima...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Pa ne mora nista da se uradi da bi u Srbiji bio katolicizam u sustini, jedino bas ako hoces da se ljudi javno izjasnjavaju kao katolici....
I ja sam ovu temu ,slično kako ti to postavljaš teme,postavio kao u ogledalu...
Naime,naravno da mi ne pada na pamet unijaćenje I privođenje Pravoslavaca Katolicizmu...
Ekumenizam I ne teži tom cilju!
A I zašto bih ja to činio ,obzirom da sam agnostic!?
Odgovor je jasan:Ostanite svi u svojim verama,ili odvolje vam-menjajte ih -prema
vašem izboru I nahođenju!
Samo:budite tolerantni I nalazite sadržaje I puteve koji su vam zajednički,a različitostima
obogaćujte svoja znanja I osećanja...
Manite se ksenofobije ,zavisti,zlobe,antagonizama...Divljaštvo je to...
Kulturan čovek je takav jer je obogatio svoju kulturu...

Meni bas i nije drago sto vecina vernika ide ka katolicizmu iako se nazivaju pravoslavci, a da ne pricam da to nikad nece primetiti jer paznju okrecu samo ka nekim detaljima vere koji cak i nisu bitni kao razlika pravoslavne i katolicke vere....a duh je vec izgubljen, tacnije nije nego je pretvoren u lazno javno , a privatno je otisao na sasvim drugi kolosek...

Tu se nikad necemo sloziti ti i ja, jer ti si praktican i okrenut sebi i bas te zabole za drustvena kretanja oko tebe ako ti ne ulecu u novac.
Uzmes prijateljstva i komsiluka koliko ti treba za kafanska i pecaroska prijateljstva i dosta....covek se rodio sam i umire sam ali je bitno da ga carski sluze dok je ziv...Takvo tumacenje postovanja i vrednosti koja donosi hijararhiju mozes nazivati i agnostickom ali nije pravoslavna, a danas je opsteprihvacena.
Ustvari moze se optuziti da je to tekovina socijalizma u pravoslavlju, jer ako je pravoslavlje pre socijalizma bilo vise poslusanje slojeva i klasa, a manje drustveno postovanje duhovnosti i duhovnih vrednosti, koje naravno iskljucuju klasnost dusha i duha po materijalnom i hijararhijskom, uz obavezno postuj carevo...onda postaje jasno da je pravoslavlje izuzetno zavisno od kvaliteta stada.

Katolicanstvo je individualno pa religiozno gledano mnogo manje zavisi od kvaliteta stada.
E zato i osvaja jednostavne umove modernog coveka...gde je stado devalviralo...

Meni bas i nije drago sto vecina vernika ide ka katolicizmu iako se nazivaju pravoslavci, a da ne pricam da to nikad nece primetiti jer paznju okrecu samo ka nekim detaljima vere koji cak i nisu bitni kao razlika pravoslavne i katolicke vere....a duh je vec izgubljen, tacnije nije nego je pretvoren u lazno javno , a privatno je otisao na sasvim drugi kolosek...

Tu se nikad necemo sloziti ti i ja, jer ti si praktican i okrenut sebi i bas te zabole za drustvena kretanja oko tebe ako ti ne ulecu u novac.
Uzmes prijateljstva i komsiluka koliko ti treba za kafanska i pecaroska prijateljstva i dosta....covek se rodio sam i umire sam ali je bitno da ga carski sluze dok je ziv...Takvo tumacenje postovanja i vrednosti koja donosi hijararhiju mozes nazivati i agnostickom ali nije pravoslavna, a danas je opsteprihvacena.
Ustvari moze se optuziti da je to tekovina socijalizma u pravoslavlju, jer ako je pravoslavlje pre socijalizma bilo vise poslusanje slojeva i klasa, a manje drustveno postovanje duhovnosti i duhovnih vrednosti, koje naravno iskljucuju klasnost dusha i duha po materijalnom i hijararhijskom, uz obavezno postuj carevo...onda postaje jasno da je pravoslavlje izuzetno zavisno od kvaliteta stada.

Katolicanstvo je individualno pa religiozno gledano mnogo manje zavisi od kvaliteta stada.
E zato i osvaja jednostavne umove modernog coveka...gde je stado devalviralo...
Mogao bih lako da se složim s tobom osim s opisom mene...:mrgreen:
Naime,još gori sam ja...Družim se I s Ciganima I klošama I s raznim mafijašima-svi imaju dušu...Ybg.
Ali pustimo mene...Ni ti nisi bolji,ali kriješ,dok ja baš I ne-zabole me...

Što se tiče socijalistićkog Pravoslavlja-tu si u pravu...Pravoslavlje je vera emotivna I intuitivna,dok je
katolicizam racionalno mistićan! I sve je vise Srbin racionalan-upućen-prisiljen da se dovija u preživljavanju...
Samo visok standard bi ga opet vratio na put produhovljenja na taj ,pomalo,iracionalan neoplatonistički
način koji prosto znao fercerati iz Srbadije starih vremena I sve do 2 WW...
Socijalizam je to zaustavio sa svojom (Tito-Kardelj-Končar)jakom ideologijom koja I danas još dejstvuje.
Lepo vidim mnogo veću solidarnost mojih sinova čak I u Skandinaviji od domorodaca koji su po njoj
poznati...Tamo je Svedenborgova mistika dominantna koja čini ljude empatičnima,ali ovi moji na putu
težnje oboženja-postajanja boljim,kvalitetnijim ljudima,odmakli I od njih...
Za Katoličanstvo,da ima recept za pangle I pametne-sasvim si u pravu!
I vidi dole teme:nemaš ni jednu temu kritike Pravoslavne doctrine! ! !;)
Sve sama kritika racionalnog Katoličanstva!
Zato je I u krizi...
Svetosavlje ima pobornika I pristalica samo ,delom,u monaštvu-narod nema pojma o toj doktrini G.Palame...
Narod srpski poznaje samo ikonografiju,delimićno verovanje emocijama u eparhijama gde su "popovi
poradili na duhovnosti stada..."I to je sve-ostalo-Tito.Kardelj-Končar...:mrgreen:

(Pitam jednog profu s Tehnološkog,fanatičnog pravoslavca šta zna o Svetosavlju I da li zna učenje Palame-
nema pojma,čak I on zna samo te ksenofobne mantre o četnicima I ustašama...:sad2: Katastrofa...)

Evo sta je jedan od Svetih Otaca Pravoslavlja rekao o neposrednoj buducnosti :

"Katolicanska i Apostolska Crkva" nije za Pravoslavni svet imanentna RimoKatolickojCrkvi , izmedju ostalog i zbog toga sto se u Pravoslavlju slave i velicaju Otac , Sin i Sveti Duh , ali ne i "nepogresivi Papa iz Rima " i svaki onaj ko to ne razlikuje , taj sasvim je sigurno i ne pripada po svom verskom opredeljenju Pravoslavlju i po svojoj je odluci tamo gde jeste i nema razloga da se ljudi dobre volje prepiru oko toga ...

Tačnije, zovu ga "Nepogrešivi predstavnik"(Boga).

Naravno da posle toga možeš parama da okaješ grehe.

Kraljevi i Carevi nisu dolazili kod biskupa i nižih sveštenika da okaju grehe, već kod Pape-nepogrešivog predstavnika, sa vrećama i sanducima zlata.

Kada su najveći u EU ukapirali da im je Vatikan nepotreban trošak, onda su se okrenuli kolonijalizmu i pljačkanju nehrišćana, te im je ostajalo duplo.

Inkvizitori, ekskomunikatori i templari , sve božiji ljudi za pojasom nosili po dva mača ili bodeža ...

Jezuiti i ostali božiji ljudi sve konspirator do konspiratora

itd ...

Za uzvrat misionari su žurili za konkvistadorima i kolonijalistima i pokrštavali slomljene domorodce ...

Pustoš i pohlepa

Sve etika do estetike, šatro nema ni sjaja ni zlata, sve božiji ljudi

Fin neki svet !

---

fe18e7202d9bfcd1dc98829f2ec271df.jpg

Pih ...

Ajde Dragoljube uklopi Pravoslavlje i Rimokatolicizam ... :manikir:

Pojeli bi nas bez leba kao Hugenote !

Poslednja izmena:
Ne treba "uklapati" Pravoslavlje i Katolicizam,već treba menjati hriščanske crkve,ako bi mene i takve kao ja poslušali...
Nova reformacija Hriščanstva je potrebna,ako se želi da se ovo ne uruši...
Naravno da papa Francisko tako nešto vidi kao jezuita,jer se bavi ozbiljnom naukom,a vide i iz srpske patrijaršije
isto to samo na nešto duži rok...
Zato je ekumenizam aktuelan i kod jednih i kod drugih!
Da li je to dovoljno?!
Moj odgovor je da nije i da će sve boleštine od kojih boluju Hriščanske crkve ostati,ovo je samo aspirin koji
na kratko skida temperaturu i glavobolje...
(I da se mi razumemo gospodo Pravoslavni vernici:nikud ja vas ne nagovaram-ja govorim o trenutnim aktivnostima vaše i Katoličke
crkve na obostranom zbližavanju!)

Daj Ti nama recept i mere kako da se ujedinimo, a mani se onoga najglupljeg srbskog recepta "Magarac u Beč, magarac iz Beča ... " ...

Ali da uzmeš u obzir najvažnije, svetovnog i duhovnog SRC, a to je da Papi treba Car, a Caru treba Patrijarh.....

Ako to malo prostudiraš kroz istoriju Vatikana uz Rimsko paćeništvo za ovozemaljskim Carem, onda vidiš da je Vatikan opet u krizi (prirodno stanje kao od 5 do 8 veka do Franačkog carstva i dostojnog Cara. Pravoslavci imaju dostojnog Cara koji Pax Romanom štiti Duh Patrijaršije.

Da li ti uopšte vidiš neko rešenje ili bi da fantaziraš oko formalnog ujedinjenja tek tako "Babi se zbilo ono što joj s snilo"??

~~~~~
Slika govori 100 reči

papaa1.jpg

Papa-i-patrijarh-pozvali-na-hriscansko-jedinstvo.jpg

Šta govori jedno lice, a šta drugo ... jer ne interesuju me njihove zajedničke pristojne i diplomatske izjave !!!

Pravoslavci moraju da nauče kako da čitaju latinska lica !

Jedan je siguran u sebe jer ima svetovnog Cara koji ga čuva, te je njegov Duh iskrenog izraza koji odslikava zdravo duševno stanje

Drugi je nesiguran , licemeran, zavidan, finansijski jak kroz ateističke finansijske mehanizme, ali nezaštićen i bez pokrovitelja.

:manikir: ... E, moj Dragoljube, teška situacija, teška i neiskrena !!!

Ma nema sanse da opstane pravoslavlje osim po nazivu...videcete....bice to katolicanstvo koje ima istocni uskrs, istocne praznike i tako to, ali bice katolicanstvo...

Tako da nema neke velike stete u potpisu, osim sto se zna da ljudima treba opsena da su jos uvek heroji ili starotradicionalni...

Šta govori jedno lice, a šta drugo ... jer ne interesuju me njihove zajedničke pristojne i diplomatske izjave !!!

Pravoslavci moraju da nauče kako da čitaju latinska lica !

Jedan je siguran u sebe jer ima svetovnog Cara koji ga čuva, te je njegov Duh iskrenog izraza koji odslikava zdravo duševno stanje

Drugi je nesiguran , licemeran, zavidan, finansijski jak kroz ateističke finansijske mehanizme, ali nezaštićen i bez pokrovitelja.

:manikir: ... E, moj Dragoljube, teška situacija, teška i neiskrena !!!

Eto ti I Umri mučki odgovorio,ali svakako osnovnu poruku ne vidiš iz susreta dva vrhovnika crkvi:Bore se I jedan I
drugi da budu globalno važan politički factor!
Pri tom-ruju razumem,ali Franciska baš I ne sasvim...Jer kao jezuiti-šta će to njemu! ! !?
Moguće da problem mog nerazumevanja nije logika već karakter-mene vrh nauka I filozofije udaljuju od ljudske civilizacije
-altruizam poništavaju u korenu I čine me neosećajnim na budućnost ljudskog roda za koji shvatam da je svemirska greška,
da se nije ni trebao desiti...
Zar je moguće da jedan jezuita ne vidi to isto-tu pogrešnost Božije kreacije?
Naravno da sam ogrezao u svim grehovima ljudskim I ponekim božanskim,ali zar to može da čini da ne vidim zbilju?!
A što se tiče Pjotra Veljikavo II tj.Putina? Pa...Svaki dan bez pećurki-veliki je dobitak...A to su ludare...:per::hahaha::sad2:

Eto ti I Umri mučki odgovorio,ali svakako osnovnu poruku ne vidiš iz susreta dva vrhovnika crkvi:Bore se I jedan I
drugi da budu globalno važan politički factor!
Pri tom-ruju razumem,ali Franciska baš I ne sasvim...Jer kao jezuiti-šta će to njemu! ! !?
Moguće da problem mog nerazumevanja nije logika već karakter-mene vrh nauka I filozofije udaljuju od ljudske civilizacije
-altruizam poništavaju u korenu I čine me neosećajnim na budućnost ljudskog roda za koji shvatam da je svemirska greška,
da se nije ni trebao desiti...
Zar je moguće da jedan jezuita ne vidi to isto-tu pogrešnost Božije kreacije?
Naravno da sam ogrezao u svim grehovima ljudskim I ponekim božanskim,ali zar to može da čini da ne vidim zbilju?!
A što se tiče Pjotra Veljikavo II tj.Putina? Pa...Svaki dan bez pećurki-veliki je dobitak...A to su ludare...:per::hahaha::sad2:

Samo jedna sekta je postojala u Pravoslavlju (ne računam početke u 3. i 4. veku i Nikejske sabore u prihvatu 4 jevanđelja, i dr...) i ona se zvala "Rimokatolicizam", a taj isti Rimokatolicizam je iznedrio još nekoliko stotina hrišćanskih sekti...

ali, sve je to formalno i pravno nebitno, jer suština nije u u takvom spajanju, suština je kako prevazići "arogantnost bezgrešnog predstavnika" i svih njegovih predstavnika ?

ovde je problem pljačkaške hrišćanske sekte i Zapada. Bez toga ne bi postojao ni mit o Zapadnom progresu, pa ne bi bilo materijalne baze za tvoj karakter "i tvoje nauke i filozofije" : http://forum.krstarica.com/showthre...-budućnost?p=32452382&viewfull=1#post32452382

Bez pljačke Vizantije i svih Papinih bula ne bi bilo Zapada ! Za to je bila potrebna ogromna konspiracija i udruženo zločinačko delovanje

Nema promene u odnosu na današnjicu.

To treba da se promeni u Vatikanu !

Teško, teško ,.... Dragoljube .... :manikir:

Poslednja izmena:
Gledano s Meseca,a ne iz Srbije,tvoja je priča veoma lokalna I uzana jer se svodi na jedan
region koji nije stvarao ekspanziju-neko drugi je to nereligiozno počinio!
Viktorijanska Engleska je bila ta koja je ekspandirala svetom I nije bilo kontinenta bez njenog prisustva ili dominacije.
USA su posle preuzele tu ulogu,mada se seljakala I po fašističkim državama...
Zaboravio si kolonijalizam I šta je sve obavio I bez Vatikana...
Vol strit je tvoj Vatikan , s daleko većim uticajem I na politiku država I na celokupnu ljudsku kulturu...Ali je to slabo
kontrolisana mašinerija...S dosta nebuloza...Eto ti primer Grčke-kojih li dubioza...:think:

Back