Kanabis

LastDay

Leptirica
Poruka
5.575
Marihuana je najčešće korišćena droga u svetu i kod nas.

To je zelena, braonkasta ili siva mešavina sitno isecakanih suvih cvetova, lišća, stabljika i semenki Indijske konoplje koja se naziva Cannabis sativa.
Liči na finije ili grublje izrezan duvan karakterističnog mirisa na sušeno seno čijim se gorenjem oslobađa jak, lagano sladunjav, miris zapaljenog suvog lišća.

1695720192567.png

Marihuana se dobija preradom lišća i cveta (rezanje, sušenje, mlevenje) biljaka konoplje.
Kanabis je jednogodišnja biljka u obliku grma visokog jedan do dva metra.
Delovi biljke pripremljeni za upotrebu sadrže 4 -12% aktivnog sastojka.
Glavni sastojak u marihuani (pored još 400 drugih sastojaka) je jedinjenje THC (delta-9-tetrahydrocannabinol).
Membrane određenih nervnih ćelija sadrže proteinske receptore koji vezuju THC koji se apsorbuje u masnom tkivu u različitim organima.
Kad se smesti, THC otpušta seriju ćelijskih reakcija koje menjaju stanje svesti.
Efekti marihuane zavise od jačine i potencije THC-a koji sadrži.

1695720248192.png

Marihuana se obično puši u obliku cigarete.(A možete je i jesti)
Poznati naziv je Džoint.
Ima jači miris od duvana u cigareti.
Za razliku od duvana, dim marihuane se ne filtrira i prilikom pušenja duže se zadržava u plućima

20506-MarijuanapotsmokerviaAFP-1390569434.jpg

Marihuana je najblaže i najslabije halucinogeno sredstvo.
Efekat se primećuje nakon nekoliko udahnutih dimova, dostižući maksimum nakon 15-30 minuta.
Delovanje jedne ispušene cigarete traje dva do tri sata.
Javlja se problem u kratkotrajnom pamćenju, smanjena sposobnost koncentracije i učenja, promenjena percepcija stvarnosti ,
povišenje senzibiliteta - naročito kada se radi o bojama, ukusu i muzici, zatim poremećaji ravnoteže i koordinacije pokreta,
a pri uzimanju većih količina kanabisa može doći i do snažnih halucinacija.
Rad srca je ubrzan, krvni pritisak povišen.
Javlja se sušenje usta, oči su crvene sa proširenim zenicama.

Što se tiče uticaja na raspoloženje i ponašanje, konzumiranje marihuane izaziva euforiju sa hiperaktivnošću,
pojačanom govorljivošću, osećajem bezbrižnosti uz bezrazložno smejanje,
ali isto tako može izazvati anksioznost i napade panike, a halucinacije mogu biti izrazito neugodne i zastrašujuće.

Hmmm...mislim da THC nije halucinogen.🤔
Mada sam se ja jedanput toliko preparirao od kolača sa travom da sam prvi put u životu imao halucinacije od nje. I od tada sam batalio.

Kanabis ,kao i druge droge imaju stetno dejstvo.

Zadovoljstvo koje droge pruzaju,visestruko naplacuju zdravljem kao i drugim nezeljenim (materijalnim) posledicama.

Dilema kod onih koji se dvoume najbolje se otklanja posmatranjem onih koji su postali zavisnici droga.Ruinirani u svakom pogledu psihicki,fizicki; materijalno...

Dakle vi koji nikad niste probali droge, prvo pogledajte one koji je vise godina koriste , upoznajte se dobro sa nuspojavama, pa onda donesite zakljucak.

Kanabis ,kao i druge droge imaju stetno dejstvo.

Zadovoljstvo koje droge pruzaju,visestruko naplacuju zdravljem kao i drugim nezeljenim (materijalnim) posledicama.

Dilema kod onih koji se dvoume najbolje se otklanja posmatranjem onih koji su postali zavisnici droga.Ruinirani u svakom pogledu psihicki,fizicki; materijalno...

Dakle vi koji nikad niste probali droge, prvo pogledajte one koji je vise godina koriste , upoznajte se dobro sa nuspojavama, pa onda donesite zakljucak.
Ovo prosto činjenjično nije tačno. Bar iz mog ličnog iskustva. Veliki procenat ljudi iz mog okruženja konzumira travu. I većina su potpuno "normalni" (šta god ovo značilo). Imaju poslove, porodice...

A ta reč "zavisnost" mi ide na ku... 😁
Mi smo bića zavisnosti na ovoj planeti. Probaj da ne jedeš par dana, ne piješ vodu ili ne dišeš par minuta pa ćeš videti šta je zavisnost. Jedna manje više ne pravi razliku. 😁

Back