Kamini i kaljeve peći

Ove godine smo prvi put upotrebili kraljicu peci , super izgleda inace je jako matora. Mislili smo da cemo se super grejati sa njom, medjutim, vec par dana nikako ne mozemo da se zgrejemo , iznad ima neka ploca koja se pomera napred- nazad i ne znam u cemu je znacaj te ploce?? Stavljamo dosta drva i jaka je vatra u peci, ali ne daje dovoljnu toplotu.

Sazidao sam jednu novu, čovek je doneo iz Hrvatske u kutijama 1993 godine,trebali majstori tamo da je odrade, model samo oni znali, ni on ni ja nismo znali kako ova treba da izgleda.Napravio sam specifikaciju delova, jedna neprospavana noć i za tri dana uradio sam ovu peć, od delova koje je imao, višak mi je bila jedna šamotna cigla. Napravio sam još najmanje petnaestak novih, od onih peći koje su rastavljene i izbačene, uz manje modifikacije u odnosu na prvobitnu konstrukciju.Po zahtevu vlasnika rastavio sam bar tridesetak, koje su završile što u podrumima,šupama ili djubrištima. Zadnjih par godina učestvovao sam u prepravkama nekoliko peći, gde su ugradjivani el.grejači. Vlasnici tvrde da su zadovoljni kako to funkcioniše. U toku godine očistim bar tridesetak kaljevih peći.
I kad sve stavim na vagu, u svojoj kući nikad ne bih ugradio kaljevu peć.Nikad ne možeš precizno podesiti temperaturu, zna da zezne, misliš da je sve OK, kad otvoriš,a ono nema ni najmanjeg žara.Lepe jesu, ali čišćenje, kako god da se organizuje, ispada jedno veliko zezanje.Kad se stavi na olovku koliko košta jedna peć sa ugradnjom, dodje se do jedne malo veće sume.Bilo koja trajnožareča peć u istoj protivvrednosti daće mnogo bolje rezultate.
Ipak, dosta je ljubitelja ovih peći, i proizvodjači se trude da zadovolje njihove ukuse.Primenjuju se i novija saznanja iz termotehnike i novije kaljeve peći imaju bolja rešenja nego kod od starijih modela.Pogotovu se to odnosi na materijale od kojih se izradjuju.Trajnost im je produžena, opravke nisu ništa skuplje od opravki gusanih ili čeličnih peći, čak su jeftinije, ali zeza ono otvaranje, čadj i lepljenje blatom.To nikako ne mogu da svarim.

Kaljeve peci su namenjene zagrevanju od 20-80 m2,zavisno od velicine peci i izolovanosti objekta u koji se ugradjuju. Loze se jednom ili dva puta dnevno zavisno od potrebe. Sa dva lozenja u toku dana budu tople 24 cas. Preporucljivo je loziti drvo naravno prosuseno.Potrosnja varira od 3-10m3 na zimu,opet zavisno od prostora i temperature koju zelimo.Znaci u novcu ako govorimo oko 300- 400 e godisnje zavisno od cene drveta. Sa toliko malo novaca za jenu zimu nije mi tesko da iznesem 2-3 puta sedmicno pepeo iz kuce. Sa ugradnjom izmenjivaca toplote u nju grejna povrsina se povecava do 200m2 , ali i potrosnja drva na nekih 15 m3. Radijatori su topli posle 20-tak minuta od pocetka lozenja i ostaju takvi dok god ima vatre u peci. temperatura vode je izmedju 50-65 stepeni c. Kaljevu pec treba postaviti u dnevni boravak jer po prestanku lozenja ostaje topla ceo dan, a radijatori se hlade posle 2-3 sata.
Nadam se da sam malo pojasnio kako to funkcionise. Ja ,moji prijatelji i rodbina se greje na ovaj nacin. Neverne tome mogu uvek zimi da se jave da na licu mesta osete tu toplotu zimi.

Nekada davno, moji su imali kaljevu peć u dnevnoj sobi. Sjajno je grejala i dugo održavala toplotu, ali ima jedna caka.
Ako se loži ugalj (koji dugo drži žar) cevi se zapuše, a čišćenje kaljeve peći je prava kazna božija. Mora se srušiti vrh i red-dva pločica da bi se prišlo kanalima a onda opet sve to zazidati i obojiti spojeve. Ako se loži samo drvo i to neko bez smole, peć se neće zapušiti, ali treba ložiti stalno, a pepela ima u ogromnim količinama.
Onda su moji rešili da ugrade električne grejače u peć, i te zime smo se smrzli živi.
Sledeće zime je kaljeva peć izbačena iz kuće i kuplena je obična trajnožareća u koju se može ložiti sve, dobro greje i lako se čisti.

1. Ugalj se ni pod tačkom razno ne stavlja u kaljevu peć. Tako da nema nikakve cake, zapušavanja kanala i sl. To je kao ložite automobilske gume pa se posle žalite kako postoji caka jer se peć raspala.

2. To što su vaši imali u dnevnoj sobi je tipičan primer loše sazidane kaljeve peći. Dobru kaljevu peć ne treba ložiti stalno sem ako ne ložite slamu ili papir. Moja od dve bagremove cepanice greje i po 8 sati.

Back