Karnizam

Anenaon

Primećen član
Poruka
555
Karnizam je sistem verovanja, ili ideologija, koja uslovljava ljude da jedu određenu grupu životinja. Ovaj koncept je prisutan svuda u svetu i u pitanju je nešto sa čime svi možemo da se poistovetimo.
Molim vas da temi pristupite otvoreno i probate da budete konstruktivni u razgovoru. Na podrugivanje i provokacije neću da odgovaram i molim moderatore da takve komentare obrišu, a da tema ostane otključana.

Kako bismo uopšte započeli diskusiju, predlažem da pogledate sledeći prilog o karnizmu:

Zanima me šta mislite o ovome. :pas:

Karnizam je sistem verovanja, ili ideologija, koja uslovljava ljude da jedu određenu grupu životinja. Ovaj koncept je prisutan svuda u svetu i u pitanju je nešto sa čime svi možemo da se poistovetimo.
Molim vas da temi pristupite otvoreno i probate da budete konstruktivni u razgovoru. Na podrugivanje i provokacije neću da odgovaram i molim moderatore da takve komentare obrišu, a da tema ostane otključana.

Kako bismo uopšte započeli diskusiju, predlažem da pogledate sledeći prilog o karnizmu:

a u kom vidu umišljaš da je to kod nas dje su vecina pravoslavci izrazeno?

Je postavljen video kao preduslov da bi se raspravljalo na temi, pa dobar je i za one koji su imali kontakta i razmisljali o slicnom, ja sam zadovoljan sto sam ga odgledao.

Nisam nikad ranie cuo za karnizam, ako sam dobro skontao sama zena koja prica u videu, mu je definisala ime, mislim da je na veoma dobrom i pametnom putu da kroz taj njen pristup osvesti ljude.

Sebe sam od uvek smatrao drugacijim, delom i jesam takva osoba, razmisljao sam od uvek o raznim civililizacijskim i kosmickim pitanjima, ali nikad nisam o pravima i jednakosti zivota zivotinja, o tome sam poceo pre oko dve godine, mislim da smo toliko jako jako jako nauceni da je to nesto normalno, uzimamo zdravo za gotovo, deci se prica kako su guda i jaga lepe kako je sve kao u bajci, samo sto im se ne kaze kako ona jedva ceka i najvise voli da bude preklana da nema mesta ni da se okrene kroz ceo zivot, ni vazduha, da prezivljava razne fizicke i psihicke sokove.

Nisam bio fizicki aktivan, poceo sam sa trcanjem i bodibildingom nesto malo pre dvadesete i u jednom periodu sam kupovao skoro dve kante od 2,3kg whey proteina mesecno, jeo pola kile sira uvece toliko ribe i skoro toliko crvenog mesa dnevno, jenostavno ni truncicu razmisljanja o predjasnjem zivotu tog sad proteina nisam razmisljao i sa oko 24god. sam krenuo razmisljati i postajes svesniji, za svaki zalogaj pomislis i smanjivao sam, ne bih sad jeo uoste ali nisam uspeo da izbegnem jer kad dodjem kuci baba mi soli pamet i moram da pojedem po nko jaje, jedino sto je do nekle dobo da kokosi imaju slobodu kretanja i baba ih drzi so do prirodne smrti ali i opet nije to to ali i da ne idem presiroko, takodje nekad kod kuce pojedem nesto sto sadrzi mast, nemam razumevanje i podrsku od porodice i babe, skoro da me napadaju po nekad, a za spremanjue svoje hrane skoro da im ne trazim pomoc.

Vezano sa karnizmom, mislim da smo milenijumima odredili koje zivotinje ce nam sluzliti samo za hranu i u glavnom psi macke, konji nisu te, mi smo ih menjali milenijumima fizicki i psihicki, svako moze da nadje taj proces, povezali smo se sa njima i one nam pomazu i prave drustvo iz tog razloga su povlascene, a svinja sta sa njom, pametna je koliko i pas, ali kako da dostigne svoj vrhunaca, ne moze zatvorena je, ubija se mlada, promenjena je nema vise jaku kozu, smejemo joj se da je debela a sami mi joj odredjujemo hranu i cinimo je takvom, smejemo joj se da je prljava a ona nece pojesti izmet od druge svinje ili psa, pas ce pojesti njen izmet, ona pojete pticiji koji ima jake minerale, mokri i balega na slamu i potstice hemijsku rekciju da je greje, blato je leti hladi, i bez obzira i da je najgluplja i najprljavija da li treba da je jedemo i ona oseca bol, strah, patnju, nizvesnost strepnju kao i mi, kao i pas i drugi. Tako je i sa ostalim domacim zivotnjama isto nisu imale srecu, prosle godine sam svaki dan pustao na slobodu jednu svinju koju su moji odredili da je kolju za svoje potrebe i svaki dan sam se zanimao sa njom, sve vise se navikavala na mene i pokazivala stvoju stranu koja bi se igrala kao kao dete, mimo svoje velicine i impulsivne prirode

Zasto da budemo kao i druge zivotinje koje su predodredjene da su svastojedi, kad imamo to nesto posebno, kad smo napravili zakone za mnoge stvari, za mnoge stvai se ne bi prepustili i bez zakona, ali ne postali smo milionima puta gori od zivotinja praveci farme, pre su uslovi za zivotinje bili laksi za zivot.

Za sad nisam zadovoljan svom nacinu jer ne delim svoju svest sa osobama koje znam, samo po malo, to jeste vrhunac jer sam par zivota koje spasem svojim nacinom zivota, a ako i nekim drugima podignem svest bice mnogo vise zivota spaseno, govorim o tome uglavnom na internetu. Jednom sam cak uzeo parce mesa na proslavi na faxu da ne bi uvredio dvojicu kolaga koji su veoma cidni i uvrednjivi i sad zalim i mislim da sam pogresio, sve manje mi stoji ono da gde da se raspravljam, jer mozda bi neko i prihvatio i ako ne odmah mozda bi vemenom, moj tip licnosti nije istrajan snazan u komunikaciji sa ljudima, nego bas kontra od toga, pa me i to usporava.

Potoji interes i velika igra jakih proizvodjaca u svetu o kojoj skoro da ne znamo nista, pa sad pre svega se secam onih koji treniraju nek razmisle koliko treba hektolitara surutke da se dobije 2,3kg praha a koliko treba hiljada litara melka za to a koliko treba hiljada litara utrosene vode za tu jednu litru mleka, za to jedno pakovanje olimpijski bazen da li je dovoljan i nek prodje sve testove mislis li da je sve to cisto i super da se obraca paznja, fazon je sto i kod nas mladi ljudi otvaraju ogrome farme i uce celo svoje polkolenje da se time bavi i to ce im biti izvor za zivot, stil zivota, tako je dopusteno i kako ce se oni tek tako prilagoditi na drugi oblik proizvodnje, umesto da se proizvode biljke za hranu sto je visestruko isplativije i ekoloski.

Samo dva vitamina se ne mogu naci u hrani zivotinjskog porekla, b12 i d, i mogu se proizvesti van zivotinjskih izvora, kreatin i karnitin itso ima manje u toj hrani nisam istrazio do kraja ali mislim da se i oni mogu proizvesti hemijski, odabirom biljaka se moze uneti vise svih ostalih vitamina i minerala nego hranom zivotinjskog porekla, takodje svarljivost moze biti dobra, kolicina proteina dovoljna, i to sve govorim za uslove dva tri puta nedeljno u teretani i tracanje za manje tek je dovoljno, to govorim iz svog iskustva, takodje kupovina siovina je povoljna ali opet zbog lobija nije bas realna i ako je jeftinija od hrane zivotinjskog porekla, kupovina nekih gotovih prizvoda je neisplativa, npr cena sojinog mleka i tofua wtf. Nista negativno nisam primetio, niti sam tunjaviji, libido mi je cak skocio mozda sto unesem dosta cinka, i da bude nesto lose ne bi se vratio na hrau zivotinjskog porekla ni po ceni zivota, i ovo malo planiram da skoro ukinem.

mozda sam otisao presiroko, svakako nisam hteo biti dosadan

Hvala ti na ovakvom odgovoru. Jako me raduje kada neko zaista promisli o ovakvim stvarima, naročito kada ima i šta da kaže.
Da, u pitanju je relativno skora kovanica. Ono što je naročito zanimljivo je potpuno drugačiji uvid u društveni fenomen jedenja mesa, koji je dosad bio posmatran isključivo kroz prizmu društveno prihvatljivih šablona ponašanja. Ovaj termin preispituje ideju iza toga i služi da razotkrije njegove nedostatke. Ima izuzetno jaku i konciznu poruku i mislim da će u predstojećem periodu biti od velikog značaja za širenje svesti o problemu jedenja mesa.

Tvoje iskustvo je jako dragoceno i drago mi je što si to podelio sa svima jer nam na primeru pokazuje ono o čemu tema govori. Mislim da je ovo proces kroz koji nužno mora da prođe svaki pojedinac koji u sebi probudi kritičko rasuđivanje i da tako nešto uglavnom ishoduje na isti način. Svi mi koji smo bili u toj poziciji znamo šta to predstavlja i sa kojim poteškoćama je potrebno da se suočimo.

Mene naročito zanima psihološki pristup ovoj temi jer izuzetno jasno oslikava ljudski mentalni sklop, kao i na koji način se takvo razmišljanje odražava na ostale aspekte života pojedinca. Ja čvrsto verujem da sve nasilje potiče upravo od samoproglašenog prava koje smo dodelili sebi kada smo počeli sa eksploatisanjem životinja.

Hvala ti na ovakvom odgovoru. Jako me raduje kada neko zaista promisli o ovakvim stvarima, naročito kada ima i šta da kaže.
Da, u pitanju je relativno skora kovanica. Ono što je naročito zanimljivo je potpuno drugačiji uvid u društveni fenomen jedenja mesa, koji je dosad bio posmatran isključivo kroz prizmu društveno prihvatljivih šablona ponašanja. Ovaj termin preispituje ideju iza toga i služi da razotkrije njegove nedostatke. Ima izuzetno jaku i konciznu poruku i mislim da će u predstojećem periodu biti od velikog značaja za širenje svesti o problemu jedenja mesa.

Tvoje iskustvo je jako dragoceno i drago mi je što si to podelio sa svima jer nam na primeru pokazuje ono o čemu tema govori. Mislim da je ovo proces kroz koji nužno mora da prođe svaki pojedinac koji u sebi probudi kritičko rasuđivanje i da tako nešto uglavnom ishoduje na isti način. Svi mi koji smo bili u toj poziciji znamo šta to predstavlja i sa kojim poteškoćama je potrebno da se suočimo.

Mene naročito zanima psihološki pristup ovoj temi jer izuzetno jasno oslikava ljudski mentalni sklop, kao i na koji način se takvo razmišljanje odražava na ostale aspekte života pojedinca. Ja čvrsto verujem da sve nasilje potiče upravo od samoproglašenog prava koje smo dodelili sebi kada smo počeli sa eksploatisanjem životinja.

imas li ti dokaz da zivotinja osjeca bol, patnju, da ima svijest?
postoji nesto kao dokaz da nema: besmisleno bi bilo da ima, sta da radi sa njom sve i ako je ne pojedemo? Da se ubija od dosade? Bilo bi i nemorlano da zivotinja ima svijest: ubijala bi se od dosade. Bilo bi i samoubitstava medju zivotinjama da one imaju svijest. Covjek po toj teoriji ima svijest zato sto ima i smisla da je ima, a zivotinja ne jer nema smisla.

Znas sto je uradila moja macka? Namjestila se kod mene dok je bila da se cese, ja sam je drzao jednom rukom po mjestu za koje sam kasnije saznao da je po njemu htjela da se cese. Ona je uzela i cesala sebe vrlo jako i brzo po mojoj ruci, izgrebala me znaci.

Poslednja izmena:
Vidim da te interesuje tema, stoga ti savetujem da najpre pogledaš priloženi snimak kako bi bolje razumeo u kom pravcu treba da se odvija razgovor. Tu je dat i odgovor na tvoje pitanje. :)

Nije ni potrebno da ima svest da bi imala osecaj ugrozenost, bol i slicno, valjda je i nas stres zivotinjski instikt koji se kroz istoruju smanjuje a kod njih je i dalje isto jak uzas kao vrhunac. Ima jedna sorta svinja gde se desava da jedinke dobiju srcani udar ako se ih iznenadi zvuk sirene, na selu sam gledao kad zivotinje imaju na zivo bolan veterinarski ili drugi na zalost neki drugi tretman kakve zvuke ispustaju i kavse su im oci tada, grcenje misica je nekad da se otkinu tetivu, u skladu sa svojom svescu i inteligencijom divlje zivotinje sebi organizuju zivot, instikt za prezivljavanjem i parenjem je jak i treba im dosta vremena da sve to obezbebe pa se zato nesamoubijaju da imaju vecu svest mozda bi radile nesto slicnije nama ne bi se ubijale od dosade ove na farmama mozda i bi.

Da li znas da i biljke imaju osecanja?

Bile su slične teme o veganima itd. jesti živuljke ili ne jesti...
ja to povezujem sa razmaženošću i picanima iz gradova sa znatno olakšanim životom.
Treba razumijevanja.
Život je počeo u ruralim sredinama i nije bilo lako opstati nije ni danas! Mnoge životinje su postale domaće i koriste se, sama priroda je dala to čovijeku, meni je to najnormalnije kao i većini ljudi na planeti.

Razlog:
Ovi pokreti nastaju vjerovatno iz više razloga, vjerujem da se picanska osjetljiva djeca odrasla u gradovima prva dotiču ovog i prihvataju, zato što eto slučajem rođenja su se rodili u gradu i nemaju dodira sa selom, ne znaju za seoski težak život za koji treba, mozga, računa, rizika, teškog rada, organizacije, i da je mnogo brutalniji od onog u gradu jer greška na selu se skupo plaća, mnogo je nevolja i rizika upleteno tu itd. o tome picani pojma nemaju... Seoski život zahtjeva i veće fizičke napore, koji zahtjevaju jaću ishranu.
Vjerujem da postoje i oni koji prave neke doktrine, izdaju knjige, časopise, filmove, seminare itd. ukratko prave sebi karijeru, i ličnu korist. a ciljana masa su im picani.

Lično iskustvo:
Ljude koje poznajem (ima ih malo) i koji se drže ove ideologije, mogu da kažem da nisu baš najčistiji, mogu da primjetim kod njih elemente autoagresije, nezadovoljstva, pretjerano osuđivanje drugih. Moguće je da im je ovo neki izduvni ventil koji ih tjera da mijenjaju svijet, pritom prelazeći preko ličnih problema.

Drugi pogled:
Ja smatram da trebaju da postoje prioriteti u rešavanju problema. Ako je za ove ljude problem to što se životinje jedu, ja bih postavio pitanje, zašto se prvo ne pozabave ljudima, milioni ljudi danas umire od gladi, dok se na drugoj strani životinjama slave rođendani, prave im se torte, oblače se u odjeću, kupaju se, dok su druga djeca i ljudi u istom trenutku na drugoj tački planete, gladni, žedni, bez odjeće, prljavi i što je najgore eksploatisani od strane drugih ljudi...
Dakle ja kritikujem ove ljude za stavljanje animalizma ispred humanizma.

Ako ti kuća sa djecom gori i štala u isto vrijeme, pa nećeš valjda prvo štalu da gasiš???

Pozitivan pogled:
To bi bilo samo sa zdravstvenog aspekta, jer mnogi ljudi po gradovima se ne troše mnogo fizički i jedu animalije preko mjere, a statistike kažu da su sada najugroženiji ljudi ovim problemom, problem sa srcem, masnoćama u krvotoku itd.

Poslednja izmena:
Zamolio bih sve da se drže naznačene teme. Tema ove diskusije je karnizam.
Pogledajte snimak iz priloga kako biste znali o čemu se govori, a potom možemo da razgovaramo na pomenutu temu. Hvala.

Ne mozes. Ti se ne razumijes u nauke pa mislis da ako zivotinje imaju to ne mora da znaci da imaju i biljke, ali mora.

Zamolio bih sve da se drže naznačene teme. Tema ove diskusije je karnizam.
Pogledajte snimak iz priloga kako biste znali o čemu se govori, a potom možemo da razgovaramo na pomenutu temu. Hvala.

Pogledao sam snimak i trebalo bi izvuci zakljucak kakav? Da i zivotinje osecaju, da imaju dusu, prema kojima ne bi trebalo da se postupa, da nam onaj snimak o ubijanju zivotinja promeni odnos prema njima, da .... Reci prvo sta ti mislis!

I pristup ovoj temi ne moze da jasno pokaze kakav je mentalni sklop, kako bi ti hteo. Naprotiv, ono sto je ona navela je zasnovano na emocijama i ako je pokusala da celo njeno izlaganje racionalizuje. Ne mogu da kazem da za neke nije bilo ubedljivo, ali svakako ne moze da se uzme kao nesto na osnovu cega ce se vrsiti necija promena, odnoso praviti neciji psiholoski profil. Fina prica na osnovu koje mogu da se uzmu pare od zastitnika zivotinja.

Znas, bas bih voleo da vidim ovakve emisije o ubijanju dece, zena, staraca u Iraku, Libiji, Siriji, Avganistanu, sirom sveta, ali ko ce se baviti time.

Poslednja izmena:
Bile su slične teme o veganima itd. jesti živuljke ili ne jesti...
ja to povezujem sa razmaženošću i picanima iz gradova sa znatno olakšanim životom.
Treba razumijevanja.
Život je počeo u ruralim sredinama i nije bilo lako opstati nije ni danas! Mnoge životinje su postale domaće i koriste se, sama priroda je dala to čovijeku, meni je to najnormalnije kao i većini ljudi na planeti.

Razlog:
Ovi pokreti nastaju vjerovatno iz više razloga, vjerujem da se picanska osjetljiva djeca odrasla u gradovima prva dotiču ovog i prihvataju, zato što eto slučajem rođenja su se rodili u gradu i nemaju dodira sa selom, ne znaju za seoski težak život za koji treba, mozga, računa, rizika, teškog rada, organizacije, i da je mnogo brutalniji od onog u gradu jer greška na selu se skupo plaća, mnogo je nevolja i rizika upleteno tu itd. o tome picani pojma nemaju... Seoski život zahtjeva i veće fizičke napore, koji zahtjevaju jaću ishranu.
Vjerujem da postoje i oni koji prave neke doktrine, izdaju knjige, časopise, filmove, seminare itd. ukratko prave sebi karijeru, i ličnu korist. a ciljana masa su im picani.

Lično iskustvo:
Ljude koje poznajem (ima ih malo) i koji se drže ove ideologije, mogu da kažem da nisu baš najčistiji, mogu da primjetim kod njih elemente autoagresije, nezadovoljstva, pretjerano osuđivanje drugih. Moguće je da im je ovo neki izduvni ventil koji ih tjera da mijenjaju svijet, pritom prelazeći preko ličnih problema.

Drugi pogled:
Ja smatram da trebaju da postoje prioriteti u rešavanju problema. Ako je za ove ljude problem to što se životinje jedu, ja bih postavio pitanje, zašto se prvo ne pozabave ljudima, milioni ljudi danas umire od gladi, dok se na drugoj strani životinjama slave rođendani, prave im se torte, oblače se u odjeću, kupaju se, dok su druga djeca i ljudi u istom trenutku na drugoj tački planete, gladni, žedni, bez odjeće, prljavi i što je najgore eksploatisani od strane drugih ljudi...
Dakle ja kritikujem ove ljude za stavljanje animalizma ispred humanizma.

Ako ti kuća sa djecom gori i štala u isto vrijeme, pa nećeš valjda prvo štalu da gasiš???

Pozitivan pogled:
To bi bilo samo sa zdravstvenog aspekta, jer mnogi ljudi po gradovima se ne troše mnogo fizički i jedu animalije preko mjere, a statistike kažu da su sada najugroženiji ljudi ovim problemom, problem sa srcem, masnoćama u krvotoku itd.

Besmisleno je diskutovati ako niste poslušali predavanje. Mogao bih naširoko razgovarati o svemu, ali ne vidim svrhu u tome ako ne znate fokus teme.
Sva pitanja koja si postavio gore su obrazložena u pomenutom snimku.

Pogledao sam snimak i trebalo bi izvuci zakljucak kakav? Da i zivotinje osecaju, da imaju dusu, prema kojima ne bi trebalo da se postupa, da nam onaj snimak o ubijanju zivotinja promeni odnos prema njima, da .... Reci prvo sta ti mislis!

I pristup ovoj temi ne moze da jasno pokaze kakav je mentalni sklop, kako bi ti hteo. Naprotiv, ono sto je ona navela je zasnovano na emocijama i ako je pokusala da celo njeno izlaganje racionalizuje. Ne mogu da kazem da za neke nije bilo ubedljivo, ali svakako ne moze da se uzme kao nesto na osnovu cega ce se vrsiti necija promena, odnoso praviti neciji psiholoski profil. Fina prica na osnovu koje mogu da se uzmu pare od zastitnika zivotinja.

Znas, bas bih voleo da vidim ovakve emisije o ubijanju dece, zena, staraca u Iraku, Libiji, Siriji, Avganistanu, sirom sveta, ali ko ce se baviti time.

Ideja diskusije je da svako izloži svoje mišljenje, uz preduslov da pogleda snimak kako bi znao o čemu se govori. Nema potrebe da ja ikoga navodim na određen zaključak.

Da životinje imaju dušu, to je zaista jasno i nepotrebno naglasiti. Svako ko je ikad imao kontakt sa životinjama, bilo da su to kućni ljubimci ili divlje životinje, imao je priliku da iz prve ruke to sazna. Kakav dokaz je potreban za tak nešto?
Po čemu to nije dovoljno da promeni nekoga?

Čisto da istaknem ono očigledno, ljudi koji misle da vegani ne mare za ljude, već samo za životinje, treba da znaju sledeće:
Veganstvo se podjednako tiče ljudi koliko i životinja. U ovom trenutku, 60% svetskih zaliha žitarica iz zemalja gde je zabeležena najveća stopa gladi ide stočnom uzgoju u zemljama gde se konzumiraju te životinje. Nije potrebno naglasiti da bi prelaskom na veganski režim ishrane taj problem bio rešen. Stočna poljoprivreda je odgovorna za masovno zagađenje vode i vazduha (čak 51% ukupnog zagađenja je posledica emitovanja metana iz stočnog izmeta) 80 posto okeanskih zona je mrtvo zbog masovnog pražnjenja prirodnih mrestišta, svakog sata nestaju prirodna staništa amazonskih šuma veličine fudbalskih terena zbog stočarstva.
Tako da, toliko o tome kako veganstvo brine isključivo o životinjama.
Fokus jeste nepravedno ophođenje prema životinjama, ali su nuspojave neosporno od globalne koristi. Svako ko tvrdi da ga brinu ovakvi problemi, zajedno sa onima koje si naveo, bi trebalo da načini korak u tom pravcu. Pozivanje na ostale društvene nepravde dok se po tom pitanju ne preduzima ništa je nemoralno i neosnovano.

S druge strane, svako ko oseća potrebu da razgovara i o drugim društvenim nepravdama, poput onih koje si naveo, ima svu slobodu i podsticaj da to uradi. Ne vidim zašto jedno isključuje drugo.

Ideja diskusije je da svako izloži svoje mišljenje, uz preduslov da pogleda snimak kako bi znao o čemu se govori. Nema potrebe da ja ikoga navodim na određen zaključak.

Da životinje imaju dušu, to je zaista jasno i nepotrebno naglasiti. Svako ko je ikad imao kontakt sa životinjama, bilo da su to kućni ljubimci ili divlje životinje, imao je priliku da iz prve ruke to sazna. Kakav dokaz je potreban za tak nešto?
Po čemu to nije dovoljno da promeni nekoga?

Čisto da istaknem ono očigledno, ljudi koji misle da vegani ne mare za ljude, već samo za životinje, treba da znaju sledeće:
Veganstvo se podjednako tiče ljudi koliko i životinja. U ovom trenutku, 60% svetskih zaliha žitarica iz zemalja gde je zabeležena najveća stopa gladi ide stočnom uzgoju u zemljama gde se konzumiraju te životinje. Nije potrebno naglasiti da bi prelaskom na veganski režim ishrane taj problem bio rešen. Stočna poljoprivreda je odgovorna za masovno zagađenje vode i vazduha (čak 51% ukupnog zagađenja je posledica emitovanja metana iz stočnog izmeta) 80 posto okeanskih zona je mrtvo zbog masovnog pražnjenja prirodnih mrestišta, svakog sata nestaju prirodna staništa amazonskih šuma veličine fudbalskih terena zbog stočarstva.
Tako da, toliko o tome kako veganstvo brine isključivo o životinjama.
Fokus jeste nepravedno ophođenje prema životinjama, ali su nuspojave neosporno od globalne koristi. Svako ko tvrdi da ga brinu ovakvi problemi, zajedno sa onima koje si naveo, bi trebalo da načini korak u tom pravcu. Pozivanje na ostale društvene nepravde dok se po tom pitanju ne preduzima ništa je nemoralno i neosnovano.

S druge strane, svako ko oseća potrebu da razgovara i o drugim društvenim nepravdama, poput onih koje si naveo, ima svu slobodu i podsticaj da to uradi. Ne vidim zašto jedno isključuje drugo.

Postoji pretpostavka da zivotinje imaju dusu, kao sto isto postoji i za coveka, ali takodje se govori o tome da imaju duh, ali ne i dusu. Tesko ces podstaci na raspravu ako si je vec dogmatski postavio.

Da li ima i onih organizacija koje uzimaju pare na osnovu prica o veganstvu to nzm. Kada je teror ISIS-a bio u najvecem jeku svakod dana sam se cudio cudu kako ceo svet uzima to zdaravo za gotovo i pogotovo ono u Nigeriji ubiti par hiljada ljudi dnevno ko dobar dan. Ne znam puno vegana, samo sam sa jednom takvom osobom dublje pricao i ona takodje teze podnosi vesti o teroru nad ljudima, tako da ne stoji ono sto se nekad prica da prestajes da kao mrze svoju rasu.

Postoji pretpostavka da zivotinje imaju dusu, kao sto isto postoji i za coveka, ali takodje se govori o tome da imaju duh, ali ne i dusu. Tesko ces podstaci na raspravu ako si je vec dogmatski postavio.

Da li možeš da objasniš šta je duh, a šta duša? Zaista ne znam.

- - - - - - - - - -

Rasprava je krajnje opipljiva, ne vidim šta je sporno i dogmatski kod toga da su životinje svesna i osetna bića koja reaguju na bol, svesna su okruženja, tuguju, gladuju, vole.

Vidim da te interesuje tema, stoga ti savetujem da najpre pogledaš priloženi snimak kako bi bolje razumeo u kom pravcu treba da se odvija razgovor. Tu je dat i odgovor na tvoje pitanje. :)

Odgovor na moje pitanje "da li zivotinje imaju svijest, osjecaj bola, itd." nije dat ni na fakultetu psihologije u opsirnom predmetu koji se 90% tice proucavanja ponasanja zivotinja, ni u drugim zoo-eksperimentima iz drugih predmeta psihologije, koji su brojni
a ti ocekujes da ce ovdje da bude dat u pola sata price?
Aj bas da odgledam video, moguce...

- - - - - - - - - -

Nikad nisi čuo psa da cvili?Nikada nisi video patnju u očima?
Daj mi definiciju svesti.Šta je za tebe svest?
svest nije cviljenje, jer i robot moze da cvili, a sto se tice tuge u ocima i vestacka vagina moze da vlazi pa to nije strast
kujemova definicia

Ti si obecao Ananaon da je ovdje odgovor na moje pitanje osjecaju li zivotinje bol, medjutim, ti mislis da je resenje pitanja to sto je ruznjikava voditeljka rekla da osjecaju? To nije nikakav dokaz da imaju... Sram te bilo za trosenje moga vremena da gledam ove gluposti.
PONAVLJAM, AKO BI SE DOKAZALO DA LI ZIVOTINJE OSJECAJU BOL, IMAJU SVIJEST I SL., I AKO BI ODGOVOR BIO "DA", TO BI ZNACILO DA TO ISTO IMAJU I BILJKE I TO JE NEJASNO SAMO NEKOME KO U OSNOVNOJ NIJE DOBRO UCIO BIOLOGIJU, IZ KOJE SAM JA SLAT NA TAKMICENJE

Ti si obecao Ananaon da je ovdje odgovor na moje pitanje osjecaju li zivotinje bol, medjutim, ti mislis da je resenje pitanja to sto je ruznjikava voditeljka rekla da osjecaju? To nije nikakav dokaz da imaju... Sram te bilo za trosenje moga vremena da gledam ove gluposti.
PONAVLJAM, AKO BI SE DOKAZALO DA LI ZIVOTINJE OSJECAJU BOL, IMAJU SVIJEST I SL., I AKO BI ODGOVOR BIO "DA", TO BI ZNACILO DA TO ISTO IMAJU I BILJKE I TO JE NEJASNO SAMO NEKOME KO U OSNOVNOJ NIJE DOBRO UCIO BIOLOGIJU, IZ KOJE SAM JA SLAT NA TAKMICENJE

Molim te mi reci da troluješ temu.

Pa pazi odgledala sam ceo video i mogu da ti kazem sledece:
Meni je recimo malo glupo to sto se ovde ljudi zgrozavaju sto Kinezi jedu pse,a oni ovde jedu prasetinu a prase je pametno ako ne i pametnije od kerova.
Razlog tom zgrozavanju je slika koja je jos davno forimrana o ulozi odredjenih zivotinja
pas>cuvar,drug..
svinja>hrana..
Znaci ne krece se od svesti zivotinja vec od uloga.

Sto se tice odnosa coveka prema okolini,imas dosta ljudi koji cak i druge ljude gledaju kao statise u svom zivotu(koji su tu da im sluze)a kamoli zivotinje...
Trece po meni najzdravija ishrana je ona mediteranska sa ribom i povrcem,al isto tako zdrava moze biti i lakoovoveg.ishrana ako se covek lepo organizuje.
Sto se tice bas veganske ishrane(znaci bez jaja i sira) da bi covek bio ekstra zdrav potrebno je bas mnogo para..
Ono sto je ona spominjala za jaja itd,ne mora da obuhvata sve jer se danas mogu kupiti i domaca jaja i surutka i mleko..Znaci sa farmi zivotinja koje ipak imaju slobodu setkanjapo farmi...

One rasprave vezne za to dal je zdravija veganska,laktoovoveg,ili mesozdreska ishrana ne mogu se nikad privesti kraju jer cete uveke imati ljude(te dr i nutricioniste) koje veruju u jedne informacije i one koji veruju u druge...

Naravno u sve te rasprave treba ubaciti i cinjenicu da mnogi nemaju dovoljno para ni da se normalno hrane pa kupuju stop vise za sto manje(i to sve cesce preradjevine industrijske sa hemuzdama),a to rezultira nekvalitetnom hranom...
Primer(za razliku u kvalit.) bi bio moj dok sam jos jela meso tata i ja samo se vracali iz nekog manjeg mesta i u tri lepe kraj puta naidjemo na restoran,malo je reci da ta pljeskavica nije imala veze sa onom sto serviraju u gradu..

Znaci da rezimiram:
1.Covek moze da bude savrseno zdrav:
1.)ako se hrani mesom(ako je ono domace sto u 99% nije,poz od Matijevica i svih ostalih giganta,i manjih lopuza)i ako to nije u preteranim kolicinama
2.)ako samo jede jaja i sir i bilje(to je ono laktoovoveg.)i tu (onu zdraviju,opet domacu)hranu je lakse nabaviti i jeftinija je u odnosu na meso(opet domace)
3.)a moze biti i zdrav ako se hrani veganski al za to treba previse $$$$ i uglavnom se ljudi raspadnu jer se sukobi zelja sa platom i realnoscu potreba organizma...
i nezdrav ako jede raspad salame koje nemaju ni m od mesa,a ima i bilj.proizv.punih hemudze,znaci moderan coveculjak je pod napadom sa obe strane i dovija se kako zna i ume...

2.Sto se tice prirode coveka i sta kome pase i sta je kome sudjeno:

Ako se gleda u proslost mnogi ce reci e moji su krkali meso meni je to prirodno..
Znaci nije tacno i zavisi od podrucja i vremena,tj koliko gledamo unazad..
Imate sela gde su ljudi generacijama vegeterijanci i nista im ne fali(a ono tipa da sad moje naredne 3,4 gen apstiniraju od mesa verovatno bi im se i organizam prilagodio boljoj apsopciji biljka(*moj neki stav)).

A opet ako cemo da pricamo o nasem drustvu,kod nas se jelo meso samo na nedelju a i to ne bas uvek,jer su se svi stekali,jer je zivot nasih baba i deda ,i pra pra pretka bio ipak malo tezi(znaci niko se nije prezderavao ko danas)..

I opet ima mnogo ljudi koji sasvim normalno zive po celom svetu koji ne jedu meso..Al opet kazem potrebno je informisati se a kvalitetnim zamenama...
Zakljucak:moze se na oba nacina bistvovati,al promene na novi nacin treba dobro sprovesti;)

*A s dr strane cisto da znate i jeleni nekad smandrknu jaje iz gnezda:lol:one for the other tim:lol:

3.Sto se tice odnosa prema zivotinjama:
Ko sto rekoh ljudi cesto ni ne brinu ni o drugim ljudima tako da je malo teze probuditi nekom svest o patnji zivotinja i njihovim pravima,jer ih ljudi ne gledaju kao na bica sa svescu vec kao statiste,slatkise koje bi mazili i jeli sa slascu,jer su odlucili da samo tako moze i nikako drugacije(a istrenirali su sebe da ne misle o klanicama itd..evo ni ja nikad ne mislim o tome)..
Sad koliko moze drugacije i da li je zdravo je stvar izbora,ali uopste razmisljanje u tom smeru je kao neki tabu u ovom drustvu,a cesto razmisljanje takvo ni ne moze da se pojavi kod pojednca jer onda narusava njegov mir u zivotu,retki uzitak koji moze da preiusti sebi,a ti mu trazis da ga zrtvuje...

A moj odnos prema ishrani je sledeci:
Ja smatram da postoji zakon ljudi,zakon morala i zakon zivotinja..
Zakon zivotinja diktira da postoji jedan krug ishrane,tj ja smem da pojedem neku zivotinju i lav recimo sme mene da pozdere da bi preziveo..
(opet mogu a da pisem temu o tome kako je taj isti covek ovaj z. doveo do nekog ekstrema al ajd necu...)

Zakon morala je onaj koji ne mora uvek da se slaze sa zakonom drzavnim i zivotnjskim i onaj koji je idividualan,i koji nas vodi u zivotu...
Ja ne negiram svoje pravo da budem mesozder,ali smatram privilegijom to sto zivim u takvom razvijenom drustvu da su mi sve namirnice na izvolte i da mogu da se izuzmem iz tog kruga mesozdera,jer imam adekvatne supstitucije u vidu biljaka(a mazdisem i sir,jaja)...To smatram privilegijom jer je po meni svest zivotinje vaznija od mog cula ukusa..
Naravno moje zdravlje mi je na prvom mestu tako da ako kojim slucajem izbije rat i bude ili beli zeka ili ja zeka bi bio pecen:zper::mrgreen::lol:

I jos da dodam,nisam uvek dosledna sebi,znaci sigurno sam smandrknula neki burek na masti ili kupila neku not cool kozmetiku,i verovatno ce mi se slicne stvari desavati i u buducnosti,al po meni je bolje da se drzis nekih svojih ideja koliko mozes,jer i od svakog po malo bi bilo dovoljno:)
*ps:naravno sve je podlozno promeni;)
pa mozda i pocnem jednog dana da se hranim suncem:rotf:,ili da jedem forumase:lol:,gospode boze pa postoji film vegeterijanac ljudozder:rotf:

Poslednja izmena:

Back