Kameno doba (neolitik

Pa ako sam dobro procitao, negde oko 3000bc u mesopotamiji kao osnovna jedinica za vrednost se koristi odredjena kolicina jecma. Tako da je u na tom podrucju novac bio jecam. I izgleda da je bio jestiv za razliku od danasnjeg :p sa kojim mozes samo da obrises d**e ili da gadjas nekog. Mada mi deluje ko da se ta kolicina jecma ustvari koristila slicno ko sto se danas zlato koristi kao standard, a novac je zamena. Tamo je jecam bio standard, a zlato, srebro i sve ostalo kao zamena. Sto znaci da su i u to vreme postojale precizne vage sto mi je opet malo cudno.
A link ti je odgovor kako podici 50tona blok na odredjenu visinu. I to jedan covek, ne hiljadu. Samo sa drvetom. Tako da se malo cudis i ljudskom razmisljanju, kako neceg mogu da se sete i naprave.
Problem civilizacije je sto slepo gura napred i trudi se da ne pamti kako je sta nastalo. Tako da je mnogo stvari bilo izgubljeno a mozda je i vredelo sacuvati. Ono cega se ja plasim da cemo u jednom trenutku ustanoviti da smo krenuli pogresnim putem, ali necemo biti u stanju da se naucno vratimo do trenutka kada smo trebali da skrenemo "levo kod albukerkija" tako da cemo morati da obnavljamo civilizaciju sve iz pocetka. A mozda se tako nesto vec desilo :/

Pa ako sam dobro procitao, negde oko 3000bc u mesopotamiji kao osnovna jedinica za vrednost se koristi odredjena kolicina jecma. Tako da je u na tom podrucju novac bio jecam. I izgleda da je bio jestiv za razliku od danasnjeg :p sa kojim mozes samo da obrises d**e ili da gadjas nekog. Mada mi deluje ko da se ta kolicina jecma ustvari koristila slicno ko sto se danas zlato koristi kao standard, a novac je zamena. Tamo je jecam bio standard, a zlato, srebro i sve ostalo kao zamena. Sto znaci da su i u to vreme postojale precizne vage sto mi je opet malo cudno.
A link ti je odgovor kako podici 50tona blok na odredjenu visinu. I to jedan covek, ne hiljadu. Samo sa drvetom. Tako da se malo cudis i ljudskom razmisljanju, kako neceg mogu da se sete i naprave.
Problem civilizacije je sto slepo gura napred i trudi se da ne pamti kako je sta nastalo. Tako da je mnogo stvari bilo izgubljeno a mozda je i vredelo sacuvati. Ono cega se ja plasim da cemo u jednom trenutku ustanoviti da smo krenuli pogresnim putem, ali necemo biti u stanju da se naucno vratimo do trenutka kada smo trebali da skrenemo "levo kod albukerkija" tako da cemo morati da obnavljamo civilizaciju sve iz pocetka. A mozda se tako nesto vec desilo :/

Koliko sam vidio na onom tvom videu, Amerikanac kosisti zeljeznu opremu, zeljezne sarafe i drvo rezano masinama, a "kameni blok" je od cementa. Da sve uradi kamenim alatom i kamenim alatom da otese pravi kameni blok u kamenolomu, da ga bez masina dopremi do mjesta podizanja, e to bi bila druga prica.

stonehengediagram.gif

Sto se Stonehenge-a tice tu su i znanje matematike i znanje astronomije, a za kameno doba to ni malo ne prilici.

http://www.tivas.org.uk/stonehenge/stone_ast.html

Pa onaj podzemni hram na Malti. To je djelo ucenog i iskusnog arhitekte, a ne jednog pripadnika kamenog doba.

Sto se "novca" tice morao bi dokazati da ima neki pisani istorijski izvor o tom placanju, a ne samo proizvoljna tvrdnja istoricara. A ako postoji pisani izvor, kakvo je to kameno doba?

Ja ne poricem onovremenim ljudima znanje i vjestinu, ali hocu da kazem da to nije bilo nikakvo kameno doba.

Poslednja izmena:
Pa ako sam dobro procitao, negde oko 3000bc u mesopotamiji kao osnovna jedinica za vrednost se koristi odredjena kolicina jecma. Tako da je u na tom podrucju novac bio jecam. I izgleda da je bio jestiv za razliku od danasnjeg :p sa kojim mozes samo da obrises d**e ili da gadjas nekog.
Не знам у каквој кутији су тебе одгајали, али јечам је и данас јестив и то из све снаге.
Може се јести као кувана каша(у Британији ,,пориџ", једно од традиционалних старих британских јела, као и пориџ од овса или хељде, тим пре што је јечам биљка којој годи килава британска клима, хладњикава, са много кише и мало сунца), може се користити и као брашно, чисто јечмено или мешано са пшеничним, ражаним...
Такође се користи и као храна за стоку(јечам сточарац) или у производњи пива(јечам пиварац).
И не знам како би извео ,,гађање јечмом" које спомињеш када су то зрна попут пшеничних, а иначе дозрева нешто пре пшенице, код нас од половине јуна па надаље и има приносе као и пшеница или нешто преко тога.
Mada mi deluje ko da se ta kolicina jecma ustvari koristila slicno ko sto se danas zlato koristi kao standard, a novac je zamena. Tamo je jecam bio standard, a zlato, srebro i sve ostalo kao zamena. Sto znaci da su i u to vreme postojale precizne vage sto mi je opet malo cudno.

Poslednja izmena:
Не знам у каквој кутији су тебе одгајали, али јечам је и данас јестив и то из све снаге.
Може се јести као кувана каша(у Британији ,,пориџ", једно од традиционалних старих британских јела, као и пориџ од овса или хељде, тим пре што је јечам биљка којој годи килава британска клима, хладњикава, са много кише и мало сунца), може се користити и као брашно, чисто јечмено или мешано са пшеничним, ражаним...
Такође се користи и као храна за стоку(јечам сточарац) или у производњи пива(јечам пиварац).
И не знам како би извео ,,гађање јечмом" које спомињеш када су то зрна попут пшеничних, а иначе дозрева нешто пре пшенице, код нас од половине јуна па надаље и има приносе као и пшеница или нешто преко тога.

nisi ga razumeo,govorio je o novcu,ne o jecmu.....zato je i rekao,tadasnji novac (jecam) je mogao i da se jede,a danasnji (papirni) sluzi kao brisoguz...ako sam ja to dobro svatio

Koliko sam vidio na onom tvom videu, Amerikanac kosisti zeljeznu opremu, zeljezne sarafe i drvo rezano masinama, a "kameni blok" je od cementa. Da sve uradi kamenim alatom i kamenim alatom da otese pravi kameni blok u kamenolomu, da ga bez masina dopremi do mjesta podizanja, e to bi bila druga prica.

Bas sam nesto pogledao na internetu. Donosenje kamenih blokova se povezuje za period oko 2000-2100BC, a za bronzano doba u britaniji se pominje cak negde od 2700BC da je doslo sa kontinenta. Tako da cela ova nasa prica oko stonehenge-a je nebitna.

Bas sam nesto pogledao na internetu. Donosenje kamenih blokova se povezuje za period oko 2000-2100BC, a za bronzano doba u britaniji se pominje cak negde od 2700BC da je doslo sa kontinenta. Tako da cela ova nasa prica oko stonehenge-a je nebitna.
Drugo, kada se govori o megalitima, obično je to, kao što se iz priloženog može videti, neobrađen kamen koji je podizan i slagan jedan na drugi. One slike obrađenih i isklesanih blokova, pa još sa žlebovima za spajanje ne spadaju u taj period.

image0021j.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypogeum_of_Ħal-Saflieni

Sve ovo uradjeno alatom od kamenja? Ko god mi to kaze, ima da mu odgovorim: Odyebi u tri pm i pravi budalom nekog drugog!

Moj zakljucak: danasnji ljudi su glupi jer vjeruju sto im "visa klasa" kaze i sa danasnjim modernim glupacima ova civilizacija mora propasti do kraja i nepovratno.

Hm, kako to da kada odem na link odatle
http://whc.unesco.org/en/list/130
U drugom pausu pise da je to jedina podzemna struktura bronzanog doba :think:

Gledao sam na netu kako jedan covjek, sam, dize blok istih dimenzija kao onaj u Stonehengu i postavlja ga uspravno. Koristio je samo daske i vodu - sto su ljudi u to doba zapravo i imali. Tako da ne dovodim u pitanje mogucnost izgradnje takvog necega u to vrijeme, vec te matematicke proracune. Zna li neko mogucu teoriju o tome kako su mogli da izracunaju tako nesto? Ili jednostavno ti ljudi nisu bili tako primitivni kao sto mislimo? :think:

Gledao sam na netu kako jedan covjek, sam, dize blok istih dimenzija kao onaj u Stonehengu i postavlja ga uspravno. Koristio je samo daske i vodu - sto su ljudi u to doba zapravo i imali. Tako da ne dovodim u pitanje mogucnost izgradnje takvog necega u to vrijeme, vec te matematicke proracune. Zna li neko mogucu teoriju o tome kako su mogli da izracunaju tako nesto? Ili jednostavno ti ljudi nisu bili tako primitivni kao sto mislimo? :think:

Upravo to i ja govorim.

Zašto bi ti ljudi bili manje inteligintni nego mi danas. Mi smo ista bića.
Poznavali su prirodu bolje nego mi sada, to je sigurno.

Zašto bi ti ljudi bili manje inteligintni nego mi danas. Mi smo ista bića.
Poznavali su prirodu bolje nego mi sada, to je sigurno.

Potpuna je zabluda misljenje da su im pomagali vanzemaljci ili tako neka cuda. Smijesno... -.-
Prirodu su itekako bolje poznavali, a da su nam preci bili kao mi sada - mi ne bismo znali sta su sume.
Samo nisam siguran, gledao sam kao da je taj kamen udaljen oko 300 km od mjesta gdje je izgradjen Stonehenge, i poenta je kako su ga tamo donijeli preko nekih rijeka i ostalih voda, ako vec nisu imali brodove koji mogu da izdrze tu tezinu. :think:

Mislim, da je Covecanstvo prolazilo kroz vise padova i uspona tokom istorije i da je ljudska civilizacija bila naprednija sto zvanicna nauka nece da prizna jer bi se time srusile mnoge pogresne vladajuce teorije o razvoju ljudskog roda.

Како "неће да призна"? Питај мало оне који се баве старим истоком, шта мисле о цивилизацијама тога региона у древна времена :D
Па ми Европљани смо за њих били примитивци до пре 200 година. Или Кинези које су пиздарије правили пре 3-4.000 година ;)
Довољно ти је нпр. једну пирамиду да видиш и схватиш колико и како су то биле организоване државе/народи. Египћани који су је изградили били су плаћени за тај рад, имали здравствену негу...Дан данас већина радника у свету то нема. А то су само грађевинари, требало је неко то да пројектује, испланира, организује...

Како "неће да призна"? Питај мало оне који се баве старим истоком, шта мисле о цивилизацијама тога региона у древна времена :D
Па ми Европљани смо за њих били примитивци до пре 200 година. Или Кинези које су пиздарије правили пре 3-4.000 година ;)
Довољно ти је нпр. једну пирамиду да видиш и схватиш колико и како су то биле организоване државе/народи. Египћани који су је изградили били су плаћени за тај рад, имали здравствену негу...Дан данас већина радника у свету то нема. А то су само грађевинари, требало је неко то да пројектује, испланира, организује...

Sve je to ok sto si rekao, ali neolit se odnosi na dio vremena koji obuhvata period od 12. milenijuma BC do 6. milenijuma BC. Piramide su tek kasnije izgradjene, a Kinezi kasnije izumili mnoge stvari, iako ne sporim da su bili daleko napredniji nego Evropljani.

U tom smislu, evo i članka gde se objašnjava ko je crtao pećinske crteže: http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/Занимљивости/964690/Прадевојчица+вундеркинд.html

Evo ovako. Ono sto su oni napisali. Osnovan oblik koji podrazumeva neko brdasce humke i sve ostalo je uradjeno u kasnom kamenom. Cak je tada postojala neka struktura radjena od drveta. A sa ranim bronzanim su postavljeni kameni stupovi koje mi sada zovem Stonehenge. Zbog toga sam te ispravio jer ako je verovati njihovim podacima on je pravljen u tri navrata, sa razmacima od nekih 200-500 godina koji se poklapaju sa ta dva perioda. Dakle ne u jednom ili drugom, nego u oba.

Back