Kako vaspitati dete da bude čovek jednog dana?!

Poruka
22.606
Pričam ja tako sam mojim prijateljima koji imaju decu i svako od njih kaže ‚‚Trudim se koliko god mogu da vaspitam svoje dete,da jednog dana bude čovek...‚‚ to je ok ali ja sam sad u nekoj vrsti nedoumice..kako da vaspitaš dete u nenormalnim okolnostima?!....recimo ti mu pričaš o pozitivnim vrednostima a ono oko sebe vidi sve obratno od onog što mu govoriš... da novac ne treba da bude cilj nego sredstvo da bi se živelo a ono vidi oko sebe da je novac cilj...pa recimo da ga učiš da prepozna umetnost a okružen je kičom u svakom smislu...itd.

Znači pitanje je kako vaspitati dete da jednog dana postane čovek u pravom smislu te reči u nenormalnim okolnostima?

zayebbeš ga da ni ne primeti. ;)
deca su na fazonu: sve što leti-jede se.
ti mu tako usadiš neka moralna načela, a u suštini sva deca manje više kopiraju roditelje.
što znači da će dete verovatno da osudi ponašanje vršnjaka ako se ne ponašaju
u skladu sa onim šta je detetu usadjeno da je 'dobro'.

naravno to ne znači da neće poneki put da napravi koju grešku.
ali tu su onda kazne i pohvale.

Kako?Mislim da mnogo zavisi od toga kakvi su roditelji.Ako su oni zdravog shvatanja i prilaza stanju i situaciji u kojoj se nalaze onda im nece biti problem da kroz razgovor sa detetom i iskren odnos ukazu mu na neki pravi put kojim bi trebalo da krene.Naravno ne treba detetu resavati svaki problem i zagonetku ali ono mora znati da pored sebe ima iskrenu osobu koja ce mu pomoci da shvati i pronadje resenje.

Pričam ja tako sam mojim prijateljima koji imaju decu i svako od njih kaže ‚‚Trudim se koliko god mogu da vaspitam svoje dete,da jednog dana bude čovek...‚‚ to je ok ali ja sam sad u nekoj vrsti nedoumice..kako da vaspitaš dete u nenormalnim okolnostima?!....recimo ti mu pričaš o pozitivnim vrednostima a ono oko sebe vidi sve obratno od onog što mu govoriš... da novac ne treba da bude cilj nego sredstvo da bi se živelo a ono vidi oko sebe da je novac cilj...pa recimo da ga učiš da prepozna umetnost a okružen je kičom u svakom smislu...itd.

Znači pitanje je kako vaspitati dete da jednog dana postane čovek u pravom smislu te reči u nenormalnim okolnostima?

Mojih 2c.. Ne znam koliko je dobro pricati o necemu, narocito o nepoznatom. Nauciti i polako uhodavati da prepozna sam za sebe, dozvoliti mu da razmatra i definise svet oko sebe, i na osnovu toga da postavi svoje kriterijume delovanja,.. mozda je to bolje, efektivnije. A, i ne namece se nicija volja, i vec izgradjen sistem vrednovanja, koji svakako moze da bude pogresan, i nece se to dete izgubiti u necijoj viziji pravednosti, morala, itd......

Jao to se i ja cesto pitam.
Nemam doduse jos decu, niti planiram ali cesto kad slusam kakve se stvari desavaju oko nas, u kakvim okolnostima zivimo rasprdam sa drugaricama " A kako to dobro vaspitati dete, sta raditi da ne pogresis ".

Mada mene vise od ovoga gore navedenog muce neka druga pitanja tipa, kako odgojiti dete i nauciti ga da ne bude siledzija a opet ga sacuvati od toga da bude zrtva ( malo sam pod utiskom svih onih prica o deci koja maltretiraju decu u skolama) :D
Dakle gde je ta granica koju ne bi trebao da predjes , dokle treba ici u podizanju detetovog ega a da opet ne napravis egomanijaka od njega ili opet, koliko realan biti u pogledu njegovih mogucnosti a da ga ne iskopleksiras slucajno.

A tek kad pomislim na sve grozote koje moze doziveti...uf bre :/

U biti jedino sto mi pada na pamet jeste to da pre svega provodim sa svojim detetom dosta vremena , da mu posvecujem paznje i da uvek budem tu te da bez nekih tabua pricam sa njim od malih nogu.
Jednostavno necu dozvoliti da mi dete vaspita ulica vec ja.
Necu ga pustiti da gleda od ujutro do navece TV ili da lunja okolo sa ko zna kim dok ja kafenisem ili stagod vec cu pokusati da od malih nogu radimo zajedno nesto kreativno, da mu od malena pokazem da postoji siroki spektar lepih i kvalitetnih stvari kojima moze da se bavi.
Dakle ne zelim zabranama i batinama da postignem cilj vec da samo ( uz moj podsticaj hehe) zavoli ono lepo.

Mislim da deca u mnogo cemu kopiraju roditelje tako da mislim da je bitno da se i ja sama ponasam onako kako zelim da se dete ponasa.
Danas svi psuju kako je omladina nevaspitana, kako su deca raspustena a niko ne obraca paznju da su u vecini slucajeva i roditelji te dece isti takvi...
Ne kazem da je uvek tako niti da ce dete ispasti "savrseno" ako je roditelj "savrsen" ali to jeste jedan stepenik...

Za mene je vrednost u tome da covek postuje druge, da im ne sudi na osnovu boje koze ,vere, opredelenja...znaci ja moram svojim primerom pokazati detetu da je to dobro ( naravno to su moje vrednosti, ne svacije).
Ako vidim da se ruzno ponasa, pokusacu razgovorom i argumentima koji su prikladni njegovoj dobi da mu objasnim zasto ne treba tako da radi.

Mozda ce jednog dana ono ipak raditi drugacije ali sta sad...ne mozemo ocekivati da deca budu nase kopije prisilno.

ne znam, ne znam bez shale mnogo je to stresa.
Kapiram da cu ja biti neka luda, opsesivna majka ....jadna moja deca:/

Poslednja izmena:
Mojih 2c.. Ne znam koliko je dobro pricati o necemu, narocito o nepoznatom. Nauciti i polako uhodavati da prepozna sam za sebe, dozvoliti mu da razmatra i definise svet oko sebe, i na osnovu toga da postavi svoje kriterijume delovanja,.. mozda je to bolje, efektivnije. A, i ne namece se nicija volja, i vec izgradjen sistem vrednovanja, koji svakako moze da bude pogresan, i nece se to dete izgubiti u necijoj viziji pravednosti, morala, itd......

Izvini da li misliš da dete od 3-4 godine može da zna šta je dobro a šta ne i da ono može da postavlja kriterijume?!:think:...da može roditelji mu ne bi ni bili potrebni...ostavi dete s vukovima da raste, ponašaće se isto kao i oni,ono za druge stvari ne zna i to ćemu biti jedino poznato i po tim merilima će se i ponašati.

Izvini da li misliš da dete od 3-4 godine može da zna šta je dobro a šta ne i da ono može da postavlja kriterijume?!:think:...da može roditelji mu ne bi ni bili potrebni...ostavi dete s vukovima da raste, ponašaće se isto kao i oni,ono za druge stvari ne zna i to ćemu biti jedino poznato i po tim merilima će se i ponašati.

Au, cek, cek.. ukoci malo. ; )

Osim toga uopste ne razumem sta zelis da kazes. Jesam li spomenula odredjene godine.. nisam. Jesi li ti bila precizna u uvodnom postu po tom pitanju.. nisi.

A samim ovim, sto jesi napisala..
"recimo ti mu pričaš o pozitivnim vrednostima"
"da novac ne treba da bude cilj nego sredstvo da bi se živelo"
"pa recimo da ga učiš da prepozna umetnost a okružen je kičom u svakom smislu"

Pa draga zvocava gerilo, logicki je da govorimo o uzrastu u kojem moze da rasudjuje.

Osim ako ne govoris o famoznim stekerima..

Mislim, stvarno...

Back