KARAKTER- urodjen ili stecen?

Rekla bih da se karakter vise gradi nego sto je urodjen, jer osoba kad dolazi u dodir sa raznoraznim stvarima, ljudima, situacijama, on-ona, na osnovu dotadasnjeg sobstvenog iskustva, imace sobstveno misljenje kako ih dozivljava, kako ih prihvata, kako da na njih reaguje u datom momentu, jer on oznacava kljucno oboljezije licnosti, osoben sklop emocionalno-motivacionih, socijalnih, moralnih i konativnih izrazitih crta po kojima se on razlikuje od svih...mada slozila bih se sa summer girl 93 da se nosi iz kuce, ali jos bih dodala, da na njega uticu i organizacija drustva i interpersonalni odnosi...

Krace...misljenje djelim sa Arhimed 1

Poslednja izmena:
Zanima me sta je uopste karakter coveka? Da li je to nesto sto je urodjeno, tj. da li zavisi samo od naslednih faktora ili se stice i oblikuje vremenom?
Koliko na njega utice vaspitanje, okolina, mediji, drustvo...?
I kad mozemo reci da je covekov karakter izgradjen? Ili se on oblikuje tokom celog zivota i nikada nije u potpunosti izgradjen?
Koje je vase misljenje o ovoj temi?

hmmmm

pa po meni

karakter je skup osobina vecinom onih originernih stecenih ali i one se oblikuju sazrevanjem tako da je tu situacija fifti-fifti

karakter je zapravo cesto izgovor za gluposti, recimo neko moze da kaze da je nagao, prek, impulsivan, lenj, ali to sve da modifikovati.

svako ima neku bazu licnosti, al to je ni trecina, sve se nadogradjuje i menja

zapravo poenta je u stepenu razvoja svesti da mozes da utices na to i menjas. e sad kako se ona formira - pa verovtno sazanjem, ucenjem, iskustvom.....

Karakter se razvija i gradi vremenom,oscilirajuci zbog spoljasnjih faktora i uticaja drustva,porodice,i po meni to traje ceo zivot i usko je povezan sa radom na sebi u duhovnom smislu.U vecini slucajeva nam se ne ukaze prilika da ga pokazemo u "punom sjaju",nekad se pogresno protumaci,nekad se dozivljava povrsno,ali za zivota ga ne upoznas u potpunosti bas zato sto je promenljiv.Neke osnove mogu biti nasledjene od roditelja,ali sve dalje osobine koje gradis si sam odgovoran za njih.Najvise se jezim ljudima sklonim samodestrukciji i maltretiranju drugih ljudi zato sto su imali tezak zivot u porodici i sl.Za svoje ponasanje okrivljuju roditelje i Boga,a sami su odgovorni za svoja dela,osecanja,stavove,odluke...sve sto cini karakter coveka.

Zanima me sta je uopste karakter coveka? Da li je to nesto sto je urodjeno, tj. da li zavisi samo od naslednih faktora ili se stice i oblikuje vremenom?
Koliko na njega utice vaspitanje, okolina, mediji, drustvo...?
I kad mozemo reci da je covekov karakter izgradjen? Ili se on oblikuje tokom celog zivota i nikada nije u potpunosti izgradjen?
Koje je vase misljenje o ovoj temi?
Za ostale ne znam,ali moje misljenje je da covek celog zivota gradi svoj karakter.
takodje ga on sam mora izgraditi,sad dali ce to biti dobar ili ne zavisi od njega.
To ne moze biti urodjeno ili nauceno.
Vaspitanje roditelja,to je kao komanda kucnom ljubimcu ne radi ovo ne radi ono.Tako ponekad taj ljubimac ne ispostuje pa prekrsi tu komandu.

Genetski orijentisani karakterolozi kažu da je naledje 60% zastupljeno, ostalo je naučeno ponašanje.
Psihoanalitičari su mišljenja da je presudan superego u formiranju karaktera (to "uzimamo od roditelja) pa se prenosi sa "kolena na koleno". Ali, oni pojam "karakter" upodobljuju sa "mentalnim sklopom", ličnošću, tako da bi po njima ova tema trebala da nosi naziv LIČNOST.

Back