Kasno majcinstvo- sebicluk ili napredak?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A jel ti znas zasto ti nisi rodila dete?

Izvinjavam se na pretpostavci, ali iz aviona se vidi da nisi majka. (zbog tako drasticnih i hrabrih kritika na racun tudjeg roditeljstva)

Nije kritika vec cinjenica.da mnogi koji imaju decu nisu roditelji
i ne zasluzuju da se tako nazivaju..Recimo ..incest.neodgovornost..sadizam..ogranicenost.i da ne nabrajam dalje primere..

Roditeljstvo smatram veoma odgovornim poslom...uz punu mentalnu i fizicku zrelost..

A kako sam prozvana i pitana..da li znam..odgovoricu ti. DA.ZNAM.. zasto jos uvek nisam rodila dete..

Nije kritika vec cinjenica.da mnogi koji imaju decu nisu roditelji
i ne zasluzuju da se tako nazivaju..Recimo ..incest.neodgovornost..sadizam..ogranicenost.i da ne nabrajam dalje primere..

Roditeljstvo smatram veoma odgovornim poslom...uz punu mentalnu i fizicku zrelost..

A kako sam prozvana i pitana..da li znam..odgovoricu ti. DA.ZNAM.. zasto jos uvek nisam rodila dete..

Da, tacno je da bi mnogi ljudi trebalo da budu rodjeni sterilni. I kod nas i u svetu su poznati slucajevi necovecnog postupanja sa rodjenom decom.
Od klasicnog nabijanja kompleksa, zbog tebe nisam zavrsio-la fax, zbog tebe ja trpim tvog oca, majku, tipicno ''ZRTVOVANJE ZBOG DETETA'' koje se posredno ili neposredno nabije kad-tad detetu na nos do cedomorstva, silovanja sina-cerke, nasilja u porodici, eksploatacije dece, prodavanja dece itd.
Cinjenica je da priroda to nije udesila kako treba. Dete moze da rodi i napravi svaki moron, ali treba biti roditelj i to dobar roditelj.
Najveca je glupost kad neko kaze moja baba odgajila desetoro, za vreme rata... blablatruc... i od tih desetoro mozda je jedan normalna i zdrava licnost.
I cigani odgajaju po desetoro pa na njih hiljadu dodje jedan malo kak'svetu.

Niste u pravu, pricate o nekim ekstremnim situacijama. Iz mog iskustva, roditelji daju sve sto mogu deci. Vole ih maksimalno koliko mogu. Druga je stvar sto mi kao pojedinci imamo razlicite sposobnosti da volimo i pazimo... tj. da dajemo i primamo ljubav.

Naravno da postoje ekstremne situacije, ali one nisu ni blizu tako ceste kao sto se to moze videti u medijima. Ko bi napravio hit film ili seriju o tome kako meni sada jedno dete spava u krilu, a drugo raste u stomaku? Koga zanima ta prica? Pa naravno samo mene i mog muza.

I ocenjivati da li je neko dobar, normalan i vredan clan drustva samo zato sto je rodjen u mnogobrojnoj porodici za vreme rata je neukusno i bezobrazno. I prica o Ciganima je uzasna!

Uostalom znam price o divnim ljudima koji su nastali u nefunkcionalnim porodicama i ciji roditelji nisu bili zrele licnosti.

Deca se radjaju tamo gde treba da se rode, kome i kada... nista nije slucajno. To sam potpuno sigurna.

Niste u pravu, pricate o nekim ekstremnim situacijama. Iz mog iskustva, roditelji daju sve sto mogu deci. Vole ih maksimalno koliko mogu. Druga je stvar sto mi kao pojedinci imamo razlicite sposobnosti da volimo i pazimo... tj. da dajemo i primamo ljubav.

Naravno da postoje ekstremne situacije, ali one nisu ni blizu tako ceste kao sto se to moze videti u medijima. Ko bi napravio hit film ili seriju o tome kako meni sada jedno dete spava u krilu, a drugo raste u stomaku? Koga zanima ta prica? Pa naravno samo mene i mog muza.

I ocenjivati da li je neko dobar, normalan i vredan clan drustva samo zato sto je rodjen u mnogobrojnoj porodici za vreme rata je neukusno i bezobrazno. I prica o Ciganima je uzasna!

Uostalom znam price o divnim ljudima koji su nastali u nefunkcionalnim porodicama i ciji roditelji nisu bili zrele licnosti.

Deca se radjaju tamo gde treba da se rode, kome i kada... nista nije slucajno. To sam potpuno sigurna.

:klap: I ja! :bye:

Ovde se i prica o extremnim situacijama i da se ta neka granica radjanja pomerila i zasto se pomerila i kako posle ...

:lol:

Ne kapirate me! Objasnicu svoj stav drugom prilikom!

Btw, moja mama je mladju sestru rodila u 41. kao trece dete, pa su joj svi govorili da je luda, a jos ludja je valjda bila sto je pre trudnoce zelela da usvoji dete!

Razumem ja savršeno šta si ti htela da kažeš, jeste ovo bilo malo karikiranje :)
Ali realno, a za koga rađaš dete ako ćeš mu TI posvetiti ostatak svog života, tj. imati jednu ''obavezu'' ili ne znam kako bih to rekla? Rađaš ga za njega samog? Pa dete ne traži da bude rođeno. Rađaš ga zato što TI želiš, voliš, odgovara ti trenutno itd.

Razumem ja savršeno šta si ti htela da kažeš, jeste ovo bilo malo karikiranje :)
Ali realno, a za koga rađaš dete ako ćeš mu TI posvetiti ostatak svog života, tj. imati jednu ''obavezu'' ili ne znam kako bih to rekla? Rađaš ga za njega samog? Pa dete ne traži da bude rođeno. Rađaš ga zato što TI želiš, voliš, odgovara ti trenutno itd.

E pa upravo zbog toga jer je dete "obaveza" dolazi do toga da se uglavnom bira karijera pa se radja u 45! Ja necu dete roditi sebi, niti zbog sebe!
I bas zato sto nije trazilo da bude rodjeno, valjda je prirodno da raste i razvija se u normalnim uslovima, porodici itd.
Sad kad sam pitala mamu, zasto sam ja rodjena, rekla je, zbog ljubavi, kao i tvoje sestre ;)
Dodjosmo na istu poentu!

E pa upravo zbog toga jer je dete "obaveza" dolazi do toga da se uglavnom bira karijera pa se radja u 45! Ja necu dete roditi sebi, niti zbog sebe!
I bas zato sto nije trazilo da bude rodjeno, valjda je prirodno da raste i razvija se u normalnim uslovima, porodici itd.
Sad kad sam pitala mamu, zasto sam ja rodjena, rekla je, zbog ljubavi, kao i tvoje sestre ;)
Dodjosmo na istu poentu!

Da, naravno. A ko će da stvori ''normalne uslove''?
Znala sam da će se neko uhvatiti za ovo ''obaveza'' i ako sam stavila navodnike, jednostavno nisam umela bolje da se izrazim.
Niko ne bira karijeru pa tek onda dete, nego pretpostavljam da svi koji žele decu, žele za njih i pristojne uslove za život. Jel tako? Ti pristojni uslovi se stvaraju tako što imaš sigurno zaposlenje, sigurna primanja, i nećeš popiti otkaz čim ti neko vidi stomak...
Nemoj samo da rađaš dete nekom drugom, domovi su krcati :mrgreen:

Нисам желела да одговарам на ову тему, али не могу д'издржим! :)
Прво, и раније су жене рађале све до менупаузе, само нису рађале прво, него девето или десето дете у 45. години живота.
Значи, нема приче о напретку.

Затим, била је тема, али поново морам да кажем:
О каквој каријери се ради? :dontunderstand:
Завршиш факс са 26 најкасније, запослиш се и ..родиш двоје деце до тридесете. Четворо до тридесет пете. Довољно. После тога градиш каријеру. (Успут, шта је ,,каријера'' у земљи Србији?)
Које то жене имају такве каријере да не стижу да рађају децу до 45. године? :eek::dontunderstand:

И ако није желела дете до 45. не треба ни да га рађа. Дете треба да буде потреба и задовољство, али га треба неговати и пружати му много тога што изискује енергију више него новац. То се са 50 година не може пружити. А ако нека жена са 60 има петнаестогодишње дете, наравно да том детету не може да пружа оно што мајка треба да пружи петнаестогодишњаку.

Da, naravno. A ko će da stvori ''normalne uslove''?
Znala sam da će se neko uhvatiti za ovo ''obaveza'' i ako sam stavila navodnike, jednostavno nisam umela bolje da se izrazim.
Niko ne bira karijeru pa tek onda dete, nego pretpostavljam da svi koji žele decu, žele za njih i pristojne uslove za život. Jel tako? Ti pristojni uslovi se stvaraju tako što imaš sigurno zaposlenje, sigurna primanja, i nećeš popiti otkaz čim ti neko vidi stomak...
Nemoj samo da rađaš dete nekom drugom, domovi su krcati :mrgreen:

Slazem se, potrebni su uslovi, ali da li je i mojom ili tvojim roditeljima bilo lako odgajati nas.
I onda sta, vracamo se, da bi se uslovi stvorili potrebno je vreme, pa da zavrsis skolu, pa da nadjes posao, pa docekas 35 i vise, a tada se vec malo teze zatrudni, pa se sve vise i vise "zakopavas".
Nema tu preteranog filozofiranja. Da stvaras uslove za dete mozes i dok studiras i dok radis a ujedno i da ga odgajas! Pomucis se, ali opet, nisi sam u celoj toj prici, i za to dete je potrebno dvoje!

Нисам желела да одговарам на ову тему, али не могу д'издржим! :)
Прво, и раније су жене рађале све до менупаузе, само нису рађале прво, него девето или десето дете у 45. години живота.
Значи, нема приче о напретку.

Затим, била је тема, али поново морам да кажем:
О каквој каријери се ради? :dontunderstand:
Завршиш факс са 26 најкасније, запослиш се и ..родиш двоје деце до тридесете. Четворо до тридесет пете. Довољно. После тога градиш каријеру. (Успут, шта је ,,каријера'' у земљи Србији?)
Које то жене имају такве каријере да не стижу да рађају децу до 45. године? :eek::dontunderstand:

И ако није желела дете до 45. не треба ни да га рађа. Дете треба да буде потреба и задовољство, али га треба неговати и пружати му много тога што изискује енергију више него новац. То се са 50 година не може пружити. А ако нека жена са 60 има петнаестогодишње дете, наравно да том детету не може да пружа оно што мајка треба да пружи петнаестогодишњаку.

Generalano se slazem sa nekim od ovih stvaova...

Cini mi se da deca dok su mala..do polsaka u skolu na primer..nemaju neke preterane materijalne prohteve i potrebe...kasnije se te potrebe povecavaju...ali mislimd a treba i jedno i drugo raditi uporedo..nesto mi se cini da je na mene veceg traga ostavilo siromastvo kad sam devedesetih bila tinejz..neko sto sam se rodila u bogatstvu i imala devizne racune...ali ponekad covek popi...zdi, pa pomisli ajde bebo porasti vec jednom..moram na posao..ako se jos nije ni rodila...:rumenko:...

Joj, od ove teme na DiPu mi je bilo muka a sad mi je jos vise jer je ova prica polu sazvakana, al' ne mogu d'izdrazim :neutral:
Bre ko sam ja da mislim dal ce neko za svoje pare da kupi kuce ili kuci ili robinju iz Azije i sta ce sa svojim zivotom a ne da JA mislim o tudjim trudnocama? :eek:
NIKO nema pravo da nekom kaze da mu je kasno za bilo sta.
Tako da mislim da je beba u svako vreme i u svacijem zivotu ko je spreman da bude roditelj po nekim normalnim kriterijumima pozeljna :)

Јесте, док немаш у одељењу дете чија мама има 53 године и кука ти како јој је доста детета, како се каје што га је родила тако касно и како јој је доста живота.. А гледаш дете које пати јер мора да додаје лекове мајци која нема времена да са њим шета, јер лепо каже, прошло јој је време за излете, она би мало да се одмори од живота...:sad2:

da, smo mislim da to nema veze toliko sa godinama
dete je obaveza i u 20 i u 40 god...

Јесте, док немаш у одељењу дете чија мама има 53 године и кука ти како јој је доста детета, како се каје што га је родила тако касно и како јој је доста живота.. А гледаш дете које пати јер мора да додаје лекове мајци која нема времена да са њим шета, јер лепо каже, прошло јој је време за излете, она би мало да се одмори од живота...:sad2:

Ok, Vanda, lako je tebi da dajes komentare jer imas vec decu (ili dete ne znam) ;)
Ja jos nisam rodila nijedno ne znam kad cu i dal cu i za sad tako razmisljam. Nikad ne govorim nikad. Ili se bar trudim ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back