Kamate na stambene kredite u evropi?

• Začetnik teme Začetnik teme boky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li neko zna kolike su kamate na stambene kredite u evropskim zemljama. Gledam ove sajtove stranih banaka i ne mogu da nađem te podatke. Interesuje me da li nas ovde stvarno deru sa tim kamatama kao sto se prica i da su tamo krediti mnogo jeftiniji.:zima:

Drali su nas drasticno, u pocetku, kad je startovao taj trend stambenog kreditiranja kod nas. Problem je sto se mi deviznom klauzulom vezujemo za drugu valutu, a nemamo priamnja u toj valuti. Onda krene standard da nam pada, valuta nam je inflatorna maksimalno, a plate se ne menjaju i kredit koji si do sad trebao da placas 7000 dinara moras da placas 15 000, zato sto si se ne promisljeno vezao za Svajcarca naprimer.... tu ti deres samog sebe mnogo vise, nego sto te banka dere na kamati...

Drali su nas drasticno, u pocetku, kad je startovao taj trend stambenog kreditiranja kod nas. Problem je sto se mi deviznom klauzulom vezujemo za drugu valutu, a nemamo priamnja u toj valuti. Onda krene standard da nam pada, valuta nam je inflatorna maksimalno, a plate se ne menjaju i kredit koji si do sad trebao da placas 7000 dinara moras da placas 15 000, zato sto si se ne promisljeno vezao za Svajcarca naprimer.... tu ti deres samog sebe mnogo vise, nego sto te banka dere na kamati...

Da, to je 100% tacno, plus sto pored redovne kamate ti naplacuju i raznorazne takse, procene nepokretnosti, osiguranja, interkalarne kamate...
Evo gledam sada kamata na dinarski stambeni kredit je oko 17% i u stvari ako bih upoređivao sa njima trbao bih da gledam dinarske kredite.

Uglavnom svi uzimaju na duze od 10 godina, pa cak na duze i od 20 godina. Ja sam bas gledao kamate dok sam bio u Kanadi, na 20 godina se krecu izmedju 7 i 10% i nisam nasao nista manje.

nesporazum, nisam se lepo objasnio, kredit jeste na 20 godina ali se svakih 5 godina obnavlja. ne pricam o klizajucoj kamati nego o 5 godina fisknoj.
neki daju i na 2.8% u takvom slucaju.
sa zvanicnom inflacijom od 2% :)

nesporazum, nisam se lepo objasnio, kredit jeste na 20 godina ali se svakih 5 godina obnavlja. ne pricam o klizajucoj kamati nego o 5 godina fisknoj.
neki daju i na 2.8% u takvom slucaju.
sa zvanicnom inflacijom od 2% :)

nisam bas ukapirao, znaci ako hoces da podignes na 20 godina kredit, ti ustvari podizes 4x5 pa se svaki put obnavlja ? Ako sam dobro shvatio ?

nisam bas ukapirao, znaci ako hoces da podignes na 20 godina kredit, ti ustvari podizes 4x5 pa se svaki put obnavlja ? Ako sam dobro shvatio ?

da. posle 5 godina ti se otvara opcija sa bankom za nove uslove. mozes da pregovaras o novim uslovima, kamate znaci, mozes da refinansiras dug, mozes chak i sa njima da raskines i preneses dug u drugu banku ako ti daje bolje uslove. zakon to dozvoljava i u tom slucaju banke moraju da izvrse transfer tvog duga.

Back