Kakva je hrana kojoj ističe rok trajanja?

mario80

Stara legenda
Poruka
80.846
Dal hrana kojoj ističe ili je istekao rok trajanja postaje otrovna usled balzamovanja sa 10 emulgatora i konzervansa koji su dodati u namirtice? Veštačke arome i boje da i ne pominjem! Postaje li takva hrana otrovna i opasna? Menjaju li emulgatori i aditivi svoj hemijski sastav?

IMG_20220804_162836.jpg

Prost narod, da ne kažem ovce, obično ne znaju ni šta znači "emulgator". Čim vide E-nešto, oni vrište i čupaju kosu.

Međutim, to što nešto ima E oznaku samo je stvar nomenklature i lakšeg raspoznavanja. Neke supstance obeležene sa E su izuzetno zdrave za čoveka. Na primer, E300 je oznaka za vitamin C.

Od nekoliko stotina koje su na listi i u upotrebi, ima i par štetnih, ali one se više ne koriste u ishrani.

Dal hrana kojoj ističe ili je istekao rok trajanja postaje otrovna usled balzamovanja sa 10 emulgatora i konzervansa koji su dodati u namirtice? Veštačke arome i boje da i ne pominjem! Postaje li takva hrana otrovna i opasna? Menjaju li emulgatori i aditivi svoj hemijski sastav?
Jbg, izabrao si reklamni pamflet veganske sekte i naravno isprepadao se... Kako rece @Sizif oznaku E imaju i svi zacini koji se sastoje iz jednog jedinjenja (so, sirce...itd) tako da dosta tih oznaka je samo internacionalno belezenje sastava. Kao kad lekari pisu dijagnozu na latinskom.
Zavisi od hrane, jogurt naprimer dosta dugo moze da stoji pre nego postane stetan za jelo, samo bude kiseliji, proizvoddi koji imaju sirovajaja, ulje ili mleko nisu preporucivi da se koriste posle isteka roka.
Najbolje je ne rizikovati.
Zanimljivo da moje mačke jedu parizer a šunku neće da okuse.
Nista cudno, macke imaju izuzetno istacan ukus za hranu, i kao i mi odbijaju hranu koja im se ne svidja. Ja sam imao macora koji nista sa mirisom ribe nije hteo da jede, ali crni hleb sa kimom ga je dovodio do ludila, obozavao ga je....

Pre jedno 10tak a možda i više godina meni ostao otvoren majonez u frižideru a ja otišao na godišnji odmor. Vratio se ja posle skoro 2 meseca i probam majonez on isti ukus. Ništa mu ne fali kao nov. Onda sam mejlom kontaktirao proizvođača i pitao kako je to moguće iako ima rok trajanja i da se baci po otvaranju nakon 5 dana. Dobio sam odgovor da je on i dalje ukusan jer u njemu ni nema jaja pa nema šta da se pokvari 😑

Pre jedno 10tak a možda i više godina meni ostao otvoren majonez u frižideru a ja otišao na godišnji odmor. Vratio se ja posle skoro 2 meseca i probam majonez on isti ukus. Ništa mu ne fali kao nov. Onda sam mejlom kontaktirao proizvođača i pitao kako je to moguće iako ima rok trajanja i da se baci po otvaranju nakon 5 dana. Dobio sam odgovor da je on i dalje ukusan jer u njemu ni nema jaja pa nema šta da se pokvari 😑
Šta ima? Bolje da nije napisao. 😂 Zamena za jaja su ko zna čija jaja. 😂

Back