Kako ziveti u trenutku

Tracer

Zainteresovan član
Poruka
294
Posto sam generalno uvek syeban i nesrecan, iz toga uvek mislim tipa: e kad krene ovo bice bolje, obicno na kratko razmisljam(mesec ili malo vise), nzm sta sad, novi semestar, odlazak u grad gde studiram, odlazak kuci, pocecu teretanu, imacu neka posla da se zabavim, nesto ozbiljnije da se bavim... Kad to nesto krene nikad nisam zadovoljan, neodgovara mi, mislio sam da je bolje i onda bih nesto novo, na kraju samo bih isao negde drugde, i kad god pogledam na oko pola godine u nazad mislim:e tad mi je bilo puno lepse.
Kako da vise mislim o ovom ebenom danu, trenutku, koji je sad?

Posto sam generalno uvek syeban i nesrecan, iz toga uvek mislim tipa: e kad krene ovo bice bolje, obicno na kratko razmisljam(mesec ili malo vise), nzm sta sad, novi semestar, odlazak u grad gde studiram, odlazak kuci, pocecu teretanu, imacu neka posla da se zabavim, nesto ozbiljnije da se bavim... Kad to nesto krene nikad nisam zadovoljan, neodgovara mi, mislio sam da je bolje i onda bih nesto novo, na kraju samo bih isao negde drugde, i kad god pogledam na oko pola godine u nazad mislim:e tad mi je bilo puno lepse.

>> Sad << je daleko ...

pa kad padne neka ribica m,onda mislis samo na snoskicu,e tako i sve ostalo

Vezbom..pokusavas osvestiti trenutak, tako sto se fokusiras na to sto radis...npr. vezbas u teretani - uzimas jedan teg, dizes ga, spustas, obracas paznju na disanje,...kad pravis sebi sendvic - mislis na sendvic, mislis na to kako uzimas hleb, parizer, sad cu da stavim salatu,.. na trenutak zastani pomirisi hleb i samo uzivaj u njegovom mirisu; kad krenes pisati - uzmes olovku, drzis je u ruci, kakav osecaj se tada javlja,...sve sto radis, radi kao da nikada do sada nisi radio, kao da sve ucis, upoznajes iznova i u to ukljuci sva cula. Ljudi uzimaju sve zdravo za gotovo, sve im se podrazumeva, a veruj mi - nista se ne podrazumeva. Danas jeste, sutra mozda nece biti.
Dok budes pokusavao osvestiti trenutak, bujica misli ce navirati (sutra idem do xy, moram platiti racune, moram se javiti zk, nisam uradio to i to,...), tvoj zadatak je da se u mislima stalno vracas trenutnoj aktivnosti. Nece ti uspeti iz prve, nikome nije..u startu ce ti uspeti mozda za min, dva, ali kasnije ce taj trenutak biti sve duzi i jednoga dana ces ga jednostavno biti svestan. Dan ce ti biti ispunjeniji i zaista ces uzivati u njemu i svojim aktivnostima. Kreni i sa meditacijom (bez nje neces moci). Preporucila bih ti i knjigu "The power of now" Eckhart Tolle.

hvala vam svima, dali ste mi dobre primere, ovo stanje je dovelo da puknem pre nego sto sam otvorio temu, al sam predvideo da dublje stvari koje duze traju i ne resene su, izazivaju i ovo stanje ne mogucnosti usresredjivanja, spokojnosti ili cega vec

Back