Kameno doba (neolitik

Ево одкуд.
"Гвоздено доба је најмлађи период праисторије, који смењује бронзано доба и траје до почетка нове ере. Ово је доба када је човек овладао производњом и употребом гвожђа, које улази у широку примену, металургијом и када се јавља први новац.

За почетак гвозденог доба се сматра 1000. година п. н. е. када се знање о топљењу гвожђа проширило Блиским истоком и Грчком. У средњој и јужној Европи говздено доба почиње у 9 веку п. н. е. (у Грчкој се завршава протогеометријски период)."

Али пре тога је било обраде метеоритског гвожђа хладним ковањем.

"Око 4000. године п. н. е. појављују се предмети израђени од гвожђа из метеорита. Разлика између метеоритског и металуршког гвожђа се види у већем садржају никла код метеоритског."

Дакле, игла је без никла, није метеоритског порекла, а помера границу периода гвозденог доба. Тиме се нико озбиљно не бави и ништа не објашњава осим што констатује: "Pozicija u kojoj je nađena i njena tipološka sličnost sa istovremenim bronzanim predmetima, na primer, sa iglama s lokaliteta Glasinac u istočnoj Bosni i sa Kosova, uverila nas je da je reč o autentičnom predmetu brnjičke kulturne grupe, sa samih njenih početaka, to jest, oko 1300. godine pre naše ere"

Pa u istom tekstu koji sam prilepio govori se o Hetitima koji su savladali tehnologiju obrade metalurškog gvožđa oko 1500 godine p.n.e. (što je poznata istorijska činjenica ) . Znači igla svakako nije najstariji predmet koji je stvoren od gvožđa zemaljskog porekla. A sad pogledaj ovo što sam podvukao a što si ti prilepio. Tu lepo piše kako gvozdeno doba počinje od momenta kada gvožđe ulazi u široku upotrebu i kada se javlja prvi novac a to je negde oko 1000 godina p.n.e. Pošto je ta igla na tom lokalitetu bila jedini predmet od gvožđa ne može se zaključiti da je gvožđe u tom arheološkom sloju bilo široko korišćeno a jedino što bi pomerilo granicu gvozdenog doba pronalaskom ove igle bio bi dokaz da se ta igla koristila kao novac. Pošto takvih dokaza nema (jer se ne zna njena namena ) ostaje da je sam sastav i tehnologija pavljenja takve igle najinteresantnija u celoj toj priči.

Poslednja izmena:

Back