Николић: Пуна подршка Кине Србији
Србија добила апсолутну подршку од Кине да постане њен стратешки партнер, каже председник Србије Томислав Николић. Потписани споразуми са Кином представљају конкретизацију опште политичке атмосфере која постоји између две земље, а која никада у прошлости није постојала, рекао шеф српске дипломатије Иван Мркић.
Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија добила апсолутну подршку од Кине да постане њен стратешки партнер, истакавши и да је Србија најбоља веза Кине са ЕУ.
Припремила Тијана Стојсављевић
"У Кини када разговарате са председником државе, председником владе и председником Свенационалног Конгреса ви сте, ако сте стекли њихово поверење, обавили велики део посла, све остало је само реализација. Ја сам убеђен, а време ће да покаже, да смо ми велики посао обавили у Кини, да је Кина чекала овакву Србију и да ће се у потпуности посветити развоју Србије", рекао је Николић за Танјуг, после сусрета са највишим државним званичницима Кине.
Према његовим речима, циљ посете био је да председник Кине и његови сарадници схвате колико је битно не само за Србију да Кина својим инвестицијама и пројектима, а преко наше земље, уђе у Европу.
"Мислим да смо добили апсолутну подршку за то да Кина постане наш стратешки партнер међу најозбиљнијима у свету. Уверен сам да је обновљено старо пријатељство које је само мало било заостало у једној деценији иза нас", рекао је Николић.
Председник Србије је, коментаришући одлуку Кине да Србији додели пет милиона долара бесповратне помоћи, рекао да му је драго због тога, али да је он дошао зато што жели да људи у Србији могу да живе од свог рада и да Кина то може да омогући Србији.
"Ако Кина има спорове са неким суседима, око неких острва, у Србији видим једно острво са којег Кина може својом економијом, својим производима да осваја целу Европу. Србија је најбоља веза Кине са ЕУ", указао је Николић.
Николић је нагласио да кинески званичници изузетно цене то што се он лично свих ових година колико се бави политиком залагао за сарадњу са Кином.
"Ми их овде уопште нисмо изненадили ниједном речју, ниједним гестом, све су знали о нама, изузетно им је било важно да Србија постане партнер Кине", рекао је он.
Према Николићевим речима, разговарало се о пројектима који ће бити конкретизовани у наредна два-три дана.
"У Кини ствари иду нешто другачије. Кина је применила другачије методе у својој економији и у Кини се држава никада није у потпуности склонила из економије и привреде зато што јој требају успешни, а не неуспешни које ће да терају у стечај", навео је Николић, који је убеђен да ће се резултати ове посете следеће године показати на великим инвестицијама.
А ове године, како је рекао, ако будемо паметни и све тендере будемо поштено расписивали и спроводили, имаћемо кинески капитал на многим градилиштима у Србији, у многим фирмама најсавременију кинеску технологију, на термолекетранама кинеско знање,
а озбиљно ће се разговарати и о студији изводљивости за канал Дунав-Морава-Вардар.
"За тај канал сам сазнао да је студија показала оправданост, а кинеска страна је само на томе заснивала жељу и идеју да ли ће учествовати у пројекту или не. Ако са још неколико држава, које су нам велики пријатељи и са којима пријатељство треба да заснивамо на економији, успоставимо овакве добре односе мислим да стижу бољи дани за грађане Србије", закључио је Николић.