KAPITALIZAM ILI SOCIJALIZAM

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Ovih se poslednje dve godine sve vise javno po medijima,ali i u svakodnevnici,moze cuti i od obicnih gradjana i od onih sa VSS da se nekad mnogo bolje zivelo,kad smo bili u socijalizmu.U tom drustvenom uredjenju nismo vec dvadeset godina,nas socijalizam je izgleda nepovratno otisao u istoriju,a za mnoge koji su tad ziveli dobro i postojano,nastupile su godine neizvesnosti i loseg zivota,kako za njih tako i za njihovo potomstvo.Kapitalizam je dosao i danas ga ovde imamo u njegovoj skoro najgoroj varijanti,daleko smo od nordijske verzije,blizi smo americkoj ,gde se nista ne oprasta i gde se surovo u novcu ili nekretninama sve naplacuje,odmah ili sudskim putem ako treba.Ne bih za pocetak ulazio u razloge za propast socijalizma ili za ovakav los rezultata kapitalizma,neka krene rasprava pa da vidimo sta vecina ovde misli.Ovo je samo dato kao uvod za temu i za razmisljanje,da li je moglo drugacije i koji je sistem bolji,funkcionalniji,humaniji na kraju krajeva .

Sada u svetu ne postoje geopoliticki uslovi za uvodjenje socijalizma bilo gde.Levicarski i radnicki pokreti su sludjeni i uglavnom ne zagovaraju prava i odrziva resenja.Moja malenkost nudi proleterima vise puteva do pravednijeg drustva,a jedan je da zaposlenima pripada 33% profita kompanija svake godine,kao sto je u Japanu.

Svih tih ranijih godina "kada se dobro živelo" mi smo imali deklarativni socijalizam. Znači jedna interesna grupa se sastala i odlučila da će sistem raspodele biti zasnovan na socijalističkim osnovama. I taj dekret je bio temelj na kome se sve gradilo a koji u osnovi nije imao sve elemente da održi kuću stabilnom na duži rok.Kuća se srušila, a mi se batrgamo u podrumu, sa najlonima preko glava da ne pokisnemo . Sa druge strane u skandinavskim zemljama, naročito Švedskoj, promene su se dešavale prirodnim, evolutivnim putem i zato je tamo u praksi socijalizam veći nego što je ikada bio na ovim prostorima, kada su u pitanju raspodela, prava itd. Uz to Švedska je i monarhija, oblik državnog uredjenja koji je u komunizmu i socijalizamu uvek bio anatemisan i ugnjetački.

Onda se kod nas opet sastala druga interesna grupa i opet deklarativno odlučila da sistem raspodele više neće biti zasnovan na prethodnom, već se okreće "zapadnim" sistemima vrednosti. I dobili smo mutirani kapitalizam kroz čije ispretumbane faze i dalje prolazimo. Teško je napraviti razliku da li je u toku feudalizacija ili prvobitna akumulacija, imamo i jedno i drugo kao sinonim za otimanje i pljačku sa prefiskom "demokratija".

... i koji je sistem bolji, funkcionalniji, humaniji na kraju krajeva .

На ово питање је најлакше одговорити ако човек зна одговор на следећа два питања:
1. колико је људи побегло из Источне у Западну Немачку 1945-1989?
2. колико је људи побегло из Западне у Источну Немачку у истом периоду?

На ово питање је најлакше одговорити ако човек зна одговор на следећа два питања:
1. колико је људи побегло из Источне у Западну Немачку 1945-1989?
2. колико је људи побегло из Западне у Источну Немачку у истом периоду?

Lafe... ja mislim da si malo omašio temu. Pitanje je kapitalizam ili socijalizam, kao oblici ekonomskog uredjenja, vlasništva nad sredstvima za rad i načina raspodele dobara.

Istočnom Nemačkom je u periodu 1945 do 1989 god vladao KOMUNIZAM, a komunizam je ideologija, koja se fundamentalno razlikuje od pomenutih sistema.

Back