Kako zapoceti sopstveni biznis....

7up2 ideja ti nije losa. Medjutim, ima dosta nerazjasnjenih pitanja.
Prvo i najvaznije TRZISTE. Na 10 000 ljidu jedna radnja te vrste moze da prodje. Ali pre nego sto se upustis u projekat treba da znas kakva je kupovna moc stanovnistva u tvojoj regiji. Onda je potrebno da znas kakve su njihove navike. Ako su ljudi vec navikli da idu u grad po patike (gde ce uvek imati veci izbor nego kod tebe), potrebna su ti ne mala ulaganja u marketing da ih privolis da dodju bas kod tebe. Naravno, na kraju je neophodno da analiziras kakva je struktura stanovnistva (mladi, stari, konzervativni, inovativno orijentisani...) kako bi znao koje konkretno modele da prodajes.
Sledece je KONKURENCIJA. Kazes da nema nijedne radnje sad. Medjutim razmisli sta bi se desilo sa tvojim poduhvatom kad bi naisao neki konkurent koji je samo malo finansijski mocniji od tebe. Mislim da bi se tesko izborio.
Onda DOBAVLJACI. U principu, uvoznici (ako nemaju potpisan ekskluzivni ugovor sa proizvodjacem) distribuiraju svima koji te patike mogu da plasiraju na trziste. U slucaju nike, adidas... po mojim saznanjima nema problema da prodajes pod bilo kojim nazivom tvoje trgovinske firme. Ali tu ti se javlja drugi problem, a to je da tvoji dobavljaci sigurno nece da ti prodaju po tri para patika koje bi ti stavio u izlog, a onda dalje narucivao.
Pored ovih, ima tu jos mnogo stvari koje je neophodno analizirati da bi se dala konacna ocena o tome da li ti je to dobar posao ili ne.

Poslednja izmena od moderatora:
pozdrav svima!

otvaram doo za uvoz i u pocetku prodaju robe preko interneta.roba bi stizala sa dhl u postanskim pismima manjih tezina.koliko bi me izasle usluge knjigovodje?i ako neko zna,kakva je procedura prilikom carine i pdv.inace u pitanju je bizuterija.kako dhl to odradjuje,jer sam pitao spedicije,kazu da oni to rade jer stize postom preko njih.posto mnogi kazu da su njihove usluge preskupe(u smislu jake cene u katalogu i sl).znaci sve je placeno sa moje strane,roba i postarina,samo ostaje carina i pdv da mi oni odrade.ne razumem se,mislim da tako to funkcionise.
mozda sam malo nabacao pitanje,ali se nadam da me je nekos trucniji razumeo.hvala

pozdrav svima!

otvaram doo za uvoz i u pocetku prodaju robe preko interneta.roba bi stizala sa dhl u postanskim pismima manjih tezina.koliko bi me izasle usluge knjigovodje?i ako neko zna,kakva je procedura prilikom carine i pdv.inace u pitanju je bizuterija.kako dhl to odradjuje,jer sam pitao spedicije,kazu da oni to rade jer stize postom preko njih.posto mnogi kazu da su njihove usluge preskupe(u smislu jake cene u katalogu i sl).znaci sve je placeno sa moje strane,roba i postarina,samo ostaje carina i pdv da mi oni odrade.ne razumem se,mislim da tako to funkcionise.
mozda sam malo nabacao pitanje,ali se nadam da me je nekos trucniji razumeo.hvala

Sto znaci da ti ne bi otvorio DOO za uvoz, nego DOO koji bi se bavio prodavanjem uvezene robe?

pozdrav svima!

Budi jako oprezan kod toga. Ja sam kao fizicko lice pazario nesto u UK tipa 100 evrica vrednosti. Posiljka koja je poslata regularnom postom se vratila, jer prodavac nije lepo napisao adresu i onda da bi se revansirao posalje mi posiljku nekim TNT expressom (nisam 100% siguran ali mislim da je to naziv).... E i tu pocinje cirkus. Naime ako ti se iz inostranstva salje nesto obicnom postom to lepo stize u carinarnicu (dole na stajgi), oni otvore, pregledaju i zajedno sa carinskim racunom (ako ima potrebe) proslede tvojoj lokalnoj posti. Odes, platis i preuzmes.

Medjutim ako ti bilo sta stize nekom brzom postom, to ide u neki carinski magacin na aerodromu i za potrebe carinjena tu robu carini mora da podnese spediter. E tako su i mene zvali iz tog TNT (ili kako god) da mi kao oni odrade spediciju... cena? oko 11.000 dinara. Kad sam im rekao da su nenormalni, spuste cenu na 9.500 dinara. Nadjem druga koji radi spediciju i koji bi mi to odradio za dz, medjutim onda su mi ovi iz TNT trazili da platim neki "tovarni list" kao 4.500 dinara. Pazi znaci sve troskove postarine platio prodavac, ono franko bg a oni kao naplacuju neku pricu! I naravno da sam ih oterao u pm i rekao da necu da im platim nista i da mogu slobodno da vrate posiljku. Kontaktirao prodavca u UK, objasnio sta je problem i cobek mi lepo vrati pare nazad... Od tada uvek trazim da mi sve salju regularnom postom - verovatno me gledaju kao ludaka i pokusavaju da mi objasne da ke dostava dz ali hajde ti njima objasni gde mi zivimo!

Budi jako, jako oprezan sa tim prevarantima iz expres sluzbi ili se direktno i vrlo vrlo detaljno raspitaj za sve

pozdrav svima!

Usluge knjigovodstva za neki jednostavniji Doo kreću od 100e pa na više. To nije moguće unapred tačno precizirati jer zavisi od količine i kompleksnosti posla. Papirologija za uvoz je izuzetno komplikovana i time se firme generalno ne bave već angažuju špeditere da to obave. Špediteri su upravo specijalizovane firme koje se bave svom papirologijom oko uvoza. Konkretne cene ne znam napamet, ima dosta sajtove na netu i treba pozavati i konkretno pitati kolike su cene za različite varijante transporta.

Pre nego sto pocnete bilo sta privatno legalno da radite osvrnite se oko sebe i pogledajte koliko je preduzetnika privatnika otslo u penziju? najvise njih propadnu ekonomski i cekaju neku starosnu ako docekaju a samo mali ,jako mali broj je otisao u penziju. Dok svi koji su na budzetu uglavnom odu penziju uz otpremninu.tako je to.

kako otvoriti krojacku radnju i napraviti svoju kolekciju, da li neko ima iskustva u tome. Gde nabaviti materijale, kako bi bilo najisplatljivije da li ih kupiti negde van granice, jer mislim da ima veci izbor nego sto je kod nas.
Da li je neko za zajednicku saradnu. Slazem se da su nam kinezi u ovoj struci pomutili konce, ali se je vremenom ipak pokazalo da kvalitet opstaje. i da svako od nas voli dobro uradjeno i kvalitetno.

Pozdrav, ja planiram da otvorim radnju koja bi se bavila prodajom boja i lakova i slicnih proizvoda za molerske delatnosti i izolaciju. Pa me znimaju iskustva ostalih forumasa koji mozda drze ili rade u takvim radnjama, kakva je procedura oko nabavka robe i svega uopsteno, mnogo bi mi znacili.Hvala unapred

Да ли се исплати улагати у производњу органске хране?
Питала сам људе који су се тиме бавили и сви кажу - не. С друге стране, на понуди је пуно субвенција за то. Немам појма о пољопривреди, међутим, на бироу има пуно агроинжењера разних профила, па бих ангажовала неколико њих за вођење послова и бригу о стручним стварима. Хоћу да региструјем газдинство пољопривредно, ангажујем стручне и потребне раднике и купим шта је потребно (стадо), не бих продавала сировину (млеко и месо), него покренула производњу сира. Такође бих ту укључила и земљорадњу за производњу хране за те животиње. Администрирање ми није проблем, тржиште могу наћи, осигурала бих будући принос, тако да избегнем могућу штету због свега што се може догодити. Међутим, сви ми кажу да је то бацање пара. По мом прорачуну, није, али не могу бити сигурна, а такав посао захтева пуно улагања. Може ли ми неко, ко има искуства са тим, написати зашто сви сматрају да се то не исплати, да је бацање и пара и времена.

Да ли се исплати улагати у производњу органске хране?
Питала сам људе који су се тиме бавили и сви кажу - не. С друге стране, на понуди је пуно субвенција за то. Немам појма о пољопривреди, међутим, на бироу има пуно агроинжењера разних профила, па бих ангажовала неколико њих за вођење послова и бригу о стручним стварима. Хоћу да региструјем газдинство пољопривредно, ангажујем стручне и потребне раднике и купим шта је потребно (стадо), не бих продавала сировину (млеко и месо), него покренула производњу сира. Такође бих ту укључила и земљорадњу за производњу хране за те животиње. Администрирање ми није проблем, тржиште могу наћи, осигурала бих будући принос, тако да избегнем могућу штету због свега што се може догодити. Међутим, сви ми кажу да је то бацање пара. По мом прорачуну, није, али не могу бити сигурна, а такав посао захтева пуно улагања. Може ли ми неко, ко има искуства са тим, написати зашто сви сматрају да се то не исплати, да је бацање и пара и времена.

evo tekst o tome u sloveniji: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1410111

o sopstvenom biznisu: postoje nekakvi državni fondovi ili tela koja pomažu start-upovima, znam da ima neka dva, možda još, ali koga zanima nek vidi

http://www.strategy-business.com/article/00344?gko=10921 <= novi vid menadžmenta, ovde ga zovu "tamnozeleni" (teal)

(...)
Like previous leaps to new stages of management, the new model comes with a number of important breakthroughs:

• Self-management. Teal organizations operate effectively, even at a large scale, with a system based on peer relationships. They set up structures and practices in which people have high autonomy in their domain, and are accountable for coordinating with others. Power and control are deeply embedded throughout the organizations, no longer tied to the specific positions of a few top leaders.

• Wholeness. Whereas Orange and Green organizations encourage people to show only their narrow “professional” selves, Teal organizations invite people to reclaim their inner wholeness. They create an environment wherein people feel free to fully express themselves, bringing unprecedented levels of energy, passion, and creativity to work.

• Evolutionary purpose. Teal organizations base their strategies on what they sense the world is asking from them. Agile practices that sense and respond replace the machinery of plans, budgets, targets, and incentives. Paradoxically, by focusing less on the bottom line and shareholder value, they generate financial results that outpace those of competitors.
(...)

Postovani,
zelela bih da otvorim kafic i da usput prodajem kolace koje bih sama pravila. Bili bi mi potrebni vasi saveti odakle da krenem jer uopste nisam upoznata sa procedurama, i institucijama u kojima treba da odradim odredjeni deo posla.
Imam 20 godina, i izgubljena sam :) jer u okolini nemam kome da se obratim, ni roditelje a ni prijatelje koji bi znali da odgovore :neutral: Hvala vam na odgovoru

Postovani,
zelela bih da otvorim kafic i da usput prodajem kolace koje bih sama pravila. Bili bi mi potrebni vasi saveti odakle da krenem jer uopste nisam upoznata sa procedurama, i institucijama u kojima treba da odradim odredjeni deo posla.
Imam 20 godina, i izgubljena sam :) jer u okolini nemam kome da se obratim, ni roditelje a ni prijatelje koji bi znali da odgovore :neutral: Hvala vam na odgovoru

Kafić je ok, odeš kod nekog dobrog računovođe i on će ti odraditi sve što je potrebno za registraciju, a tvoje je da imaš para da ih uložiš (otvaranje kafića košta). Što se tiče prodaje kolača iz sopstvene proizvodnje, to znači da uz kafić ide i poslastičarski posao, pa će ti računovođa to sve objediniti u jednu firmu. Međutim, ako praviš kolače (ili bilo kakvu drugu hranu), moraš da strogo poštuješ sanitarne odredbe koje se na to odnose, što znači da ne možeš da praviš kolače bilo gde u bilo kakvom prostoru, tako da i za taj deo posla moraš imati para za ulaganje. Ukratko, poslastičarnica-kafić može da se otvori, ali prvo proceni koliko para možeš da uložiš u taj posao.

razmišljam da otvorim lokal koji bi prodavao hranu za poneti (tipa pljeskavice samo što nisu pljeskavice već nešto drugo) u centru grada, šta mi sve treba i koliko otprilike ulaganje?

Do 250 evra ti treba za registraciju (zavisno od pravne forme u kojoj hoćeš da otvoriš - preduzetnik ili doo), moraš imati fiskalnu kasu (možeš kupiti polovnu do 100 evra, odraditi modul - košta do 100 evra). Unos podataka u kasu i normativ proizvoda daješ ti, možeš i da platiš računovođu za unos podataka, a za normativ da angažuješ nekog stručnog za hranu (ne znam šta misliš praviti).
Opremu i lokal možeš da zakupiš po ceni od 150 evra pa naviše (zavisi gde si ..l Beogra, NS, ostalo).
Trebaš da angažuješ knjigovođu (ako ćeš agenciju to ti je od 100 evra pa naviše, zavisi gde si i šta konkretno radiš, u kojoj formu, koliko zaposlenih imaćeš, itd.)

Back