KAKVA SU NAM PORODILIŠTA ?

Millena:
da li je neko bio u apartmanima? zanima me koliko to kosta?

ja sam čula da je oko 3000 dinara dnevno...

ali mislim da je posle porođaja ipak bolje da imaš nekog pored sebe ko je prošao to isto što i ti... hormoni polude i uopšte nije lepo kad si sama u sobi (barem meni nije bilo)... ja nisam bila u apartmanu, već u bebifrendliju na Zvezdari, ali sam se posle jednog dana na tom odeljenju prebacila na standardno odeljenje i bilo mi je mnogo lakše da preguram još tih nedelju dana koje sam tamo provela... jeste na bebifrendliju sve bilo cistije (ovde mislim na kupatilo), ali je bilo i pusto, na celom spratu 3-4 žene pa je svaka imala svoju sobu iako su one predviđene da prime po dve porodilje i dve bebe...
mislim da sam negde iznad napisala svoje iskustvo...

niko ne voli da bude sam tada, ali ja sam cula tako grozne price iz porodilista. ponekad pomislim da je bolje da budem sama nego sa buba svabama. da li postoji varijanta da budu dve porodilje u apartmanu? i da li je istina da moze porodica da sedi ceo dan ako hoce pored porodilje u tim apartmanina?

xpajamacax:
znate šta...sve se slažem!!!!
ali, evo da dodam jednu (za mene šokantnu) info:
moja se drugarica u kanadi...i posle 18 sati od čina porođaja je puštena iz bolnice:roll:
nema pedijatrijske da dođe, nema niko da pregleda bebu ako nešto nije...
srećom ona je pedijatar, pa je ipak bebac u dobrim rukama.

E bre, maco!
Meni se sestra porodila u Kanadi (ja sam tad bila tamo), u drzavnoj bolnici, u 2-3 iza ponoci, doktor je odsao na poziv (zvala ga babica), naravno da nije trazio nista da mu se plati (svasta!), sestra mi je lezala u dvokrevetnoj sobi, pri cemu su kreveti odvojeni 5 metara jedan od drugog i sirokim zavesama, beba je bila pored nje u malom boksu, u dnevnom boravku bolnice stoje pampers pelene za novorodjencad (mozes da uzmes besplatno KOLKO GOD zelis komada!), plasticne flasice raznih velicina i sterilne cucle (takodje mozes da uzmes kolko god komada zelis, oni to NE PERU vec koriste jednokratno, kakvo iskuvavanje!). Lezala je tamo 48 sati (baby friendly program - beba uz krevet ali kad hoces da spavas zvonis i sestra odnese bebu) i onda su je pustili kuci, bebu su prekontrolisali pre otpusta kao i njenu epiziotomiju, patronazna sestra je dosla p7 dana nakon otpusta, proverila pupak, izmerila dete, proverila da li znamo da ga kupamo i negujemo propisno (ukljucujuci i higijenu penisa jer je dete musko!), posle je dosla za mesec dana opet i to je bilo to. Tako da - ne znam gde se tvoja drugarica porodila, mozda bas nije imala srece - jer ovako je u Vankuveru gde se moja sestra poradjala. JA sam veoma zadovoljna njima i celokupnim tretmanom.

alberta.
ma sve je kao što si i ti navela.
samo meni frka, pazi kažu ti papa posle 18 sati!
a prva beba u kući.
njih dvoje.
na to sam mislila.i ako se nešto dogodi pu pu...
nemam pojma meni nekako sigurnije da ste u bolnici duže.
a i sećaš se mojih problema (ileus 8.dana posle porođaja)
- pa sam valjda malo u paranoji.

Ma znas sta - kod nas ako lezis vis eod dva dana - imas sanse da dobijes ili sepsu ili nervni slom, tako da - ja sam pre za onu varijantu "dajte mi moje dete pa da se mi fino rastajemo!". Mislim, sto puta su ti bolji uslovi kod kuce nego u onoj prljavoj i prenatrpanij bolnici, sa svim bolnickim infekcijama, prlkjavim kupatilima gde je nemoguce odrzavati licnu higijenu i sve to zajedno je za mene pravi horor - bljak.

WithdrawnWater:
Ma znas sta - kod nas ako lezis vis eod dva dana - imas sanse da dobijes ili sepsu ili nervni slom, tako da - ja sam pre za onu varijantu "dajte mi moje dete pa da se mi fino rastajemo!". Mislim, sto puta su ti bolji uslovi kod kuce nego u onoj prljavoj i prenatrpanij bolnici, sa svim bolnickim infekcijama, prlkjavim kupatilima gde je nemoguce odrzavati licnu higijenu i sve to zajedno je za mene pravi horor - bljak.

Slažem se, ali šta ako neće da te puste da ideš kući?
Čula sam da u Narodnom frontu otpuštaju žene posle tri dana leženja na intenzivnoj. Mislim da ni to baš nije rešenje...
Ja sam bila ukupno 10 dana u bolnici, i naravno da sam poludela...

A sto te ne bi pustili? NIko ne moze na silu da te zadrzi, mogu da traze da potpises da izlazis na svoju odgovornost i to je sve, ne mogu da te ne puste iz bolnice ako hoces da izadjes (sem iz ludare, ako si prisilno hospitalizovan jer si potpuno oshinuo, ili iz zatvorske bolnice!)

WithdrawnWater:
И ја се слажем са овом варијантом. Шта да кажем .... не бих да препадам будуће маме, али ја сам тамо навукла инфекцију (стафилококе) и једва извукла живу главу, јер је сепса кренула, а када сам приметила прве сиптоме, рекли су само да је појачан секрет и да ме боли због ране (прво дете, сечена) и нису реаговали на време. Живе муке сам прошла. Али зато је порођај био најбољи могући.

Ja sam se porodila na Zvezdari i prezadovoljna sam. Kada sam primljena, dan pre porodjaja nije radilo grejanje (8.mart) narednih 2 dana, ali i pored toga nosim divne utiske. Kao što reče dr. Bojović koji me je porodio "Mi smo bolnica toplog srca i hladnih radijatora". A mnogo više znači to toplo srce nego radijatori. Svi, od doktora pa do servirke, su bili fenomenalni. Doktor Bojović je došao da nam uradi kontrolni i ako nije bila njegova smena. Sestre su dolazile da masiraju grudi ženama koje su imale problema i ako to nije njihov posao. Pedijatrijska sestra Sneža je jedno zlato od žene.
Sve pohvale za porodilište.

Za razliku od Beograda, porodjaj u u provinciji je posebna idila. Prvo, ako niste dobroo podmazali eurima i punim kesama sve od čistačice do glavnog doktora onda možeš da se slikaš. To podmazivanje traje za sve vreme dok su žena i beba u bolnici, a bogami i posle, jer trebaće ti oni i za idući put. Na stolu se provede po nekoliko sati, i ako imaš sreće i debele veze možda do kraja sve bude i uredu. Porodilji će možda malo biti plavo-ljubičast stomak, kao kada vas neko udari 5-6 puta bejzbol palicom, ali to nije od toga što je debela babica skakala po ženinom stomaku, već što se žena nije dovoljno trudila " Znate vaša žena je mnogo razmažena ".Prilikom porodjaja u slučaju da porodilja viče ili zapomaže "Jao majko", sledi joj odgovor :" Šta je, šta se dereš, majka sad ne može da ti pomogne ". Čim im dosadi uzimaju vakuum i porodjaj gotov. To što su malo iščašili ruku ili karlicu bebi, i što joj je glava izobličena, pa to je sasvim normalno. E, a ako ima neki hematom i u glavi, pa šta da se radi, ali "znate bebe su veliki borci". Sve u svemu Tiršova vam ne gine u narednih godinu dana. Problem je samo što žena kada ugleda ono malo predivno "stvorenjce" koje je izašlo iz njenog stomaka, zaboravi na sve muke koje je preživela i misli samo na svoju bebu. Ako hoćeš polu siguran porodjaj, izabereš doktora koji hoćeš da te porodi i za svo vreme održavanja trudnoće ideš privatno kod njega, pa kad dodje vreme za poradjanje gledaš da odeš u bolnicu kada je njegova smena.
Pitam se samo gde bi tu mogle da se uglave tate na porodjaju ?
P.S. ništa od ovoga nije izmišljeno, već su samo više slučajeva sklopljeni u jedan.

mećava:
Za razliku od Beograda, porodjaj u u provinciji je posebna idila. Prvo, ako niste dobroo podmazali eurima i punim kesama sve od čistačice do glavnog doktora onda možeš da se slikaš. To podmazivanje traje za sve vreme dok su žena i beba u bolnici, a bogami i posle, jer trebaće ti oni i za idući put. Na stolu se provede po nekoliko sati, i ako imaš sreće i debele veze možda do kraja sve bude i uredu. Porodilji će možda malo biti plavo-ljubičast stomak, kao kada vas neko udari 5-6 puta bejzbol palicom, ali to nije od toga što je debela babica skakala po ženinom stomaku, već što se žena nije dovoljno trudila " Znate vaša žena je mnogo razmažena ".Prilikom porodjaja u slučaju da porodilja viče ili zapomaže "Jao majko", sledi joj odgovor :" Šta je, šta se dereš, majka sad ne može da ti pomogne ". Čim im dosadi uzimaju vakuum i porodjaj gotov. To što su malo iščašili ruku ili karlicu bebi, i što joj je glava izobličena, pa to je sasvim normalno. E, a ako ima neki hematom i u glavi, pa šta da se radi, ali "znate bebe su veliki borci". Sve u svemu Tiršova vam ne gine u narednih godinu dana. Problem je samo što žena kada ugleda ono malo predivno "stvorenjce" koje je izašlo iz njenog stomaka, zaboravi na sve muke koje je preživela i misli samo na svoju bebu. Ako hoćeš polu siguran porodjaj, izabereš doktora koji hoćeš da te porodi i za svo vreme održavanja trudnoće ideš privatno kod njega, pa kad dodje vreme za poradjanje gledaš da odeš u bolnicu kada je njegova smena.
Pitam se samo gde bi tu mogle da se uglave tate na porodjaju ?
P.S. ništa od ovoga nije izmišljeno, već su samo više slučajeva sklopljeni u jedan.
Ужас!

Da, da na žalost u pravu si. Moja snaja se porodila u ns. Celu trudnoću je vodila privatno a kad je došlo vreme za porodjaj, brat je bio vrlo zahvalan doktoru koji je došao iako nije bila njegova smena. A pobogu čovek to radi iz čiste ljubavi, čak može i bez posla da ostane ako radi kad ne treba!? Mož misliti? Pa posle toliko para (uz. košta 50 eura, a naravno radi se na mesec dana) ko ne bi došao? Pa još posle eto za kafu i piće kad je krenula kući. Užas. Pre nego što sam krenula da se porodim pitali su me KOLIKO para planiramo da damo doktoru? A kad sam rekla da nemam nameru da dajem nikome ni dinara užasnuli su se. Stvarno strašno.

Back