Karlos Ruis Safon

Safon nije za ljude čije je čitanje svedeno na lagane knjižice i većinu novokomponovanih bestselera. Njegova dela imaju dušu, mudra su, inteligentna i, što se mene lično tiče, pitka kao voda. Njegov stil je nešto zaista posebno, tu su svi elementi priča koje se nikada ne zaboravljaju - upečatljivi karakteri, dobri zapleti, prelepi opisi i, svakako, filozofski dijalozi i monolozi koji, pretpostavljam, i zadaju muke ljudima jer ih ne razumeju. Ako ste pravi ljubitelj pravih knjiga, toplo ih preporučujem. Meni je omiljena "Igra anđela", ali najverovatnije zato što sam se kroz nju upoznala sa Safonom i zaljubila u njegove reči, inače sam ih sve pročitala u jednom dahu i zauzimaju posebno mesto na mojoj polici omiljenih knjiga. Neće vas razočarati.

Zavist je religija mediokriteta.Ona im vraća snagu, ona je odgovor na nemire koji ih izjedaju i, na kraju krajeva, rastoči im dušu i dozvoli im da opravdavaju svoju bedu i svoju pohlepu dok ne poveruju da su to vrline, i da će se vrata raja otvoriti samo nesrećnicima kao što su oni, koji kroz život prolaze ne ostavljajući drugog traga do li namere da omalovaže ostale i da isključe, i ako je moguće unište, one koji, samom činjenicom da postoje i da su takvi kakvi su, ukazuju na njihovo siromaštvo duha, uma i snage.Srećan je onaj na koga laju kreteni, jer im njegova duša nikad neće pripadati.

"Igra anđela" Karlos Ruis Safon

Back