gost 420053
Domaćin
- Poruka
- 4.950
Tako je sad ovde.Gle, ne znam kako je kod vas u Srbiji, ali evo kod nas u Hrvatskoj je slijedeće.
Kao prvo ti možeš imati dva kredita ako si kreditno sposoban. To znači da su tvoja primanja tolika da možeš otplaćivati dva kredita, dvije rate kredita (po procjeni banke). To znači da te rate kredita ne smju iznositi više od 1/3 tvojih mjesečnih primanja, a sad zbog korone mislim da je 1/4. Znači (lupam bezveze) rata kredita 10000 dinara a plaća ti je 50000 dinara onda si kreditno sposoban jer ti je rata 1/5 tvojih primanja. Ako bi digao još jedan kredit od 10000, onda bi tvoje rate iznosile 20000, a to je 2/5 tvojih primanja, a to je više od dozvoljene 1/3 ili 1/4. Plus zavisi još od tvog statusa u firmi, imaš li ugovor na određeno ili neodređeno vrijeme, da li je firma solventna ili ne... Jednostavnje je uzeti refinanciranje s kojim zatvoriš prvi kredit i podigneš još onoliko novaca koliko ti treba (i ostaješ kreditno sposoban). Loša strana je što tako povećavaš vrijeme otplate kredita, a s time raste i kamata.
Bilo je jedno vreme ranije da ne mozes dici drugi kredit uporedo sa prvim iako to nije preko 1/3 ili sta znam koja je kvota na platu.
................................................................................................................................................................................................
Pa onda uzmes novi kredit u kome je refinansiranje prethodnog , i nista to ne bi bio problem da na primer je kamata i glavnica u jednakom iznosu tokom celog perioda otplate..
Ti na polovici otplate ukupnog prethodnog kredita , (glavnice i kamate) , ( na primer od 100 000 din ) nisi otplatio
i polovinu glavnice , tako da kad refinansiras taj kredit sa novim zaduzenjem , u njemu ti dodaju kamatu na kamatu , a glavnicu nisi ni "takao", pa ako opet refinansiras dobijas kamatu na kamatu na kamatu .
U stvari to ne moze recima , ( da moze recima - to bi se lako primetilo , ne bi promaklo) mora da se uzme digitron i plan otplata svih prethodnih i sve sabere.