Kamini i kaljeve peći

pescanik:
Da li neko zna detalje o kaminima i kaljevim pećima. Koliko je isplativo?
Koliko je uopšte dobro raditi takvu neku opciju u kući ?
Da li može i u stan ?

Hvala unapred.

poštovani peščaniče
priznajem da si me malo zbunio sa svojim pitanjem
naime kamini i kaljeve peći i nemaju baš previše sličnosti
kamini imaju lepši vizuelni i meni omiljen zvučni učinak ali čak i u najboljim izvedbama malo iskorišćenje energije
kaljeve peći nasuprot toga ne svetle i ne puckaju ali greju
naravno da ih je moguće instalirati u stan i čak mislim da ih u starijim zgradama ima dosta
ali je pitanje kako ćeš rešiti probleme sa skladištenjem i donošenjem drveta odnošenjem pepela itd
sve je to naravno lakše rešivo ako imaš kuću ali ja ne vidim njihovu prednost u odnosu na centralno grejanje

Mi smo imali kaljavu pec, pa smo je srusili i na njenom mestu instalirali kamin Alfa plam, koji ima kotao u sebi pa iz tog kamina izvuces cevi, namontiras pumpu i na taj nacin imas radijatore u nekoliko soba a sam kamin ti greje najvecu prostoriju. Vrlo je ekonomicno i greje do 80 m2 sa oko 2 kubika tvrdog drveta za mesec dana.

pescanik:
E, hvala.
Konkretno je pitanje da li ovakvi modeli mogu da mi pomognu ?
http://www.tsk.co.yu/kaljeve_peci.html
Mnogo su lepe, zavisi kolika im je cena i da li se to uklapa u tvoj budzet i u okruzenje u koje hoces da je postavis. Princip rada bi treblo da bude isti pa cak i bolji. Ako se plasis da ces da ulozis novac u nesto sto ce se pokazati kao neprakticno i neisplativo, mislim da ce se to tesko desiti, al to je samo moje misljenje. Raspitaj se ko zida takve peci i pruzaju li bilo kakav vid garancije.

pescanik:
Da li neko zna detalje o kaminima i kaljevim pećima. Koliko je isplativo?
Koliko je uopšte dobro raditi takvu neku opciju u kući ?
Da li može i u stan ?

Hvala unapred.

Ako nemas mogucnost prikljucenja na gas ili daljinsko grejanje jedno od resenja za grejanje je i kaljeva pec ili kamin sa staklenim vratima (treba da ima atest iz koga se vidi i koeficijent korisnog dejstva). Otvoreni kamini imaju koeficijent korisnog dejstva oko 15%, a moze biti i negativan (lozis i grejes Svetog Petra). Zatvoreni kamini imaju koeficijent korisnog dejstva 70-80%.
U oba slucaja potrebno je da imas odgovarajuci dimnjak - za kaljeve peci moze i klasican dimnjak sa otvorom 14/14cm, a za zatvorene kamine obicno ne manjeg precnika od 20cm.
Ukoliko se grejes na drva - mnogo je manje pepela nego kod uglja, tako da ni iznosenje pepela nije neki problem.

Imam kamin u vikendici i grejem sa njim 20 kvm dnevne sobe i to je ok ali u drugim sobama imam klasične kraljice peći. Htedoh da kažem da na kamin i nemožeš baš da se ogreješ jako je malo iskorišćenje energije jer ima odžak velikog profila tako da većinu toplote izvuče napolje ali je zato vizuelno nezamenljiva priča i jako je prijatno biti uz vatricu koja pucka i kao omađijan gledati u nju! Pozdrav!

arhitetka:
Ako nemas mogucnost prikljucenja na gas ili daljinsko grejanje jedno od resenja za grejanje je i kaljeva pec ili kamin sa staklenim vratima (treba da ima atest iz koga se vidi i koeficijent korisnog dejstva). Otvoreni kamini imaju koeficijent korisnog dejstva oko 15%, a moze biti i negativan (lozis i grejes Svetog Petra). Zatvoreni kamini imaju koeficijent korisnog dejstva 70-80%.
U oba slucaja potrebno je da imas odgovarajuci dimnjak - za kaljeve peci moze i klasican dimnjak sa otvorom 14/14cm, a za zatvorene kamine obicno ne manjeg precnika od 20cm.
Ukoliko se grejes na drva - mnogo je manje pepela nego kod uglja, tako da ni iznosenje pepela nije neki problem.
Arhitekta hajde budi drug pa baci pogled i na temu Staklena prizma.
Hvala
Poz

Pozdrav svima koji se greju kao i ja!!! A vi koji ste u dilemi kako da se grejete moj topao savet je kaljeva pec. Kupio sam je pre tri zime u Sapcu firma Termostil, i resio sam se svih muka. Malo trosi a greje ko luda. Ponovo sam ih kontaktirao i za ovu zimu sam dogovorio da mi rade kamin. Ako neko ima jos neko pitanje neka se javi rado cu odgovoriti! :p

pescanik:
http://www.tsk.co.yu/novosti.html

Miholjsko leto ...i mogućnost nabavke ovih proizvoda. Interesuje me da li je neko od Vas kontaktirao gore pomenutu firmu iz Šapca ?

pescanik druže
iskreno se nadam da je krajnje vreme da vas kontaktira neko iz marketing službe krstarice
i bre sledeći put budi onako pravo muško pa kaži ljudi ovo je reklama, imam dva tri posto od prodaje, zaista mi trebaju pare, žena mi je nervozna, tašta me ne voli, vidite, udelite, pomozite koliko ko može itd

Dragi moji,
na sajtu firme "Dva kalja" naci cete dobru ponudu : modela, boja i oblika sa pravim kaljevima - rucni rad stari zanat.
www.dvakalja.com je u stvari sajt za kontakt i informisanje a imete i cenovnik i berzu majstora pa mozete po vasoj zelji da se odlucite za uslugu koja vam najvise odgovara.
Sto se cena tice kaljevi kostaju od : 99din -3 klasa , 265 din. - 2 klasa , 312 din - 1 klasa.
Nadam se da sam vam pomogao u resavanju problema grejanja sa kaljevom peci a mislim da kao 3 generacija nosim pravo da vas posavetujem.
Dragan D. Vojinovic
www.dvakalja.com

veruujem da je kaljeva pec dobar izbor i raspitivao sam se dosta o tome. Dali je neko prikljucivao centralno grejanje na kaljevu. Sta ste koristili za materijal ( cevi ili kaveze) da bi grejali vodu za sistem. Preporucuju mi razlicite materijale bakar, besavne cevi, kotlarske cevi, tucane radijatore. Sta od toga uzeti. A moram tako zato sto mi je raspored prostorija jako los a imam sprovede4ne radijatore po celoj kuci. Trebalo bi da grejem oko 100 km. Posto su polovne peci? Unapred hvala

Jos nisam cula za varijantu c.g. na kaljevu pec. Kad razmislim ne vidim bas sta tu ostaje od kaljeve peci sem izgleda i "mase" za akumulaciju toplote.

Kod kaljeve peci princip je da se produzi "putanja" dima kroz pec (vide puta gore-dole) koji onda greje kaljeve koji akumuliraju i zrace toplotu.

Neki prijatelji su kupili sporet/kotao alfa plam koji je predvidjen za povezivanje na c.g. i vrlo su zadovoljni.

Vidim da je pescanik otvorio ovu temu da bi reklamirao firmu iz Sapca,predpostavljam da su mu prijatelji ili im je radio sajt pa treba da dokaze ljudima da je njihov sajt posecen pa ga reklamira ovde.
U kuci smo imali kaljevu pec,ustvari jos uvek je imamo,postavila ih je gore spomenuta firma iz Sapca jer zivimo u istom gradu pa je i logicno da se obratimo toj firmi,ali zamislite sav posao oko drva,kupovina,secenje,cepanje,unosenje lozenje....i sve sto ide sa tim.Letos smo u celoj nasoj ne velikoj kuci 60 kvadratnih metara ugradili podno grejanje za jeftine pare,naime tati je jedan prijatelj koji se bavi gradjevinarstvom predlozio jedinstven i jeftin sistem,celu kucu grejemo Tiki bojlerom od 80 litara uz minimalnu potrosnju struje,podno grejanje je povezano na bojler i pumpu koja vodu tera u zatvorenom sistemu,bojler se podesi da greje vodu od 18-20 stepeni,neki ce reci da ovo ne valja,ali mi smo se resili kupovine drva i svih onih peripetija koje idu sa tim.

Nekada davno, moji su imali kaljevu peć u dnevnoj sobi. Sjajno je grejala i dugo održavala toplotu, ali ima jedna caka.
Ako se loži ugalj (koji dugo drži žar) cevi se zapuše, a čišćenje kaljeve peći je prava kazna božija. Mora se srušiti vrh i red-dva pločica da bi se prišlo kanalima a onda opet sve to zazidati i obojiti spojeve. Ako se loži samo drvo i to neko bez smole, peć se neće zapušiti, ali treba ložiti stalno, a pepela ima u ogromnim količinama.
Onda su moji rešili da ugrade električne grejače u peć, i te zime smo se smrzli živi.
Sledeće zime je kaljeva peć izbačena iz kuće i kuplena je obična trajnožareća u koju se može ložiti sve, dobro greje i lako se čisti.

Back