Kasno majcinstvo- sebicluk ili napredak?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
i energija,i snaga,i zivci i strpljenje se ne povecavaju sa godinama vec opadaju. kao i na tolerancija na svakakve gluposti koje je dete sposobno da napravi...sa sve tim neprospavanim nocima u paketu. potpuno se slazem sa vandom.

Хвала, не зато што се слажеш, него зато што то јесте истина.

П.С. Моја деца не бубњају ако ми кажемо да се нама спава, али им не могу забранити да излазе, а не спавам док се не врате, не могу забранити да им долази друштво, не могу забранити да буду будни кад им се не спава... Али, ја сам ,,ноћна птица'', и зато по себи примећујем да не могу више да остајем до зоре сваке зоре. :) А могла сам, годинама.
И родитељство изискује буђење ноћима због покривања деце, због обилажења да ли мирно спавају, мерења температуре док не могу да се побрину за себе, давања лекова.. И верујте ми, моја мајка са 53 није могла да брине о њима ноћима...а дивна је бака. Само није могла да издржи, физички.

Ispade da čovek u pedesetim nije sposoban ni za šta drugo sem da ide u penziju i da čuva unučiće.
Ja ne smatram da je čovek u 50 godina star. Ni za stvaranje, ni za rad, ni za roditeljstvo.
A bolestan možeš biti i sa 30. Bolest ne bira kad udara.
pa nije covek sa 50 godina star al jeste star da ima trogodisnje deriste. potrebno ti je vise sna da bi se oporavio,potrebno ti je vise vremena da bi se organizovao,potrebno ti je vise vremena da bi reagovao, potrebno ti je vise vremena da potrcis i stignes dete koje je krenulo ka ulici,stres vise utice na tebe, bol vise utice na tebe,telo bespovratno ide ka svojoj krajnjoj putanji i nije podjednako sposobno i spremno kao telo koje ima 20-30 godina manje.

dakle nije stvar u tome kako se ti osecas,vec u kojoj se tacki zivota fizicki nalazis. i samim tim koja su ti ogranicenja.

i energija,i snaga,i zivci i strpljenje se ne povecavaju sa godinama vec opadaju. kao i na tolerancija na svakakve gluposti koje je dete sposobno da napravi...sa sve tim neprospavanim nocima u paketu. potpuno se slazem sa vandom.

To je tacno, zato ja i kazem da je prednost ako se rodi ranije dete, a i bioloski je podobnije!
Elem, bez obzira na sve, iz licnog iskustva mom ocu nikad nije bilo tesko da u 5 sati ujutru dolazi po mene sa zurke na drugi kraj grada ili u neko prigradsko naselje jer nema prevoza, niti je mojoj majci bilo tesko celu noc da ne spava dok se ja ne pojavim na vratima, ili sestra!
Sve je stvar odnosa, shvatanja i brige o detetu.
A ti sto kukaju da nisu sposobni da odgajaju dete... nemam reci!
Eeee zivote.....:roll:

Iz ličnog iskustva:
-svakodnevno protutnjavanje kroz kuću grupe uspaljenih pubertetlija
-spremanje hrane, sokova i grickalica za dotične
-spremanje haosa koji ostave za sobom jer i pored najbolje volje da budu uredni trapaviji su od slona u staklari
-celodnevna muzika , u mom slučaju i slušanje i sviranje (lično volim muziku koju mi dete fura ali bih nekad i spavala)
-višesatni boravak u kupatilu uz dramu oko bubuljice/frizure/oću minđuše/pirsing/tetovažu
-nervoza oko izlazaka-nema spavanja dok se ne vrati
-pve ljubavi
-prvo pijanstvo, cigarete i ostale nemoj,nemoj... svakodnevne priče
-sa 15 je najkul da priča i radi sasvim suprotno od onog što ti smatraš da treba

U prevodu-treba mnogo snage,energije truda,strpljenja i razumevanja.Baka i deka i ostali mogu da čuvaju malu decu, ali ovima trebaju roditelji koji će ih usmeriti na pravi put ali uvažavanjem njihove ličnosti i stava!
PS. Rodila ga sa 30:heart:
ovo stavke su vise posledica dotadasnjeg loseg vaspitanja djeteta nego bilo kakva veza sa godinama roditelja :kafa:

ovo stavke su vise posledica dotadasnjeg loseg vaspitanja djeteta nego bilo kakva veza sa godinama roditelja :kafa:

Dete je sjajno, odlikaš sa bezbroj nagrada, sportista,visok, lep, svira gitaru ,i mamin je ponos. Kada budeš imala dete u pubertetu, videćeš kako su ove stvari neizbežne. Nisu jedino ako ga vaspitaš da bude mumija koja se ni sa kim ne druži i ničim ne bavi.

Јесте, док немаш у одељењу дете чија мама има 53 године и кука ти како јој је доста детета, како се каје што га је родила тако касно и како јој је доста живота.. А гледаш дете које пати јер мора да додаје лекове мајци која нема времена да са њим шета, јер лепо каже, прошло јој је време за излете, она би мало да се одмори од живота...:sad2:

:sad2:
Mada, to je i individualno.. generalno je sve to ok što si rekla, nego i mlade mame mogu da kukaju kako im je sve teško..imam blizak primer :sad2: .
U stvari, sad kad pomenu, to je dosta često u porodicama, takva situacija! :think: (dete = teret)
Nevezano za godine...

Ne treba olako suditi i osudjivati.
Ne zna se sta nosi dan a sta noc.
I koji su razlozi za takve odluke, mi to ne znamo, samo nagadjamo.

Slažem se, ovo oslikava i moj stav.
Nit' smo svi jednake snage i u mladosti i u poznijem dobu, nit su sve situacije iste ... pa da možemo da generalizujemo šta je bolje, a šta ne.
Mada, ko je "nepodoban za roditelja" po prirodi stvari, taj će biti nepodoban i kao mlad i kao star (tako da je onda i manje bitno kada će dobiti dete - mislim na sve one razmažene, "neprilagođene" roditelje); Pile reče tu poentu... samo na drugi način.

Poslednja izmena:
:sad2:
Mada, to je i individualno.. generalno je sve to ok što si rekla, nego i mlade mame mogu da kukaju kako im je sve teško..imam blizak primer :sad2: .
U stvari, sad kad pomenu, to je dosta često u porodicama, takva situacija! :think: (dete = teret)
Nevezano za godine...

Већ сам рекла, људи који добију децу касно не кукају из безобразлука, него јер заиста физички не могу да постигну оно што би желели да учине за своје дете.

А ја искрено мислим да је и добијење деце у позним годинама постало помодарство, као и много тога последњих година...

Pa ima i mladih koji zaista fizicki ne mogu da postignu skoro nista.

Za decu u pubertetu treba vise psihicke nego fizicke energije, ne treba da se trci za njima vec prica prica prica...

Mnogi primeri koje je WIFE navela a Vanda se slozila, ukljucujuci i glasno slusanje muzike nocu, vise zavise od obicaja i odnosa u jednoj porodici, a ne od godina roditelja.

Ja ne bih ocenjivala necije roditeljstvo kao pomodarstvo - valjda svako ima svoje razloge kad sta radi. Mozda bih pre rekla da se neki ljudi vise ne vode time sta ce svet reci (na njihovo kasno roditeljstvo).

Poslednja izmena:
''Selin Dion je ponovo trudna u 42. godini, a Monika Beluči se porodila sa 45… Sve češće čitamo o tome da se žene odlučuju na materinstvo u četvrtoj ili petoj deceniji. Tako je u svetu, ali i sve češće i kod nas. Odnedavno se kao starije prvorotke i u Srbiji vode žene koje su navršile 37 godina, a ne one koje su prešle 35, kako je bilo do skoro.
Žene sada prvo imaju za cilj osamostaljivanje i materijalnu nezavisnost, što postižu svojom profesionalnom afirmacijom, a potom i ostvarenje kroz materinstvo. Najveća izloženost stresnim situacijama, padovima i usponima, jeste tokom samog profesionalnog početka i kasnijeg ostvarivanja u poslu. Takve situacije je lakše prebroditi ako se možete posvetiti samom sebi, bez griže savesti da time uskraćujete nekome svoju pažnju"
http://zena.blic.rs/Porodica/3401/Kasno_majcinstvo_Mane_i_prednosti_radanja_deteta_sa_40

Dakle sta vi mislite o tome?
Citat:
Jako je ruzno kad tako stara zena ima malo dete, a zamislite tek kad ode na roditeljski, dobila dete posle 40-te znaci sa 50 godina sedi sa zenama od 30-35 koliko je njeno dete blam i sramota...i plus mi govorimo o gospoja Belluci koliko zena u Srbiji je toliko uspesno? I kako ce zena sa 50-60 godina da izadje na kraj sa tinejdzerom i njegovim hormonima, kad je i ona u menopauzi i tu je nervoza i svasta je boli i nema vise toliko energije. Dokle vise sa sebiclukom, samo ja pa ja ...ja da se ostvarim, ja da rodim dete, a sta je najbolje za dete nema veze!

Uzrok kasnog majcinstva u vecini slucajeva jesu realna ogranicenja da se dijete dobije na ''vrijeme'', tu mislim na zdravstveni problem zene ili muskarca ili prosto kasniji pronalazak partnera. Nisam jedna od onih koji npadaju takav stav (odluka da se dijete dobije kasnije). To je ipak individualno pitanje, neko se sa trideset osjeca potpuno nespremnim za bebu, dok se neko sa 19 godina pokaze kao izvrstan roditelj.. Pa zar nije bolje da se zena odluci za majcinstvo onda kad se osjeti spremnom a ne onda kad drustvene norme naloze da bi to bilo najbolje...
A ovaj komentar ispod o tome kako bi dijete trebalo da se stidi zbog tog sto mu je majka starija od drugih...nemam rijeci..zapravo trazim najblazu mogucu, i okarakterisala bih ga kao odraz primitivnog malogradjanskog razmisljanja na zadatu temu. Nevjerovatno :dash:
Kao sto rekoh nisam pristalica kasnog majcinstva ali dosad sam sretala samo neke isfrustrirane pobjesnele domacice kako na slican nacin komentarisu kasno majcinstvo. Bitno je da ljudi slobodno kreiraju zivot da budu srecni, i bilo bi lijepo da nekako tako zivimo i jedni druge podrzimo u tome.

Poslednja izmena:
Od mog supruga sestra od tetke je rodila prvo dete u 37 godini jer kako kaze do tada nije bila u fazonu da bude majka :eek: mislim biti majka nije fazon al ajd sad nema veze
Elem posle mesec dana me pita kad ce on da pocne da spava celu noc jer ona nema vise snage da se budi svaki cas :eek::sad2:
Ja joj rekoh duso draga tek si pocela :mazi:
Zanimljivo, mene je to oko spavanja pitala svaka porodilja koju znam, od 19 do 35. Mislim, više kukala nego pitala, u očaju.
Meni baš nije padalo na pamet da "nadobudišem" sa ovim "dušo draga" i sl. ali u pravu si, šta su koj moj rađale kad ne mogu da žive bez spavanja.

Zanimljivo, mene je to oko spavanja pitala svaka porodilja koju znam, od 19 do 35. Mislim, više kukala nego pitala, u očaju.
Meni baš nije padalo na pamet da "nadobudišem" sa ovim "dušo draga" i sl. ali u pravu si, šta su koj moj rađale kad ne mogu da žive bez spavanja.

Ne ova nije kukala u ocaju vec je bila naprosto uvredjena sto vise ne moze da ugadja samo svom doopetu

Naš Porodični zakon kaže da usvojitelji ne smeju da budu straji od 45 godina od deteta, a ta granica je određivana prema prirodnom roditeljstvu...
Ljudi su različiti, neki vitalniji, neki ne, ali važi pravilo da je dete najlakše roditi-to nije problem, treba ga i odgajiti i stvoriti čoveka od njega i poživeti da se to vidi i ostvari.

Ovo je cista teorija.Dogadja se da mlade zene umru, razbole se i sto onda?Sve je stvar licnog izbora, a nekad i sam zivot odluci.Dakle, nema pravila.Kad si mlad ne shvacas roditeljstvo bas ozbiljno, kad si stariji preozbiljno...Hm...:think: Nek priroda sama odluci.A bas je slatko kad u nekim srednjim godinama postanes opet mama.

Hajde da zamislimo hipoteticku situaciju kada na svetu recimo ne bi bilo bolesti, nego bi ljudi umirali od starosti. I recimo imamo majku koja je sa 30 godina dobila prvo dete, i onu koja je prvo dobila sa 40 godina. Kada dete bude imalo 20 godina, prva ce imati 50, a druga 60, i to je tek pocetak mladosti deteta. Recimo da se dete uda/ozeni oko svoje 27, prva majka ce imati 57 a druga 67 godine, dakle obe su jos mlade, ali druga mama vec ne bi mogla da stigne psihicki i fizicki prvu mamu. I dok bi na red dosli unucici, druga mama bi uveliko bila starija dama - baka. Ja sam prvo rodila sa 28, drugo sa 32, i mislim da sam trebala ranije. Zato sto sam dok sam bila mladja bila i izdrzljivija, i boljeg zdravlja, i boljih zivaca. Zato sto prosto dok sam bila mladja sve mi je bilo lakse. Najvise bih volela da dozivim da svoje dete pratim kroz zivot, da dozivim unucice i da mogu da pomognem svom detetu, kao sto sada meni pomazu moji i njegovi roditelji. Zato smatram da decu treba radjati najkasnije do 35. kako bismo stigli da uzivamo u njima i njihovim potomcima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back