Kako zapoceti sopstveni biznis....

Hvala na razmeni mišljenja! Slažem se da usluge, ipak, najbolje idu,ali mislim da sve zavisi najviše od lokacije.A što se tiče textila, pa ko krene da ga proizvodi (ili bilo šta da proizvodi, reciklira i sl.), uspeće sigurno. Ja za drugo nemam para,zato sam se i interesovala za prodavnicu veša.

Pricao sam sa koleginicom koja od poljoprivrede (kajsija, tresanja, jagoda itd.), godisnje zaradi ogromne novce... Gledajuci posle po Internetu, videh da stvarno i mogu da se zarade dobri novci...

Ovo je nesto za sta su potrebna nesto veca ulaganja, ali opet manja ulaganja nego u kozmeticki salon, butik ili slicno...

Pogoni za proizvodnju sokova kupuju na veliko i tokom cele godine, a postoji kvantaska pijaca (valjda), gde uvek moze da se proda proizvedeno...

Jedino ulaganje je kupovina placa, a ako plac vec posedujete, onda samo semenje i gotovo... Neko voce uopste ne zahteva neko posebno odrzavanje...

Poslednja izmena od moderatora:
Drugari, mnogo sam se obradovala kada sam videla ovu temu, jer imam neke dileme koje ne mogu da razrešim.
Naime, preduzetnik sam od pre dve godine.Imam marketinsku agenciju,koja se bavi promocijama pomoću Segway vozila.
Imam ideju da započnem proizvodnju dečije garderobe, i to bi u početku bila mala manufaktura koja bi se kasnije širila u skladu sa povratnim informacijama sa tržišta.

Buni me više stvari:

1.Moja osnovna šifra delatnosti je vezana za "usluge reklame i propagande".Da li morama da proširujem delatnost u APR-u za proizvodnju i trgovinu tekstilom ili može da ostane ova moja osnovna delatnost

2. Ja imam nameru da za početak zaposlim 1 krojačicu, dok se malo ne razradi posao. Ona ima svoju mašinu ali nema prijavljenu radnju.Da li ja mogu sa njom da sklopim ugovor o zakupu mašine ili čak kupoprodajni ugovor da bih pravdala osnovna sredstva za rad.Takođe me zanima da li ta mašina mora imati neke papire o tehn.karakt. i sl.

3.Možete li mi odgovoriti i sledeće: Da li ja moje, sašivene artikle moram nositi u Jugoinspekt da bih dobila deklaraciju proizvoda?
Ja imam nameru da u okviru svoje radnje imam i maloprodaju i veleprodaju...tj da prodajem robu i drugim buticima ( da li je obavezna deklaracija)

4.Da li može npr proizvodnja, tj šivenje te garderobe da se obavlja na adresi u Beogradu (gde je istureno odeljenje moje firme)
i da li pregled tih prostorija za rad mora da obavi neka inspekcija, da se vidi da li posedujem uslove za proizvodnju.

Molim vas ako možete da mi pomognete, ne znam više kome da se obratim.Imam sjajne ideje ali gde god da se obratim za pomoć niko nema pune informacije.
Bila bih vam veoma zahvalna ako bi ste mi odgovorili na moja pitanja, ili me bar uputili gde da potražim pomoć.
Ako nešto nisam dobro objasnila slobodno me kontaktirajte.
Srdačan i lep pozdrav!:dontunderstand:

1 koliko znam da vise ne mora da se dodaje nova sifra.
2 za masinu mozes napraviti ugovor sa tom zenom o prodaji i knjizis je sa tim dokumentom kao osnovno sredstvo.
3 sto se tice deklaracije- tkanina koju uzimas je uvezena i vec deklarisana (ispitana), ako radis stampu stampar treba da objasni u zavisnosti od vrste nacin odrzavanja. pitao sam knjigovodju koja mi je reklada da nije potrebna ali bolje da se stavi za slucaj izvoza i sl.
4. mozes da sijes gde hoces samo prijavi adresu poslovne jedinice.
ja sam zainteresovan za nesto slicno pa bi voleo da znam kolko si uradila a i mozemo da saradjujemo ukoliko nadjemo zajednicki jezik .
srecnoooo:ok:

Dajte mi savet pls za otvaranje agencije / savetovalista za psihoterapiju, kao preduzetnik. Sifra delatnosti 8559 (ostalo obrazovanje). Imam licencu (strucni ispit) za psihologa. Da li psihoterapeuti moraju da izdaju fiskalni racun? I koje knjige cu morati da vodim? Hvala puno!!!!!

Ovde možeš da se informišeš o tome šta ti je potrebno za samo otvaranje radnje. Tu takodje imaš informacije o tome za koje preduzetnike je fiskalna kasa potrebna a za koje ne. Što se tiče poslovnih knjiga, najbolje je da se obratiš nekoj agenciji za knjigovotstvo koja će sigurno znati da ti da ovu informaciju.

Poslednja izmena:
po meni zakon je barem u mom Gradu Kragujevcu sto manji stan tj. Garsonjere sto manje stanove kupovati za studente ko imam para kupi dve tri Garsonjere i studenti su tu ,metematika je vrlo jednostavna 10 -11 Fakulteta ima Kragujevac pa sad racunajete u pogledu dalje buducnosti koja je zagarantovana studenata ce ovde biti zauvek !!!

po meni zakon je barem u mom Gradu Kragujevcu sto manji stan tj. Garsonjere sto manje stanove kupovati za studente ko imam para kupi dve tri Garsonjere i studenti su tu ,metematika je vrlo jednostavna 10 -11 Fakulteta ima Kragujevac pa sad racunajete u pogledu dalje buducnosti koja je zagarantovana studenata ce ovde biti zauvek !!!

Jos je bolja ideja napraviti mali studentski dom, tzv. domić za studente i pored njega jednu menzicu i malo po malo, a onda napraviti i neki manji fakultet, neki menADZMENT, mlm, OVO ONO, TAKO SE POCINJE...

U NEDOUMICI SAM ŠTA RADITI I ČIME SE BAVITI.DESET GODINA SAM ŽIVIO U BOSNI I IMAO SVOJU FIRMU .SVE JE PROPALO ZAHVALJUJUĆI TAMOŠNJIM ZAKONIMA KOJI SU IŠLI DOTLE DA UNIŠTE SVAKOG PRIVATNIKA ,ŠTO SU NA KRAJU I USPJELI.SADA ,ODNOSNO VEĆ 5 GODINA SAM U SRBIJI I NEZNAM ŠTA DALJE .SVE MAŠINE IZ BOSNE IMAM,STOJE.IMAM I LOKAL U NS ,I HALU ALI POJMA NEMAM ŠTA ZAPOČETI PONOVO.ZAPOSLIO SAM SE KOD NEKOG PRIVATNIKA,NEKOJ AGENCIJI ZA REGISTRACIJU ,ALI TO JE PROPAST.NI ON SAM NEZNA ŠTA DA RADI.OSJEĆAM DA PROPADA I PITANJE JE SAMO MJESECA KAD ĆE NAS MORATI SVE OTPUSTITI.DRŽAVA JE I OVDE DONIJELA ZAKONE KAKO BI SPRIJEČILA AGENCIJE DA OPSTAJU.MISLIO SAM OTVORITI KAFIĆ .NIJE TOLIKO NI LOŠE MJESTO.ZNAM TO RADIO SAM I TO NEKOLIKO GODINA ALI SE SAMO BOJIM DRŽAVE I NAMETA KOJE NIKO NEMOŽE POSTIĆI..***..KAKO DALJE..:rtfm::rtfm:

Jeste ! Znam coveka poceo sa vencanicama izdavanje i prodaja a sad ima 14(da cetrnaset) stanova na izdavanje .Kaze mesec prodje za cas,nema poreza nema knigovodju,samo kesh svakog prvog u mesecu.

Sta sve treba za otvaranje diskonta pica,ali recimo samo jedne robne marke,na primer Crlsberg Pivare (Lav pivo itd.)? S obzirom da nemam vozni park,pa nemogu da budem njihova veleprodaja,ali mogu biti discont.Moze li se ziveti samo od Rabata?Koliki bi Rabat bio ako bih robu placao avansno?Sve u vezi toga.Hvala.

Sta sve treba za otvaranje diskonta pica,ali recimo samo jedne robne marke,na primer Crlsberg Pivare (Lav pivo itd.)? S obzirom da nemam vozni park,pa nemogu da budem njihova veleprodaja,ali mogu biti discont.Moze li se ziveti samo od Rabata?Koliki bi Rabat bio ako bih robu placao avansno?Sve u vezi toga.Hvala.
Ovde je vec pisano o tome.ali ipak se ne naslanjaj na net kad su u pitanju pare,tj. tako ozbiljna stvar kao sto je pokretanje priv.biznisa i ulaganje ne bas malih para u njega.Znaci,to je bilo ovde http://forum.krstarica.com/showthre...ca-potrebne-informacije?highlight=podrum+pica

Back