Katabolizam misica i oporavak!

Stagemen

Zainteresovan član
Poruka
269
Dosta citam o katabolizmu misica i nacinima na koji ga izbjeci..pa sam citao i dobio savjete:
-pretreniranost može značiti različite stvari različitim ljudima, npr. napredni sportisti mogu trenirati više sati dnevno i izvući se ali oni imaju svoje trenere ili specifične ciljeve
-stoga treba razmisliti o tome kako i koliko treniraš
-ideja "što duže i što češće" u ovom slučaju vodi u katabolizam
-Pravilna prehrana i odmor omogućavaju oporavak.
-Pravilna prehrana, pravilan trening i dovoljno odmora sprječavaju katabolizam.

Moja nedoumica je koliko zapravo treba misicima da se oporave?..Da li zaista 3 puta nedeljni trening pomaze u povecanju misicne mase? koje su posledice ako se ide 4 ili 5 puta A ishrana je uskladjena da li ce misici pasti u katabolizam zbog pretreniranosti?
I da li Previse aerobnog treninga razgradjuje misicnu masu? koliko je potrebno kardio nedeljno da se odrzi nizak Bf a misicna masa ostane ista?

Vecina mladih u teretani na pocetnickom nivou se previse forsiraju dakle ne slede pocetnicki program...previse vremena provode u teretani cak 2..3 sata i nekvalitetno odrade misic tj ne pogode ga..ovo se desava zbog prevelike zelje za napredkom i zato se cesto pretreniraju i umesto da misic bude kvalitetniji tj veci on se smanjuje..

Moje pitanje je koji vremenski period je potreban misicu da se oporavi?

Dosta citam o katabolizmu misica i nacinima na koji ga izbjeci..pa sam citao i dobio savjete:
-pretreniranost može značiti različite stvari različitim ljudima, npr. napredni sportisti mogu trenirati više sati dnevno i izvući se ali oni imaju svoje trenere ili specifične ciljeve
-stoga treba razmisliti o tome kako i koliko treniraš
-ideja "što duže i što češće" u ovom slučaju vodi u katabolizam
-Pravilna prehrana i odmor omogućavaju oporavak.
-Pravilna prehrana, pravilan trening i dovoljno odmora sprječavaju katabolizam.

Moja nedoumica je koliko zapravo treba misicima da se oporave?..Da li zaista 3 puta nedeljni trening pomaze u povecanju misicne mase? koje su posledice ako se ide 4 ili 5 puta A ishrana je uskladjena da li ce misici pasti u katabolizam zbog pretreniranosti?
I da li Previse aerobnog treninga razgradjuje misicnu masu? koliko je potrebno kardio nedeljno da se odrzi nizak Bf a misicna masa ostane ista?

Vecina mladih u teretani na pocetnickom nivou se previse forsiraju dakle ne slede pocetnicki program...previse vremena provode u teretani cak 2..3 sata i nekvalitetno odrade misic tj ne pogode ga..ovo se desava zbog prevelike zelje za napredkom i zato se cesto pretreniraju i umesto da misic bude kvalitetniji tj veci on se smanjuje..

Moje pitanje je koji vremenski period je potreban misicu da se oporavi?

Ja sam čuo da treba od 24 do 48 sati oporavka,a za noge i do 72.Ali nemoj se uzdati u ovo,ja sam neiskusan,ovo sam samo negdje pročitao. :P

Odgovaram ukratko i taksativno (po tvojim crticama):
- Napredni sportisti treniraju godinama, decenijama... prilagodjeni su velikom opterecenju - velika zabluda rekreativaca sto kopiraju programe, i jedan od rezultata je cesto katabolizam umesto anabolizam
- Ovo drugo se podrazumeva
- Katabolicki hormoni krecu da deluju vec nakon 40tog minuta treninga u teretani (kljucna rec u literaturi ako vec citas nek ti bude hormon kortizol, ili hormoni kore nadbubrezne zlazde)... tako da optimizuj trening, velika zabluda su maratonski treninzi u teretanama, zatim pravilna ishrana, redovan san. Da li je trening sto cesci ili sto redji, zavisi od tipa treninga, i nivoa opterecenja, tipa periodizacije i sl.
- Ishranu i oporavak vec pomenuh.

Toliko za sad, dole ima mnogo pitanja... ali nemam vremena... Baj d vej, napokon neka dora tema.

Odgovaram ukratko i taksativno (po tvojim crticama):
- Napredni sportisti treniraju godinama, decenijama... prilagodjeni su velikom opterecenju - velika zabluda rekreativaca sto kopiraju programe, i jedan od rezultata je cesto katabolizam umesto anabolizam
- Ovo drugo se podrazumeva
- Katabolicki hormoni krecu da deluju vec nakon 40tog minuta treninga u teretani (kljucna rec u literaturi ako vec citas nek ti bude hormon kortizol, ili hormoni kore nadbubrezne zlazde)... tako da optimizuj trening, velika zabluda su maratonski treninzi u teretanama, zatim pravilna ishrana, redovan san. Da li je trening sto cesci ili sto redji, zavisi od tipa treninga, i nivoa opterecenja, tipa periodizacije i sl.
- Ishranu i oporavak vec pomenuh.

Toliko za sad, dole ima mnogo pitanja... ali nemam vremena... Baj d vej, napokon neka dora tema.

Hvala na odgovorima..i na pohvali teme..Nadam se da ce jos neko ( strucan) odgovoriti na temu jer mislim da je zaista bitno koliko odmaras misice Mada naravno sve zavisi od inteziteta treninga...Ja licno pokusavam da mi trening traje sto krace al da lepo pogodim zeljeni misic znaci da osjetim vjezbu koju radim a ne da dok radim bendz radim triceps umesto grudi.. trening najduze mi traje sat vremena najcesce malo duze od 45 minuta licno ne preferiram ostanak od dva tri sata u teretani kao sto sam imao prilika da vidim.

Ja treniram kuci. Imam 2 bucice i veliku sipku za benc/ramena, i sipku za zgibove. Trening mi traje 60min, od toga 20 min zagrevanje. Umor me zaobilazi u odnovu na vreme kad sam isao u teretanu i intenzivnije trenirao. Za rekreativno treniranje je najbolje trenirati polako ali sigurno, misici se brze odmore. Bar meni tako najvise prija.
Svaki drugi dan treniram, i svaki drugi dan idem na trcanje..

Ako ides u teretanu, moras raditi i kardio vezbe ( trcanje ). Za definiciju i smanjenje mase preporucuje se zongliranje, a za povecanje misicne mase, kao u tvom slucaju, sprintovi. Znaci 10ak sprintova po ~20sekundi
Uporedi maratonca na 10 000metara i sprintera na 100m. Razlikuju se jer sprinter ima 30kg vise cistih misica ;)

@sale89ns
Taj sprinter se nije nabildovao zbo sprinteva, nego zbog tona gvozdja koje podigne svaki dan u teretani...

@stagmen
Mislim da ti neki aerobni trening u toku nedelje nece skoditi... kao rekreativac slobodno mozes uraditi 1-2 aerobna treninga u toku nedelje, mnogi sportisti trce svaki dan pa imaju odlicnu masu...

Ako ides u teretanu, moras raditi i kardio vezbe ( trcanje ). Za definiciju i smanjenje mase preporucuje se zongliranje, a za povecanje misicne mase, kao u tvom slucaju, sprintovi. Znaci 10ak sprintova po ~20sekundi
Uporedi maratonca na 10 000metara i sprintera na 100m. Razlikuju se jer sprinter ima 30kg vise cistih misica ;)

HAHHAHAHAHAHAH VIDI SE DA SI NOV NA FORUMU

dobrodosao!

Pozdrav od bRu zLija....

Dobra tema, ali ODGOVORI ZAVISE OD MNOGO FAKTORA, tako da kada imam vremena dacu ti nekoliko odgovora jer je sve tipa - Pa ako to i to onda to, a ako ono je onda je ovo...

U principu sve se svodi na individualizaciju treninga, jer ne postoje 2 ista organizma, ali naravno postoje opsti neki naucni zakoni vezbanja kojih svi trebamo da se pridrzavamo tip aako ne jedes nista a treniras kako konj neces dobiti 30 kg cistih misica za 2 nedelje i sl....

Ja mislim da uz dobru ishranu,trčanje teško da može mnogo smanjiti mišićnu masu...

Pa da, ali to "dobra ishrana" niko ne moze ispuniti! Zato sto je preskupo..... Profesionalni bilderi uopste ne trce bre! Gledao sam neki DVD sa Ronijem Koulmanom, njemu je "kardio" neki steper da gazi 15 minuta.... MA njemu je kardio ikada ode od dnevne sobe do wc-a koliko je tezak.....

Ishrana ishrana ishrana! Ko ima dobru "kuhinju" maltene mu i ne treba kardio...Ali ajde da kazemo da ko je bas endomorfne gradje da mu treba i pomoc kardija....

I jos niko nije trcao i da skine salo a da mu misici ostanu isti.... Uvek padne prvo snaga u teretani, a posle i misici i sacica sala....

E sad kada trci neko od 60kg on i nema sta mnogo da izgubi misice ali kada trci neko od 100-115kg bogami tu idu dosta misici jer u toj tezini misici su telu veliki visak i jednostavno mu ne trebaju pa ih trosi telo kao ludo....

Pa da, ali to "dobra ishrana" niko ne moze ispuniti! Zato sto je preskupo..... Profesionalni bilderi uopste ne trce bre! Gledao sam neki DVD sa Ronijem Koulmanom, njemu je "kardio" neki steper da gazi 15 minuta.... MA njemu je kardio ikada ode od dnevne sobe do wc-a koliko je tezak.....

Ishrana ishrana ishrana! Ko ima dobru "kuhinju" maltene mu i ne treba kardio...Ali ajde da kazemo da ko je bas endomorfne gradje da mu treba i pomoc kardija....

I jos niko nije trcao i da skine salo a da mu misici ostanu isti.... Uvek padne prvo snaga u teretani, a posle i misici i sacica sala....

E sad kada trci neko od 60kg on i nema sta mnogo da izgubi misice ali kada trci neko od 100-115kg bogami tu idu dosta misici jer u toj tezini misici su telu veliki visak i jednostavno mu ne trebaju pa ih trosi telo kao ludo....

Pretpostavio sam..naravno nemam toliko sredjenu ishranu da bi sebi priustio trosenje misica..Mada posle svakog treninga se istrosim na dzaku ne previse al zabole rukee :D

Kao,prvo udaranje u dzak nije uopste jednostavno,nije to kao u rokij-rambo filmovima i sl,bez tehnike,steznika,moze biti jako opasno,po zglobove.
Drugo,ima mnogo boljih,jednostavnijih i sigurnijih kardio treninga.
Trece,ne treba toliko zamarati telo,jer ako odradis dobar trening sa tegovima + jos i dzak,tesko tebi.
Cetvrto - to jednostavno niko ne radi.

nadam se da ti je ovo dovoljno.

Kao,prvo udaranje u dzak nije uopste jednostavno,nije to kao u rokij-rambo filmovima i sl,bez tehnike,steznika,moze biti jako opasno,po zglobove.
Drugo,ima mnogo boljih,jednostavnijih i sigurnijih kardio treninga.
Trece,ne treba toliko zamarati telo,jer ako odradis dobar trening sa tegovima + jos i dzak,tesko tebi.
Cetvrto - to jednostavno niko ne radi.

nadam se da ti je ovo dovoljno.

1.Trenirao sam box tako da ovo pada u vodu
2.Nemam mogucnost drugog kardia
3.Na dzaku udaram 5 minuta top tako da nije mnogo,,a imam sredjenu ishranu i suplemente koristim..
4.evo ja radim

Pretpostavio sam..naravno nemam toliko sredjenu ishranu da bi sebi priustio trosenje misica..Mada posle svakog treninga se istrosim na dzaku ne previse al zabole rukee :D

1.Trenirao sam box tako da ovo pada u vodu
2.Nemam mogucnost drugog kardia
3.Na dzaku udaram 5 minuta top tako da nije mnogo,,a imam sredjenu ishranu i suplemente koristim..
4.evo ja radim

Nije moje da se mešam ali ovako nešto ne mogu da propustim :)

Back