Evo resih da napisem jedan kratak text, kad je vec tema Kaldrmska generacija. Ono jeste, mi smo se rodili kada je uveliko bio asfaltiran dobar deo Sapca, al ajd sad necemo gledati dlaku u jajetu!
BAIR GHETTO - Instistucija "Ekipe iz kraja"
U mnogim istorijskim knjigama i knjizicama, nacicete da je Bair najstarije naselje u Sapcu! Danas se ono sastoji iz 5 mesnih zajednica od kojih cak tri u stvari predstavljaju Bensku Baru (iliti samo "Bare"). Ostale dve, Bair 1 i Bair 2 se protezu od gradskog trga, ajde da kazem Hotela Zeleni Venac, pa sve do vasarista i od velikog parka do zeleznicke stanice! U sustini kada se kaze Bair i misli se na ovaj deo prostora, a ne na ostale tri mesne zajednice koje su nadaleko poznate kao "Bare".
Jedan manji deo Baira koji podrazumeva prostor od "poljanice" do vasarista, gde se ukrstaju ulice Janka Veselinovica i (nekad Partizankse, a sada) Kralja Milana, se naziva popularno Bair Ghetto. Imao sam tu srecu da se bas rodim tu i provedem svoje mozda i najlepse godine u ovom kraju! Samo ime je nastalo sad vec daleke '96 godine (mozda je cak i '95 bila). Jedan momak iz kraja koji je slusao HIP-HOP muziku u to doba je dao ovakav naziv. Mi ostali iako nismo bili u HIP-HOP vodama, sta vise mnogi su bili u Oi! fazonu smo prihvatili naziv i vec je odmah osvanuo i prvi grafit sa istim nazivom! Taj graf polako bledi, ali ce se uskoro udariti jedan veci i ozbiljniji!
Od neke generacije rodjene '75 godine do '83 bilo nas je koliko hoces! Bilo nas je skoro 100, sto je lepa cifra uzimajuci u obzir da Bair Ghetto cini 5 zgrada, jedan soliter i jedno 30ak kuca! Na cuvenom koshu kraj garaza se palijao jedan od najboljih basketa u gradu, a cuveni ivicnjak je presudio mnogima u smislu iscasenja skocnog zgloba! Ta generacija je bila bas sportska i nekada je bilo po 20 momaka na koshu, tako si se u slucaju poraza sushio i po sat i po dok ponovo tvoja trojka ne dodje na red. Velika vecina nas je trenirala kako basket, tako i fudbal i rukomet. Imamo cak i 2 reprezentativca u rukometu

Ortakinja u kraju nesto preterano nismo imali, mozda svega njih 20ak.
Cela ekipa je jako vezana za kraj iako preko 50% ljudi (racunajuci i mene) vise ne zivi tamo! Ima nas u Spaniji, Nemackoj, Libiji, Danskoj, Beogradu, Novom Sadu, a neki su se preselili u neke druge delove grada! Ali i dan danas kad dodjem u Sabac nema sanse da se ne provozam po kraju iako su sad tamo neki drugi klinci koji me cak i ne znaju!
Nekada je ranija ta institucija zvana "Ekipa iz kraja" bas bila rasprostranjena, posebno 90ih! Imam utisak da je nas Bair Ghetto poslednja prica u tom fazonu i da se sadasnje generacije vise druze sa ljudima ´koje su upoznali negde drugde (skoli, treningu, gradu), nego sa ljudima sa kojima su odrasli. Ne kazem da mi nismo imali druge drugare, ali nekako se znalo ko ti je "prva ekipa"! Imali smo i svoj sajt tamo negde 2002.godine, ali se Sekuli smuchilo valjda da ga uredjuje tako da ga vise nema.
Iz te vezanosti za ekipu iz kraja i lokalpatriotizma, sa Baira je i krenula prica posle dugo godina da se podrzi lokalni fudbalski klub, tako da je recimo 2004.godine od 30 Sanera preko 10 bilo iz Bair Ghetto-a. I dan danas dosta ljudi iz kraja ide na Macvu, ali s obzirom na godine, sada bleje pored sadasnjih Sanera i ne ubacuje se u kop.
Kraj kao kraj je imao sve: poljanu, park, dudaru, stari grad, vasariste, i zgrade i kuce, raznolikost, dobar polozaj blizu centra (da ne kazem u centru) itd. Jednostavno bolji i mirniji kraj ne znam!
Zanimljivo je i to da koga god pitas od nas svi ce ti reci da mrze sabacki vasar. Jednostavno u to vreme se sjati 100 000 ljudi u tvoj inace miran kraj i to te uzasno nervira! Jos kada nam parkiraju ispod kosha, odmah skacemo po kolima! Da ne pricam da posle vasara bar 100 Radkapni mozes da kupis u kraju!
Druga stvar koju je nerviralo (bar) moju generaciju jesu oni teniski tereni na poljanici! Tu smo mi nekada kao klinci imali fudbalski i bejzbol teren! A onda su jednog dana dosle neke chike i napravile neke terene za neki za nas nebitan sport! Gadjali smo ih raznim kamenjem, secam se, tad, a posle smo im i nemilosrdno krali loptice, kada god bi prebacili onu zicu! Jos od tog vremena mrzim tenis. Svaka cast ovim nasim teniserima, ali ga ja i dan danas ne gledam. Sta ti je trauma iz mladosti

Bogme i jedna klupica tamo iza terena jednog za tenis je bila posebna prica! Ko nju nije overio nije se smatrao clanom ekipe
Ja bih o mom Bairu mogao satima pisati, ali eto rekoh da podrzim malo Dadela da ne bude usamljen ovde.
Poz