Karnizam je sistem verovanja, ili ideologija, koja uslovljava ljude da jedu određenu grupu životinja. Ovaj koncept je prisutan svuda u svetu i u pitanju je nešto sa čime svi možemo da se poistovetimo.
Molim vas da temi pristupite otvoreno i probate da budete konstruktivni u razgovoru. Na podrugivanje i provokacije neću da odgovaram i molim moderatore da takve komentare obrišu, a da tema ostane otključana.
Kako bismo uopšte započeli diskusiju, predlažem da pogledate sledeći prilog o karnizmu:
Zanima me šta mislite o ovome.
Pa pazi odgledala sam ceo video i mogu da ti kazem sledece:
Meni je recimo malo glupo to sto se ovde ljudi zgrozavaju sto Kinezi jedu pse,a oni ovde jedu prasetinu a prase je pametno ako ne i pametnije od kerova.
Razlog tom zgrozavanju je slika koja je jos davno forimrana o ulozi odredjenih zivotinja
pas>cuvar,drug..
svinja>hrana..
Znaci ne krece se od svesti zivotinja vec od uloga.
Sto se tice odnosa coveka prema okolini,imas dosta ljudi koji cak i druge ljude gledaju kao statise u svom zivotu(koji su tu da im sluze)a kamoli zivotinje...
Trece
po meni najzdravija ishrana je ona mediteranska sa ribom i povrcem,al isto tako zdrava moze biti i lakoovoveg.ishrana ako se covek lepo organizuje.
Sto se tice bas veganske ishrane(znaci bez jaja i sira) da bi covek bio ekstra zdrav potrebno je bas mnogo para..
Ono sto je ona spominjala za jaja itd,ne mora da obuhvata sve jer se danas mogu kupiti i domaca jaja i surutka i mleko..Znaci sa farmi zivotinja koje ipak imaju slobodu setkanjapo farmi...
One rasprave vezne za to dal je zdravija veganska,laktoovoveg,ili mesozdreska ishrana ne mogu se nikad privesti kraju jer cete uveke imati ljude(te dr i nutricioniste) koje veruju u jedne informacije i one koji veruju u druge...
Naravno u sve te rasprave treba ubaciti i cinjenicu da
mnogi nemaju dovoljno para ni da se normalno hrane pa kupuju stop vise za sto manje(i to sve cesce preradjevine industrijske sa hemuzdama),a to rezultira nekvalitetnom hranom...
Primer(za razliku u kvalit.) bi bio moj dok sam jos jela meso tata i ja samo se vracali iz nekog manjeg mesta i u tri lepe kraj puta naidjemo na restoran,malo je reci da ta pljeskavica nije imala veze sa onom sto serviraju u gradu..
Znaci da rezimiram:
1.Covek moze da bude savrseno zdrav:
1.)ako se hrani mesom(ako je ono domace sto u 99% nije,poz od Matijevica i svih ostalih giganta,i manjih lopuza)i ako to nije u preteranim kolicinama
2.)ako samo jede jaja i sir i bilje(to je ono laktoovoveg.)i tu (onu zdraviju,opet domacu)hranu je lakse nabaviti i jeftinija je u odnosu na meso(opet domace)
3.)a moze biti i zdrav ako se hrani veganski al za to treba previse $$$$ i uglavnom se ljudi raspadnu jer se sukobi zelja sa platom i realnoscu potreba organizma...
i nezdrav ako jede raspad salame koje nemaju ni m od mesa,a ima i bilj.proizv.punih hemudze,znaci moderan coveculjak je pod napadom sa obe strane i dovija se kako zna i ume...
2.Sto se tice prirode coveka i sta kome pase i sta je kome sudjeno:
Ako se gleda u proslost mnogi ce reci e moji su krkali meso meni je to prirodno..
Znaci nije tacno i zavisi od podrucja i vremena,tj koliko gledamo unazad..
Imate sela gde su ljudi generacijama vegeterijanci i nista im ne fali(a ono tipa da sad moje naredne 3,4 gen apstiniraju od mesa verovatno bi im se i organizam prilagodio boljoj apsopciji biljka(*moj neki stav)).
A opet ako cemo da pricamo o nasem drustvu,kod nas se jelo meso samo na nedelju a i to ne bas uvek,jer su se svi stekali,jer je zivot nasih baba i deda ,i pra pra pretka bio ipak malo tezi(znaci niko se nije prezderavao ko danas)..
I opet ima mnogo ljudi koji sasvim normalno zive po celom svetu koji ne jedu meso..Al opet kazem potrebno je informisati se a kvalitetnim zamenama...
Zakljucak:moze se na oba nacina bistvovati,al promene na novi nacin treba dobro sprovesti
*A s dr strane cisto da znate i jeleni nekad smandrknu jaje iz gnezda

one for the other tim
3.Sto se tice odnosa prema zivotinjama:
Ko sto rekoh ljudi cesto ni ne brinu ni o drugim ljudima tako da je malo teze probuditi nekom svest o patnji zivotinja i njihovim pravima,jer ih ljudi ne gledaju kao na bica sa svescu vec kao statiste,slatkise koje bi mazili i jeli sa slascu,jer su odlucili da samo tako moze i nikako drugacije(a istrenirali su sebe da ne misle o klanicama itd..evo ni ja nikad ne mislim o tome)..
Sad koliko moze drugacije i da li je zdravo je stvar izbora,ali uopste razmisljanje u tom smeru je kao neki tabu u ovom drustvu,
a cesto razmisljanje takvo ni ne moze da se pojavi kod pojednca jer onda narusava njegov mir u zivotu,retki uzitak koji moze da preiusti sebi,a ti mu trazis da ga zrtvuje...
A moj odnos prema ishrani je sledeci:
Ja smatram da postoji zakon ljudi,zakon morala i zakon zivotinja..
Zakon zivotinja diktira da postoji jedan krug ishrane,tj ja smem da pojedem neku zivotinju i lav recimo sme mene da pozdere da bi preziveo..
(opet mogu a da pisem temu o tome kako je taj isti covek ovaj z. doveo do nekog ekstrema al ajd necu...)
Zakon morala je onaj koji ne mora uvek da se slaze sa zakonom drzavnim i zivotnjskim i onaj koji je idividualan,i koji nas vodi u zivotu...
Ja ne negiram svoje pravo da budem mesozder,ali smatram privilegijom to sto zivim u takvom razvijenom drustvu da su mi sve namirnice na izvolte i da mogu da se izuzmem iz tog kruga mesozdera,jer imam adekvatne supstitucije u vidu biljaka(a mazdisem i sir,jaja)...To smatram privilegijom jer je po meni svest zivotinje vaznija od mog cula ukusa..
Naravno moje zdravlje mi je na prvom mestu tako da ako kojim slucajem izbije rat i bude ili beli zeka ili ja zeka bi bio pecen

I jos da dodam,nisam uvek dosledna sebi,znaci sigurno sam smandrknula neki burek na masti ili kupila neku not cool kozmetiku,i verovatno ce mi se slicne stvari desavati i u buducnosti,al po meni je bolje da se drzis nekih svojih ideja koliko mozes,jer i od svakog po malo bi bilo dovoljno

*ps:naravno sve je podlozno promeni

pa mozda i pocnem jednog dana da se hranim suncem

,ili da jedem forumase

,gospode boze pa postoji film vegeterijanac ljudozder