Kancer

Kancer je bolest disfunkcije imunoloskog sistema, koji traje godinama.Negativni progres na DNK, dovodi do maligne transformacije.Proces se naziva karcinogeneza.
Zdrave celije su predodredjene da "umru" u svom procesu, dok mehanizam malignih celija je da se dele u beskonacnost i tako dolazi do kancera.
Sva tri medicinska nacina(hirurgija, hemo terapija i radijacija), ne uklanjaju uzrok raka,a to je disfunkcija imunog sistema.
Ako znamo sve ovo, logicno je da dolazi do metastaze, koja izaziva smrt.
Takozvani galopirajuci kancer je nesto sto se u organizmu razvijalo neko odredjeneo vreme, i na kraju takodje se lose zavrsava za pacijenta.

Nisi mi odgovorio, zasto konkretno kod brest cancera, metastaza se odigrava u mozgu, tj. kako zlocudne celije stizu u mozak, i koje centre paralisu u mozgu ?

Reći da je rak bolest disfunkcije imunskog sistema je pogresno, jer je u pitanju multifaktorska etiologija, ucestvuje gomila razlicitih faktora koji na kraju dovedu do kancerogeneze.

Sto se tice metastaza raka dojke u mozak, opet pises o tome kao da je to potpuno obavezno da se dogodi. Metastaze se desavaju nasumicno, pa se izmedju ostalog pojave i na mozgu, ali isto tako mogu da odu i na druge organe.
Koje centre paralisu u mozgu? Da zanemarimo losu terminologiju, kratak odgovor bi bio - one centre kod kojih se pojave.

Ne studiram, ali sam radio u bolnici.

I cistacica radi u bolnici, pa joj ne bih bas poverio zdravlje u ruke. Ako si u bolnici radio kao komercijalista ili administrator, ili nesto trece, onda je to isto kao da si radio u kiosku ispred bolnice.

Poslednja izmena:
Hehe, sta izvodi hahahahhaha. Izvodi dokumentaciju lik oko izrade svoje diplome jer je postao lekar, ispolozio sve ispite. Eto sta izvodi. A valjda ce izvesti i drustvo da casti, pa red je posle min. 6 godina guljenja predebelih knjiga.

Nego ono, dobro da imamo tebe Adrianu Limu, sa 8 razreda osnovne da nam kazes pravu istinu.
Nego ne rece nam, to sto si rekla, odakle si naucila, gde si procitala? Posto covek kada ima misljenje, on je to misljenje morao negde i nekako da stekne.
Mikelo je na drzavnom Medicinskom fakultetu a ti si ?

A kako ti sa srednjom medicinskom postade psiholog ovde na forumu?

- - - - - - - - - -

Reći da je rak bolest disfunkcije imunskog sistema je pogresno, jer je u pitanju multifaktorska etiologija, ucestvuje gomila razlicitih faktora koji na kraju dovedu do kancerogeneze (karcinogeneza nije adekvatan izraz, jer se odnosi na karcinome, a karcinomi su podskup skupa kancer).

Sto se tice metastaza raka dojke u mozak, opet pises o tome kao da je to potpuno obavezno da se dogodi. Metastaze se desavaju nasumicno, pa se izmedju ostalog pojave i na mozgu, ali isto tako mogu da odu i na druge organe.
Koje centre paralisu u mozgu? Da zanemarimo losu terminologiju, kratak odgovor bi bio - one centre kod kojih se pojave.

I cistacica radi u bolnici, pa joj ne bih bas poverio zdravlje u ruke. Ako si u bolnici radio kao komercijalista ili administrator, ili nesto trece, onda je to isto kao da si radio u kiosku ispred bolnice.

Postaješ kontradiktoran, najpre potvrđuješ da je rak posledica imunodeficijencije, a sad menjaš mišljenje?

Zbunjuješ ljude.

da bi bio dobar obucar a ne nesto drugo moras pre svega biti dobar covek...sto se mene tice mozete obojica da spalite te diplome
Ja sam dobar covek ( iako sam jel zena), stitim ulicne pse, empaticna sam prema bolesnima, slabima, beskucnicima,
ali ja za tebe nisam dobar covek jer nisam ni lekar, a ni shuster.
Sta uopste znaci biti dobar covek. Ja ne poznajem nijednog dobrog coveka. Svaki je covek na neki nacin ili prevarant
ili je dobar prema psima, a ne prema recimo svojoj majci ili ocu tako da definicija "dobar" ne postoji cak ni za tehnicku
robu, a o zivim stvorenjima i da ne govorimo.

- - - - - - - - - -

.
Pa ti nemas ni tu srednju ( medicinsku) a razumes se u najkomplikovanije procese u ljudskom organizmu.

- - - - - - - - - -

Postaješ kontradiktoran, najpre potvrđuješ da je rak posledica imunodeficijencije, a sad menjaš mišljenje?

Zbunjuješ ljude.

Ne, nisam nigde rekao da je rak posledica imunodeficijencije. Rak je multifaktorske etiologije, a jedan od faktora da uspe da se razvije, a ne bude unisten u pocetku, jeste da ga imunski sistem ne unisti. To ne znaci obavezno da je postojala imunodeficijencija.
Prica je mnogo komplikovanija nego sto je ti predstavljas i naravno da te zbunjuje kad je za njeno razumevanje potrebno mnogo duze i bogatije ucenje od onog koje ti moze pruziti petnaestominutna google pretraga.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

Zbunjuješ ljude.

Radovane, tako sto zavrseni maturant medicinske skole, upise Filozofski fakultet i zavrsi ga. Eto kako. Za tvoju informaciju nemaju samo gimnazijalci pravo da upisuju fakultet, nego bilo koji ucenici srednje strucne skole odr profila.
Cak i ovi sa trogodisnjim strucnim skolama imaju prava da upisu Visoke skole (nekada Vise), pa kada njih zavrse imaju pravo i da daju neke diferencijalne ispite i da nastave da se skoluju na fakultetu, pa na kraju zavrse i taj fakultet.

Je l ti sad jasno kako i je l ces prestati da izgradjuejs neke paranoidne sumanute gluposti za druge forumase, pricajuci da su ovo da su ono, dodeljujuci ima maksimalno 19 godina i slicno?
Neces biti vise u pravu ako koristis ad hominem i klevete, sumanute gluposti.

Moze se tebi uputiti i sledece analogno pitanje:

"Kako to da sam ja zavrsio srednju skolu, kada sam zavrsio i osnovnu a " ? - Evo da ti odmah odgovorim, jer po tvojoj logici ako je neko zavrsio osnovnu, to 100% znaci da nije i srednju - taj neko je zavrsio srednju skolu iako je zavrsio i osnovnu tako sto osnovna skola prethodi srednjoj skoli.

Isto kao sto i srednja skola prethodi fakultetu, a fakultet prethodi magisterijumu, sada vec masteru, a master prethodi doktoratu.

Je l ti sad jasnije? Take your sh*t together. :roll:

Poslednja izmena od moderatora:

Znam ja tako jednu budaletinu koja je radila (musko) u kartoteci, i nesto kao administrator neki, tako nesto, znaci ono, vise je neki kancelarijski posao i administracija, ekonomija, nego bilo sta od medicine.....
Kada je postao sumanut isteraju ga sa posla, a sada leci ljude "bioenergijom" a argument kompetentnosti naivnih i neukih ljudi kada ti dokazuju da je on strucnjak je upravo "on je radEo u bolnicE 30 godina bree".

:roll:

Ne, nisam nigde rekao da je rak posledica imunodeficijencije. Rak je multifaktorske etiologije, a jedan od faktora da uspe da se razvije, a ne bude unisten u pocetku, jeste da ga imunski sistem ne unisti. To ne znaci obavezno da je postojala imunodeficijencija.
Prica je mnogo komplikovanija nego sto je ti predstavljas i naravno da te zbunjuje kad je za njeno razumevanje potrebno mnogo duze i bogatije ucenje od onoh koji ti moze pruziti petnaestominutna google pretraga.

A kome ti ovde da objasnis......

Jbt dolazi likusa da te kritikuje ciji je psiholoski profil takav da je odabrala ime "Adriana Lima", ajde da je odabrala ime "Mileva Maric, Marija Kiri" pa i da je poslusamo sta ce lupati o nauci, ali ne, neka tamo "Adriana Lima" koja prati Farmu i zvezde Granda ce jednom lekaru koji je prepun enciklopedijskog svezeg znanja da prica da nema pojma sta prica i da mu nesto natura na nos.

Pa ne dozvoljavam to, bez obzira sto nisam ni moderator podforuma, niti se radi o meni, niti se radi o nekom koga poznajem pa branim.
Jednostavno branim prave vrednosti od gluposti i budaletina.
Jer znate onu "Problem sa ovim svetom je to sto su budale glasovite i agresivne a mudri i pametni cutljivi, skromni i previse samokriticni", zatim "Mole se pametniji da ne popustaju vise, situacija postaje kriticna" i sl. (recenica je nastavak uzrocne, pa je posledicna, a ne upitna, zato veznik JER na pocetku a ne upitni je l') .

A ovo sto se tice raka, lepo si objasnio, ali nema ko da razume. Rak sam po sebi ne nastaje jer je nekom slab imunitet, a da je jak ne bi nastao. Ne, nastao bi i da mu je jak imunitet, ali bi mu imunitet brzo unistio celije raka i ne bi mu se ispoljila letalna bolest na kraju.

Kada medicina dodje do kraja, onda medicina prestaje, a pocinje KVANTNA MEHANIKA, FIZIKA. U pitanju je teorija haosa, drugi zakon termodinamike i sl.
Organizam sa svojim milijardama celija je izuzetno slozen i kompleksan neuredjen sistem, iako se nama cini da je savrseno uredjen, pa neki tu gresku opazanja kroz divljenje pripisuju bogovima, a neki koji bi zeleli da budu kvazi ateisti - vanzemaljcima, pogotovo kada odgledaju pseudoanucni serijal Ancient Aliens. :hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf:

Tako da sa prolaskom vremena, kolicina haosa se samo povecava a nikako smanjuje ili miruje, i jednog trenutka nastane rak, celije imaju mutaciju, kao sto ima mutaciju sve zivo u prirodi, i jednog trenutka nas imuni sistem ne moze tako brzo da unisti sve celije, koliko se novih takvih napravi i to je to.... Posle tog pocetnog i bitnog trenutka, sve exponencijalno ide na gore i zato na kraju covek i umre.

Cista fizika i kvantna mehanika.
Ista neminovnost se desava i kada neka rupa prodje pored neke planete ili zvezde - nemonovno je da ce pre ili kasnije da je celu usisa, jer nista joj ne moze pobeci, pa cak ni svetlost, a svetlost je, za sada. nesto najbrze u univerzumu.

Poslednja izmena:
Radovane, tako sto zavrseni maturant medicinske skole, upise Filozofski fakultet i zavrsi ga.
Ja poznajem ljude ( cak i iz svog licnog okruzenja, porodice) koji su zavrsili srednju medicinsku, studirali medicinu,
specijalizovali vec sta i danas su strucnjaci za oblast koju su specijalizovali.

Poslednja izmena od moderatora:
A kome ti ovde da objasnis......

Jbt dolazi likusa da te kritikuje ciji je psiholoski profil takav da je odabrala ime "Adriana Lima", ajde da je odabrala ime "Mileva Maric, Marija Kiri" pa i da je poslusamo sta ce lupati o nauci, ali ne, neka tamo "Adriana Lima" koja prati Farmu i zvezde Granda ce jednom lekaru koji je prepun enciklopedijskog svezeg znanja da prica da nema pojma sta prica i da mu nesto natura na nos.

Pa ne dozvoljavam to, bez obzira sto nisam ni moderator podforuma, niti se radi o meni, niti se radi o nekom koga poznajem pa branim.
Jednostavno branim prave vrednosti od gluposti i budaletina.
Jer znate onu "Problem sa ovim svetom je to sto su budale glasovite i agresivne a mudri i pametni cutljivi, skromni i previse samokriticni", zatim "Mole se pametniji da ne popustaju vise, situacija postaje kriticna" i sl. (recenica je nastavak uzrocne, pa je posledicna, a ne upitna, zato veznik JER na pocetku a ne upitni je l') .

A ovo sto se tice raka, lepo si objasnio, ali nema ko da razume. Rak sam po sebi ne nastaje jer je nekom slab imunitet, a da je jak ne bi nastao. Ne, nastao bi i da mu je jak imunitet, ali bi mu imunitet brzo unistio celije raka i ne bi mu se ispoljila letalna bolest na kraju.

Kada medicina dodje do kraja, onda medicina prestaje, a pocinje KVANTNA MEHANIKA, FIZIKA. U pitanju je teorija haosa, drugi zakon termodinamike i sl.
Organizam sa svojim milijardama celija je izuzetno slozen i kompleksan neuredjen sistem, iako se nama cini da je savrseno uredjen, pa neki tu gresku opazanja kroz divljenje pripisuju bogovima, a neki koji bi zeleli da budu kvazi ateisti - vanzemaljcima, pogotovo kada odgledaju pseudoanucni serijal Ancient Aliens. :hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf:

Tako da sa prolaskom vremena, kolicina haosa se samo povecava a nikako smanjuje ili miruje, i jednog trenutka nastane rak, celije imaju mutaciju, kao sto ima mutaciju sve zivo u prirodi, i jednog trenutka nas imuni sistem ne moze tako brzo da unisti sve celije, koliko se novih takvih napravi i to je to.... Posle tog pocetnog i bitnog trenutka, sve exponencijalno ide na gore i zato na kraju covek i umre.

Cista fizika i kvantna mehanika.
Ista neminovnost se desava i kada neka rupa prodje pored neke planete ili zvezde - nemonovno je da ce pre ili kasnije da je celu usisa, jer nista joj ne moze pobeci, pa cak ni svetlost, a svetlost je, za sada. nesto najbrze u univerzumu.
mnogo meljes od Adrianae Lime stize do kvantne mehanike ono u sredini nisam ni citala...iz previse baljezgarija koje svaki dan prosipas po forumu doveo si sebe u situaciju da te ljudi procitaju ...zato se i postavljas grubo, bahato i bezobrazno i jos vise meljes... u pozadini tvoje potrebe da se bavis psiholoskim profilima virtuelnih ljudi o kojima nista ne znas moze da stoji neki poremecaj sa kompleksnim simptomima

mnogo meljes od Adrianae Lime stize do kvantne mehanike ono u sredini nisam ni citala...iz previse baljezgarija koje svaki dan prosipas po forumu doveo si sebe u situaciju da te ljudi procitaju ...zato se i postavljas grubo, bahato i bezobrazno i jos vise meljes... u pozadini tvoje potrebe da se bavis psiholoskim profilima virtuelnih ljudi o kojima nista ne znas moze da stoji neki poremecaj sa kompleksnim simptomima

Moze. Ali i ne mora. Samo zato sto ti to kazes ne mora znaciti da je apsolutna istina. A ti to govoris jer ne mozes istrpeti kritike.
Ni ja sto nesto kazem ne mora znaciti da je odmah apsolutna istina. Zato se i ne bavim zapravo profilima virtualnih ljudi, ali nesto je ipak i previse ocigledno pa moras, onako, kolokvijalno izreci.

Moje misljenje, kakvo god da je, bar se slaze sa misljenjima ljudi koji su lekari, inzinjeri, biolozi, biohemicari. Ja kapiram njih, i oni kapiraju mene. Cak i kada se ne slazemo. I kada se ne slazemo, nikada se ne slazemo oko osnovnih, krupnih, i ociglednih stvari, nego oko sitnica, oko kojih mozda postoji i trenutni spor u naucnom svetu.
Sve je to zdravo i potrebno, tako i napreduje nauka a i ljudsko znanje.

Sa druge strane si ti, sa kojom ce se sloziti....pa mozda neko ko bi nazvao svoj avatar "KIm Kardasijan"......Sigurno nece neki biohemicar, ili molekularni biolog.

Zbog ovoga svega navedenog , moje malo skromno misljenje je da sam mozda ja u pravu a ti u krivu.

A ti sada kako god zelis, imas pravo na svoje misljenje, bilo ono pogresno ili tacno, pa sad ako zelis, izvoli pa uvedi revoluciju u imunologiji i onkologiji, a Mikelo, ja, rayela i ko sve vec ne, cemo ti pruziti ruku, tebi i onom prodavcu uvaljivacu caja, da si bila u pravu i da si otkrila PRAVI UZROK NASTAJANJA RAKA, kao i pravo i tacnije funkcionisanje imunoloskog sistema homo sapiensa.

I zaista, ukoliko dokazes da svi ostali grese a ti si u pravu, nema veze sto je vecina u pitanju, to je nesto dobro za sve nas i svi do jednog/jedne cemo ti pruziti ruku i cestitati i reci da nismo bili u pravu a da ti jesi sve vreme.

I da, kada pominjes atribute "grubo, bahato i bezobrazno", trebas da se podsetis koji post gore kako si se obratila Mikelu, a sutra ce ti mozda upravo on spasiti zivot...Ili neko slican....
Cak i da imas takav autoritet da si jedan od njegovih 5 profesora pred kojima je polagao npr hirurgiju ne smes da mu se tako obracas, a kamoli sa ovim sto si trenutno sada (anonimus Adriana Lima i ne znamo nista vise).

Zasto ne probas da procitas i razmisljas malo duze kada neko nesto strucno napise pa tek onda da zakljucis da li je rekao tacno ili ne, umesto sto odmah skocis "ajde ne deli tu packe bla bla bla, ovde treba da pisemo mi laici koji nemamo pojma o necemu i da jedni druge guramo losim savetima sve vise u ponor".

Mikelo ne deli "packe". Nije problem u njemu nego u tebi. Sve zavisi kako gledas na svet, kojim ocima i kako zakljucujes.
Ono sto ti vidis kao "packe" ja vidim kao informacije zlata vredne da se sazna ono sto nismo mogli da saznamo za vreme naseg zivota, niti kvalitetno i strucno, jer nismo bili u prilici, a i ne mozemo svi sve.

Jos trebas biti srecna da se uopste neko ko je postao lekar mlati ovde i daje vam savete i ispravlja vas u krivom rezonovanju, jer vas to moze kostati zivota.
A on covek je prihvatio cak i da bude moderator ovde, a iskreno, na ovom pdf-u samo lekar moze biti kvalitetan moderator, jer ce najbolje umeti da odvaja zito od kukolja i tacne informacije od netacnih.

Neko ko ima sta da kaze moze i da se raspise, a i ne mora. Moze samo da ti baci jedan ad hominem i ode. Al posto moze i ume da se raspise, on pre preferira to.

Sa druge strane, ti i da hoces ne mozes da se raspises, jer niti umes, niti imas materijala, jedino sto znas je da ponavljas 1-2 recenice iz blic zene, sto je vrhunac tvog obrazovanja.

cuti tu procitao si 2 knjige iz popularne psihologije pa pomanitao

Aha, jeste, stoposto, cim ti kazes. Meni inace Adriana Lima non stop visila iznad glave i zna sta sam sve radio i citao u zivotu.

Hajde sada odgovori jos jednim ad hominemom, posto nemas ZNANJE niti INFORMACIJE pa da bi pisala bilo sta drugo sto se tice zdravlja ljudi i medicine.

Sad nakon obrisanog najnovijeg komentara na ovoj temi, zelim i ovde sve lepo da vas zamolim jednu stvar: drzite se teme i komentarisite temu, umesto druge korisnike. Ako vidite temu, a nemate nista pametno da kazete o njoj, oduprite se toj potrebi da napisete bilo sta, bez obzira da li je takvom komentaru tu mesto. Hvala :)

edit: Al' ste brzi. Dok sam napisao ovo gore, stigla jos 2 komentara :D

Umesto brisanja mojih komentara, uputnije bi bilo da odgovoriš na pitanje zašto si promenio mišljenje u vezi imunodeficijencije kao uzroka nastanka raka?

Ma rodjo vidis da postao lekar i odma ga zakupila farmakomafija,da menja misljenje i prica sto oni voledu da se govori, a bijo bas dobar decko od 19 godina do skoro.

Mikelo, uaaaa prodo s.ise.

grudi-joj-svaki-mjesec-narastu-po-25-centimetra-i-teze-235-kg-504x335-371159.jpg

Reći da je rak bolest disfunkcije imunskog sistema je pogresno, jer je u pitanju multifaktorska etiologija, ucestvuje gomila razlicitih faktora koji na kraju dovedu do kancerogeneze.

Radio sam u bolnici na strelizaciji instrumenata, dokumentaciji, i sve sto je potrebno za hirurgiju.
Problem imunog sistema, psihicki stresovi, upotreba duvana, droge,alkohola, losa ishrana, genetska predispozicija kako u familiji, tako i odredjenih gena( BRCA1, i 2), koriscenje esgtrogena kao kontraceptivnog sredstva, rodjenje prvog deteta posel 30-sete godine, su uglavnom faktori koji pospesuju brest cancer.
Kod brest cancera metastaza ide na pluca, na mozak,kosti i jetru,a siri se putem limfe i krvotoka takodje se fizicki moze videti na kozi.
Dalje postoji mogucnost i pored radikalne mastektomijr, recidiv zlocudnog tumora,a to znaci da su ostali tumorski infiltrati na istom mestu, iako je pacijent obavio hemo terapiju i radijaciju.Takodje se primenjuje hormonska terapija, i lecenje estrogenima, za zene koje su imale problem posle menopauze.
Herceptin je lek koji moze produziti zivot pacijentu, ali je to sve privremenog karaktera.
Ako je sve uredu sa pacijentom, obicno se primenjuje Zoladex i Nolvadex, za sledecih 5 godina.
Pet prvih godina je najvaznije u zivotu zene , koja je imala problem sa zlocudnim tumorom.
I ono sto je najvaznije je da li je brest cancer utvrdjen pre ili posle menopauze, jer pacijentice koje su dobile tumor pre menopauze, spadaju u visoko rizicnu grupu.
Ukupan procenat bolesnica koji prezive brest cancer je oko 5-10% i nastave normalan zivot.

Брест цанцер !

:super::super::super:

:rotf:

- - - - - - - - - -

Ukupan procenat bolesnica koji prezive brest cancer je oko 5-10% i nastave normalan zivot.

Kako bre samo 5-10%, pa ja znam mnoge sto su prezivele, i tek po neku koja je umrla....

Jedna koleginica se bas trenutno bori, idi dodjavola sada si mi nabacio crne misli..... :sad2:

Drugari, od rasprave o raku, nema selameta

Rak, je neizlečiva bolest, osim u vrlo malom broju slučajeva, kod pojedinih vrsta raka, kada se primeti u samom početku, ili kada razvoj raka stane i sa njim se živi godinama

Izlečivi su limfomi, neke leukemije i rakovi kože, uglavnom

Egzistencija je paradoks i tu ne pomažu logika i razum. Ljudi ne nastaju, kao rezultat nečeg uzvišenog, nego pohote, laži, samoobmanjivanja, da će sve biti dobro. Ali u ovom svetu, ja ne vidim ništa dobro, osim misli o evoluciji svesti, kada život neće biti ovako mizeran. Jednom, kada se neko rodi, nastaje 100 problema. I kada nema problema, um ih stvara i čini pakao od života

Pošto medicina ne pomaže, mora se posmatrati egzistencijalistički, ako je čovek empatičan i vidi koliko nesrećnih ljudi ima

Treba raditi, tako da se ne učini nešto, što je nepopravljivo i što će biti razlog za kajanje, biti predusretljiv i milostan prema ljudima koji to zaslužuju i zavređuju

Živeti svaki dan, kao da je poslednji i prihvatiti sudbinu, kao jedno smirivanje i odumiranje i nervirati se što manje. Samo tako misli o bolestima poput raka, mogu da odu u drugi plan

Au druze ala ti imas crni, pesimisticni pogled na svet.... Ok, ima tu i reala i istine sto govoris, ali je opet bas pesimisticki obojeno, nema samotesenja i dobrog rada mehanizama odbrane.

Ovakav ti je pogled neuroticara na svet i zivljenje. Ispravi to kod sebe. Rodjenjem ne nastaje 100 problema, tj uvek moze sve ali i ne mora nista, a kada nema problema a um stvara, takva osoba ima problema sa mentalnim zdravljem, i na svu srecu, nemaju svi ljudi takav problem, nego samo osobe koje na testovima pokazuju visoke skorove neuroticizma.

Ostali su ok.

I da, ljudsko telo ide unapred, raste i penje se dok ne dozivi odrejeni "peak", ili vrh krivulje, kao u EKG-u, a onda ide lagani pad na dole koji se na kraju i zavrsi smrcu. Mic po mic, telo propada, a kvantna mehanika i teorija haosa rade svoje - ovo vazi za mikro svet, za molekule i atome, a posto je ovek sastavljen od atoma, i on kao celina atoma se ponasa tako i robuje naukama kao sto su KM, fizika, hemija itd.

I sve je determinisano. Ako uz vodonik stavis kiseonik, dobija se voda.... Hemija, biohemija...... Ako covek ima manjak serototina ili se nekako inhibise lucenje istog - nastupice mu nuzno klinicka depresija.
Ako ima visak T4 hormona stitaste zlezde, osoba ce nenormalno mrsaviti, bice ubrzana, pricace brzo, ne zato sto je brbljivica nego zato sto je T4 hormonom determinisana da to radi. Izletece jos oci napolje pa ce dobiti i nadimak od zlih ljudi :"buljava", "buljav". Osecace srcane aritmije i poviseni krvni pritisak, nestabilnost, pa ce zbog tog, opet, DETERMINISANOG i neizbeznog stanja da pocne da se plasi, pa mozda da izazove i panicne napade koji kada se ponove odr broj puta daju panicni poremecaj neuroticni, pa ce biti okarakterisana od drustva kao "luda" jer je eto zla, i losa osoba, a njena ludost je samo potvrda.

A covek se samo ponasa kako je determinisan u kom trenutku. Determinisanost nosi rodjenjem u DNK lancu, a moze se i u nekim sferama menjati tokom zivota.

Lako je "hrabrom junaku" da prica nekom da je kukavica kada mu lepo radi amigdala. Malo mu cacni po amigdali i poremeti mu homeostazu i postace i on "najveca kukavica ikada" i imati 101 iracionalni i racionalni strah, strepnju, zebnju, zlu slutnju, teskobu, nervozu, neodlucnost, pojacanu agitaciju i jos 100 stvari da ne nabrajam sada sve.

Tako da, u ovom univerzumu je sve determinisano i krece se po nekim pravilima. Sve je povezano i sve je komplementarno, nadopunjuje se, utice uzrocno-posledicno jedno sa drugim i izrazito kolerila.
Ta pravila i objektivnu takvu stvarnost proucavaju nauke, a filozofija je bila ta koja je iznedrila nauke i koja postavlja pitanja i zadatke pred nauke koje otkrivaju zakonitosti funkcionisanja svega sto postoji.

Nema to veze sa neurotičarstvom i sličnim naučnim terminima

Ima veze sa nekim svojstvima, za koje je teško naći adekvatan termin. Sudbina, pogled na svet, su mnogo više od psihološke etikete

A baš, to je ono, neobjašnjivo i neizrecivo

Nema to veze sa neurotičarstvom i sličnim naučnim terminima

Ima veze sa nekim svojstvima, za koje je teško naći adekvatan termin. Sudbina, pogled na svet, su mnogo više od psihološke etikete

A baš, to je ono, neobjašnjivo i neizrecivo

Ne. I ima veze sa neuroticizmom.
Sudbina ne postoji, pogled na svet postoji i izuzetno je objasnjiv i izreciv. Citava grana psihologije i neuronauka to proucava i zove se kognitivna psihologija.

Брест цанцер !

:super::super::super:

:rotf:

- - - - - - - - - -

Kako bre samo 5-10%, pa ja znam mnoge sto su prezivele, i tek po neku koja je umrla....

Jedna koleginica se bas trenutno bori, idi dodjavola sada si mi nabacio crne misli..... :sad2:

Bruz, realnost je surova, hteli mi to da prihvatimo ili ne.
Jedni dobijaju kancer, drugi ne.
U svetu se se meri milionima, oni koji umiru od kancera.
Svako od nas ima pravo da odluci hoce li pod noz ili ne.
Kod mene u familiji su troje umrli od raznih vrsta kancera.
Bruz, koliko je to u procentima na 13-est ljudi?

Back