Kako zaboraviti ljudima?

Poruka
8.142
kako zaboraviti ljudima sve ono lose sto su nam uradili?
jel mozete vi
ja ne mogu
ko je god prosao kraj mene podmetnuo mi nogu, a zivot namjestao zamke da nisam bila u mogucnosti da ih izbjegavam
od najblizih mojih, pa na dalje
i sad naruseno mi zdravlje, zivci popustili, za sve u zivotu kasno
ok, takva sudbina, nisam jedina, borila sam se koliko sam mogla, lijekova ima, sve je proslo, al kako zaboraviti

Najveća je greška stalno gledanje unatrag jer onda nećeš vidjeti šta je ispred tebe
a to opet znači da ćeš se opet saplitati . Koje su to godine kada je za sve prekasno
60,70 , 80 godina ? Nije bitno ono šta smo izgubili nego ono što nam je ostalo .
Ne pada mi ne pamet da pravim spisak onih koji su me zahebali . Ko me prevario njega sam
izbrisao i guramo dalje .

jel mozete vi
ja ne mogu
ko je god prosao kraj mene podmetnuo mi nogu, a zivot namjestao zamke da nisam bila u mogucnosti da ih izbjegavam
ok, takva sudbina, nisam jedina, borila sam se koliko sam mogla, lijekova ima, sve je proslo, al kako zaboraviti

Nikom ne cvetaju ruže celog života. Imao sam raznih vrsta neprijatelja u životu, da ne nabrajam (tu podrazumevam one koji su mi NAMERNO radili loše). Svi oni su pičkin dim, bilo pa prošlo, postoje samo u mom sećanju. Onaj najgori neprijatelj je uvek samnom, to sam ja sam sebi ako ne podvučem crtu pod sve loše. Ne moram zaboraviti, ne moram ni oprostiti, ali moram doneti odluku da počnem ispočetka, okrenuti se sebi i onom što me čeka.

Za inat neprijateljima s početka priče, sjebali me, sjebali, nema važno, neće drugi put ali neću im dozvoliti da me sjebu za celi život.

Sve zavisi o čoveku, da li će da živi na "kuku lele" ili na "hebem vam majku, nebitni ste". :mrgreen:

• Podržavam
Reactions: CPR
jel mozete vi
ja ne mogu

>> Oprostiti i zaboraviti znači stečena dragocena iskustva baciti kroz prozor. <<

Arthur Schopenhauer

jel mozete vi
ja ne mogu

Tako sto ih izbrises, kao sto izbrisemo na neki nacin licne greske koje smo napravili ...

moj problem je sto sa nekima od njih jos uvjek zivim
a moram

- - - - - - - - - -

Prosto je, oprostis ljudima ne zato sto su oni to zasluzli,,vec zato sto ti zasluzjes mir u svojoj sopstvenoj dusi.

naravno

i sve kad sam pri zdravoj pameti ja sam opustena, sve oprosteno, niko mi nije bitan, al jesam li se malo nesto iznervirala ili mi ne ide kako treba ja se svega sjetim:(

- - - - - - - - - -

samo mi padne na pamet

jel mozete vi
ja ne mogu

Ako si vernik, malo vise udji u materiju oprastanja u religijama kao najvece skoro distignuce duhovno bla bla.

Psiholoski, naucno, shvati da su to manjkavosti homo sapiensa, mnogi urade tebi nesto a da nisu ni svesni da su uradili niti koliku to tezinu moze to imati za tebe.
Jednostavno privhati da su ljudi takvi - rade i grese, nekada i ne grese, ali tvoje poimanje je da grese i da je to za tebe lose...Sa njihove strane je mozda to normalno i nemaju grizu savesti. Objektivno ko zna kako je, jer su ljudski odnosi veoma zamrsena stvar, jos se nije rodio "sudija" za to.

Neas sta zaboravljati, ali ne drzi negativne emocije u sebi i negativna secanja koja pale negativne emocije. A upravo je to ono cega se treba ratosiljati - memorije, jer ona pali negativne emocije i one su te koje su lose za telo, a ne memorija.

Jednostavno, shvati to kao manjkavosti ljudskog roda, kao sto shvatas da je pas instinktivna zivotinja i da nema mnogo koristi od pamcenja kako je jednom, kada je bilo lose vreme, skocio i iskaljao te. Njemu to ne zameras, nego zaboravis i oprostis? Zato sto ga tako tretiras, kao neko bice sa hendikepom.

E tako tretiraj i ljude koji te povredjuju. I oni bi hteli da umeju bolje, ali ne umeju.

Ovi drugi sto uzivaju u cinjenju losih stvari drugima su bolesni ljudi, psihopatske crte licnosti i njihov mozak nema uvida u empatiju prema drugima, oni ne znaju niti mogu da osete to lose sto rade drugima, pa ni njima ne treba pridavati previse paznje i pamtiti im nesto i drzati to u sebi. Autodestruktivno je to.

Kada bi svako svakom pamtio sve, niko ni sa kim ne bi govorio i svi bi se poklali kao besni psi oko kuje u teranju,

- - - - - - - - - -

moj problem je sto sa nekima od njih jos uvjek zivim
a moram

- - - - - - - - - -

naravno

i sve kad sam pri zdravoj pameti ja sam opustena, sve oprosteno, niko mi nije bitan, al jesam li se malo nesto iznervirala ili mi ne ide kako treba ja se svega sjetim:(

- - - - - - - - - -

samo mi padne na pamet

Prva recenica - Gledaj da stvoris uslove da se maknes od njih negde.

Druga recenica - Ako sama ne uspes svojim mehanizmima, tu su lekovi tj farmakoterapija da pomognu, kao i rad na medijaciji, asertivnosti, ucenje na reagovanja na stres, psihoterapija neka (porodicna sistemska terapija npr, ili REBT terapija itd).

jel mozete vi
ja ne mogu

Zašto da zaboraviš? Zašto da oprostiš?

jel mozete vi
ja ne mogu

Lako ja oprostim drugima, ali ne mogu sebi.

Sto je neko jaci, vise i jace ga udaraju. Cinjenica je da se te stvari ne mogu zaboraviti, ali se moze oprostiti, ojacati i nauciti ziveti sa njima. Potrebno je iz iskustava nauciti prepoznati potencijalne probleme i resavati ih se pre nego sto postanu problem. Postoji nesto u ljudima sto ja zovem "sida efekat". Onaj ko ima sidu zeli da je prenese i drugima. Isto tako, onaj ko je propao ima zelju da i drugi propadnu. Pogresno je smatrati da ako nisi izazivao, nema razloga da te napadnu. Napadnu samo tako.

Ok, možda je mržnja previše jaka riječ, ali ta gorčina koju očito osjećaš svaki put kad se sjetiš nekih ljudi i događanja iz prošlosti, može ti nanijeti mnogo štete. Neka ti zdravlje bude na prvom mjestu.
Izbaci to iz sebe, porazgovaraj sa nekim kome vjeruješ, otvori se...i više se ne osvrći...Govorim ti ovo iz vlastitog iskustva.
Mržnju sam pomenuo jer ima sličan efekat kao i gorčina . Suština je da ne živimo u prošlosti jer nas to
stalno osvrtanje spriječava da napredujemo . U suštini smo najveći neprijatelji sami sebi .
U ratu sam bio i ranjavan i zarobljavan i bio ogorčen na cijelu ljudsku rasu a onda sam u jednom trenutku shvatio
da je nemoguće da sve to raspletem jer ću vjerovatnije ili da se razbolim ili da završim na psihijatriji .
U mašti sam nazidao zid između sebe i te ružne prošlosti i okrenuo se budućnosti . I okrenulo se u moju korist .

Back