Karađorđevići da se odreknu želje za monarhijom! (+ glasanje)

Да ли сте за Краљевину Србију, или Републику Србију

• Краљевина Србија

• Република Србија

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

WEI§HAUPT

Ističe se
Banovan
Poruka
2.269
Mislim da je ideja monarhije u Srbiji prevaziđena iz više praktičnih razloga. Nemamo ozbiljnu dinastiju (Obrenovići koji su bili dobri za Srbiju su istrebljeni, Karađorđevići su osnivanjem Jugoslavije ukinuli srpsku državnost za 100 i više godina i mi i dan danas osećamo posledice nemanja države, te je pitanje da li smo i danas Srbija ili smo SRJ ili SCG koju deca Titovih generala nikako da ukinu), niti imamo bilo kakve uslove za vraćanje monarhije. Da ne govorim koliko bi trebalo da bude sramota bilo kog Karađorđevića da uopšte ima ikakve ambicije da vlada u ovolickoj državici ako zna da su njegovi pradedovi imali onoliku državu koju su utopili u nekakvu buđavu Jugoslaviju. Dalje, zar je vredelo žrtvovati 3.000.000 Srba za Jugoslaviju koje nikad više neće biti? (Na šta to liči?!) Najzad, pristalica sam ideje da se što pre održi referendum sa pitanjem: "Da li ste za Republiku ili Monarhiju?" Garantujem da monarhija ne bi mogla da sakupi više od 15% glasova. Toliko od mene. Dakle, za kraj, Karađorđevići da se odreknu želje za monarhijom!

Dalje, mislim da se greške počinjene u prošlosti ne mogu ispraviti tako što bi se uspostavio društveni sistem koji je bio zastupljen u prošlosti.

A Karađorđevići su načinili mnogo fatalnih grešaka (Jugoslavija, I svetski rat, II svetski rat) - samim tim neoprostivih.

Njihova vladavina "koštala" je smrti 3 miliona srpskih života (da su ljudi svakog dana ritualno žrtvovani u Teotihuakanu - ne bi toliko ljudi bilo pobijeno). To sve govori o njima i izlišno je o njima dalje pričati.

I da se imenuje monarh, ne bi se rešili gorući problemi ovog društva (ko ne veruje, neka se seti da li je pao u nesvest dok je vadio ličnu kartu, ili dok je čekao da mu lekar napiše recept, ili kome je jasno poresko rešenje ili račun za struju - a to je ogledalo države, dalje da ne pričam, još je mučnije).

Negativna selekcija u našem društvu je dovela do toga da najgori od nagorih upravljaju našim društvom. U tom smislu, ništa se ne bi promenilo u svesti pojedinaca niti u bilo kakvoj kolektivnoj svesti, kada bi se danas krunisao kralj.

Šta vi mislite?

Nisam za kralja i monarhiju , daleko bilo.

Važno je da je Ivica Dačić na vlasti. To mi je dovoljno :lol: A on je inače iz SPS-a.

A što je važno?

h040.gif
SPS

Mislim da je ideja monarhije u Srbiji prevaziđena iz više praktičnih razloga. Nemamo ozbiljnu dinastiju (Obrenovići koji su bili dobri za Srbiju su istrebljeni, Karađorđevići su osnivanjem Jugoslavije ukinuli srpsku državnost za 100 i više godina i mi i dan danas osećamo posledice nemanja države,

Не склажем се са овом оценом.Најпре не смемо уопштавати. Сваки владар је посебна личност, те се треба и засебно оцењивати.
Рецимо Карађорђе је био прави и узоран православни- српски Вожд. Кнез Александар и Краљ Петар имали су само симболичну власт. Политичка уверења Краља Петра су била прозападна, али био је родољуб, харизматична личност и као таквог народ га је волео, те је он добрим делом испунио дужност која се ставља на терет монарху.Краљ Александар је са једне стране био способан владар и јака личност, а са друге, имао је заблуду југословенства. Међутим, сасвим погрешно се заблуда југословенства ставља на терет само њему. То је била заблуда готово целокупне српске елите. Кнез Павле је могуће био родољуб али је био тежак англофил, одговоран је између осталог за стварање Бановине Хрватске и прогоне Збора, што му ја као прољотићевски настројен замерам. Несрећни Краљ Петар II је свакако био марионета, а његов син санашњи "престолонаследник" био би права карикатура монарха.Мислио сам да од њега не може бити горег међу Карађорђевићима, док нисам видео једног од синова покојног кнеза Томислава. Дечко се бави манекенством, делује исфеминизирано, да не кажем нешто горе. Иначе о покојном Кнезу Томиславу, имам веома позитивно мишљење. О свим осталим данашњим Карађорђевићима углавном имам или негативно или неутрално мишљење.
За несреће српског народа су криви многи републиканци и монархисти. Најпре његова елита из друге половине претпрошлог века која је прихватила западне идеале, па потом постепено и већи део народа који се временом све више и више кварио напуштајући своје законе живота.

Лаку ноћ

Back