kamenci u bubregu

m..colic

Početnik
Poruka
5
U LIJEVOM BUBREGU IMAM KAMENCE. DOKTOR MI JE DAO SEDAM DANA DA GA IZMOKRIM. NAVODNO MI TAJ BUBREG SPORIJE RADI, ZASTOJNE PROMJENE DRUGOG STUPNJA NA KANALNOM SISTEMU.
ŠTO ČINITI? PIJEM ROWATINEX, AVAFORTAN, ČAJEVE, TOPLO PIVO... I PLAŠIM SE. POSTOJI LI MOGUCNOST DA MI BUBREG PRESTANE RADITI? STO CINITI AKO KRENE KAMENAC? ALI SUMNJAM DA CE KRENUTI JER SAM PRIJE 12 GODINA, KAO DESETOGODISNJAKINJA OPERACIJOM SE RIJESILA KAMENACA U BUBREGU.

Pa ako ti je dao sedam dana da ga izmokris, verovatno ima razlog da veruje da ce se to i desiti.
Ako se ne desi... jbg, znas i sama.
A postoji mogucnost da bubreg prestane da radi; mada ne verujem da je to sa tobom slucaj, jer si pod kontrolom lekara koji ce nesto preduzeti.
To se desava u situacijama kada se kamen ucauri u bubregu i bez znanja vlasnika naraste toliko da bubreg atrofira.
Naravno, ja ti ovo napisah bez odobrenja i uz veliku mogucnost da se u mom narodskom objasnjenju potkrala greska koja ce biti ispravljena od strane forumske lekarske struke.

VI SE OCITO RAZUMIJETE.HVALA
URADILA SAM IVP, NAKON KOJEGA JE DOKTOR USTANOVIO DA SE KAMENAC NE POMJERA (MJESEC DANA NIJE SE POMAKEO). A VELICINE JE 5 MM.
A NE ZNAM ZASTO MI JE PROPISAO TAJ AVAFORTAN, NE RAZUMIJEM SE BAS.
STO CINITI- SVI DAJU NEKE SAVJETE- OD ROTKVICE, NEKE VODE IZ RS DO TOPLOG PIVA I TRCANJA UZ STEPENICE.
KAO MALOJ POKUSALI SU MI KAMENAC IZVUCI NEKIM CJEVCICAMA- NE ZNAM KAKO SE TAJ POSTUPAK TOCNO ZOVE- I NISU USPJELI A DOKTOR JE REKAO DA CE I OVJ PUT POKUSATI POMJERITI GA NA TAJ NACIN.

m..colic:
VI SE OCITO RAZUMIJETE.HVALA
URADILA SAM IVP, NAKON KOJEGA JE DOKTOR USTANOVIO DA SE KAMENAC NE POMJERA (MJESEC DANA NIJE SE POMAKEO). A VELICINE JE 5 MM.
A NE ZNAM ZASTO MI JE PROPISAO TAJ AVAFORTAN, NE RAZUMIJEM SE BAS.
STO CINITI- SVI DAJU NEKE SAVJETE- OD ROTKVICE, NEKE VODE IZ RS DO TOPLOG PIVA I TRCANJA UZ STEPENICE.
KAO MALOJ POKUSALI SU MI KAMENAC IZVUCI NEKIM CJEVCICAMA- NE ZNAM KAKO SE TAJ POSTUPAK TOCNO ZOVE- I NISU USPJELI A DOKTOR JE REKAO DA CE I OVJ PUT POKUSATI POMJERITI GA NA TAJ NACIN.
Ne, ja se ne razumem.Ja sam dobio pozivnicu da se prikljucim Srpskom amaterskom lekarskom drustvu (http://www.sald.org/).
Znas sta, meni jedino na pamet pada laparoskopija... mada opet verovatno gresim.
Tih tvojih 5 mm moze da prodje, ako se pokrene. Verovatno te ceka dugo maltretiranje, jer zbog njegove velicine ce svaki lekar da ceka.
Sto se tice rotkvice, toplog piva... itd. Sve ti je to skoro nebitno. Bitno je da pijes tecnost, ma kakva bila. A penjanje uz stepenice takodje moze da pomogne... silazak jos vise.

Poslednja izmena od moderatora:
Imam u desnom bubregu kamen od 12mm. Do sada vrlo retko sam imala samo neprijatan osecaj u predelu boka i otisla na pregled misleci da je problem zuc. Kad ono kamen i to momacki. Nalazi se u donjem polu bubregu ispod kanala, tako da je malo verovatno da ce se sam pokrenuti i uci u kanal. Da li neko ima iskustvo sa ESWL metodom ili nekim preparatima na biljnoj bazi? Po misljenju doktorice koja me je pregledala ultrazvukom moram ici na razbijanje:cry:

Kamen u donjim casicama nikad nikom nije izasao pa verovatno nece ni tebi.BIljni preparati sasvim sigurno ne mogu da ga smanje na zeljenu velicinu ali i ako mogu,opet nece iz tog polozaja maknuti.
To ti je strucno misljenje,
A sad oni koji imaju iskustva sa ESWL-om...licnog,mislim.

Ovo bas i nije ohrabrujuca poruka, samo sam svesna i da je potpuno logicno. Sto se tice analiza krvi i mokrace sve je ok, jedino cekam jos na rezultate urinokulture. Po nekoj zdravoj logici, ako i ne bude hteo da se pomeri, mozda je ipak bolje da pokusam da ga smanjim na bilo koju velicinu, nego da bude veci nego sto je sada. Koliko sam uspela da razumem, regulacija ishrane vrsi se nakon hemijske analize izbacenog kamena, sto znaci da u mom slucaju to trenutno nije moguce. Bas veselo.
:-(

U LIJEVOM BUBREGU IMAM KAMENCE. DOKTOR MI JE DAO SEDAM DANA DA GA IZMOKRIM. NAVODNO MI TAJ BUBREG SPORIJE RADI, ZASTOJNE PROMJENE DRUGOG STUPNJA NA KANALNOM SISTEMU.
ŠTO ČINITI? PIJEM ROWATINEX, AVAFORTAN, ČAJEVE, TOPLO PIVO... I PLAŠIM SE. POSTOJI LI MOGUCNOST DA MI BUBREG PRESTANE RADITI? STO CINITI AKO KRENE KAMENAC? ALI SUMNJAM DA CE KRENUTI JER SAM PRIJE 12 GODINA, KAO DESETOGODISNJAKINJA OPERACIJOM SE RIJESILA KAMENACA U BUBREGU.

Ovako, majka mi je dala bubreg 1987 godine. Inace su joj bubrezi podlozni kamencu, izmedju ostalog transplantacija nije uspjela,a njoj se u ovom drugom bubregu povremeno stvara kamenac. Kad smo bili u Beogradu, mami krenuo kamen iz bubrega, i doktor-nefrolog rekao mami da uzme pivo, da ga posoli i da hvata pjenu, i nakon tri piva izmokrila je kamen, mozda je bila malo pripita al je makar izbacila kamen:)
ILI :
Rotkvu(crna repa) izrendati, sok iscjediti i piti taj sok, po jedan decilitar ujutru na taste.
Taj sok topi kamenje i u bubregu i u zuci.

jedno pitanje za dr
kada pijem koka-kolu ili ako dva dana pijem rapten-k boli me desni bubreg par dana i prodje...
znachi to se desava samo kada pijem gazirano i lek protiv bolova....
sta to moze da bude? :eek:
tako se desava vec neko vreme....gazirano sam izbacila,ali se desi nekad da pijem ceo jedan dan gazirano i pochne da me boli....isto kada dobijem popijem rapten k i ponekad me boli bubreg...
uvek mje boli samo desni,nikad levi
jel treba da panichim ili ne....

jedno pitanje za dr
kada pijem koka-kolu ili ako dva dana pijem rapten-k boli me desni bubreg par dana i prodje...
znachi to se desava samo kada pijem gazirano i lek protiv bolova....
sta to moze da bude? :eek:
tako se desava vec neko vreme....gazirano sam izbacila,ali se desi nekad da pijem ceo jedan dan gazirano i pochne da me boli....isto kada dobijem popijem rapten k i ponekad me boli bubreg...
uvek mje boli samo desni,nikad levi
jel treba da panichim ili ne....

Stvarno ne vidim uzrocno posledicnu vezu izmedju gaziranih pica, leka protiv bolova i bola u bubregu...:think:
Jesi li sigurna da te boli bubreg?!
Bubreg boli kod teskih infekcija, sam od sebe ne boli.

da ali je fora sto sam vec jednom bila kod lekara pre dve godine...bolelo me i otishla sam...nista nije nadjeno...vadili su mi krv i pregledali mokracu...nista
:think:
nista,ici cu opet

Baš zato što si već bila, a i dalje te boli, treba da ideš kod lekara ponovo, i da mu to kažeš. Ne znam da li si išla na ultrazvuk abdomena? Kamen bi se video. A treba možda pregledati i nešto drugo, bol se često reflektuje na savim drugo mesto nego što je oboleli organ. Ako ti ništa ne nađu, mošda si za fizijatra?
Možda nije loše da ideš na biorezonantni skener? On otkriva i slab rad pojedinih organa, i prisustvo bakterija i virusa, a i koji lekovi su kompatibilni sa našim organizmom - sve to jednim pregledom. Pa ako nešto ima, pokazaće se tamo, i onda možeš pristupiti konkretnom lečenju. Ne znam da li ga ima u nekoj zdravstvenoj ustanovi, ali ima jedan privatnik u BG i jedan u NS.

kamenac je u bubregu. stao i ne pomice se. malo ste me utjesili, bila sam uplasena- ta znate kako to boli. znaci piti, piti i samo piti. uh.
hvala

Moja komšinica je imala kamence u bubregu, najveći je bio 5 mm, doktorica joj je prepisala ...., ali ne samo da njega pije, već i da pije po 3 l vode dnevno, i to najbolje prolom ili bar pola te vode da bude prolom. I to da pije tri meseca, pa da ide ponovo na ultrazvuk. I dobila je šta ne sme da jede, dok se ne vidi od čega je kamen.Posle mesec dana išla je na kontrolu, i rekla doktorici da ima taloga u izlučenom urinu ( za tako nešto se mora imati noša), i ona je rekla da je to jako dobro, a posle tri meseca, na ponovljenom ultrazvuku, bilo je samo malo peska, pa sada ona svakog proleća pije taj lek preventivno, onako sa mnogo vode. Taj lek se može piti preventivno, piše na njemu, i može se kupiti bez lekarskog recepta, i to piše na njemu. Samo ga ne treba uzimati na svoju ruku ako ne znamo koliki je kamen, jer ako je veliki, može da se pokrene i zaglavi, a to je opasno.

Poslednja izmena:

Back