Kapitalisticka obmana i nasi snovi o boljem zivotnom standardu u Evropskoj Uniji

oktobar49

Primećen član
Poruka
745
*AUTORSKA TEMA

6LMJc0L.jpg

Pre nego sto zapocnem temu, zeleo bih da naglasim kako mi namera nije bila da otvaranjem diskusije promovisem politiku SNS-a,Vlade i onog sa inicijalima AV sto svakodnevno krsi Ustav i za sve se pita u drzavi, o ostanku mladih u Srbiji.To da li ce mladi ostati u Srbiji ili ne,na kraju krajeva odlucuju oni sami.

Ono sto sam zeleo ljudima da ukazem ovom temom je to kakva je prava priroda kapitalistickog sistema,da ukazem na lazi i obmane koje nam se serviraju, i na kraju da istaknem kako jedan radnik u Srbiji IMA ISTE PROBLEME KAO I RADNIK IZ BILO KOJE OD ZEMALJA EVROPSKE UNIJE I DA IM JE ZIVOTNI STANDARD GOTOVO IDENTICAN! Bilo da ste odlucili da odete u zemlje EU ili ostanete u Srbiji,bilo da se zovete Johan i ili Jovan,bilo da ste protestant ili pravoslavac,sa mestom prebivalista u Nemackoj ili Srbiji...itd ...zadatak nam je svima isti - BORBA PROTIV SISTEMA I STVARANJE ALTERNATIVE U VIDU SOCIJALIZMA.

Mnogi ce odmah skociti: "ma daaaaj sta bulaznis breee,zivotni standard na Zapadu je f*uckin cool,I am f*uckin cool " i ostale forice samoobmane...
Medjutim,posto se ja sluzim samo cinjenicama (izvori i podaci koji se ovde nalaze su mi iskljucivo iz medija koji zastupaju pro-evropsku neoliberalnu ekonomsku politiku),s obzirom na to da imam neka zivotna iskustva,a i deo familije mi zivi u Austriji i Italiji (jedan deo i preko okeana USA),mislim da sam dovoljno upucen i pozvan da dam svoj sud o zivotu tamo.

Dakle ovo su izvori vezani za onu fotografiju gore i ticu se prosecnih neto plata gradjana EU i njihove ustede na mesecnom nivou:

Demostat (prosecne plate)
https://demostat.rs/sr/vesti/analize/ko-koliko-zaraduje-u-evropi/415

Jutarnji list (prosecna usteda)
https://biznis.telegraf.rs/novcanik...-evo-koliko-srbi-mesecno-para-stave-sa-strane

Sada ja vas pitam sve ovde,ako uporedimo plate / ustede:

Austrija 2324€ / 250€
Ceska 837 € / 105 €
Slovenija 1077 € / 111 €
Madjarska 703 € / 65 €
itd...itd...itd...

Na koju foru radnik u EU ima bolji zivotni standard od radnika u Srbiji, kad bez obzira na neuporedivo vecu platu,ustedi JEDNU DESETINU - 1/10 (u najboljem slucaju jednu osminu od nje),dok radnik u Srbiji na platu koja je objektivno oko 300 € ustedi TAMAN ISTO TOLIKO - JEDNU DESETINU - STO ZNACI 30 €...Eno vam statistika pa proverite. Pazi ti to kad cujes recimo u Austriji plata 2324 € burazeru auuuuu,a na kraju meseca uspes da odvojis samo 250 € da ti ostane?!?!?! Pa gde ti ode 2000 € ?! NA REDIVNE TROSKOVE MICO MOJ,ETO GDE...POREZ,USLUGE,STRUJA,VODA,STANARINA...E to je 10x skuplje nego u Srbiji,tamo u EU jedino sto je jeftinije je hrana,ali kad sve saberes i oduzmes,uporedis nase i njihove troskove,radnicka klasa u EU i radnicka u Srbiji zivi istim pasjim zivotom.PROBLEM JE SMRDLJIVI KAPITALISICKI SISTEM!

Od mene za sada toliko,bice jos priloga...Sada malo vi...

Poslednja izmena:
Sada malo mi... Socijalizam? Neka hvala. Probao vec jednom. Ne, vise puta. Prvo eCeCeCeP centralisticki, pa eSFeReJot samoupravni model.

Ne bih da ponovo probam danas, a niti sutra. Mozda malo sutra.

Znaci ne bi samoupravni socijalizam...ti si ona fora skandinavske zemlje tipa Svedska...jedes preko godine hleb i marmeladu,stiskas se da bi se k*rcio pred sunarodnicima kako dobro zaradjujes...al j*ebg onda dobijes karijes i onda dodjes u Srbiju preko leta da popravljas zube,posto nemas kintu za zdravstvene usluge po cenovniku EU? Jel ta fora... :mrgreen:

Srbijo...Srbijo...suzu sam pustio,stara majko,sine snajko...VRACAM SE U VAS DOM! Blaza je neprevazidjen

Znaci ne bi socijalizam...ti si ona fora skandinavske zemlje Svedska...jedes preko godine hleb i marmeladu,stiskas se preko godine da bi se k*rcio pred sunarodnicima kako dobro zaradjujes...al j*bg onda dobijes karijes i onda dodjes u Srbiju preko leta da poravljas zube,posto nemas kintu za zdravstvene usluge po cenovniku EU? Jel ta fora... :mrgreen:

Ja mislio ti si se odlucio za Kineski model... A ti skrenuo sa Maovog na Pinokijev put: eSeNeSeS do Tokija, bez nosatog obelezja Pinokija. Taj model je frizirani samoupravni socijalizam na steroidima. Da preciziram: nacional komjunizam kazandzijskog tipa. :kez:

Naprednjaci upropastise drzavu!

Slazem se,onaj g*ovnar AV, sto zagovara Tacerizam i neoliberalni model (sto je i logicno jer se decko kalio u UK) samo nam produbljuje kanal,ali nije ni svestan da ce sam u njemu da zapliva kao i svi poslusnici koje su mentori sa Zapada pustili niz vodu.

Pusti vodu..da g*ovna odu..

Ja mislio ti si se odlucio za Kineski model... A ti skrenuo sa Maovog na Pinokijev put: eSeNeSeS do Tokija, bez nosatog obelezja Pinokija. Taj model je frizirani samoupravni socijalizam na steroidima. Da preciziram: nacional komjunizam kazandzijskog tipa. :kez:

Ja SNS-ovac?!?!...Auuuu kakva stativa...fudbalskim recnikom opisano...Pa ja mislim da SNS-ovcima i SZS-ovcima podjednako treba j* mater...Kolega hvata te kapitalisticko slepilo.Tebi smeta SNS i BG NA VODI jer je to Vucicev projekat sa Arapima,a da je to uradio SZS sa Djilasom (sto je kao bivsi gradonacelnik uistinu i hteo da uradi koju godinu pre) dovodeci americke investitore...to bi ti bilo COOL..

Znas sta...ja vama...jednima i drugima... :)

Dap, tako moja 2 najbolja druga, jedan od njih moj cimer kroz celu srednju skolu i fakultet, posle se cak preselio iz Banata samo 12km od mog sela... Posle se ozenio i dobio dete onda je pocelo da gori pod nogama. Ovde je mogao da prezivljava od meseca do meseca.

Onda lepo navatali i on i drugi madjarski pasos, pravac Bratislava. Njih dvoje rade, kupili lep pristojan porodicni audi, imaju sve sto im treba, ne krpe i ne prezivljavaju, doduse keva im je tamo sa njima pa pomaze oko male.

Drugi drugar isto odlicno sa jednom platom, sada se preselio u Nitru sa devojkom koja studira, Slovakinja, ostajem mu sasvim dovoljno svaki mesec da stavi u stek, isto uzeo auto ...

Srbija je patnja za postenog coveka koji zeli da radi.

Cekaj ti si upravo postavio sliku koja pokazuje koliko puta je standard u EU bolji nego u Srbiji?

Da li si ti normalan?

Bolji?! Hahahahaa....pa ti decko ne znas matematiku...bez obzira na visinu plate radnici u EU prosecno odvajaju 1/10 i sa njom mogu da se zakite,kao u ostalom i Srbi sa svojim platama,gde na kraju svakog meseca odvajaju deseti deo.

To kad mi dodje (gastarbajter) u Srbiju da popravlja zube,samo kuvanom motkom i udri.Ali najaci ste mi kad vam zene dodju na feniranje...Tamo feniranje od par desetina do stotke...pazi da ti zena kaze "daj 100€ idem kod frizera" ... Dam joj preko USTIJU (sto kaze Miroljub) PO STAROM SRPSKOM OBICAJU...

Poslednja izmena:
Ja SNS-ovac?!?!...Auuuu kakva stativa...fudbalskim recnikom opisano...Pa ja mislim da SNS-ovcima i SZS-ovcima podjednako treba j* mater...Kolega hvata te kapitalisticko slepilo.Tebi smeta SNS i BG NA VODI jer je to Vucicev projekat sa Arapima,a da je to uradio SZS sa Djilasom (sto je kao bivsi gradonacelnik uistinu i hteo da uradi koju godinu pre) dovodeci americke investitore...to bi ti bilo COOL..

Znas sta...ja vama...jednima i drugima... :)

Vidis kako si lako zastranio??? Pa ti si se sam opisao... Sam si se identifikovao. Sta mene optuzujes za svoja sranja? Vi, socijalisti, napravite sranje, pa onda optuzite druge za to sranje. Ja sam ti vec rekao: socijalisticki model je prevazidjen. Po Balkanskom modelu. Mozda kapitalizam sa jakim socijalnim kontekstom, to svakako da, ali socijalizam? :nono3:

Da ti ja ... mater, necu, Sam si sebi ... nanu. :whistling:

Dap, tako moja 2 najbolja druga, jedan od njih moj cimer kroz celu srednju skolu i fakultet, posle se cak preselio iz Banata samo 12km od mog sela... Posle se ozenio i dobio dete onda je pocelo da gori pod nogama. Ovde je mogao da prezivljava od meseca do meseca.

Onda lepo navatali i on i drugi madjarski pasos, pravac Bratislava. Njih dvoje rade, kupili lep pristojan porodicni audi, imaju sve sto im treba, ne krpe i ne prezivljavaju, doduse keva im je tamo sa njima pa pomaze oko male.

Drugi drugar isto odlicno sa jednom platom, sada se preselio u Nitru sa devojkom koja studira, Slovakinja, ostajem mu sasvim dovoljno svaki mesec da stavi u stek, isto uzeo auto ...

Srbija je patnja za postenog coveka koji zeli da radi.

Nema brate ti si izgubljen slucaj.Covek objasnio..Evo vam zivot u Italiji:

Prihodi i rashodi...

Skuplje: stanarina i transport.
Usluge.
-

Iste cene hrane, goriva, odece, obuce, bele tehnike itd...

Jel si glup ili ti noge smrde? Pitanje isto za sve EU-ropejce...Na koju foru onda coveku iz Austrije (ili bilo koje druge zemlje EU sa platom oko 2000-2500€) ostane 200 € na kraju meseca...sa 200€ mozes d*upe da obrises...to ti je dva vecernja izlaska...I to skromna..

Nema brate ti si izgubljen slucaj.Covek objasnio..Evo vam zivot u Italiji:

Prihodi i rashodi...

Jedan covek u Italiji ti objasnio i sta sada???

Znas ti koliko Srba radi sezonski u Italiji? Koliko Slovaka iz Srbije je tamo?

Zasto oni idu KADA IM JE LOSIJE NEGO U SRBIJI?! LOGIKA HELOOOOOO?

Jedan od *******a sa foruma, sirmijum, je tamo i neki dan je rekao- DODJITE U ITALIJU DA VIDITE STA JE ZIVOT ;)

A ja cu sada da ti postavim jednu sliku iz Italije od veceras ;) ARBAJT!

74915823_187715595724096_4825558682345406464_o.jpg

Jedan covek u Italiji ti objasnio i sta sada???

Znas ti koliko Srba radi sezonski u Italiji? Koliko Slovaka iz Srbije je tamo?

Zasto oni idu KADA IM JE LOSIJE NEGO U SRBIJI?! LOGIKA HELOOOOOO?

Jedan od *******a sa foruma, sirmijum, je tamo i neki dan je rekao- DODJITE U ITALIJU DA VIDITE STA JE ZIVOT ;)

A ja cu sada da ti postavim jednu sliku iz Italije od veceras ;) ARBAJT!

Pogledajte prilog 611658

Najpre da te zamolim da ne koristis te malogradjanske (strane) reci i izraze "Hellooouuuu" kako bi mi pokazao da si "IN" ,"u trendu" i "f*uckin cool" ... :mrgreen: Vec sam vam rekao da mi je familija rasuta po Austriji,Italiji i USA tako da meni te fore ne mozete da prodate,niti da me impresionirate.
Vi ste ona otuzna sorta malogradjana kojima vire perca praziluka iz b*ulje i to je to...

Drugo,odgovor na tvoje pitanje zasto se ljudi ne vracaju je ZATO STO IH JE SRAMOTA DA KAZU DA NISU USPELI,DA NIJE TAKO KAO STO SU ZAMISLJALI I DA PRUZNAJU GRESKU! Isti je trip i sa provincijalcima koji dodju da zive u BG...taj se ne vraca u svoju za*pizdinu i pre ce u BG da gladuje i 100 god zivi kao podstanar,samo da se ne vraca ga ne vide njegovi lokalci i otkinu od zaj*ebancije...

Trece,sta si tacno hteo da mi dokazes sa ovim pasuljarima? Jel vidis koji ste vi malogradjani i ljomberi kad se hvalite ovakvim slikama... :mrgreen:

Ovo je kao standard..auuu nije vama lako... :/

Najpre da te zamolim da ne koristis te malogradjanske (strane) reci i izraze "Hellooouuuu" kako bi mi pokazao da si "IN" ,"u trendu" i "f*uckin cool" ... :mrgreen: Vec sam vam rekao da mi je familija rasuta po Austriji,Italiji i USA tako da meni te fore ne mozete da prodate,niti da me impresionirate.
Vi ste ona otuzna sorta malogradjana kojima vire perca praziluka iz b*ulje i to je to...

Drugo,odgovor na tvoje pitanje zasto se ljudi ne vracaju je ZATO STO IH JE SRAMOTA DA KAZU DA NISU USPELI,DA NIJE TAKO KAO STO SU ZAMISLJALI I DA PRUZNAJU GRESKU! Isti je trip i sa provincijalcima koji dodju da zive u BG...taj se ne vraca u svoju za*pizdinu i pre ce u BG da gladuje i 100 god zivi kao podstanar,samo da se ne vraca ga ne vide njegovi lokalci i otkinu od zaj*ebancije...

Trece,sta si tacno hteo da mi dokazes sa ovim pasuljarima? Jel vidis koji ste vi malogradjani i ljomberi kad se hvalite ovakvim slikama... :mrgreen:

Ovo je kao standard..auuu nije vama lako... :/

Oladi.

Prestani da zavidis drugima vec uzivaj u svom zivotu u Srbiji. Niko ti to ne uskracuje.

Ako ti je lepo nema potrebe da otvaras teme.

Oladi.

Prestani da zavidis drugima vec uzivaj u svom zivotu u Srbiji. Niko ti to ne uskracuje.

Ako ti je lepo nema potrebe da otvaras teme.

Sta rece to covece "da zavidim" vama koji promoviste vrednosti EU,neo-liberalni kapitalizam,prepricavate price iz druge-trece ruke,a omakne vam se ovako nesto:

"Dap, tako moja 2 najbolja druga, jedan od njih moj cimer kroz celu srednju skolu i fakultet, posle se cak preselio iz Banata samo 12km od mog sela...

12km OD TVOG SELA?! Ti si na selu covece,a verujem i vecina vas na krstarici koji drobite ovde o EU and USA...ja putujem i imam prijatelje na Zapadu,savrseno se razumem sa njima i imam uvid vezano za njihove probleme i tamosnji zivotni standard.

E sad..j*ebiga sto vas statisticki podaci i cifre pogadjaju,verujem da vam ne idu na ruku.Zato sam namerno i odabrao "Demostat" tj. "Jutarnji List" da mi ne k*enjate kako su ovo neki komunisticki izvori.

Dakle sta cemo sa odnosom plata i ustede u Nemackoj,Austriji,Francuskoj,Italiji...nista..tako sam i mislio...matematika je egzaktna nauka...ja sam vas sad ukopao,ostalo je da vam ocitam opelo po pravoslavnim obicajima:

VECNA PAMJAT...VEEEEECNA PAAAAMJAT...VECNA PAMJAAT! U ime oca i sina i svetoga duha...amin! Ukopani ste...

Autorov problem je što uspoređuje život Srbina na zapadu sa životom Srbina u Srbiji. Nije to usporedba, prava usporedba bi bila kada bi usporedio:
1. Život Srbina u Srbiji i život Nijemca u Njemačkoj
2. Život Moldavca u Srbiji i život Moldavca u Njemačkoj.

To su ispravne relacije za usporedbu.

Ako nisi primetio TO SAM I URADIO.Tj. ne ja nego "Demostat" i "Jutarnji list"...
Nigde ne pise Srbin vs Nemac, vec STANOVNIK SRBIJE VS STANOVNIK NEMACKE.Recimo... ;)

Back