Kako to ide uopste?

Peruzzi

Domaćin
Banovan
Poruka
4.066
Postoji li nesto odredjeno, ili u sustini svaki inzenjer moze da radi u vojsci na razvoju naoruzanja?
I sta sve tu treba od skole?
Samo masinski, ili treba nesto dodatno vezano za vojsku?

Nekako me privlace rakete i slicne letece i pucajuce sprave :) pa sad da pitam kako to ide kod nas?

Mislim da u okviru vojne akademije imas taj smer tehnike na kojem se ljudi usmeravaju ka inzenjerskim poslovima, mada nisam siguran da to podrazumeva i rad na razvoju naoruzanja i opreme. Svaki od tehnickih fakulteta ima materijal potreban za rad na naoruzanju, tako da je verovatno sustina da se zaposlis u neku od fabrika ili zavoda koji rade na onome sto te interesuje. To danas i nije toliko tesko jer su te ustanove u polu raspadu.
Na masinskom fakultetu imas smer vojno masinstvo, kao jedan od lepih uslova da se zaposlis tako negde, a imas i vazduhoplovni pa mozes da radis opet na razvoju sredstava za vazdusne snage.
Pozdrav

mshone:
vojnotehnicka akademija, smer naoruzanje ili vazduhoplovno tehnicki smer, pa raspored na duznost u vojnotehnicki institut i to je to.
pa ne bih nesto bas toliko odredjeno...

znaci ima na mashinskom?
naravno sa tim smerom moze da se radi i van vojske, jel?

jos nesto: kako se vojska snabdeva oruzjem u stvari?
od privatnih firmi ili ima svoja postrojenja i svoje ljude?

interesuju me i rakete (ali vise onako kao hobi)
ima li nesto posebno za to, ili je to u sklopu nekog vazduhoplovnog ili cega vec?

Vojska se snabdeva preko tendera. Raspise se tender u kojem se navedu takticko tehnicki zahtevi za neko oruzje ili opremu, i onda se javaljaju kandidati. Ali naravno vojska ima svoje zavode, sto je u principu ekskluzivitet za neku vojsku, i onda taj zavod kada uleti sa svojim proizvodom (koji se poklapa sa takticko tehnickim zahtevima) koji je vec namesten za taj tender naravno pobedi, sto je i logicno, da se novac da za nas proizvod. Prema tome, u tim zavodima rade pored vojnih lica i civilna lica (inzenjeri) koji su zavrsili civilne skole. Pored tih zavoda imas i nase fabrike koje rade proizvode za vojsku, a u njima rade samo civilni strucnjaci (Utva, Krusik, Zastava, Trstenik...).
Tako da imas dva pravca. Ili tamo u vojnoj akademiji, ili civilni fakulteti i da se uguras u neku od tih fabrika gde se radi razvoj i proizvodnja sredstava koja te zanimaju. Na masinskom fakultetu imas vojno masinstvo, specijalizirano za npr. tenkove, balistiku, naoruzanje i slicno. A opet imas i avio smer koji je naravno specijalizovan za avione, rakete, bezpilotne i slicno. Tj tu dobijas materijal koji ti sluzi dalje za posao te vrste.
Pozdrav

Nekad je u okviru Vojne akademije postojao i VTF, dio na koji su išli civili koje su stipendirale firme koje su bile vezane za namjensku indrustiju (Teleoptik,Prva petoletka,remontni zavodi,Čajevec i sl.) i imao si i na elektrotehnici smjer SAUV(sisteni automatskog upravljanja vatrom) koliko ja znam upravljanje savremenim letećim objektima vrši se mikroprocesorima i dosta toga imaš i na elekto faksu

Back