Kalash vs. M16

Guru 42:
Svaka ti čast!! A ja mislio da sam, ja, dobar strelac.. Podseti me samo šta to beše M 72?? Jel' to beše puškomitraljez 7,62?? Davno sam bio u vojsci, pa sam zaboravio..

Da, puskomitraljez...tek smo ga bili dobili, znaci potpuno nov i u perfektnom stanju. Doduse, mislim da je imao manu na prednjem nisanu jer je na stitniku odozgo postojao otvor (najverovatnije za uvlacenje alata za kalibraciju), pa kada je sunce visoko hteo je da vara. Resavali smo tako sto bismo jednostavno prelepili neku etiketu preko toga i onda je bilo OK.

BTW, i ja sam davno bio u vojsci...pre cetvrt veka...:)...i ne mislim da sam bio neki narociti strelac. Doduse, oruzja sa scope-om nismo ni imali, pa nismo mogli bolje ni da se pokazemo.

Stvarno me uhvatila staračka demencija.. pa to sam zadužio, kada sam otišao na granicu, ali šta ću.. vreme čini svoje..Zaista mi je bilo zadovoljstvo pucati iz njega: duga teška cev, mali trzaj, extra precizan.. Nikada nisam imao ni jedan flajer, sa njim.. Ali nikada nisam gađao grudnu metu u glavu( na 300 m) i nikada nisam upoznao čoveka čiji je palac tako mali.. kao ljudska glava na tri stotine metara...

Meni bolji kalash...Imam 4 kalasha kod kuce...Ispalio sam desetine hiljada metaka..Nisam imao loshih tripova...Svojevremeno sam imao pun kamion oruzja..Kad je padala krajina cale poslao osudjenike da kupe oruzje koje su bacali pored puta...Ostavio sam sebi 4 pistolja...Jedan od njih valter...

.. još samo da napomenem, jer niko to nije spomenuo, da kalibar 5,56x 45 ima veću brzinu od 800m/s na razdaljini od 100 metara, što je uslov za hidrodinamički šok, dok na većoj razdaljini gubi taj efekat.. A kod kalibra 7,62mm, efekat je obrnut, tj. na manjoj daljini ostvariće probojni efekat, tj. prostrelnu ranu, dok će na većaoj daljini imati letalni efekat.. Ali sve je to skopčano, znači, sa veličinom zrna.. S'obzirom da se i AK. danas pravi u raznim kalibrima, može se izvesti zaključak da je do sada to neprejebivo konstrukcijsko rešenje...i zaključiti da je AK. ipak bolji od svih koltovih, jurišnih, pušaka..

chika_doktor:
Meni bolji kalash...Imam 4 kalasha kod kuce...Ispalio sam desetine hiljada metaka..Nisam imao loshih tripova...Svojevremeno sam imao pun kamion oruzja..Kad je padala krajina cale poslao osudjenike da kupe oruzje koje su bacali pored puta...Ostavio sam sebi 4 pistolja...Jedan od njih valter...
Opa doktore imas dobre instrumente za operaciju!!!

.. operacija uspela.. a pacijent....
drhtavica.gif

Guru 42:
.. istina je.. a drveni kundak može da se upotrebi u nedostatku ogreva..
drhtavica.gif

Mozes i nekome, po potrebi i glavu razbiti, dok bi se plasticni kundak kod M-16 (osnovne verzije, kada tehnologija plasticnih materjala nije bila ovoliko napredna) raspao i kod grubljeg pada (prizemljivanja).

chika_doktor:
Mom calu su pre nekih 10 godina za valter nudili 10 hiljada maraka neki crnogorci.
Jel treba da kazem kakav je bio rezultat tih ponuda? :wink:

Da vratimo malo ovo na temu:

Kao sto pomenuh u temi o oruzju WWII, americki dezajn opreme uopsteno funkcionise po principu "If it ain't broken, don't fix it."

Nego, samo nesto mnogo potenciraju ovaj M-16 (ili AR-15) dezajn, a ono puno mana k'o ne znam ni ja sta. Dosta su je usavrsili od prvobitnog izdanja do danas, ali je i dalje ogranicena.

Ovaj tip je napisao vrlo interesantan clanak o svom profesionalnom iskustvu sa M-16-icom:

http://www.madogre.com/Interviews/Hate_the_AR15.htm

Inace ne volim bas M16, iako ona A2 lepo lezi u rukama...dobar mi je onaj amortizer u kundaku, mada ne znam koliko je bas potreban kod tog kalibra, verujem da bi i bez njega bila jednako precizna, osim mozda kod rafalne paljbe...pucao sam iz nje, ali ne tako cesto da bi sad stekao neko cvrsto misljenje o njoj...

Pucao sam i ja, i mogu da ti kazem da ono sto je tip na sajtu napisao uopste nije neka izmisljotina ili neko licno lose misljenje. Sam kalibar .223 (ili 5.56mm) stvarno nije nista vise of nabudzenog .22LR kalibra. Puska je vrlo podlozna prljanju, zaglavljenju i svemu slicnom.

U Americi privatni vlasnici cice i vriste o tome kako je ta puska tacna da pacovu levo mudo odvalis sa 500m, ili sta sve vec, ali u bojnim okolnostima, puska je malo tropa. Bolja je nego da se gadjas kamenjem, ali definitivno ima boljih stvari od nje.

Sta da ti kazem, u Vijetnamu su amerikanci bacali M-16-ice a dizali kalase sa mrtvih neprijatelja--em je bio pouzdaniji, em su mogli municiju da skidaju sa neprijatelja iza linija gde in njihove linije snabdevanja ne bi dostizale, a em neprijatelj nije mogao da zna za pouzdano ko to puca tamo sa druge strane, njihovi ili americki.

Cuo sam vise puta te price iz Vijetnama, mislim da uopste nije diskutabilno koja je puska bolja, M16 ili Kalas, vec jedino koliko je M16 stvarno dobar odnosno los...na kraju krajeva, Kalas je ubio vise ljudi od atomske bombe, ne M16. Govorili su mi neki da na M16 pucaju delovi od plastike kad ti padne na beton, ali su mislili verovatno na A1...

Ja moristim puske na sistemu kalasnjikova M70,M92 i nikad nisam imao zastoja ni na jednoj,ispucao sam sigurno vise desetina metaka.
Bilo da je prljava ili ociscena uvjek puca.
Jedina mana joj je zastita lako korozira!!!
Imam i ruski kalasnjikov e on je extra oruzje uzi je i laksi od nase M70,zastita je perfektna.
Imao sam i M4 kolt,ostala mi od Sfora po meni je isto extra nisamimao zastoja ali mi je bio problem municija nisam je mogao naci pa sam poslije par stotina metaka ostavio.
Kad uporedim Kalas i M16 po meni je kalas bolji,jednostavniji je,pa dasamo vidite zatvarac na M16 ja sam ga jedva sklopio!!!
Sto manje dijelova manje i kvarova to je staro pravilo!!!

Ti ovome verujes? Slikali tipa kako puca, a onda zasebno slikali kako neki meci udaraju u neku metu.

Sta, kalas mnogo cima pa je zato neprecizan? E pa onda strelac ne treba da bude ***** nego da nauci da drzi oruzje kad puca.

Uostalom, ko su uopste ona dva lika koji su demonstrirali? Jesu li oni to uradili kompletno bez predrasuda? Sumnjam.

Iskustvo ljudi na terenu nalaze da je pod bornim uslovima AK-47 jednostavno pouzdanije oruzje, a sto se preciznosti tice, to je vise stvar nekih naknadnih zackoljica modernijeg dezajna, sto su ljudi iz Kalasnjikova vec postigli u najnovijim modelima, a tek onda stvar nekog boljeg kalibra, sto su proizvodjaci opet isto uradili.

Alekasandar2:
Pricamo koji je bolji i li precizniji?

bolji je sveukupni AK-47, ali nemojte da uporedjujemo babe i zabe.

Pricamo o sistemu, ne o verziji.
Znaci AK sistem je bolji
A nemojte da pricate kako M-16 je precizniji i sl. Jer u 5,56 AK-103 i M-21 su precizniji od M-16
Inace Americka vojske planira 6,8 mm da bude novi metak, 5,56 se pokazao preslab u Avganistanu na 500 m nemogu da pogode metu a Talibani sa 500 m saspu rafal AK-47.
tacno! preciznost , je kod puske te namene , na 7 mestu po bitnosti! ako na 500m dodje do sudara 2 cete, i pocne opsta paljba, tu preciznost nije bitna , ali je bitno dali taj 1 od 500 metaka koji pogodi metu, dali on ima snagu da nesto ucini! m16 na 500m nece probiti ni kopcu za kais!

cheguevara_ns:
meni ovde samo nije jasno kako on nemoze sa 200m pojedinacnom paljbom iz ak47 da pogodi metu??? mislim da je to tendenciozno napravljeno... m16 jeste preciznija, ali ovde je to prenaglaseno! 200 metara puskom pogoditi onu metu, za to netreba biti neki mnogo dobar strelac! dobri u ono uguraju 20 metaka iz rafala! ili je imao , neznam 3 stepen ostecenja cevi :-) mozda su pusku pozajmili od nekog ko ju je cistio folijom iz cigara:-) e kad se setim tih dana....

ZORANNS83:
meni ovde samo nije jasno kako on nemoze sa 200m pojedinacnom paljbom iz ak47 da pogodi metu??? mislim da je to tendenciozno napravljeno... m16 jeste preciznija, ali ovde je to prenaglaseno! 200 metara puskom pogoditi onu metu, za to netreba biti neki mnogo dobar strelac! dobri u ono uguraju 20 metaka iz rafala! ili je imao , neznam 3 stepen ostecenja cevi :-) mozda su pusku pozajmili od nekog ko ju je cistio folijom iz cigara:-) e kad se setim tih dana....
Obrati paznju kako se krece prst na obaracu ovog lika sto puca iz Kalasa, u onoj sceni kad u krupnom planu pokazu bas taj deo, i eto ti odgovora zasto je Kalas "neprecizan", tip ne zna ni da puca...ili je namerno tako pucao...

hektorius:
Obrati paznju kako se krece prst na obaracu ovog lika sto puca iz Kalasa, u onoj sceni kad u krupnom planu pokazu bas taj deo, i eto ti odgovora zasto je Kalas "neprecizan", tip ne zna ni da puca...ili je namerno tako pucao...
evo sada sam gledao ponovo i skroz si u pravu! mada sta god da radi, da je prosecan strelac, pogodio bi sa 200m svaki put metu grudnog kosa!!! ali stvarno covek se malo gubi... ili sto ti kazes namerno to radi!!!

Back