Kako ustedeti na hrani?

Ima akcija samo pratiti snizenja i za druge neophodne stvari poput hemije i garderobe,msm ko pravi zimnice ne da ne stedi nego mu se zivot vrti oko hrane,ustedi se lako ako porodica nije besna i ako se kuva za vise clqnova za par dana,ovako svako razdvojen rob potrosackog drustva jede sta ,gde i kad hoce ,umesto svi za sto kad se ruca

Praviti zimnicu kod kuce, smanjiti meso na minimum i slicno ?

I da li je to moguce osim ako se ne odricemo mnogo toga ?

Hrana je najverovatnije najvaznija stvar na kojoj ne treba stedeti (misli se na raznovrsnost hrane - cak i kad spada u skuplje kategorije). Slazem se naravno da ne treba preterivati, nabavljati pa bacati visak. Nazalost primecujem da se u poslednje vreme hrana kvari brze nego inace, tako da neki deo hrane ipak mora da se baci.

Poslednja izmena:
Kvarenje hrane je drugo pitanje, ja imam neke teorije o tome, ali su previse komplikovane za forumase....za neke ljude u realu nisu, ali ebiga,jeste da su neobicne za seljacku kuhinju , a ima teorija i za seljacku kuhinju ,uberes pa pravis, ili usolis ili usircetnis....ili turis ispod masti....sve su to konzervacije seljacke...
Tu je i trap , sto nisam apsolvirao, tj ne znam da ga napravim i ne znam da ga simuliram..

Zato imam frizider koji je autohtono remek delo, a imao sam jos jedan pa sam dao , taj je bio jos bolji , osusi hranu u njemu za1dan...toliko je bio dobar za susenje svega da je neverovatno....a ne pokvari se...

Da ostanemo na hrani,usmislu teme, to je smesno kad gledas kako ljudi , zene biraju hranu na pijaci....ili u prodavnici....

Skoro je bilo neko otvaranje prodavnice, naravno ujutro i posle 15h najveca guzva..
Samo sam jedan proizvod promasio koji je bio na velikoj akciji a da se brzo rasprodao....ali je ispalo da je dobro sto sam ga promasio..

Sve ostalo , je otislo ono sto mene ne interesuje, ili sto je los kvalitet,a nije ono sto mene interesuje...

Samo jedno je opravdano....krupni plodovi , sto ih drugi nece, a ja hocu ,to je opravdano od strane drugih, a ovo ,drugo, sve omaske u proceni sta je kvalitet..

Npr crni luk, beli luk, kruske, jabuke, grozdje, cvekla, paradajs, paprika...kupus..
Kao da ljudi ne znaju da procene kvalitet, ili cene nesto drugo...sto ja ne razumem..

Kvarenje hrane je drugo pitanje, ja imam neke teorije o tome, ali su previse komplikovane za forumase....za neke ljude u realu nisu, ali ebiga,jeste da su neobicne za seljacku kuhinju , a ima teorija i za seljacku kuhinju ,uberes pa pravis, ili usolis ili usircetnis....ili turis ispod masti....sve su to konzervacije seljacke...
Tu je i trap , sto nisam apsolvirao, tj ne znam da ga napravim i ne znam da ga simuliram..

Zato imam frizider koji je autohtono remek delo, a imao sam jos jedan pa sam dao , taj je bio jos bolji , osusi hranu u njemu za1dan...toliko je bio dobar za susenje svega da je neverovatno....a ne pokvari se...

i susenje je konzervacija,
hrana koju sam ja pominjao je industrijska, naravno kad se napravi domace ne moze da se uporedi - ni po ukusu ni po trajnosti.
Nije mi jasno kako to kad otvoris teglu kupovnih kiselih krastavaca i ne pojedes je celu odjednom, nego stavis na hladno, neko vreme - oni se pokvare. Kako to da se domaca tursija nikad ne pokvari?

Kilo pasulja oko 300din,ubacim konjsku kobasicu i od slanine nesto aj nek je i to 300 din,luk i sargarepa i ne racunam trosak,od tog lonca imam preko 6 ruckova,ako odemo negde na rucak i to gde moze da ruca dvoje za 10€ jasna je racunica a vecina ide na mnogo skuplja mesta i odvojeno

Ja hleb uzimam za dva ili tri dana...i nikad se ne ukvari,ali biram gde kupujem hleb...bas bukvalno biram, tj kad izaberem ako ne promene snabdevaca, samo tamo kupujem , i znaju me odmah...ne kupujem ja hleba, ali sam prava ciljna grupa, jer ja sam onaj kome mogu da uvale limun po 100 din,voce, svasta nesto,u utorak, sredu ,cetvrtak,, a ne samo petak i subota...

Izbegavati kupovinu po supermarketima i ići na pijacu.

Žena kupila karfiol u maxiju i idei 350 dinara kilo. Ja joj dokupio u disu "akcija" 250 din kilo.
Par dana kasnije kupim na pijaci 100 dinara kilo!

Meso kupujem u beškoj, privatna mesara. Meso ne kalira i ima ukus mesa.

U maxiju i idei meso kalira, smanji se duplo prilikom termičke obrade i nema ukus mesa već crkotine. Dakle na mesu uštedim DUPLO kada kupujem u privatnoj mesari. Cene iste.

Na povrću uštedim troduplo kupujući na pijaci!

Hemija za stan: sirće i malo deterdženta, može i alkohola. Smućkam u prskalicu i perem.

Struja: imam led rasvetu, dobre kućne aparate mašina za sudove etc. Bojler držim na minimumu za pranje ruku. Pred tuširanje pojačam. Račun za struju 2500 din.
U planu je zamena klima uređaja inverter i naravno solarni panel 700 vati koji bi leti pokrio klime.

Auto troši 5-6-7 litara ali gde god mogu idem peške. Prošetam.

Može na milion načina da se uštedi ali je generalno srbija sns pljačkaonica.

Poslednja izmena:
Netačno, kupovinom unapred i na akcijama puniš friz i na taj način štediš i do 50%

Recimo jednom mesečno kupim meso u beškoj. Pravo meso po ceni mlevenih kostiju u supermarketima tj čuvena smesa za punjenje jela. Parizer meso.
Da ,meni se cini da bi veci friz pojeftinio ili poboljsao ishranu, ali je pitanje koliko to moze ici na vece....mozda dva friza i to je to...

Back