Karambit nozevi

white_warg

Iskusan
Poruka
5.882
Vec neko vreme razmisljam da uzmem dva karambita.
Da li neko ima? Ili je imao?

Volim hladno oruzje u globalu tako da eto.
Karambit CS Go - Ekspedicija

Имам једну копију Fox карамбита на преклапање од 20 евра, волим ножеве али немам потребу да поседујем оригинал, цене им се крећу од 120 евра па навише. Поред класичног механизма за отварање има и Emerson wave механизам.

IMG_20230428_011217.jpg

IMG_20230428_011250_1.jpg

Ово је једини карамбит који имам тренутно. Током живота сам куповао разне типове ножева који би ми се свидели, скакавце, лептире, ножеве за бацање, ловачке... Неке сам поклонио, већину погубио, затурио.

Имам једну копију Fox карамбита на преклапање од 20 евра, волим ножеве али немам потребу да поседујем оригинал, цене им се крећу од 120 евра па навише. Поред класичног механизма за отварање има и Emerson wave механизам.

Pogledajte prilog 1332914
Pogledajte prilog 1332915

Ово је једини карамбит који имам тренутно. Током живота сам куповао разне типове ножева који би ми се свидели, скакавце, лептире, ножеве за бацање, ловачке... Неке сам поклонио, већину погубио, затурио.
prelep je

nešto malo više oko ovog noža​

Etimološki je dokazano da karambit potiče sa ostrva Java gdje je, po narodnom predanju, njegov oblik inspirisan oblikom kandži velikih mačaka. Kao što je slučaj sa većinom vrsta oružja iz tog područja, on je prvobitno predstavljao poljoprivrednu alatku za sječenje korijenja, vršenje žitarica i sijanje riže. Otkako je preuzeo ulogu oružja, njegovo sječivo je više zakrivljeno da bi bolje sjeklo. Kroz trgovačku mrežu Indonezije i u dodiru sa susjednim zemljama, karambit je postao rasprostranjen u području današnje Kambodža, Laos, Malezija Mijanmar ,Filipini

Na Karambit se gledalo s omalovažavanjem u Javi zbog poljoprivrednog porijekla ovog sječiva, u poređenju sa kšatrijom (ratničkom kastom) koji su obučavani u keratonur odnosno palati. Evropski putopisci kažu da su vojnici Malezije i Indonezije bili naoružani krišom obješenim oko struka i kopljem u rukama, dok se karambit koristio samo za krajnju nuždu, kad ostalo naoružanje zakaže ili se izgubi. Bez obzira na to, karambit je bio popularan među ženama, koje bi ga vezale u kosu i koristile u samoodbrani. Čak i danas, majstori borilačkih vještina ovog područja smatraju karambit ženskim oružjem. Poznati Bugis ratnici sa Sulavesija su bili poznati po upotrebi karambita. Danas je to jedno od glavnih oružja za borilačke vještine ovog područja i takođe se često koristi za borilačke vještine Filipina.

Poput svoje varijante u Jugoistočnoj Aziji, Indijski bag nah je navodno zasnovan na kandžama tugra i krije se u šaci. Mnogo jednostavniji karambit, međutim, prvobitno je bio tek sićušni deo malo veći od tradicionalnog javanskog noža za žetvu i nikad nije imao mesingano proširenje za zglavke prstiju. Ovo oružje podsjeća na džambiju ali nema stvarne povezanosti. Džambija je od početka dizajnirana da bude statusni simbol i često su je pravile vješte zanatlije i draguljari, ukrašenu dragim kamenjem i plemenitim metalima, dok karambit i dalje predstavlja neomiljen nož, svojstven poljoprivrednicima u svakodnevnom radu.

Meni de uopce ne dopadaju, ali nisam zelio nikakvu kavgu zapocinjati pa sam stavio prezentaciju u vidu Rame i placenog ubojice kako se rezbare u kuhinji, ali mi obrisali.

:mrgreen:

Od nozeva mi se najbolje dopada Ka-Barov kratki tanto s klasicnom ostrivom koja nije nazubljena.
Bas lijepo i ubojito izgleda, a moze i u prirodi posluziti na kampiranju, nije strogo zamisljen da bi njime nekoga sto bolnije upokojio.

19-624-32.jpg

Meni de uopce ne dopadaju, ali nisam zelio nikakvu kavgu zapocinjati pa sam stavio prezentaciju u vidu Rame i placenog ubojice kako se rezbare u kuhinji, ali mi obrisali.

Od nozeva mi se najbolje dopada Ka-Barov kratki tanto s klasicnom ostrivom koja nije nazubljena.
Bas lijepo i ubojito izgleda, a moze i u prirodi posluziti na kampiranju, nije strogo zamisljen da bi njime nekoga sto bolnije upokojio.

19-624-32.jpg
Sečivo nema nikakve potrebe da se farba. Čim vidiš farbano odmah da znaš da je loš čelik. Ni geometrija sečiva mi se ne svidja, uglasto. Mora da bude ravno ili konveksno brušeno da lako prolazi kroz materijal a i tanto vrhovi su glupost kad su klasični mnogo bolji, bolje ulaze u materijal. Gledaj sečiva kroz istoriju, sva su bila ravna i konveksna, napravljena da seku i bodu a ne da budu lepa na slikama

19-624-32.jpg
jbg , Čvarak ja sam obrisao klip , sry nije bio momenat za to :ok:
nego kad smo već kod ovakvih noževa, tanto su stvarno kvalitetni , ali zavisi i od toga ko je proizvođač jer ima mnogo imitacija , u principu tanto mačeta bi trebalo u jednom mahu da preseče pet _5_ onih brodskih užadi, onih kojim se veliki brodovi privežu uz dok
ali kao dugogodišnji lovac, za lutanje kroz planine i kojekakve gudure iz iskustva po meni je stvarno najbolji , u svakakvim prilikama se nađe, prilike i neprilike , Cold Steale Trailmaster
suqLFxel.jpg

a u principu ove Karambit noževe ne mirišem nešto posebno

nego kad smo već kod ovakvih noževa, tanto su stvarno kvalitetni , ali zavisi i od toga ko je proizvođač jer ima mnogo imitacija , u principu tanto mačeta bi trebalo u jednom mahu da preseče pet _5_ onih brodskih užadi, onih kojim se veliki brodovi privežu uz dok
Za presecanja su neprevazidjenja ravna ili konveksna sečiva, ima i takmičenja u tome. I logično, kad je nešto blago zaobljeno ka oštrici kao linija broda, onda bolje seče. Bez konkavnih gluposti, naglih prelaza
ali kao dugogodišnji lovac, za lutanje kroz planine i kojekakve gudure iz iskustva po meni je stvarno najbolji , u svakakvim prilikama se nađe, prilike i neprilike , Cold Steale Trailmaster
Pogledajte prilog 1337169
Mnogo bre ovo veliko. Super Ok je vidim konveksno brušeno sečivo fino polirano ali ja bih ovo skratio na 12 cm

Sečivo nema nikakve potrebe da se farba. Čim vidiš farbano odmah da znaš da je loš čelik. Ni geometrija sečiva mi se ne svidja, uglasto. Mora da bude ravno ili konveksno brušeno da lako prolazi kroz materijal a i tanto vrhovi su glupost kad su klasični mnogo bolji, bolje ulaze u materijal. Gledaj sečiva kroz istoriju, sva su bila ravna i konveksna, napravljena da seku i bodu a ne da budu lepa na slikama
Stajaznam, meni super izgleda :mrgreen: , a ima onaj blesavi lik na netu koji ga je gazio do iznemoglosti, puklo tek nakon ne znam koliko.

Pa koliko citam, Ka-Bar je nesto najbolje kod odnosa kvalitete i cijene, ili ne?

Pogledajte prilog 1337169
Ovo sto sam ja stavio je u biti amerikanizirana tanto verzija, ima ga Ka-Bar u jos minimalno cetiri ili pet izvedbi.
Dugacki ravni, dugacki djelomicno nazubljen, sada neki kratki modificirani, pa kratki nazubljeni.

Stajaznam, meni super izgleda :mrgreen: , a ima onaj blesavi lik na netu koji ga je gazio do iznemoglosti, puklo tek nakon ne znam koliko.

Pa koliko citam, Ka-Bar je nesto najbolje kod odnosa kvalitete i cijene, ili ne?
Ma pusti te plaćene youtubere i takve testove, moj drugar kovač kad iskuje nož od lista opruge ima da izdrži tri ovakva testa.
Što se tiče cene i kvaliteta, ne znam, imaš mnogo bolje noževe slične namene za malo novca danas da nabaviš (i dolaze većina iz Kine, naravno).
Mada imam švedsku Moru plaćena 15 evra od ugljeničnog rdjajućeg alatnog čelika (takvi su najbolji) i to seče kao munja, jedina mana što je ružan

Back