Kako uzgajati paprike na terasi?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
382.350
Uzgajati paprike na terasi je moguće i relativno jednostavno. Potrebno je izabrati odgovarajuću sadnicu,
posaditi je u adekvatnu posudu, osigurati joj dovoljno sunca i vode, i povremeno prihranjivati.

rukovodstvo-po-vyraschivaniyu-pertsa-na-balkone-poshagovo-poluchaem-horoshiy-urozhay-ne-vyhody...jpg

Evo šta je odgovorila AI kada je pitana:

Koraci za uspešno uzgajanje paprika na terasi:

1. Izbor sadnice:
Odaberite zdravu i snažnu sadnicu paprika, poželjno je da ima nekoliko listova.

2. Izbor posude:
Paprika treba posudu koja je dovoljno velika i duboka, jer ima jak koren.

3. Izbor mesta:
Izaberite mesto na terasi koje dobija dovoljno sunca (barem 6 sati dnevno).

4. Priprema tla:
Koristite kvalitetno, dobro drenirano tlo. Možete kupiti gotovu smesu za sadnju, ili napraviti vlastitu smesu.

5. Sadnja:
Posadite sadnicu u posudu, pazeći da koren bude pokriven zemljom.

6. Zalivanje:
Zalivajte paprike redovno, ali ne prekomerno. Zemlja treba biti vlažna, ali ne previše mokra.

7. Prihranjivanje:
Paprika je biljka koja voli prihranu. Povremeno dodajte prihranu u vodu za zalivanje.

8. Zaštita od štetočina:
Redovno pregledate biljku na prisustvo štetočina i, ako ih pronađete, koristite organske metode zaštite.

Dodatni saveti:

Podržite biljku: Ako je paprika visoka, možete je podržati pomoću štapa ili druge vrste potpore.

Očistite žute listove: Redovno uklanjajte žute i suve listove.

Uživajte u berbi: Kada paprika sazri, možete je ubrati i uživati u svežem i ukusnom povrću.

To zauzima previse mesta.

Jedino se isplati gajiti male ljute papricice u saksijama.

One mogu i na prozoru da stoje kao cvece, ne zauzimaju terasu.

Ja zadnjih godina obično 5 biljaka na dve terase, to koliko će da rastu zavisi od saksije, kod mene je rekord bio tri metra u visinu. Ko ima uslova, pred zimu ih malo ošiša i unese unutra, ako je dobra godina već krajem maja prva berba. Bez problema traju više godina.
Habanero chocolate u saksiji od 20L, na sliKi skoro presađen, kod mene bio tri sezone pa prosledio nekom.

Nešto kasnije, obe biljčice su posađene istog dana.

Da bi izbegao presađivanje, najčešće ih sadio u razgradive saksijice.

Ili u ovu "vunu", zaboravih kako se zvaše, samo se skine najlon i u saksiju.

Čak i kartoni za jaja su radili posao na istu foru.

Eksperimentisao s korom od grejpa, ljuskom od jaja, ovo je pipavije al i tako može.

Jednom prilikom sam imala male crvene papricice u saksiji koje sam gajila na terasi..Bilo je zanimljivo
Znala sam da se može gajiti paradajz na terasi ali da se mogu gajiti i velike paprike babure na primer to nisam znala.

Back